Când ne gândim la clor, cei mai mulți dintre noi se gândesc la o piscină. Dar știați că există și un „E” periculos?

Clorul este un gaz care se găsește în mod natural pe Pământ sub formă de diverși compuși, de exemplu sub formă de clorură de sodiu sau sare de masă.

Este unic prin proprietățile sale dezinfectante, distruge o gamă largă de agenți patogeni, care este utilizat într-o gamă largă de zone.

Din păcate, este și toxic.

În UE, utilizarea sa în industria alimentară nu este permisă, dar în SUA este folosit în mod obișnuit ca conservant.

Clorul utilizat industrial este adesea creat ca un produs secundar al producției de hidroxid de sodiu sau de potasiu.

Este un gaz verde deschis.

Formula moleculară a lui E925 este Cl.

Principalele puncte importante despre E925 – Clor:

Este un conservant.
Este o substanță naturală, dar este produsă în principal sintetic .
Nu este potrivit pentru copii.
Este un potențial alergen.
Utilizarea în Republica Cehă nu este permisă.

Unde se folosește clorul?

Proprietățile dezinfectante ale clorului sunt utilizate în principal în tratarea apei potabile și întreținerea piscinelor. Clorul distruge majoritatea agenților patogeni posibili care pot fi prezenți în ei.

Aceste capacități ale clorului sunt, de asemenea, folosite în producerea diferitelor produse de curățare pe care le folosim pentru a dezinfecta suprafețele din bucătărie sau baie și înălbitori.

În industria alimentară, clorul este folosit pentru albirea făinii sau a cojilor de nuci. În plus, prelungește durata de valabilitate a fructelor și legumelor proaspete.

Nu în ultimul rând, acest element este folosit și în industria farmaceutică sau în producția de materiale plastice, vopsele și solvenți.

E925 este sănătos?

Utilizarea clorului în industria alimentară este aprobată de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA).

Dimpotrivă, utilizarea în Uniunea Europeană nu a fost autorizată de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), substanța nefiind înregistrată ca aditiv alimentar în Europa.

Clorul este iritant și toxic în special pentru plămâni și piele, iar consumul lui pe termen lung este asociat cu efecte adverse, inclusiv cele cauzatoare de cancer.

Utilizare în UE vs. SUA vs. lume

Clorul este una dintre substanțele a cărei utilizare în industria alimentară este permisă în SUA, dar nu și în UE. În UE, utilizarea sa este permisă numai pentru purificarea apei potabile.

X