Diclorodifluormetan (E940), acesta este numele „frigiderelor cu freon” folosite anterior. Mai este permis?

Diclorodifluormetanul este cunoscut și ca Freon-12 sau R12. Este un gaz incolor care face parte din „efectul de seră”. Conform listei de gaze fluorurate și agenți frigorifici, este vorba de clorofluorocarbon.

Principalele puncte importante despre E940 – diclorodifluormetan:
Este un material sintetic
Utilizarea în Republica Cehă nu este permisă
Nu este potrivit pentru copii
Este un alergen

Producție E940

Diclorodifluormetanul poate fi preparat prin reacția tetraclorurii de carbon cu fluorură de hidrogen în prezența unei cantități catalitice de pentaclorură de antimoniu.

Pentru ce se utilizează diclorodifluormetanul?

Diclorodifluormetanul este listat ca propulsor și agent de spumare în standardul internațional Codex Alimentarius.

Este listat oficial de FDA (Food and Drug Administration) pentru utilizare în produse alimentare și cosmetice. Și pentru US NLM (National Library of Medicine) pentru utilizare ca gaz de răcire și aerosol propulsor.

Diclorodifluormetanul a fost folosit ca propulsor în aerosoli până când producerea sa a fost interzisă în 1995 din cauza pericolelor pe care gazul prezintă pentru stratul de ozon. Cu toate acestea, în 2005 se mai găsește cu triclorfluormetan în aerosoli.

Pentru ce a fost folosit diclorodifluormetanul înainte de interdicție:

  • Echipamente frigorifice (industriale, comerciale si casnice)
  • Sisteme de climatizare
  • Aer condiționat auto
  • Un material de umplere pentru aerosoli în medicină, cosmetică și terapie (adesea combinat cu triclorofluormetan)

Este diclorodifluormetanul sănătos?

Potrivit surselor consultate, aditivul E940 este raportat că nu prezintă pericol cunoscut. Nu este deosebit de bun pentru sănătatea umană, dar prezintă un risc mic pentru sănătate la doze mici.

Substanța pură este clasificată ca toxică, existând riscul unor efecte ireversibile foarte grave prin inhalare, contact cu pielea și ingerare.

Utilizare în UE vs. SUA vs. lume

Utilizarea E940 nu este permisă în Uniunea Europeană. În SUA, este permisă doar în industria alimentară, dar nu și utilizarea directă a CFC-urilor.

X