Azotul (E 941), cel mai răspândit element în atmosferă, dar și în industria alimentară? Știi unde să-l găsești?

Azotul este un element nemetalic, care este un gaz incolor, insipid și inodor, care este cel mai abundent element din atmosfera Pământului și este o componentă a întregii materie vii.

Principalele puncte importante despre E 941 – azot

Are gaz de ambalare
Este de origine naturală
Este potrivit pentru copii
Nu este un alergen – este complet sigur

Producție E941

Azotul este produs comercial aproape exclusiv din aer, cel mai adesea prin distilarea fracționată a aerului lichid. În acest proces, aerul este mai întâi răcit la o temperatură mai mică de -200 °C. Aerul lichid este apoi lăsat să se încălzească, mai întâi evaporând azotul din amestec, care este apoi captat, răcit și apoi lichefiat încă o dată.

Unde se utilizează azotul (E 941)?

Acest gaz este adăugat în recipientele pentru alimente pentru a le proteja. Gazul folosit este de obicei inert sau de o asemenea natură încât protejează integritatea mărfurilor ambalate și previne reacțiile chimice nedorite, cum ar fi alterarea sau oxidarea alimentelor.

Azotul în concentrație de 99% este de obicei recomandat pentru conservarea alimentelor, înlocuind oxigenul din ambalajul alimentelor.

În primul rând, alimentele de conservat se pun într-un ambalaj desigilat, apoi se introduce acolo azotul alimentar, care elimină aerul și, de asemenea, toată umiditatea prezentă.

E941 este sănătos?

Este complet sigur. Concentrația sa mare poate provoca sufocare.

Utilizare în UE vs. SUA vs. lume

Utilizarea sa ca gaz de ambalare este aprobată atât în UE, cât și în SUA sau Australia.

X