(Iso)Butan (E 943) poate fi găsit în rafinăriile de petrol, dar și în bucătăria noastră! Știi unde?

Butanul este un gaz la temperatura camerei și presiunea atmosferică. Este un gaz foarte inflamabil, incolor, ușor lichefiabil, care se evaporă rapid la temperatura camerei.

Principalele puncte importante despre E 943 – (izo)butan

Este un propulsor
Este de origine naturală
Este potrivit pentru copii
Nu este un alergen

Producție E943

Butanul este un combustibil fosil care a fost creat de-a lungul a milioane de ani printr-un proces complex adânc în interiorul pământului din rămășițele de plante, animale și numeroase microorganisme.

Procesul său de producție include următoarele etape, îndepărtarea uleiului și a condensului, îndepărtarea apei, deshidratarea glicolului, iar în ultima etapă, gazul natural umed trece prin două sau mai multe turnuri de absorbție care sunt umplute cu alumină sau silice, apa este captată și apoi gazul uscat curge afară.

Unde se utilizează (izo)butanul (E 943)?

(Iso)butanul este folosit în principal de rafinării pentru a crește numărul octanic al benzinei, într-o formă foarte pură, poate fi folosit ca agent frigorific și a înlocuit în mare măsură halometanii care epuizează stratul de ozon, cum ar fi în frigiderele și congelatoarele de uz casnic.

Ca aditiv alimentar, este folosit ca propulsor de pulverizare pentru spray-urile de gătit pe bază de ulei vegetal și pe bază de apă, aerosoli și emulsie.

Este, de asemenea, folosit ca propulsor și agent de aerare în produsele alimentare spumante.

Alimente specifice

  • Easy Cook – ulei de floarea soarelui

E943 este sănătos?

(Iso)butanul nu are proprietăți genotoxice sau neurotoxice și nu au fost raportate mutații bacteriene.

Utilizare în UE vs. SUA vs. lume

Utilizarea sa ca gaz de ambalare este aprobată atât în UE, cât și în SUA sau Australia.

X