Un îndulcitor non-caloric și un bun prieten pentru dietă, acesta este acesulfamul (E950)!

Este o pulbere cristalină albă care este de 200 de ori mai dulce decât zahărul și este folosită ca înlocuitor al zahărului în alimente și băuturi.

Acest îndulcitor artificial conferă ingredientelor un gust dulce fără calorii și cu indice glicemic zero, care este ideal pentru scăderea în greutate, prevenirea obezității și a diabetului.

Îl plasăm printre cei opt îndulcitori aprobați care sunt folosiți ca înlocuitor de zahăr. Celelalte șapte sunt zaharină (E954), aspartam (E951), sucraloză (E955), neotam (E961), advantame (E969) și glicozide de steviol (E960).

Printre beneficiile sale pentru sănătate, putem include faptul că este excretat rapid prin urină sub o formă nemodificată și fără acumulare în corpul nostru. Este non-calorică, nu crește nivelul de insulină și nu favorizează apariția cariilor dentare.

Principalele puncte importante despre E 950 – acesulfam de potasiu

Nu este de origine naturală și provine din reacția mai multor compuși chimici

Este potrivit pentru copii

Este sigur pentru femeile însărcinate

Nu este un alergen

Este potrivit pentru vegani și persoanele cu o dietă fără gluten

Producție E950

Este produs comercial printr-o reacție chimică între acid sulfamic, dicetenă, trietilamină, acid acetic, dioxid de sulf și hidroxid de potasiu.

Unde se utilizează acesulfamul (E 950)?

Folosit în mod obișnuit în alimente pentru a reduce conținutul de zahăr/calorii, de exemplu, băuturi răcoritoare, îndulcitori de masă, produse de panificație, produse de cofetărie și produse lactate.

Are un gust amar când este folosit singur, așa că de obicei este combinat cu aspartam pentru a-și masca gustul metalic. De asemenea, poate fi amestecat cu sucraloză sau alcooli de zahăr pentru a crea un gust mai asemănător zahărului.

Este utilizat pe scară largă în băuturile carbogazoase sau energizante pentru gustul dulce bun și conținutul de calorii zero și poate fi găsit în băuturi precum Coca-Cola fără zahăr sau Redbull.

Produse specifice

  • Ehrmann – iaurt cu fructe
  • Milbona – iaurt proteic
  • Schweppes – lămâie amară

E950 este sănătos?

Acesulfamul de potasiu este oarecum controversat. Nu este absorbit de organism și este excretat prin urină, unele studii sugerează că poate contribui la formarea tumorilor, dar acest lucru nu a fost niciodată dovedit definitiv. Este considerat sigur în cantități mici.

Utilizare în UE vs. SUA vs. lume

Siguranța sa a fost verificată și confirmată atât de Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA, cât și de UE și poate fi folosit în siguranță ca îndulcitor de uz general și amplificator de aromă în alimente.

X