Este atât de dulce, dar controversat, încât este aspartamul (E951).

Este un îndulcitor popular care are un gust foarte apropiat de zahăr, cu excepția faptului că nu conține calorii și de aproximativ 200 de ori mai dulce.

Cu toate acestea, acest îndulcitor artificial a fost cel mai controversat îndulcitor din ultimii ani datorită potențialelor efecte secundare, în ciuda faptului că a fost aprobat ca sigur de FDA, EFSA, JECFA și alte autorități.

Principalele puncte importante despre E 951 – aspartam

Nu este de origine naturală și se obține pe cale sintetică

Nu este potrivit pentru copii

Nu este un alergen comun , dar poate provoca diaree sau dureri de cap la persoanele mai sensibile

Este potrivit pentru vegani, diabetici și persoanele cu o dietă fără gluten

Producție E951

În general, aspartamul poate fi produs comercial printr-o reacție chimică între acid L-aspartic, L-fenilalanină și metanol.

Unde se utilizează aspartamul (E 951)?

Îndulcitorul este folosit pentru a reduce zahărul și caloriile. Și îl puteți găsi în multe alimente și băuturi, cum ar fi băuturi răcoritoare carbogazoase, cafea instant și ceaiuri, sucuri de fructe, produse lactate, deserturi congelate, budinci, iaurturi, cereale.

Cu toate acestea, nu poate fi folosit în gătit sau coacere, deoarece aspartamul este instabil și se descompune în aminoacizi când este încălzit la peste 80 de grade.

Produse specifice

  • Ricola – bomboane de melisa
  • Energit – bomboane
  • Rauch – Bravo bauturi

E951 este sănătos?

Autoritatea Europeană pentru Alimentație a concluzionat că nu există dovezi suficiente pentru a susține concluzia Fundației Europene Ramazzini (ERF) și că nu există semne de potențial genotoxic sau carcinogen și, prin urmare, nu există niciun motiv pentru a revizui efectele asupra sănătății.

Utilizare în UE vs. SUA vs. lume

În ciuda controverselor sale, acest îndulcitor este aprobat ca fiind sigur pentru consum și poate fi folosit în siguranță ca îndulcitor și potențator de aromă.

X