E953 sau izomalt – un înlocuitor de zahăr care are o captură

Izomaltul este un înlocuitor de zahăr, un tip de alcool de zahăr care este folosit în primul rând pentru că proprietățile sale fizice seamănă cu cele ale zahărului.

Principalele puncte importante despre îndulcitorul E953 – Isomalt:
· Nu poate fi utilizat în hrana pentru copii
· Consumul excesiv poate cauza probleme
· În doze mici, este un înlocuitor potrivit pentru zahăr
· Este potrivit în special pentru diabetici

Producție E953

Producția de izomalt este oarecum complicată. Chimiștii izolează mai întâi compușii naturali ai zahărului din sfeclă, apoi îi convertesc (de obicei cu căldură) într-o dizaharidă reducătoare. Acesta este apoi hidrogenat folosind un catalizator. Deși originea izomaltului este naturală, acesta este în general considerat a fi artificial datorită faptului că a fost manipulat chimic pe scară largă. Isomalt a fost dezvoltat pentru prima dată de compania germană BENEO-Palatinit la începutul anilor 1980.

Pentru ce se folosește izomaltul?

De departe, cea mai comună utilizare a izomaltului este ca îndulcitor în bomboanele „fără zahăr”, picături de tuse și alte alimente preparate comercial. Producătorii de alimente pot obține adesea aceeași dulceață ca și utilizarea zahărului, dar fără problemele legate de zahăr din sânge și calorii. Dar asta nu înseamnă că izomaltul este complet fără calorii – conține aproximativ jumătate din caloriile zahărului. Deoarece nu provoacă carii, este folosit și în unele paste de dinți pentru a îmbunătăți gustul.

Poate fi folosit și ca conservant – prelungește durata de valabilitate a alimentelor și este uneori folosit în cereale pentru micul dejun, biscuiți și produse de panificație. Are tendința de a stabiliza alte ingrediente și de a întârzia formarea mucegaiului și alterarea alimentelor.

Mulți bucătari și decoratori de alimente profesioniști folosesc izomaltul în scopuri estetice. Este foarte popular pentru decoratiunile de tort – majoritatea confectiilor facute pentru concursuri TV, spectacole de nunta etc folosesc izomalt pentru ca arata stralucitor si se intinde rapid.

Este aditivul E953 sănătos?

Izomaltul este o substanță asemănătoare zahărului care are multe dintre proprietățile unui îndulcitor natural, dar conține doar niveluri scăzute de glucoză. Din acest motiv, are doar un efect foarte mic asupra nivelului de zahăr din sânge și este în general considerat „sigur” pentru diabetici și pentru alții care trebuie să-și monitorizeze nivelul de zahăr din sânge din diverse motive. Isomalt este, de asemenea, fără gluten. Nu provoacă carii ca zahărul obișnuit.

Dar ai grijă! Consumul excesiv de alimente care conțin izomalt poate duce la probleme grave de stomac, balonare și gaze. Mulți oameni spun că chiar și o cantitate minimă este suficientă pentru a simți aceste efecte. Acest lucru se datorează faptului că izomaltul nu este ușor de digerat – în timp ce corpul uman tratează zaharurile obișnuite ca carbohidrați, izomaltul este tratat ca fibre.

Unele studii sugerează că consumul de cantități mici de izomalt în timp poate dezvolta o toleranță lentă.

Utilizare în UE vs. SUA vs. Lume

Este permis peste tot în lume.

X