Zaharina (E 954) este cel mai folosit îndulcitor cu aproape 100 de ani de istorie, dar este controversat!

Este cel mai vechi, dar controversat îndulcitor artificial care a fost folosit ca înlocuitor de zahăr cu conținut scăzut de calorii în alimente și băuturi de peste 100 de ani.

Datorită avantajului prețului mai mic și stabilității termice (250°C, potrivit pentru gătit și coacere), a fost utilizat pe scară largă în industria alimentară, dar în prezent este și înlocuit.

Principalele puncte importante despre E 954 – zaharina

Nu este de origine naturală și se obține pe cale sintetică

Nu este potrivit pentru copii si este interzisa folosirea lui in mancarea bebelusilor

Nu este un alergen comun

Acest ingredient este potrivit pentru o dietă keto, vegană, fără gluten

Producție E954

Zaharina poate fi produsă pe mai multe căi sintetice. Într-una dintre ele, toluenul este mai întâi sintetizat cu acid clorosulfonic. O altă modalitate este utilizarea acidului ftalic sau antranilat de metil ca materie primă.

Unde se utilizează zaharina (E 954)?

A fost folosit pentru a reduce caloriile și a înlocui zahărul din alimentele și băuturile noastre de peste 100 de ani, în principal datorită costului său scăzut. Se foloseste si in pasta de dinti, dar nu este permis in mancarea bebelusilor.

Folosit în mod obișnuit pentru produse cu conținut scăzut de calorii și fără zahăr.

Se excretă nemodificat prin urină și nu crește nivelul zahărului din sânge (indice glicemic zero). Prin urmare, este sigur și potrivit pentru diabetici.

Produse specifice

  • Hamé – castraveți în murături dulci-acrișoare
  • Nowaco – dopuri de hering
  • Giana – sfeclă roșie

E945 este sănătos?

Efectul asupra sănătății este discutabil . La scurt timp după descoperirea sa, s-a stabilit o legătură între consumul său și dezvoltarea cancerului de vezică urinară. În 1999, Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului a reclasificat zaharina și sărurile sale drept „neclasificabile în ceea ce privește carcinogenitatea lor pentru oameni”, ceea ce înseamnă că o legătură nu poate fi demonstrată în mod concludent . În 2000, îndulcitorul a fost eliminat de pe lista substanțelor care contribuie la dezvoltarea cancerului.

Utilizare în UE vs. SUA vs. lume

Siguranța sa a fost confirmată atât în SUA, cât și în UE, precum și în Australia și Noua Zeelandă.

X