Steviol (E960) este unul dintre cei trei îndulcitori naturali care vă vor îndulci viața!

Glicozidele de steviol sunt cunoscute și ca extracte de stevie sau îndulcitor de stevie. Se găsesc în mod natural în frunzele de stevie (Stevia rebaudiana Bertoni). Dulceața lor este de aproximativ 200-300 de ori mai mare decât zaharoza (zahărul de masă).

Sunt non-calorice, nu cresc glicemia (indice glicemic 0) și sunt utilizate pe scară largă în alimente și băuturi fără zahăr și cu conținut scăzut de calorii.

Există 11 tipuri de glicozide steviol aprobate de UE, fiecare caracterizată printr-o valoare diferită a dulceață.

Principalele puncte importante despre E 960 – glicozide de steviol

Sunt de origine naturala si sunt obtinute din frunze de stevie

Sunt potrivite pentru copii

Nu este un alergen comun

Acest ingredient este blând pentru dietele keto, vegane, fără gluten și de reducere

Producție E960

Sunt îndulcitori naturali obținuți din frunze de stevie) printr-o serie de procese precum extracția cu apă/alcool, decontaminarea, decolorarea și uscarea.

Unde se utilizează steviol (E 960)?

Ca îndulcitori de origine vegetală, ei sunt cunoscuți ca al treilea îndulcitor natural după zaharoză și zahărul din sfeclă. A fost folosit în multe țări de sute de ani.

Sunt îndulcitori nenutritivi care pot fi folosiți ca alternativă la îndulcitorii artificiali (ex. aspartam, acesulfam k, sucraloză, zaharină, neotam). Sunt utilizate pe scară largă în alimente precum băuturi răcoritoare carbogazoase, produse lactate, ceai, sucuri, panificație, cofetărie, legume murate, deserturi etc. Sunt adesea combinate cu îndulcitori artificiali.

Produse specifice

  • Ricola – bomboane naturale
  • Cheat Spread – Crema de arahide
  • Staropramen – amestec non-alcoolic

Este E960 sănătos?

Da, dar nu este recomandat să se depășească doza zilnică de 4mg/kg greutate corporală.

Utilizare în UE vs. SUA vs. lume

Nu au fost detectate efecte secundare sau complicații pentru sănătate și, prin urmare, sunt aprobate în SUA și UE ca fiind sigure. Nu sunt cancerigene, genotoxice și nu sunt asociate cu nicio toxicitate pentru reproducere/dezvoltare.

X