E999 sau extract de scoarță de quilla – un aditiv alimentar din planta de săpun. Da, chiar există!

Quillaja saponaria Molina, sau săpunul, este o plantă a cărei scoarță este folosită în scopuri medicinale.

Principalele puncte importante despre agentul de spumare E999 – extract de scoarță de quilla:
· Este potrivit pentru copii
· Nu poate provoca o reacție alergică în cantitatea utilizată în alimente
· Este natural și inofensiv pentru sănătate
· Nu este nevoie să evitați extractul de scoarță de quilla

Producție E999

Extractul de scoarță de Quillage se obține prin extragerea lichidului din scoarța interioară măcinată, din lemn sau din tulpini și ramuri mici. Conține o concentrație mare de saponine, care crește odată cu prelucrarea.

Pentru ce se folosește extractul de scoarță de quilla?

În industria alimentară, E999 este utilizat ca umectant în produse de panificație, produse lactate congelate și budinci și ca agent de spumare în băuturi răcoritoare (de exemplu, bere de ghimbir). Se foloseste sub forma de pulbere si lichida, nu are culoare si nu modifica gustul.

În produse farmaceutice, quillaya înalt purificat este utilizat pentru a îmbunătăți vaccinurile (de exemplu, și în vaccinurile veterinare împotriva febrei aftoase, unde ajută la creșterea răspunsului imunitar). De asemenea, este folosit pentru a trata tusea, bronșita și alte probleme respiratorii. La noi, îl puteți găsi, de exemplu, în picături de Pleumolysin (o soluție care eliberează mucusul din tractul respirator). Deoarece picăturile conțin și codeină, acestea sunt doar pe bază de rețetă.

În America de Sud, coaja de quilla este folosită pentru a spăla rufe.

Este ingredientul E999 sănătos?

Fiind un aditiv alimentar aprobat de UE și SUA, extractul de scoarță de quilla este sigur și inofensiv.

Cu toate acestea, plante precum quillaya, care conțin cantități mari de taninuri, pot provoca probleme stomacale și intestinale, precum și leziuni ale rinichilor și ficatului. De asemenea, conține oxalați, care pot scădea nivelul de calciu din sânge și pot cauza pietre la rinichi.

Cu utilizarea pe termen lung în doze mari, quillaya poate provoca, de asemenea, diaree, dureri de stomac, probleme de respirație, convulsii, comă, distrugerea globulelor roșii și insuficiență renală.

Doza adecvată de extract de scoarță de quilla depinde de mulți factori, cum ar fi vârsta, starea de sănătate și nu numai. În prezent, nu există suficiente informații științifice pentru a determina o doză adecvată. Produsele naturale nu sunt întotdeauna sigure doar pentru că sunt naturale și trebuie dozate cu mare atenție în scop terapeutic.

Utilizare în UE vs. SUA vs. Lume

E999 este autorizat pentru utilizare peste tot în lume. Dimpotrivă – din cauza cererii în creștere a consumatorilor pentru produse alimentare cu aditivi naturali față de aditivii sintetici, piața extractului de quilla este de așteptat să crească în următorii ani.

X