Rancezirea grasimilor este o problema pentru industria alimentara, butilhidrochinona tertiara (E319) incetineste acest proces. La ce pret?

Butilhidrochinona terțiară, abreviată ca TBHQ, este un antioxidant alimentar important.

Protejează grăsimile și uleiurile de deteriorarea oxidativă sau râncezirea, prelungindu-le astfel termenul de valabilitate și stabilitatea.

TBHQ comercial este produs prin reacția hidrochinonei cu terț-butanol sau izobutilenă.

Formula moleculară a lui E319 este C10H14O2 .

Principalele puncte importante despre E319 – terț-butil hidrochinonă:

Este un antioxidant.
Nu este o substanță naturală.
Nu este potrivit pentru copii.
Este un potențial alergen .
Utilizarea în Republica Cehă este permisă, dar vă recomandăm să evitați acest aditiv alimentar.

Unde se folosește terț-butil hidrochinona?

Butilhidrochinona terțiară este un antioxidant sintetic puternic folosit pentru a păstra prospețimea prin prevenirea oxidării și a deteriorării acizilor grași nesaturați din uleiuri și grăsimi. În același timp, acționează împotriva unor bacterii și ciuperci.

Este utilizat fie singur, fie în combinație cu alți antioxidanți, cum ar fi butilhidroxianisolul (BHA) sau butilhidroxitoluenul (BHT).

Este adesea folosit pentru a conserva nu numai uleiuri vegetale specifice, margarine sau grăsimi animale, ci și diverse gustări prăjite, cum ar fi chipsuri, nuggets de pui și hamburgeri.

Dar îl putem găsi și în nuci, supe instant, floricele, biscuiți, produse din cereale și dulciuri.

  • Bill Clever Popcorn
  • Vénusz Ulei pentru prăjit
  • YumYum Supă instant cu tăiței cu aromă de pui, Supă instant cu aromă de rață la Peking

Pe lângă industria alimentară, este folosit ca antioxidant în biodiesel, ca fixativ pentru reducerea vitezei de evaporare și îmbunătățirea stabilității și se adaugă și la lacuri și parfumuri.

E319 este sănătos?

Utilizarea butilhidrochinonei terțiare în industria alimentară a fost aprobată de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) și Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA).

TBHQ poate fi folosit în siguranță ca antioxidant singur sau în combinație cu BHA și/sau BHT și cu o cantitate maximă de 0,02% din conținutul de grăsime al alimentului.

Unele studii sugerează că hidrochinona terț-butil poate provoca greață, sufocare sau reacții alergice la persoanele sensibile sau atunci când este consumată în exces. Nici o legătură cu cancerul vezicii urinare nu poate fi exclusă, mai ales în legătură cu nitrozaminele.

Utilizare în UE vs. SUA vs. lume

Utilizarea TBHQ în industria alimentară este permisă atât în UE, cât și în SUA. Doza zilnică nu trebuie să depășească 0,7 mg per 1 kilogram de greutate corporală.

X