Care este importanța antioxidanților în industria alimentară?

Antioxidanții încetinesc sau previn râncezirea alimentelor din cauza oxidării, prelungind astfel durata de valabilitate a produselor. Oxidarea este un proces chimic și în cele mai multe cazuri apare din cauza expunerii la aer (oxigen) sau din cauza efectelor căldurii sau luminii.

Sunt foarte importante în industria alimentară deoarece permit alimentelor să-și mențină proprietățile nutritive și nivelul calitativ.

Unii antioxidanți acționează și împotriva schimbărilor de culoare, de exemplu în fructe sau produse din carne.

Antioxidanți naturali

O modalitate simplă de a opri merele să se rumenească, de exemplu, este să adăugați o cantitate mică de suc de lămâie. Acidul ascorbic (vitamina C) conținut în multe fructe citrice este un antioxidant natural și din acest motiv este adesea folosit în procesarea alimentelor (E 300 – E 304).

Alți antioxidanți naturali sunt tocoferolii (E 306 – E 309), care aparțin grupului de vitamine E. Tocoferolii se găsesc în principal în nuci, semințe de floarea-soarelui, soia și muguri de porumb și sunt folosiți mai ales pentru conservarea uleiurilor vegetale, margarinei și produselor din cacao.

Pe lângă tocoferoli și acid ascorbic, extractul de rozmarin este folosit și ca antioxidant natural.

Deoarece acidul ascorbic și tocoferolii sunt antioxidanți foarte populari și cerințele pentru aceștia nu pot fi îndeplinite complet din surse naturale, aceștia au fost produși artificial de mult timp. Astăzi, este posibil să copiați structura moleculară a acestor compuși atât de precis încât să nu mai existe diferențe de structură sau de efecte.

Antioxidanți sintetici

Cei mai importanți antioxidanți artificiali aparțin grupului galaților (E 310 – E 312). Galații sunt adăugați în mare parte la uleiurile vegetale și margarină pentru a preveni râncezirea.

Celelalte două substanțe care nu aparțin grupelor de mai sus sunt BHA (E 320) și BHT (E 321).

Aflați cât mai multe despre antioxidanții individuali

Pentru o imagine de ansamblu mai bună, am pregătit o listă detaliată de antioxidanți individuali, atât naturali, cât și sintetici, unde veți afla mult mai mult decât doar efectele lor pozitive sau negative asupra sănătății.

X