Cum funcționează cremele hidratante?

Alimentele au activitate diferită a apei. Activitatea apei (activitatea apei) este raportul dintre cantitatea de presiune a vaporilor de apă din alimente și presiunea de vapori a apei distilate la o anumită temperatură. Valorile activității apei variază de la 0,00 pentru substanța absolut uscată la 1,0 pentru apa distilată.

O altă semnificație a activității apei este cantitatea de apă liberă disponibilă pentru diferite reacții. Microorganismele pot folosi această apă liberă pentru a-și susține creșterea. Dar cu cât activitatea apei este mai mică, cu atât mai puțină umiditate este disponibilă pentru creșterea microorganismelor . Acesta este motivul pentru care alimente precum peștele uscat și laptele praf durează de la luni la ani. În general, alimentele perisabile au o activitate a apei mai mare de 0,9. Aici se dezvoltă bacteriile. De aceea, de exemplu, legumele proaspete, carnea și peștele se strică mai repede. Pentru a face un produs alimentar mai stabil în timpul depozitării, activitatea apei trebuie redusă sau controlată .

Și pentru asta sunt cremele hidratante. Ele pot lega umiditatea din alimente , reducând astfel activitatea apei. În plus, ele absorb și umezeala din aer.

Mierea, sarea și zahărul sunt unii dintre cei mai vechi umectanți folosiți în alimente. Sunt încă utilizate pe scară largă, în special în prelucrarea casnică (gemuri și marmelade). Încercați rețetele noastre originale de marmeladă de casă în 10 moduri . În mod tradițional, alimentele cu umiditate medie au fost pur și simplu uscate până când a fost atinsă activitatea dorită a apei. Astăzi, totuși, procesoarele de bucătărie combină tratamente termice precum uscarea suprafeței și umectanții pentru un efect mai puternic.

Ce umectanți sunt folosiți în industria alimentară?

În industria alimentară, producătorii de alimente folosesc poliolii ca umectanți. În chimie, poliolii sunt compuși care conțin mai multe grupări hidroxil. Se mai numesc și alcooli de zahăr , deoarece structura lor chimică seamănă cu cea a zahărului și unii dintre ei sunt identici cu alcoolii.

Poliolii sunt îndulcitori. Sunt incolore și inodore . Una dintre principalele diferențe dintre zahăr și polioli este că poliolii nu sunt la fel de ușor fermentați de microbii din gură ca zahărul. Prin urmare, sunt non-cariogene – nu provoacă carii dentare. În plus, sunt dulci, dar au mai puține calorii decât zahărul. Prin urmare, unii producători le adaugă la produsele dietetice, și datorită proprietăților lor hidratante și plastifiante. Este de remarcat faptul că nu toți poliolii sunt buni umectanți, deoarece unii sunt nehigroscopici.

În ce alimente găsim substanțe hidratante?

  • gumă de mestecat
  • bomboane
  • limonadă
  • brânzeturi
  • nucă de cocos mărunțită
  • patiserie
  • băuturi
  • lactate
  • sucuri de fructe si legume
  • fructe si legume procesate

Sunt umectanții din alimente siguri pentru noi?

Cremele hidratante sunt de obicei sigure atunci când sunt utilizate în dozele recomandate. Cu toate acestea, consumul lor excesiv poate provoca probleme digestive precum dureri abdominale și diaree.

X