Și care sunt mai exact coloranții?

Coloranții din industria alimentară sunt substanțe folosite pentru a schimba sau menține culoarea alimentelor. Sunt folosite pentru a face alimentele să pară mai atractive și mai atrăgătoare pentru consumatori.

Coloranții sunt adăugați la o varietate de alimente, cum ar fi sosuri, băuturi, produse de cofetărie și alimente congelate. Dacă vă plac mâncărurile colorate, nu uitați să încercați rețetele noastre colorate de prăjituri de Crăciun cu linte .

Utilizarea aditivilor de culoare sau a coloranților nu este o tehnologie nouă. Culoranții alimentari naturali au fost folosiți pentru a colora vinul încă din anul 300 î.Hr. Experimentele timpurii cu coloranți au inclus culoarea naturală găsită în unele condimente și oxizi de metal. Exemplele includ șofranul și sulfatul de cupru.

Primul colorant organic sintetic – numit mov – a fost descoperit în 1856. Movul a fost primul dintre mulți coloranți sintetici descoperiți produși prin procesarea cărbunelui, ceea ce ia adus numele de „culoarea gudronului de cărbune”. Reglementarea federală a coloranților a început câteva decenii mai târziu, în anii 1880.

Coloranți sintetici

Coloranții alimentari sintetici sunt din ce în ce mai folosiți de producătorii de alimente în detrimentul coloranților naturali pentru a obține anumite proprietăți, cum ar fi costul scăzut, aspectul îmbunătățit, intensitatea ridicată a culorii, rezistența și uniformitatea culorii mai mari.

Coloranții artificiali pot fi, de asemenea, mai durabili decât coloranții naturali de aceeași culoare. În plus, deși natura creează nuanțe impresionante de culori, nu există multe care să fie potrivite pentru utilizarea în industria alimentară.

Coloranții alimentari sintetici au fost fabricați inițial din gudron de cărbune, care provine din cărbune. Primii critici ai coloranților alimentari artificiali s-au grăbit să sublinieze acest lucru. Astăzi, majoritatea coloranților alimentari sintetici sunt derivate din petrol . Unii critici vor argumenta că a mânca ulei nu este mai bine decât a mânca cărbune. Dar produsele finale sunt testate riguros pentru a se asigura că nu conțin urme din uleiul original.

Coloranții alimentari trebuie adăugați în alimente într-o anumită concentrație și într-o limită acceptabilă .

Dacă într-un produs coloranții alimentari sunt prezenți într-o concentrație mai mare, poate duce la probleme grave de sănătate, cum ar fi diverse mutații, cancer, concentrație redusă de hemoglobină și reacții alergice.

Coloranți naturali

Coloranții naturali sunt obținuți din plante sau produse de origine animală și sunt considerați mai siguri decât coloranții sintetici. Exemplele de coloranți naturali includ, de exemplu, curcumina (din rădăcină de turmeric), carotenul (din morcovi), clorofila (din plante verzi) sau carminul (de la un tip de insectă).

De ce sunt folosiți coloranții în industria alimentară?

 • Ele evidențiază culorile care apar în mod natural în alimente.
 • Protejează aromele și vitaminele de daune ușoare .
 • Este folosit în scopuri decorative .
 • Ele maschează variațiile naturale de culoare ale alimentelor.
 • Acestea compensează pierderea de culoare din cauza luminii, aerului, temperaturilor extreme, umidității și condițiilor de depozitare.
 • Ele îmbunătățesc gustul .
 • Schimbă culoarea alimentelor sau băuturii.
 • Ei conferă alimentelor o identitate .

Care sunt efectele coloranților alimentari asupra sănătății umane?

Cea mai tulburătoare afirmație despre coloranții alimentari sintetici este că aceștia provoacă cancer . Cu toate acestea, dovezile care susțin această afirmație sunt slabe. Pe baza cercetărilor disponibile în prezent, consumul de coloranți alimentari este puțin probabil să provoace cancer.

Cu toate acestea, la unii oameni pot provoca alergii, probleme intestinale și probleme de respirație .

Afirmația despre coloranții alimentari care are cel mai puternic suport științific este legătura dintre coloranții alimentari și hiperactivitate la copii . În Europa, chiar și produsele care conțin unii dintre coloranții potențial „periculoși” trebuie să aibă un text de avertizare – „pot avea un efect negativ asupra activității și atenției copiilor”.

Ce proprietăți trebuie să aibă un colorant alimentar?

Colorantul trebuie să se dizolve atunci când este adăugat în apă . Dacă colorantul nu este solubil în apă, nu se va amesteca uniform.

O altă proprietate importantă a colorantului alimentar este că atunci când este dizolvat în apă, culoarea rămâne.

În ce produse alimentare se folosesc coloranții?

Primele alimente care au primit vreodată aprobarea federală pentru coloranții alimentari sintetici au fost untul și brânza în anii 1880 . De atunci, magazinele alimentare au fost pline cu alimente care conțin atât coloranți alimentari naturali, cât și coloranți alimentari artificiali, inclusiv următoarele produse:

 • cereale pentru mic dejun
 • bomboane
 • înghețată
 • condiment
 • produse de patiserie
 • fruct la conservă
 • legume procesate
 • băuturi nealcoolice
 • energizante

Reglementarea utilizării coloranților în industria alimentară

În Republica Cehă, utilizarea coloranților în alimente este permisă numai dacă aceștia sunt aprobați de Institutul de Sănătate de Stat și sunt enumerați în Lista coloranților alimentari autorizați , care este publicată în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1333/2008.

Toate culorile utilizate în alimente trebuie să fie etichetate cu „E-numere”, care sunt coduri folosite pentru a identifica aditivii alimentari.

În Republica Cehă, sunt stabilite limite și pentru cantitatea de coloranți care pot fi utilizați în alimente individuale. Aceste limite sunt stabilite în ceea ce privește siguranța coloranților pentru sănătatea umană și sunt revizuite în mod regulat.

Dacă producătorul decide să folosească coloranți naturali în alimente în locul celor sintetici, el este obligat să informeze despre acest lucru pe ambalajul produsului. Producătorii sunt, de asemenea, obligați să informeze despre utilizarea coloranților pe etichetele produselor sau în instrucțiunile de utilizare.

În SUA, utilizarea coloranților alimentari este reglementată de Food and Drug Administration (FDA). FDA stabilește o listă de culori permise care pot fi utilizate în alimente și, de asemenea, stabilește condiții pentru utilizarea lor.

X