Ce tipuri de chiparoși există?

  • Fermentatoare biologice: Aceste fermentatoare ajută la fermentarea zaharurilor pentru a forma dioxid de carbon. Drojdia este cel mai utilizat agent de dospire biologică (drojdie, drojdie de pâine sau altă variantă de drojdie). Drojdia este responsabilă de procesul de fermentație.
  • Agenți de dospire chimici: Cunoaștem acești agenți de dospire ca agenți de dospire, care sunt marcați cu numere E în industria alimentară. Aceștia funcționează prin eliberarea de dioxid de carbon în aluat, care este declanșat de umiditate sau căldură. Bulele de aer se extind ca urmare a dioxidului de carbon și aluatul se ridică. Agenții chimici de dospire conțin, de exemplu, praf de copt sau bicarbonat de sodiu.

Cum funcționează agenții de dospire?

Cerealele conțin glutenină și gliadină ca proteine principale. Dintre toate cerealele, grâul conține cea mai mare cantitate din aceste proteine. Aluatul din făină de grâu conține apoi atât glutenină, cât și gliadină. Când aceste proteine cu proprietăți diferite sunt amestecate cu apă, ele se hidratează și formează o nouă proteină numită gluten .

Elasticitatea și rezistența aluatului se datorează gluteninei și gliadinei, care conferă glutenului proprietăți adezive. Moleculele de gluten se aranjează pentru a forma o rețea continuă care este rigidă și elastică. Agenții de creștere formează mii de bule în aluat , care îl fac să crească. Aluatul crește datorită acțiunii agenților de dospire, iar glutenul are capacitatea de a se extinde. Framantatoarele elibereaza gaze din faina, creand pungi de aer si facand aluatul usor si pufos . Acestea ajută la extinderea aluatului prin eliberarea gazelor din amestecul de făină, rezultând produse de copt cu structură poroasă.

Dacă bulele izbucnesc și gazul scapă, nu va exista nicio creștere. Prin urmare, aceste gaze sunt necesare pentru a menține produsul până când produsul se solidifică și își păstrează forma. Prin urmare, elasticitatea aluatului este necesară pentru ca bulele să se extindă fără să se spargă, iar gazul să rămână prins în bule suficient de mult. Deci, în cele din urmă, când gazul scapă în sfârșit, aceste pungi de aer își păstrează forma în loc să se prăbușească. Dimensiunea buzunarelor de aer determină textura produselor tale de copt. Punctele mici de aer au ca rezultat o textură netedă precum prăjiturile, în timp ce cele mai mari duc la o textură grosieră precum pâinea. Nu uitați să încercați rețetele noastre excelente de produse de patiserie cu făină albă în 5 moduri diferite!

În ce alimente putem găsi agenți de dospire?

  • prăjituri
  • patiserie
  • Paste
  • briose
  • cookie-uri
  • vafe

Sunt agenții de dospire din alimente siguri?

Majoritatea agenților de dospire sunt inofensivi pentru sănătate, în plus, utilizarea lor este reglementată de reglementări stricte.

X