Ce tipuri de îndulcitori cunoaștem?

Indulcitori nutritivi

Zaharoza sau zahărul de masă este standardul pe care se bazează dulceața relativă a tuturor celorlalți îndulcitori. Deoarece zaharoza furnizează energie sub formă de carbohidrați, este considerată un îndulcitor nutrițional (vrac). Alți îndulcitori nutriționali includ glucoză, fructoză, sirop de porumb și alcooli de zahăr (de exemplu, sorbitol, manitol și xilitol).

Îndulcitori nenutritivi

Eforturile de sinteză chimică a îndulcitorilor au început la sfârșitul secolului al XIX-lea odată cu descoperirea zaharinei. De atunci, au fost dezvoltați o serie de compuși sintetici care conțin puține (sau chiar deloc) calorii, dar nici nutrienți.Acești îndulcitori au o putere de îndulcire semnificativ mai mare decât zaharoza și, prin urmare, pot fi utilizați în concentrații relativ scăzute în produsele alimentare. În afară de zaharină, cei mai des utilizați îndulcitori nenutritivi (intensi) sunt ciclamații, aspartamul și acesulfamul K.

Spre deosebire de îndulcitorii nutritivi, îndulcitorii nenutritivi nu oferă vâscozitate sau textura produselor, astfel încât agenții de încărcare precum polidextroza sunt adesea necesari în fabricație.

În tabelul următor, pentru interesul dumneavoastră, puteți privi mai multe tipuri de îndulcitori și dulceața lor în comparație cu zahărul.

Îndulcitor Dulceață versus zahăr
Aspartam De 200 de ori mai dulce decât zahărul
Eritritol și xilitol 60-70% dulceata de zahar
Zaharină și sucraloză De 600 de ori mai dulce decât zahărul
Sorbitol Cu 30% mai puțin dulce decât zahărul
Stevia De 300 de ori mai dulce decât zahărul
Taumatina De 2500 de ori mai dulce decât zahărul

Cum acționează îndulcitorii?

Senzația de dulceață se transmite prin molecule proteice specifice, numite receptori, situate la suprafața celulelor gustative specializate. Toți îndulcitorii funcționează prin legarea de acești receptori din exteriorul celulelor. Îndulcirea crescută a îndulcitorilor nenutritivi în comparație cu zaharoza se poate datora fie legării mai strânse, fie mai lungi a acestor compuși sintetici la receptori.

În ce alimente putem găsi îndulcitori?

  • alimente dietetice (brutărie, dulciuri, produse lactate, deserturi, gemuri, băuturi răcoritoare)
  • gumă de mestecat
  • bomboane

Sunt îndulcitorii din alimente siguri pentru noi?

S-a demonstrat că concentrațiile mari de zaharină și ciclamați din dieta șobolanilor induc dezvoltarea tumorilor vezicii urinare la animale. Datorită acestor rezultate, utilizarea ciclamaților a fost interzisă în mai multe țări, inclusiv în Statele Unite, iar utilizarea zaharinei trebuie să includă o declinare a răspunderii cu privire la potențialele sale riscuri pentru sănătate. Cu toate acestea, nu au existat dovezi raportate de cancer de vezică urinară la oameni atunci când consumă acești îndulcitori. Atât aspartamul, cât și acesulfamul K au fost considerați relativ siguri, fără dovezi de potențial carcinogen în studiile pe animale.

Este important de reținut că, deși îndulcitorii sunt considerați siguri, aceștia trebuie consumați cu moderație. Utilizarea excesivă a îndulcitorilor poate cauza probleme digestive și poate afecta nivelul zahărului din sânge. În plus, unii îndulcitori pot provoca reacții alergice la persoanele sensibile.

Totuși, îndulcitorii pot avea și efecte benefice pentru noi în comparație cu zahărul tradițional, precum prevenirea obezității, a diabetului sau a cariilor dentare.

Nu uitați să încercați rețetele noastre sănătoase de prăjituri de Crăciun fără zahăr în 7 variante delicioase!

X