Lintea și specia ei

În timp ce în trecut, practic doar linte maro „obișnuită” era disponibilă aici, acum putem alege și din alte tipuri. Printre cele mai cunoscute se numără lintea roșie, dar este disponibilă și lintea galbenă, verde, portocalie sau neagră.

Lintea brună are cele mai mari semințe și, prin urmare, este cea mai des folosită - este ușor de recoltat și mai puțină muncă de prelucrat, deoarece nu se curăță. Alte tipuri de linte au boabe mai mici și se decojesc, motiv pentru care sunt și mai scumpe.

Cum se prepară diferite tipuri de linte

Ca și alte leguminoase, lintea trebuie înmuiată în apă înainte de gătire. Datorită fasolei mai mici, totuși, acest timp este semnificativ mai scurt decât, de exemplu, cu fasolea mare și poate fi scurtat și mai mult dacă folosim apă fierbinte dintr-un ibric. Apoi doar clătiți lentila și puteți începe să gătiți.

Avantajul altor tipuri de lentile este că nu trebuie să fie pre-înmuiate. Populara supă de linte roșie se gătește în câteva minute față de clasica supă de linte.

Printre cele mai cunoscute retete se numara lintea bruna pentru acra cu ou sau supa de linte . Aceste retete clasice pot fi preparate si cu alte tipuri de linte, precum lintea neagra cu carne afumata sau supa de linte rosie.

Cu toate acestea, merită să încercați și prepararea la rece a lintei - boabele fierte pot fi amestecate în salate sau tartine excelente de linte .

Lintea se află pe locul 3 la cantitatea de proteine vegetale conținute și, prin urmare, este foarte populară în rețetele vegetariene, vegane și fitness. Dacă doriți să folosiți lintea într-un mod sănătos, pregătiți câteva dintre preparatele ușoare de linte .

Leguminoasele sunt foarte populare în Asia, în special în India, unde trăiesc un procent semnificativ de vegetarieni. Lintea orientală poate face parte din diferite curry sau le puteți amesteca cu orezul fiert ca garnitură mai sănătoasă.

Beneficiile pentru sănătate ale lintei

Lintea aparține în mod inevitabil alimentației sportivilor, culturiștilor și celor care fac dietă, dar poate fi benefică pentru toată lumea:

  • datorită conținutului ridicat de fibre solubile și insolubile, are un efect benefic asupra digestiei și activității intestinale
  • contine o cantitate mare de fier necesar pentru prevenirea anemiei sau hiperactivitatii
  • conține acid folic, care este necesar în special în timpul sarcinii
  • contine provitamina A si vitaminele B, C, E
  • este o sursă de calciu
  • ajută la eliminarea bilei și a colesterolului dăunător
X