Agar, un agent de îngroșare cu alge roșii pe care îl vei iubi. Care este diferența dintre agar și gelatină?

Agarul este un înlocuitor vegan excelent al gelatinei, care devine din ce în ce mai populară.

Ce este important de știut despre el?

Cum diferă de gelatina clasică?

Care sunt beneficiile sale pentru sănătate?

În acest articol, vei învăța cum să-l prepari corect, unde îl poți folosi și multe alte sfaturi.

Ce este mai exact agar?

Agarul este o substanță naturală găsită în algele roșii. Este procesat într-o substanță solidă, cel mai adesea sub formă de pulbere, care este fără gust și inodor. Există doar solubilitate parțială în apă, așa că agar-ul trebuie fiert și ușor umflat înainte de preparare.

Valori nutritive

În tabelul următor, priviți valorile nutriționale a 100 g de agar.

Valori nutriționale la 100 g Agar
Energie 26 kcal
Proteinele 0,54 g
Gras 0,03 g
Carbohidrați 6,75 g
Zaharuri 0,1 g
Fibră 0,5 g

Vitamine si minerale

Geloza uscată oferă cantități mici de vitamine și minerale esențiale – inclusiv calciu, fier, zinc, potasiu, magneziu și acid folic. Deși agar-agar nu este o sursă extrem de bogată din niciunul dintre acești micronutrienți, puțin din când în când vă va ajuta să vă satisfaceți nevoile nutriționale zilnice.

Diferențele dintre agar și gelatină

Datorită capacității sale mari de gelifiere, este folosit ca înlocuitor al gelatinei sau ca agent de îngroșare, agent de gelifiere sau stabilizator.

De ce este mai bine să folosești agar decât gelatină?

 • împotriva gelatinei, este stabil chiar și la temperaturi mai ridicate
 • conținut scăzut de calorii
 • capacitate de gelificare mult mai mare
 • contine mai multe vitamine si minerale

Vedeți principalele diferențe dintre agar și gelatină în tabelul de mai jos:

Agar gelatina
Definiție O substanță gelatinoasă care se obține din alge marine. O substanță incoloră, inodoră, obținută din colagenul găsit în oasele și pielea animalelor.
Alte utilizări Teste microbiologice, laxative și în electrochimie. Folosit pe scară largă în fotografie, cosmetică și muniție.
Utilizați în bucătărie Un ingredient principal în deserturi, în special în Japonia. Un ingredient popular în deserturi și dulciuri în majoritatea părților lumii.
Formă Are două forme – pulbere și felii. Pulbere, granule sau felii.
Gătit Trebuie adus la fierbere. Poate fi dizolvat în lichid cald și lăsat să se solidifice.
Textura după solidificare Gumos și mestecat. Neted și catifelat.

Unde în bucătărie se folosește agar?

Este o alternativă vegetariană excelentă la gelatină într-o varietate de feluri de mâncare. Se adaugă la produsele de panificație, făinuri, pentru a îngroșa cremele, dar și la băuturi, înghețate, creme de ou congelate, pulpă de fructe, produse de patiserie cu zăpadă, toppinguri cu zahăr, produse de cofetărie, jeleuri și conserve îndulcite artificial. Este folosit în producția de brânză procesată, carne și produse lactate.

Utilizare în rețete:

Agar pudra intr-un pahar si pe o lingura cu jeleuri puse alaturi.
www.ayurtimes.com

Sub ce formă putem cumpăra agar?

 • Fulgi
  Agarul se zdrobește în fulgi, iar când vrei să-i folosești, nu trebuie să le înmoaie în prealabil, ci doar să le fierbi în apă. Cu toate acestea, dacă doriți o cremă deosebit de netedă, este o idee bună să înmuiați fulgii timp de cel puțin 30 de minute.
 • Pudra
  Este mai ieftin decât fulgii și cel mai ușor de lucrat, deoarece se dizolvă aproape instantaneu. Se folosește într-un raport de 1:1 atunci când doriți să înlocuiți gelatina cu ea.
 • Bastoane
  Agarul uscat poate fi tăiat în bețișoare mici, care pot fi apoi înmuiate în apă rece timp de cel puțin 30 de minute.
Fibre de agar în bol și mâna care îl ține.
www.thespruceeats.com

Cum se prepară agar-ul?

Înainte de a adăuga agar la rețetă, acesta trebuie dizolvat în apă și apoi fiert ; nu poate fi pur și simplu dizolvat în lichid sau adăugat direct în alimente. Într-o cratiță mică, la foc mediu-înalt, dizolvați agarul în lichid, aduceți la fierbere, apoi gătiți până se îngroașă ușor, aproximativ cinci până la șapte minute . Pulberea de agar se dizolvă mai repede decât fulgii și bețișoarele, care necesită un timp mai lung de înmuiere și amestecare pentru a se dizolva complet. (Atât fulgii, cât și bastoanele pot fi pudrate înainte de utilizare.)

Pentru a folosi fulgi de agar într-o rețetă, măsurați 1 lingură pentru fiecare cană de lichid; pentru pudra de agar, folosiți 1 linguriță pentru a îngroșa 1 cană de lichid. (O regulă generală atunci când înlocuiți gelatina cu agar este aceea de a folosi aceeași cantitate de pulbere de agar și o treime din cantitatea de fulgi ca gelatină.)

Odată ce agarul dizolvat este adăugat în formulă, va dura aproximativ o oră pentru a se solidifica . Agar-ul este folosit mai ales în alimentele care sunt consumate reci, așa că alimentele vor trebui să fie refrigerate.

Este important de reținut că alimentele cu un conținut ridicat de acid, cum ar fi citricele, căpșunile și kiwi-urile, pot necesita mai mult agar pentru a se gelifica complet.

De unde să cumpărați agar și cum să o păstrați corect?

Agar poate fi găsit în secțiunea de alimente naturiste a supermarketurilor, în magazinele naturiste, în magazinele asiatice și online. Fulgii de agar sunt mai scumpi decât pulberea (și gelatina), dar este nevoie de mai puțin în rețete.

Toate formele de agar trebuie depozitate într-un recipient ermetic, într-un loc răcoros și uscat, cum ar fi o cămară, unde se vor păstra timp de cel puțin opt luni.

Cuburi de jeleu servite pe o farfurie.
www.thespruceeats.com

De ce este potrivit să includem agar în dieta noastră?

Consumul de agar are mai multe beneficii pentru sănătate, cum ar fi

Ajută la pierderea în greutate

Agar este considerat un supliment sănătos pentru pierderea în greutate, deoarece are un conținut scăzut de calorii, grăsimi, zahăr și carbohidrați. Este un inhibitor al apetitului și constă în principal din fibre solubile în apă, nedigerabile și este cunoscut sub numele de „coloid hidrofil”. Atrage si absoarbe apa, mareste volumul cu foarte putine calorii, oferind o senzatie de satietate. Acest lucru vă va permite să reduceți aportul de alimente. Pe măsură ce agar-agar trece prin corp, ea absoarbe și glucoza în stomac, trecând rapid prin sistemul digestiv, împiedicând-o să fie stocată sub formă de grăsime.

În Japonia există o „dietă Kanten”. Aceasta înseamnă adăugarea unei lingurițe de agar în ceai sau apă fierbinte și consumul băuturii înainte de masă. Promovează sațietatea, poate ajuta, de asemenea, la stabilizarea zahărului din sânge și blochează depozitarea grăsimilor și este o dietă care multe japoneze jură pe asta.

Îmbunătățește digestia

Fibrele conținute de agar au multe beneficii pentru digestie. Absoarbe toxinele din intestin și tractul gastrointestinal și elimină în siguranță deșeurile toxice din organism. Fibra solubilă din agar, care este adesea folosită ca remediu pentru constipație, absoarbe apa în intestine și formează un volum care acționează ca un laxativ natural. Reglarea și curățarea intestinelor este una dintre pietrele de temelie ale digestiei sănătoase.

Susține sănătatea oaselor

Agar este bogat în calciu și magneziu și, în timp ce calciul este cunoscut pentru beneficiile sale pentru oasele puternice și sănătoase, un fapt mai puțin cunoscut este că trebuie să fie în echilibru cu magneziul pentru a crește densitatea osoasă. O problemă comună cu dietele occidentale este prea mult calciu și insuficienta magneziu, ceea ce poate duce la calcificarea dureroasă a articulațiilor și formarea de calculi renali și biliari. Din fericire, agar conține un echilibru sănătos al acestor două minerale importante împreună cu mangan, un nutrient care este vital pentru metabolism și formarea oaselor.

Susține sănătatea creierului

Agarul este un polimer compus din subunități ale moleculei simple de zahăr galactoză, care este denumită în mod obișnuit „zahărul din creier”. Este vital pentru dezvoltarea creierului la sugari și copii și poate fi produs endogen de organism, precum și suplimentat din alimente precum agar.

Folclor și istoria agarului

Potrivit legendei japoneze, agar-ul a fost descoperit de un hangiu care a descoperit că supa de alge marine s-a gelificat după ce a fost aruncată afară într-o noapte rece de iarnă.

Împăratul japonez și alaiul său regal s-au pierdut în munți în timpul unei furtuni de zăpadă, iar la sosirea la un mic han, au fost tratați cu ceremonie de către hangiul, care le-a oferit ciorbă de alge marine la cină. Poate că hangiul a făcut prea mult sau pur și simplu nu a fost foarte bun, dar o parte din supă a fost aruncată, a înghețat și apoi s-a dezghețat în timpul nopții, iar când s-a scurs, a rămas cu o masă crăpată de densitate mică. A luat resturile de la tavernă și a descoperit spre surprinderea sa că atunci când a fiert substanța cu apă, s-a format un jeleu.

Milan & Ondra

Amandoi suntem fani ai mancarii bune si ne place sa gatim. Pe acest site, vrem să vă inspirăm cu rețete tradiționale, dar și mai puțin obișnuite. Vom fi fericiți dacă veți încerca rețetele noastre și ne spuneți cum v-au plăcut. Pofta buna! :)

X