Agave este alfa și omega al îndulcirii sănătoase. Află cum să-l folosești corect

Planta de agave are mai multe beneficii pe care le putem extrage din ea!

Citiți acest articol despre cum poate fi cultivat, cum se obține nectarul său delicios și sub ce forme îl putem procesa pentru a ne bucura de gustul lui dulce!

Ce este agave?

Această plantă poate fi identificată cu ușurință prin aspectul ei tipic, datorită frunzelor sale ascuțite.

Planta crește în mod natural în climatele calde și uscate și este originară din Texas și Mexic, unde este și cultivată.

Sunt peste 200 de specii care au fost cultivate, atât pentru uz industrial, cât și ca plantă decorativă pentru grădini, dar soiurile Blue Agave și Maguey sunt cele pe care le folosim în mod obișnuit pentru mâncare și băutură.

O plantație plină de ierburi înțepătoare, gata de recoltare.
Sursa: thedrinksbusiness.com

Specii de agave

Agave americane – aceste plante cresc o tulpină verde sau galbenă care poate atinge o înălțime de până la 2 metri la maturitate și este folosită ca plantă ornamentală.

Agave de anghinare – are frunze albastre sau verzi cu vârfuri ascuțite, întunecate și rareori înflorește.

Agave albastră – numită în mod obișnuit agave tequila. Această plantă este cunoscută pentru că oferă nectar de agave, un ingredient esențial pentru prepararea tequila.

Agave Regina Victoria: este cea mai mică ca statură și are flori frumoase care variază în culori de la crem la roșu-violet.

Mai multe soiuri distincte de iarbă înțepătoare verde.
Sursa: spiritshunters.com

Cum să crești agave?

  1. Primăvara sau toamna devreme este cel mai bun moment pentru a o planta în aer liber.
  2. Săpați o groapă care este de aproximativ două ori mai largă și mai adâncă decât ghiveciul în care era planta până acum.
  3. Plantați-l într-un loc cald, cu suficientă lumină solară. Plantele de agave nu tolerează înghețul și necesită un climat cu umiditate scăzută.
  4. Turnați un strat de pământ de cactus în fundul găurii. Odată scos din recipient, loviți ușor rădăcinile plantei înainte de a o planta în gaură și, în final, acoperiți-o cu un alt strat de pământ de cactus.
  5. Nu-l fertilizați, deoarece acest lucru poate duce la înflorirea prematură, ceea ce va face ca agavele dumneavoastră să moară în curând.
  6. Când planta este înființată, udați ușor rădăcinile și repetați udarea aproximativ la fiecare cinci zile în prima lună.
Growing Century Plant from Seeds, Days 0-14
Sursa: Melvin Wei

Cum se face siropul de agave?

Procesul de preparare a siropului pe care îl folosim pentru a ne îndulci mâncărurile începe cu mulți ani înainte de a ajunge chiar în bucătăriile noastre.

Planta este cultivată timp de 7-10 ani până când nectarul din interiorul tulpinilor este gata de extracție.

Tulpinile sunt tăiate strategic pentru a preveni înflorirea plantei. Tulpina centrală este îndepărtată dintr-o plantă tânără de agave, ceea ce face ca planta să crească și să producă mai multă fructoză.

Seva din interiorul plantei este apoi extrasă, presată, filtrată, încălzită pentru a descompune zaharurile în fructoză și, în final, concentrată în sirop.

Siropul procesat în acest fel este apoi ambalat și vândut.

Sirop de Agave vs. praf de agave

Cea mai comună formă pe care o întâlnim este siropul, dar există și alte moduri.

Îndulcitorul poate fi făcut și sub formă de pulbere. Îndulcitorul produs în acest fel este bogat în fibre solubile și oferă multe beneficii pentru sănătate, inclusiv întărirea sistemului imunitar, susținerea bacteriilor intestinale, reglarea zahărului din sânge și scăderea colesterolului.

Un castron plin cu pudră organică de agave.
Sursa: gundrymd.com

Ce gust are agavele?

Este foarte dulce, aproape de două ori mai dulce decât zahărul obișnuit de masă. Deci, dacă schimbi zahărul, ar trebui să începi și să-l îndulciți mai puțin.

Dulceața sa provine din conținutul său ridicat de fructoză, rezultând un gust fără retrogustul amar sau chimic care însoțește majoritatea îndulcitorilor artificiali. Are gust ușor și asemănător nectarului în gură.

Siropul este foarte subțire și se dizolvă foarte ușor în alte lichide.

Agave este cel mai adesea comparată cu mierea și siropul de arțar. Seamănă atât ca gust, cât și ca aspect, dar gustul său este mai pur, fără diverse subtonuri și postgusturi.

Două pahare umplute cu lichid auriu.
Sursa: blog.biotrust.com

Valorile nutriționale ale siropului de agave (la 100 ml)

Calorie Carbohidrați Zaharuri Grasimi Acizi grași saturați Proteină Fibră Sare
310 calorii 76 g 68 g 0,5 g 0 g 1 g 0,2 g 4 mg

Agave este adesea prezentată ca o alternativă sănătoasă la zahăr, un excelent înlocuitor vegan al mierii și un bun îndulcitor pentru persoanele cu diabet. Dar sunt câteva DAR… 🙂

Planta conține fibre sănătoase, inclusiv fructani, care beneficiază de metabolismul glucozei, reglează greutatea corporală și cresc masa de grăsime (prin British Journal of Nutrition).

Deoarece agave este mult mai dulce decât zahărul, se poate folosi mai puțin pentru a obține același nivel de dulceață.

Cu toate acestea, nectarul de agave are mai multe calorii decât zahărul.

Este mai bun decât zahărul obișnuit pentru persoanele cu diabet, deoarece are un indice glicemic scăzut, ceea ce înseamnă că nu va crește nivelul zahărului din sânge la fel de mult ca alți îndulcitori.

Agave ar trebui totuși consumate cu moderație, deoarece nivelurile ridicate de fructoză din agave pot duce la alte probleme.

În general, agave are unele beneficii nutriționale în comparație cu zahărul obișnuit, dar este totuși un îndulcitor plin de fructoză care ar trebui folosit în cantități mici.

Cum să gătești cu agave

Cel mai adesea este folosit ca îndulcitor care înlocuiește zahărul tradițional de masă. Ori de câte ori înlocuiți zahărul, este important să folosiți jumătate din cantitate.
Florile și frunzele plantei de agave pot fi prăjite sau fierte – frunzele au o aromă de caramel.
Florile care se potrivesc bine cu ouăle, asigurați-vă că îndepărtați tulpinile de polen în prealabil, deoarece au un gust amar.
Frunzele plantei verde Maguey sunt folosite în mod tradițional pentru a pregăti un fel de mâncare numit mixiote. Stratul exterior de frunze este îndepărtat pentru a crea o folie translucidă care este apoi înfășurată în jurul alimentelor și pusă la grătar. Este similară cu tehnica en Papillote (citiți mai multe despre această tehnică de gătit franceză în articolul nostru ). Frunzele adaugă o aromă ușoară alimentelor.
Îndulciți-vă viața la prima oră dimineața, adăugând acest îndulcitor la fulgii de ovăz de la micul dejun sau stropiți-l peste aceste clătite delicioase sau aceste grozave azime.
Un munte de clătite cu afine și stropite cu sirop moale.
Sursa: recipes.net

De unde să cumpăr agave?

Siropul de agave sau o altă formă de îndulcire a acestei plante medicinale este disponibil la orice băcănie majoră sau magazin de produse naturiste în aceste zile.

Îl găsiți în secțiunea de copt cu alți îndulcitori și înlocuitori de zahăr. Poate fi și în secțiunea de alimente sănătoase sau pe culoarul de condimente.

Nu este nevoie să luați în considerare nimic specific atunci când cumpărați. Vine într-o sticlă gata de utilizare pentru a îndulci băuturile și alimentele.

Milan & Ondra

Amandoi suntem fani ai mancarii bune si ne place sa gatim. Pe acest site, vrem să vă inspirăm cu rețete tradiționale, dar și mai puțin obișnuite. Vom fi fericiți dacă veți încerca rețetele noastre și ne spuneți cum v-au plăcut. Pofta buna! :)

X