Anasonul stelat, unul dintre cele mai frumoase condimente, este potrivit nu numai pentru decorarea unei coroane de Advent. Învață să gătești și să coaceți cu el!

Scorțișoară, anason și anason stelat, un trio de condimente pe care le asociem în primul rând cu Crăciunul.

Anasonul stelat nu este doar un decor frumos, dar gustul și aroma lor fac perfect deosebite multe feluri de mâncare.

Este folosit mai ales în bucătăriile asiatice, dar nu numai în ele.

Ce alimente și cum să le folosești?

Știi cu ce afecțiuni te poate ajuta ceaiul de anason stelat?

Vino și descoperă alături de noi ce pot face toate aceste condimente aromate.

Ce este anasonul stelat?

Este un condiment care provine dintr-un copac numit anason stelat adevărat, în latină Illicium verum. Pe lângă denumirea de anason stelat, puteți întâlni și numele de anason stelat, condiment stelat sau anason chinezesc. Pe de o parte, aceste denumiri se referă la asemănarea anasonului stelat cu un alt condiment popular – anasonul, la forma sa – în formă de stea cu semințe – și la originea sa asiatică. Anasonul stelat este folosit nu numai pentru gustul său distinctiv, ci și pentru proprietățile sale medicinale.

Anason stelat, din care provine condimentul.
sursa: herbsandremedies.com

Este unul dintre ingredientele principale ale bucătăriei chinezești, împreună cu fenicul, fagara, cuișoarele și scorțișoara, face parte din popularul mix chinezesc de condimente de cinci arome. În bucătăria indiană, face parte din amestecul garam masala, iar în bucătăria vietnameză, este folosită la prepararea celebrei supe pho. În culturile occidentale, este mai des folosit pentru a aroma lichioruri și produse de copt, cum ar fi turta dulce sau prăjiturile.

Ce miros și gust are anasonul stelat?

Întregul anason stelat se caracterizează prin forma sa neobișnuită de stea. Acestea sunt în mare parte congenere în formă de stea cu opt colțuri de culoare maro închis sau maro roșcat, care conțin semințe strălucitoare. Mirosul de anason stelat este similar cu anasonul, motivul fiind conținutul ridicat de ulei esențial de anetol.

Acest condiment are o aromă distinctă, dulce și condimentată, similară cu lemnul dulce, semințele de fenicul, cuișoarele și, desigur, anasonul. Deși gustul anasonului stelat este, în general, considerat dulce, este folosit în mod obișnuit în mâncăruri sărate. Datorita aromei puternice se recomanda folosirea lui doar in cantitati mici.

Fructe întreg de anason stelat.
sursa: healthline.com

Care este diferența dintre anason stelat și anason stelat?

Din cauza asemănării gustului și a numelor, anasonul stelat (anason stelat) este adesea confundat cu anasonul, deși cele două condimente nu sunt legate. Plantele din care sunt derivate condimentele nu aparțin aceleiași familii de plante. Anasonul stelat este din familia Asteraceae, în timp ce anasonul este din familia Myraceae.

Semințele lor diferă ca aspect, semințele de anason stelat sunt mai mari și de culoare maro-roșcată închis, în timp ce semințele de anason sunt mai mici și seamănă mai mult cu semințele de fenicul.

Anason stelat întreg vs. anason stelat măcinat

Condimentele vin în două forme care sunt folosite diferit în gătit.

 • anason stelat întreg – adăugat la tocane, sosuri, supe sau vin fiert pentru a adăuga aromă. Se îndepărtează la sfârșitul gătitului. Nu-l adăugați la rețete prea devreme, aroma sa puternică ar putea domina cu ușurință orice altceva.

 • anason stelat măcinat – folosit în mod similar cu alte condimente măcinate. Din păcate, începe să-și piardă aroma destul de curând, așa că cel mai bine este să cumpărați anason stelat întreg și să-l măcinați la nevoie.
Diferența dintre anasonul stelat întreg și măcinat.
sursa: hecosfair.com

Cum să măcinați anasonul stelat?

Unele rețete necesită anason stelat măcinat. În acest caz, puteți măcina întregul anason stelat așa cum este, adică semințele și păstăile împreună într-o râșniță electrică. În plus, există și varianta de a zdrobi anasonul stelat cu un mortar, caz în care obții de obicei bucăți ceva mai mari decât atunci când măcinați.

Originea anasonului stelat

Anasonul stelat provine inițial din sudul Chinei, unde a fost folosit ca medicament și condiment de peste 3.000 de ani. La sfârșitul secolului al XVI-lea, a ajuns în Europa prin marinarul englez Thomas Cavendish. Curând după aceea, a început să fie comercializat de-a lungul așa-numitei rute a ceaiului din China prin Rusia. Anasonul stelat este cultivat cel mai mult în Asia, în special în China, India, Vietnam, Japonia, Iran și Pakistan.

La ce se folosește anasonul stelat?

Anasonul stelat are o gamă destul de largă de utilizări. Și-a găsit aplicația nu numai în bucătărie și industria alimentară, ci și în medicină, cosmetică și industria decorativă, de exemplu ca ornament pentru coroanele de Advent.

 • Lichior de anason stelat – poate fi achiziționat sau făcut acasă folosind anason stelat, lemn dulce, coajă de lămâie, apă, vodcă și zahăr.

 • Tinctură de anason stelat – folosită pentru întărirea apărării organismului sau pentru răceli. Pe lângă uz intern, poate fi aplicat și local, de exemplu în reumatism. Este anason stelat infuzat timp de două săptămâni în alcool cu procent ridicat.

 • Ulei de anason stelat – folosit în parfumerie și industria farmaceutică, din el se fac dulciuri și gumă de mestecat.
Sticla cu ulei de anason stelat.
sursa: janviherbs.com

Anason stelat în bucătărie

După cum am indicat deja, utilizarea anasonului stelat în bucătărie depinde de forma sa, este diferit pentru anason stelat întreg, diferit pentru anason stelat măcinat.

 • Este indicat să adăugați anason stelat întreg la tocanele făcute din carne mai grasă. Îl poți folosi, de exemplu, în diverse rețete pentru burtă de porc .

 • Anasonul stelat măcinat este un condiment comun în bucătăria indiană, îl veți aprecia, de exemplu, când pregătiți tikka masala , bucăți de pui marinat în sos de curry.

 • Sezonul de iarnă include și vin fiert sau grog, pe care îl poți face special și cu anason stelat.

 • Acest condiment este adesea folosit și la producerea de compoturi de mere sau pere și marmeladă de portocale.
Chiflă aromată cu anason stelat.
sursa: archanaskitchen.com

Cu ce să înlocuiți anasonul stelat?

Puteți înlocui cu ușurință anasonul stelat cu anason obișnuit. Se pot folosi și semințe de fenicul, dar nu vor avea o aromă atât de puternică de lemn dulce.

Depozitarea anasonului stelat

Păstrați condimentele întregi și măcinate într-un recipient ermetic ferit de umiditate, căldură și lumina soarelui. Anasonul stelat întreg se va păstra proaspăt și cu o aromă distinctă timp de aproximativ un an, condimentele măcinate vor începe să-și piardă aroma după aproximativ șase luni. Prăjirea condimentelor măcinate înainte de utilizare îmbunătățește uneori aroma și aroma.

Efectele medicinale ale anasonului stelat

Anasonul stelat este bogat într-o serie de flavonoide și compuși polifenolici care contribuie la proprietățile sale antioxidante, antiinflamatorii și antimicrobiene.

În general, susține buna funcționare a sistemului imunitar, ajută la gripă și răceală, ameliorează problemele digestive, spasmele musculare și reumatismul.

Printre principalele substanțe care promovează sănătatea conținute de anason stelat se numără linalolul, quercetina, anetol, acidul shikimic, acidul galic și limonenul.

 • Abilitati antivirale – una dintre proprietatile semnificative farmacologic ale anasonului stelat este continutul sau de acid shikimic. Acidul shikimic este un compus cu proprietăți antivirale puternice care este principalul ingredient activ din Tamiflu, un medicament bine-cunoscut împotriva gripei. Unele cercetări în eprubetă au arătat, de asemenea, că uleiul esențial de anason stelat poate trata alte tipuri de infecții virale, inclusiv herpesul simplex.

 • Proprietăți antifungice – acest condiment este o sursă bogată de anetol flavonoid. Acest compus nu este doar responsabil pentru gustul său distinctiv, ci are și efecte antifungice puternice.

 • Efecte antibacteriene – un alt beneficiu medicinal important al anasonului stelat este capacitatea sa de a suprima creșterea bacteriilor care sunt implicate într-o serie de boli comune. Unele cercetări au arătat că extractul de anason stelat este la fel de eficient ca și antibioticele împotriva multor bacterii patogene rezistente la medicamente. Acest lucru poate fi util în special pentru dezvoltarea viitoare de noi medicamente antibiotice. Extractul de anason stelat este, de asemenea, oarecum eficient în reducerea creșterii bacteriilor E. coli.

Așa-numitul anason stelat japonez are un aspect similar cu anasonul stelat, dar fructele sale sunt otrăvitoare.

Valori nutriționale, vitamine și minerale în anason stelat

Ca și alte condimente, anasonul stelat este relativ bogat în calorii, dar datorită faptului că doar o cantitate foarte mică din el este întotdeauna folosită, acest fapt nu reprezintă o problemă semnificativă. Anason stelat (100 g) conține:

Calorie Proteinele Grasimi Carbohidrați Fibră
337 de calorii 17,6 g 15,9 g 50,02 g 14,6 g

Acest condiment conține, de asemenea, multe minerale și vitamine diferite.

Potasiu Fosfor Magneziu Calciu Fier Vitamina A Vitamina B3 Vitamina B5 Vitamina C
1441 mg 440 mg 170 mg 646 mg 36,96 mg 311 UI 3,06 mg 0,797 mg 21 mg

Ceai de anason stelat

În medicina tradițională chineză și populară, anasonul stelat este transformat într-un ceai care este folosit pentru a trata infecțiile respiratorii, durerile de gât, greața, constipația și alte probleme digestive. Pe lângă ceaiul de anason stelat în sine, puteți adăuga acest condiment și la alte tipuri de ceai, acestea vor dobândi o aromă plăcută și un gust mai pronunțat.

O ceașcă de ceai de anason stelat cu bucăți de condimente.
sursa: timesofindia.indiatimes.com

Cum se prepară ceaiul de anason stelat?

O stea de anason stelat întreg este suficientă pentru a face o ceașcă de ceai de anason stelat. Se zdrobește într-un mojar și se toarnă 250 de mililitri de apă fierbinte. Se lasa la infuzat aproximativ 8-10 minute. Apoi se strecoară ceaiul și se aromatizează cu miere. Cantitatea maximă recomandată este de trei căni pe zi.

Milan & Ondra

Amandoi suntem fani ai mancarii bune si ne place sa gatim. Pe acest site, vrem să vă inspirăm cu rețete tradiționale, dar și mai puțin obișnuite. Vom fi fericiți dacă veți încerca rețetele noastre și ne spuneți cum v-au plăcut. Pofta buna! :)

X