De ce ar trebui să cunoști fasole? Informații complete într-un singur loc

Fasolea este una dintre cele mai hrănitoare leguminoase, bagând jucăuș mazărea, de exemplu, în buzunar.

Are efecte benefice în atenuarea simptomelor bolii Parkinson, dar poate ajuta foarte mult și la pierderea în greutate.

Cerealele mici și discrete vă vor face atât de entuziasmați de beneficiile lor încât veți dori să le mâncați în fiecare zi.

Aflați despre beneficiile boabelor fava.

Ce este mai exact și de ce să o mănânci?

La fel ca mazărea și lintea, fasolea se numără printre cele mai vechi leguminoase din lume. Este cunoscut sub multe nume: fasole de câmp, fasole de cal, fasole de cal, fasole, fasole și fasole tic.

Semințele de fasole conțin mult mai multe proteine și fibre vegetale decât alte leguminoase. Prin urmare, fasolea este potrivită pentru reducerea în greutate. Studiile au arătat că un regim alimentar bazat pe un aport ridicat de proteine și fibre este mult mai eficient în pierderea în greutate decât dieta recomandată în mod obișnuit de terapeuții nutriționali. Adică cel cu un conținut ridicat de carbohidrați și un conținut scăzut de grăsimi 1 .

O garnitură sub formă de fasole fiartă (de obicei 150 g) va asigura organismului până la 27% din aportul zilnic de fibre.

Fasole fiartă
100 g 2
Mazăre fiartă
100 g 3
valoare energetică 110 calorii 84 kcal
Proteinele 7,6 g 5,36 g
Grasimi 0,4 g 0,22 g
Carbohidrați 19,6 g 15,6 g
Fibră 5,4 g 5,5 g

Hrișcă și beneficiile sale pentru sănătate

Aceste fasole minuscule pot, de asemenea, ameliora simptomele bolii Parkinson. Aceasta determină o scădere a celulelor care produc dopamină; acest lucru are ca rezultat tremor, coordonare slabă a corpului și funcții motorii necontrolabile.

Fasolea conține compusul L-dopa, pe care corpul uman îl transformă în dopamină. Medicamentele utilizate în prezent pentru tratarea bolii Parkinson conțin tocmai această substanță. Mai multe experimente științifice au confirmat că consumul de fasole are efecte comparabile cu tratamentul medicamentos standard 4 .

Fasolea este, de asemenea, încărcată cu acid folic (acid folic), care este important pentru dezvoltarea corectă a celulelor și organelor. Este deosebit de important pentru dezvoltarea fetală în timpul sarcinii. De aceea suplimentele alimentare care conțin acid folic sunt recomandate mamelor pentru a preveni problemele cu dezvoltarea creierului și a măduvei spinării copilului 5 .

Semințele coapte conțin până la 105% din doza zilnică recomandată. Pe baza rezultatelor cercetării, 200 g de fasole consumată în fiecare zi reduce riscul de defecte ale tubului neural la nou-născuți cu 77% 6 .

Fasole lată
seminte tinere
nefierte
100 g 7
Fasole lată
semințe uscate coapte
nefierte
100 g 8
Fasole lată
tineri inclusiv păstaie
nefierte
100 g 9
valoare energetică 72 kcal 341 kcal 88 kcal
Proteinele 5,6 g 26,1 g 7,92 g
Grasimi 0,6 g 1,53 g 0,73 g
Carbohidrați 11,7 g 58,3 g 17,6 g
Fibră 4,2 g 25 g 7,5 g
Calciu 22 mg 103 mg 37 mg
Fier 1,9 mg 6,7 mg 1,55 mg
Magneziu 38 mg 192 mg 33 mg
Zinc 0,58 mg 3,14 mg 1 mg
Mangan 0,32 mg 1,63 mg 0,661 mg
Vitamina C 33 mg 1,4 mg 3,7 mg
Folat 96 μg 423 μg 148 μg
niacina 1,5 mg 2,83 mg 2,25 mg

La ce folosește bob și de unde să-l cumpăr?

Fasolea este consumată în principal când este tânără, moale și suculentă. Cu toate acestea, pentru beneficiile pe care le oferă pentru sănătate, se vinde și coaptă și uscată în magazine, la fel ca majoritatea leguminoaselor.

Semințe tinere și păstăi

Fasolea tânără poate fi consumată cu păstăi. De obicei, însă, sunt procesate doar semințele tinere. Momentul potrivit pentru recoltare apare atunci când contururile boabelor din păstaie sunt deja vizibile și, în același timp, linia de despărțire a păstăii este încă deschisă la culoare. Este demn de remarcat faptul că cu cât colectezi mai multe păstăi, cu atât mai multe noi vor crește în timp. Albite poate rezista până la trei luni la congelator fără deteriorare, proaspătă la frigider doar o săptămână.

Bob obișnuit tânăr verde
sursa: thespruceeats.com, urbanafarmstead.net

Pregătirea semințelor pentru prelucrarea ulterioară este destul de lungă, dar merită.

 1. În primul rând, fasolea trebuie decojită de pe păstăi.
 2. Apoi, trebuie să curățați pielea. Este comestibil, dar tare și nu foarte gustos.
 3. Dacă sunt bucăți foarte tinere, strângeți-le pe fiecare între degete și boabele vor aluneca singure din piele.
 4. Fasolea încăpățânată trebuie să fie albită într-un raport de cel puțin 1,2 l de apă la 200 g. Dacă nu cunoașteți acest procedeu de preparare, citiți instrucțiunile simple .
 5. Fierbeți 2 minute și apoi răciți rapid, deoarece v-ați obișnuit cu albirea.
 6. După aceea, fiecare dintre boabele ar trebui să iasă fără probleme din coajă.

Deși nu pare, este de fapt foarte simplu. Priveste filmarea:

How to double pod broad beans

Fasolea astfel preparata poate fi folosita imediat intr-un vas, in aceasta stare fiind totusi considerata cruda, chiar daca a fost fierta in timpul albirii. În cazul gătirii ulterioare, 10 minute de fierbere sunt suficiente pentru fasole, cu un tratament termic mai lung se transformă într-o muscă inestetică.

Puteți obține fasole tinere și păstăi congelate sau conservate în magazine. În conserve, acestea sunt deja decojite. Cele congelate nu trebuie albite, sunt ușor de decojit după dezghețare.

În ce rețete ar trebui inclusă fasolea tânără?

 • Adăugați o mână la orice amestec de legume, supă de pui și salată. Nu vă fie frică să experimentați.

 • Încercați varianta de gulaș fără carne. Vă veți bucura de rețeta de fasole , nu este doar vegană, ci și hrănitoare și gustoasă.

 • Soteți ușor în unt, sunt un acompaniament excelent pentru orice carne.

Semințe coapte de fasole ca leguminoase

Semințele coapte, eventual uscate din magazin, sunt prelucrate în același mod ca și cele tinere. Cu toate acestea, pregătirea lor durează puțin mai mult timp.

 1. Fasolea trebuie înmuiată în apă, de preferință peste noapte.
 2. Puteți grăbi acest proces fierbind-le timp de 5 minute; apoi trebuie doar să înmuiați semințele timp de 2 ore.
 3. Apoi strângeți din nou fiecare bob între degete pentru a îndepărta pielea maro moale.
 4. Apoi puteți trece la gătitul propriu-zis; aduceți apa la fiert și fierbeți timp de 45 de minute până când sunt complet gătite/înmoaie.

Această leguminoasă gătită este similară ca gust cu năut. În comparație cu versiunea sa tânără, se stochează mai bine și este disponibil pe tot parcursul anului. De asemenea, chiar si dupa tratament termic, ofera un continut mai mare de proteine, fibre si minerale.

Fasole lată
semințe uscate coapte gătite
100 g 2
Fasole lată
seminte tinere fierte
100 g 10
valoare energetică 110 calorii 62 kcal
Proteinele 7,6 g 4,8 g
Grasimi 0,4 g 0,5 g
Carbohidrați 19,6 g 10,1 g
Fibră 5,4 g 3,6 g
Calciu 36 mg 18 mg
Fier 1,5 mg 1,5 mg
Magneziu 43 mg 31 mg
Zinc 1 mg 0,47 mg
Mangan 0,42 mg 0,26 mg
Vitamina C 0,3 mg 19,8 mg
Folat 104 μg 58 μg
niacina 0,71 mg 1,2 mg

Ce să gătești din fasole?

 • Supa de fasole este excelentă nu numai din fasole clasică, ci și din fasole. Nu vă fie frică de schimbare și cu siguranță încercați.

 • În Egipt, fasolea este ingredientul de bază pentru un fel de mâncare numit falafel. Cu ce să mănânci această delicatesă arabă? Inspiră-te din cele mai cunoscute rețete .

 • Din ei se pregătește și un mic dejun foarte hrănitor din abundență. Cel mai adesea, fasolea fiartă se servește cu ochi de bou prăjit.

 • Datorită gustului lor de pământ și nuci, fasolea nefiartă este adesea pur și simplu prăjită și apoi servită cu vin.
Fasole maro coaptă
sursa: www.winemag.com, ctfassets.net

Bob comun și flatulență

Ca și alte leguminoase, fasolea poate provoca balonare și gaze. Conține o cantitate mare de fibre, cu care organismul poate să nu fie obișnuit și, prin urmare, nu o poate digera eficient. Este indicat să includeți boabele în alimentație treptat, în doze mici, pentru ca digestia să se obișnuiască.

Favism

Boabele acestor fasole pot provoca favism – anemie acută. Acesta este cazul dacă sunt consumate crude și în cantități mari și la persoanele care suferă de lipsa unei anumite enzime digestive. Aceasta este o predispoziție genetică, când digestia nu poate descompune substanțele hemolitice din aceste boabe.

Cultivarea fasolei late

Fasolea este plantată în principal toamna, așa că este atât de populară pentru că este una dintre primele culturi ale primăverii. Nu este cultivat doar pentru consumul uman, dar servește și ca hrană pentru animalele de fermă, cai și găini. Este foarte rezistent și va crește aproape oriunde, chiar și în condiții reci și sol argilos.

Milan & Ondra

Amandoi suntem fani ai mancarii bune si ne place sa gatim. Pe acest site, vrem să vă inspirăm cu rețete tradiționale, dar și mai puțin obișnuite. Vom fi fericiți dacă veți încerca rețetele noastre și ne spuneți cum v-au plăcut. Pofta buna! :)

X