Savurați brynza cu lapte de oaie. O delicatesa perfecta din tinuturile carpatice

Dacă îți plac brânzeturile de toate felurile și nu îți poți imagina mesele fără ele, atunci citește acest articol!

Cu ce să vă bucurați de brynza slovacă, cum este făcută, cu ce poate fi înlocuită și cum este nutrițional veți învăța dacă continuați să citiți.

Ce este brynza?

Brynza tradițională este o brânză de oaie moale, amestecată, sărată și sfărâmicioasă, cu o consistență semi-tartinabilă. Dintre brânza de oaie, de vacă sau de capră, nu există un înlocuitor în ceea ce privește gustul acesteia. Când vizitați Slovacia, nu puteți rata mâncarea lor națională tradițională „brynzové halúšky”.

Brynza proaspătă cocoloașă.
Sursa: grandmagazine.argusmedia.sk

Cum se face brynza?

Brynza se face folosind minim 50% lapte concentrat de oaie, deși acest procent poate fi mult mai mare în funcție de preferințele producătorului. Este o brânză moale foarte asemănătoare cu brânza feta .

Procesul de producție este astfel încât laptele dulce de oaie este mai întâi îndulcit. Aceasta este apoi lăsată să se usuce în fermă, rezultând brânză de oaie cocoloasă. Ulterior, se sortează și se spală cu apă în tăbăcărie. Urmează maturarea, care are loc la o temperatură de 20 °C în cuve de brânză. După coacere, coaja este îndepărtată, zerul în exces este stors și apoi zdrobit. Această masă zdrobită este sărată și frecată pe role, creând brynza.

Brynza mărunțită într-un castron.
Sursa: cheese.com

Originea și istoria lui brynza

Originea brynza nu poate fi confirmată 100%, deoarece cuvântul provine din română și a fost menționat pentru prima dată la Dubrovnik în 1730. În română, brynza înseamnă brânză valahă (prin care se desemna orice fel de brânză sărată), apoi a fost adusă în Slovacia. de valahii migratori. Dar numai atunci când slovacii au venit cu o procedură în care o astfel de brânză tare este fărâmițată, sărată și astfel mai ușor de utilizat și are o durată de valabilitate mai lungă.

În ceea ce privește istoria Slovaciei, ei mănâncă brynza încă din secolul al XIV-lea (în ciuda faptului că a devenit comun abia în secolul al XVII-lea). Prima producție comercială a acestei brânzeturi a început în anii 1880 în partea de nord a Slovaciei centrale, în regiunea Liptov.

Bryndza sau bryndza?

Numele inițial provine din limba română brînzâ , care este un cuvânt străvechi pentru ciobanii carpatini. Numele bryndza a prins apoi în slovacă. În poloneză este brędza, iar în ucraineană este brýn(d)za . În cehă, singurul nume corect este BRYNZA .

Valorile nutriționale ale brânzei brynza la 100 g

Brynza de oaie Brynza de vacă Brynza de capră
valoare energetică 275 de calorii 246 de calorii 255 de calorii
Proteinele 16 g 12 g 14 g
Carbohidrați 2 g 2 g 0,5 g
Grasimi 23 g 21 g 22 g

Brynza este sănătoasă?

Brânza Brynza este plină de aproximativ douăzeci de specii de lactobacterii importante. Aceste bacterii se înmulțesc în brânză în timpul procesului de maturare și există aproximativ un miliard de astfel de lactobacterii în 1 g de brânză. Dacă comparăm iaurturile și băuturile probiotice cu brynza, acestea conțin doar 1-2 tipuri de culturi vii, care nu pot fi comparate deloc cu brynza.

Brynza reduce colesterolul dăunător, ajută la scăderea tensiunii arteriale și reglează nivelul zahărului din sânge. Este excelent la prevenirea cancerului de colon și la creșterea imunității. În comparație cu laptele de vacă, care conține aproximativ 1 g de calciu la 1 litru, laptele de oaie conține de două ori mai mult. Deci 1 kg de brynza conține aproximativ 6 g de calciu, care funcționează bine împotriva subțierii oaselor.

Brânză proaspătă din lapte de oaie și ierburi.
Sursa: tasteatlas.com

Cel mai bun brynza

La testarea a zeci de bryndza de diferite origini și de la diferiți producători, bryndza de la Agrofarm Červený Kameň – bryndza plină de grăsimi – a ieșit ca fiind cea mai bună. (Sursa: dTest)

Cea mai bună brynza slovacă conform rezultatelor testelor.
Sursa: dtest.cz

Cum se folosește brynza în bucătărie?

Brynza este o brânză foarte gustoasă și delicioasă. Este utilizat pe scară largă în preparatul tradițional slovac – găluște brynza. O poți încerca servită cu găluște de cartofi, care îi vor da un gust bogat. Este excelent și pe pâine proaspăt coaptă sau pe biscuiți copți. Brânza funcționează excelent și în salate, cum ar fi amestecul de roșii și ardei. Poate fi folosit si la prepararea diverselor tartine.

Retete cu brynza

Bryndz halusky cu bacon.
Sursa: zdravie.pravda.sk

Cum se păstrează brynza?

Brynza se păstrează la frigider la 4-6 °C și, de preferință, într-un recipient adecvat, resigibil. Are un termen de valabilitate de 14 zile de la data fabricației și este cel mai bine consumat cât mai curând posibil după deschidere. Brynza poate fi și congelată, dar după dezghețare va fi folosită dintr-o dată.

De unde să cumpăr brynza?

Cele mai bune brynzies pot fi achiziționate de la piețele fermierilor organizate în diferite perioade ale anului. Nu poți greși aici. Cu toate acestea, dacă nu aveți o astfel de piață în apropiere, o puteți cumpăra din magazinele naturiste specializate, dar și din supermarketurile obișnuite din departamentul de lactate.

Cum se prepară brynz de casă

Vei avea nevoie:

  • cheag microbian
  • clorura de calciu
  • cultura mezofilă
  • lapte – de vacă, de capră, de oaie – orice ai la dispoziție

Urmăriți rețeta video pentru brynza tradițională slovacă:

#Recepty na vidličke - Domáca bryndza | Forkassion

Dacă încă nu știai ce înseamnă termenul brynza, sperăm că ai deja toate cunoștințele și, în curând, vei găti și tu ceva bun acasă cu această brânză delicioasă.

Și cum îți place brynza? Distribuie cu noi în comentarii! 🙂

Milan & Ondra

Amandoi suntem fani ai mancarii bune si ne place sa gatim. Pe acest site, vrem să vă inspirăm cu rețete tradiționale, dar și mai puțin obișnuite. Vom fi fericiți dacă veți încerca rețetele noastre și ne spuneți cum v-au plăcut. Pofta buna! :)

X