Brynza

Brynza, adevărata comoară slovacă

Când te gândești la brynza, toată lumea se gândește la o specialitate tipică din Slovacia, dar această brânză de oaie nu este doar o specialitate a acestei țări. Este produs și în alte țări europene în care creșterea oilor este răspândită. Diferă doar prin numele său.

Cum se face brynza?

Prin coagularea laptelui dulce de oaie, care este lăsat să se usuce, se creează brânză de oaie cocoloasă. În tăbăcărie, brânza este maturată în continuare la o temperatură de 20 °C în cuve de brânză. Ulterior, din această brânză se scoate coaja, se stoarce excesul de lichid (zerul) din ea și se zdrobește. Substanța uscată zdrobită este sărată și frecată pe role, creând brynza.

Ce ar trebui să fie Brynza?

Brynza ar trebui să fie alb până la gălbui, dar nu trebuie să fie galben, acesta este un semn de râncezire. Consistența este tartinabilă cu granulație fină, nu trebuie să fie grasă și netedă sau uscată și sfărâmicioasă.

Cum păstrăm brynza?

Brynza se păstrează la frigider la 4 – 6 °C și, de preferință, într-un recipient etanșabil adecvat. Are un termen de valabilitate de 14 zile de la data fabricației și este cel mai bine consumat cât mai curând posibil după deschidere. Brynza poate fi și congelată, dar după dezghețare va fi folosită dintr-o dată.

Ce efect are brynza asupra sănătății noastre?

  • este un probiotic grozav
  • susține sistemul imunitar
  • susține digestia – menține microflora intestinală, îmbunătățește scaunele regulate
  • scade colesterolul
  • actioneaza ca prevenire a bolilor cardiovasculare

Valorile nutriționale medii ale brynza în 100 g de produs

Energie 1245 kJ / 297 kcal
Gras 24 g
Proteinele 19 g
Carbohidrați 2 g

Unde poți folosi brynza în bucătărie?

Mâncărurile mai puțin cunoscute includ cu siguranță gnocchi cu brynza, dar poate fi folosit și pentru supă , tartine și în diverse alte feluri de mâncare din ardei sau cartofi umpluți la grătar.

Brynza

sursa: www.donerpizza.hu

Milan & Ondra

Amandoi suntem fani ai mancarii bune si ne place sa gatim. Pe acest site, vrem să vă inspirăm cu rețete tradiționale, dar și mai puțin obișnuite. Vom fi fericiți dacă veți încerca rețetele noastre și ne spuneți cum v-au plăcut. Pofta buna! :)

X