Faceți cunoștință cu burrata! Reinterpretarea mozzarella într-un ton cremos vă va încânta absolut papilele gustative

Italia nu este doar țara pizza și a pastelor, ci și a brânzei.

Pe lângă tradiționalul parmezan, gorgonzola sau pecorino, burrata și-a făcut drum recent la noi.

De ce mulți oameni îl confundă cu un tip de mozzarella?

Cum a afectat iarna aspră crearea sa?

În ce moduri poate fi îmbogățită dieta ei?

Veți afla asta și multe altele despre această brânză delicioasă în rândurile următoare.

Ce este burrata?

Burrata este o brânză proaspătă din regiunea Puglia din sudul Italiei. Mulți oameni îl confundă adesea cu mozzarella. La prima vedere, are un aspect și o consistență asemănătoare, dar numai până când îl deschizi. Stratul exterior mai dur ascunde un centru moale semi-lichid sau bucăți rupte de brânză combinate cu smântână. De cele mai multe ori, veți întâlni burrata în formă de pungă sau pâine, care se păstrează într-un lichid special care o menține supla.

Brânză burrata proaspătă pe frunze de salată.
sursa: eccelenzeitaliene.com

Cum are burrata?

Burrata este foarte grasă și proaspătă în același timp. Carcasa exterioară este flexibilă și seamănă cu gustul mozzarella clasică, adică lapte proaspăt ușor acrișor, în timp ce interiorul cremos are un gust mai bogat și mai dulce care amintește de smântână. Numele burrata a fost derivat din cuvântul italian burro, care înseamnă unt. Nu pentru că burrata conține unt, ci pentru că poate fi la fel de cremoasă în interior.

Ce conține burrata?

Datorită conținutului de smântână, burrata este destul de calorică, conține o cantitate mare de grăsimi și proteine. Nu este potrivit pentru persoanele care se luptă cu colesterolul ridicat. Valorile indicate corespund la 100 de grame de burrata proaspătă.

Calorie Apă Proteinele Grasimi Carbohidrați Fibră
396 de calorii 44,4 g 15,2 g 31,8 g 5,7 g 0 g

Dintre minerale, această brânză este deosebit de bogată în calciu, fosfor și sodiu.

Potasiu Fosfor Sodiu Calciu Zinc Fier
94 mg 118 mg 117 mg 329 mg 3,1 mg 0,1 mg

În plus, conține și vitaminele A, E și unele vitamine B.

Vitamina A Vitamina B1 Vitamina B2 Vitamina B3 Vitamina C Vitamina E
294,0 ug 0,05 mg 0,42 mg 0,30 mg 1 mg 0,72 mg

Care este diferența dintre burrata și mozzarella?

Ambele brânzeturi, care la prima vedere arată foarte asemănătoare, sunt făcute din lapte de vacă și o parte a procesului lor de producție este, de asemenea, aceeași. Acoperirea exterioară a burratei, precum și o parte din umplutură, sunt făcute folosind o metodă similară cu mozzarella. Puteți observa diferența imediat după ce ați tăiat-o.

În timp ce mozzarella întreagă este compactă, burrata își dezvăluie interiorul semi-lichid. Semnul exterior prin care burrata poate fi recunoscută imediat este și forma unei pungi cu un fel de coc mic deasupra. Acesta este un reziduu din procesul de „umplere”, nu veți găsi așa ceva în mozzarella.

Comparație dintre mozzarella și burrata după tăierea cu un cuțit.
sursa: terrori.coop.it

În timp ce mozzarella provine din regiunea Campania, unde este produsă încă din secolul al XII-lea, burrata s-a născut în Apulia, mai precis în orașul Andria, mult mai târziu, în 1956.

Cum s-a născut burrata?

Familia lui Lorenzo Bianchini este considerată inventatorul acestui tip de brânză. În februarie 1956, un val excepțional de puternic de îngheț și zăpadă a lovit întreaga Italie, iar Andria din Apulia nu a făcut excepție. Vremea a îngreunat foarte mult transportul.

Bianchino avea lapte la dispoziție, dar din cauza situației dificile a fost imposibil de transportat nicăieri. Dar apoi i-a venit ideea genială de a procesa laptele și de a folosi crema rezultată sigilând-o într-o „pungă mică” din mozzarella. Și așa s-a născut burrata, apoi a fost folosită pentru conservarea cremei, astăzi a devenit un produs popular în sine.

Cum se face burrata?

În prima etapă, procesul de preparare a burratei coincide cu producerea de mozzarella. Se începe cu lapte crud de vacă, care se încălzește la 35-37°C și apoi se lasă la fermentat în prezența drojdiei sau a enzimelor lactice. Apoi se adaugă cheag. După câteva minute, brânzarul despica cașul și îl lasă să se odihnească pentru a scurge tot zerul.

Masa este apoi centrifugată în apă clocotită și utilizată în două moduri. O parte va forma „carcasa exterioară”, iar cealaltă parte se va combina cu crema pentru a face stracciatella. prin urmare, s-ar putea să dai peste părerea că burrata nu este de fapt altceva decât mozzarella cu o inimă de stracciatella.

Oricine cunoaște brânza proaspătă știe că acest „interior semi-lichid” de burrata se vinde și separat. În acest caz, se numește stracciatella, din italianul „stracciato” sau rupt.

Burrata lucrata manual.
sursa: terrachevive.com

Cum să mănânci burrata?

Există o singură regulă pentru a folosi burrata în bucătărie – nu o gătiți niciodată și o serviți cât mai mult posibil la temperatura camerei, pentru ca aroma să iasă mai bine în evidență. Serviți-l fie ca componentă principală a felului de mâncare, fie în combinație cu legume sau prosciutto. Ideal ar fi sa fie servit cu un vin alb sec, cu aroma fructata.

  • Vara, burrata este cel mai bine servită ca parte a unei varietăți de salate de roșii . O poți înlocui cu ușurință cu mozzarella tradițională într-o salată caprese. Daca vrei sa incerci o combinatie mai indrazneata, poti prepara o salata cu burrata, piersici si busuioc.

  • Un alt clasic este burrata pe bruschetta, sau o felie de pâine prăjită cu ulei de măsline extravirgin, usturoi, roșii proaspete și busuioc. Există literalmente un număr infinit de variante posibile de bruschetta , burrata le face pe cele mai multe dintre ele speciale.

  • Burrata poate fi adăugată și la mâncăruri calde precum pastele sau risotto, dar numai la sfârșitul preparării lor. Cum se prepară un risotto cremos italian ? Pe lângă folosirea tipului potrivit de orez, este important și un pas numit „mantecatura” sau adăugarea unei praf de unt și parmezan la risotto-ul finit, după ce acesta a fost scos de pe aragaz. Untul poate fi înlocuit foarte ușor cu burrata.

  • În ultimii ani, combinația de rețete de burrata și creveți a devenit din ce în ce mai populară în bucătăria italiană. Dulceața naturală a creveților este perfect completată de moliciunea burratei. Rezultatul este un gust delicios care poate fi suplimentat cu portocale.
Burrata servita cu rosii si frunze de busuioc.
sursa: hola.com

Depozitare Burrata

Burrata proaspătă are o perioadă de valabilitate relativ scurtă. Păstrați-l la frigider în ambalajul original intact. După deschidere, este indicat să îl consumați cât mai curând posibil. Alternativ, chiar și după deschidere, dar netăiat, poate fi păstrat într-un recipient etanș cu muratul original timp de aproximativ trei zile. Din cauza conținutului mare de apă, nu este indicat să congelați burrata.

Milan & Ondra

Amandoi suntem fani ai mancarii bune si ne place sa gatim. Pe acest site, vrem să vă inspirăm cu rețete tradiționale, dar și mai puțin obișnuite. Vom fi fericiți dacă veți încerca rețetele noastre și ne spuneți cum v-au plăcut. Pofta buna! :)

X