Cartofii, o cultură extrem de comună, fără de care alimentația noastră ar fi mult mai săracă

Cartofii sunt printre cele mai utilizate culturi alimentare la nivel mondial.

Chiar și în bucătăria cehă, acestea fac parte dintr-un număr mare de feluri de mâncare diferite.

Știți ce cartofi sunt cei mai buni pentru prepararea unei salate și care sunt cei mai buni pentru găluște?

Este mai bine să le mănânci cu sau fără piele?

Este adevărat că cartofii dulci sunt mai sănătoși?

Să găsim împreună răspunsurile la aceste întrebări.

Cartofii și împărțirea lor

În prezent, cartofii sunt a patra cea mai folosită cultură alimentară din lume, după orez, grâu și porumb. Chiar dacă mulți, sub influența cât de des cartofii sunt materie primă în bucătăria noastră, îi consideră o cultură cehă, nu este cazul. Poate vă amintiți din lecțiile de istorie că au venit inițial din America de Sud și au ajuns în Europa în secolul al XVI-lea datorită descoperirilor de peste mări.

Soiuri de cartofi

În prezent, în lume există peste 4.000 de soiuri de cartofi, dar nu toate sunt cultivate pentru uz comercial. În Cehia, soiurile Adéla, Marabel, Dali și Antonia sunt cultivate cel mai des. Soiurile individuale diferă unele de altele, de exemplu:

 • culoarea cojii și/sau a pulpei – coaja cartofului poate fi galbenă, maronie, roșie sau violetă. Pulpa este cel mai adesea albicioasă, galbenă sau marmorată sau violetă.

 • formă – unele soiuri sunt ovale, altele sferice, altele alungite.

 • timpul de recoltare – în funcție de durata sezonului de vegetație și de data colectării, cartofii sunt în general împărțiți în soiuri timpurii, mijlocii timpurii și târzii.

 • conținutul de amidon – din punctul de vedere al gătitului, aceasta este cea mai importantă caracteristică pe baza căreia se disting tipurile de gătit de cartofi.
Diferite soiuri de cartofi.
sursa: bonappetit.com

Tipuri de gătit de cartofi

În funcție de felul de fel de mâncare pe care dorim să îl pregătim din cartofi, trebuie să alegem tipul de gătit potrivit. Unii cartofi sunt potriviți pentru prepararea salatei, alții pentru copt și alții pentru a face găluște sau terci de cartofi. Tipurile individuale de gătit diferă unele de altele în primul rând în ceea ce privește conținutul de amidon. Acest lucru le afectează ulterior consistența, structura și înflorirea. În general, cu cât un cartof conține mai mult amidon, cu atât se gătește mai repede.

Tipul de fierbere A sau AB

 • soiuri sebacee, foarte puțin fainoase, cu consistență fermă.
 • nu fierb
 • uneori, cartofii de acest tip de gătit sunt denumiți ceară
 • potrivit pentru retete: salata de cartofi, cartofi fierti , salata viena, cartofi copti, cartofi in coaja

Tipul de fierbere B sau BC

 • soiuri ușor făinoase cu structură a pulpei fermă până la plină.
 • soiuri versatile din care pot fi preparate majoritatea preparatelor din cartofi.
 • potrivit pentru retete: supa de cartofi , cartofi copti , cartofi frantuzesti , piure de cartofi, tocanita de cartofi , de asemenea ca garnitura, de exemplu sub forma de cartofi prajiti.

Tipul de fierbere C

 • soiuri de cartofi fainoși cu o textură aspră,
 • predispus la fierbere
 • uneori, cartofii de acest tip de gătit sunt denumiți cu amidon
 • potrivit pentru rețete: piure de cartofi , prăjitură de cartofi , chiflă de cartofi, găluște de cartofi, gnocchi și cartofi dulci
Mâncăruri potrivite
Tipul de gătit A salata de cartofi, salata vieneza, garnituri (cartofi fierti sau copti in coaja si fara coaja)
Tip de fierbere B supa de cartofi, cartofi prajiti, cartofi copti, cartofi copti, cartofi prajiti, piure de cartofi, tocanita de cartofi
Tipul de fierbere C piure de cartofi, găluște de cartofi, prăjitură de cartofi, aluat de cartofi, clătite de cartofi, chiflă de cartofi, găluște de cartofi, pungi de cartofi, budincă de cartofi

Cartofi dulci sau cartofi dulci

Pe lângă cartofii clasici, de câțiva ani mai vedem și cartofi dulci, sau cartofi dulci, pe rafturile magazinelor noastre. Aceștia sunt tuberculii unei plante cunoscute sub numele de cartof dulce. Din punct de vedere botanic, cartofii dulci și cartofii aparțin aceluiași ordin al vinetelor. Cartofii dulci provin inițial din regiunea Americii Centrale, probabil din Peninsula Yucatan din Mexic.

Cel mai adesea au pielea maro și carnea portocalie sau roșie. Dar pot avea și piele roșie și carne albă, galbenă sau violetă. Cartofii dulci și cartofii obișnuiți au un gust similar, dar, așa cum sugerează și numele, cartofii dulci sunt în mod natural mai dulci, în principal datorită conținutului mai mare de fructoză, glucoză și zaharoză. În bucătărie, cartofii dulci au întrebuințări similare cu cartofii, se consumă fierți, copți, copți, prăjiți și sub formă de terci sau supă de cartofi dulci .

Trei variante de cartofi dulci colorați.
sursa: myfoodbook.com.au

De ce să consumăm cartofi?

Puteți vedea adesea articole pe internet care se ocupă de dacă cartofii sunt sănătoși sau nu. Răspunsul la această întrebare nu depinde atât de cartofii în sine, ci mai degrabă de modul în care sunt pregătiți. Este de bun simț că cartofii gata de pipi sunt diferiți din punct de vedere al sănătății decât cartofii prăjiți.

Cartofii dulci au un conținut mai mare de calorii, carbohidrați și fibre, în timp ce cartofii sunt mai mulți în proteine și grăsimi. Ambele culturi sunt bogate în diverse vitamine și minerale. Cartofii dulci au un continut mai mare de vitamine A, B2 si E, calciu si cupru. Cartofii sunt mai bogati in vitamina C, B3 si B6, fier, fosfor si potasiu. Nu în ultimul rând, cartofii dulci au un indice glicemic mai mic decât cartofii.

Valorile nutriționale ale cartofilor

Valoarea nutritivă a cartofilor este de obicei menționată în starea lor crudă. Cu toate acestea, trebuie reținut că tratamentul termic modifică valorile și dacă le mâncăm sau nu cu pielea are și efect.

Cartofi cruzi cu coaja
100 g
Cartofi fierti fara coaja
100 g
Cartofi copti cu coaja
100 g
Cartofi dulci cruzi cu coaja
100 g
Cartofi dulci arat fără coajă
100 g
Cartofi dulci la cuptor cu coaja
100 g
Energie 77 kcal 86 kcal 93 kcal 86 kcal 76 kcal 90 de calorii
Apă 79 g 77,5 g 74,9 g 77,3 g 80,1 g 75,8 g
Carbohidrați 17,5 g 20 g 21,1 g 20,1 g 17,7 g 20,7 g
Proteinele 2,05 g 1,71 g 2,5 g 1,57 g 1,37 g 2,01 g
Grasimi 0,09 g 0,1 g 0,13 g 0,05 g 0,14 g 0,15 g
Fibră 2,1 g 1,8 g 2,2 g 3 g 2,5 g 3,3 g

Vitamine si minerale

Cartofi cruzi cu coaja
100 g
Cartofi fierti fara coaja
100 g
Cartofi copti cu coaja
100 g
Cartofi dulci cruzi cu coaja
100 g
Cartofi dulci fierți fără coajă
100 g
Cartofi dulci la cuptor cu coaja
100 g
Vitamina C 19,7 mg 7,4 mg 9,6 mg 2,4 mg 12,8 mg 19,6 mg
Vitamina B1 0,081 mg 0,098 mg 0,064 mg 0,078 mg 0,056 mg 0,107 mg
Vitamina B2 0,032 mg 0,019 mg 0,048 mg 0,061 mg 0,047 mg 0,106 mg
Vitamina B3 1,06 mg 1,31 mg 1,41 mg 0,557 mg 0,538 mg 1,49 mg
Vitamina B6 0,298 mg 0,269 mg 0,311 mg 0,209 mg 0,165 mg 0,286 mg
Potasiu 425 mg 328 mg 535 mg 337 mg 230 mg 475 mg
Fosfor 57 mg 40 mg 70 mg 47 mg 32 mg 54 mg
Magneziu 23 mg 20 mg 28 mg 25 mg 18 mg 27 mg
Calciu 12 mg 8 mg 15 mg 30 mg 27 mg 38 mg
Fier 0,81 mg 0,31 mg 1,08 mg 0,61 mg 0,72 mg 0,69 mg

Cartofi și sănătate

Deși cartofii sunt adesea considerați un aliment relativ obișnuit, în ultimii ani s-a vorbit din ce în ce mai mult despre faptul că consumul lor poate fi foarte benefic pentru organismul uman. Mai ales când vine vorba de consumul de cartofi cu coaja. Ce efecte au acestea asupra sănătății noastre?

 • Boli cardiovasculare – hipertensiunea arterială este unul dintre principalii factori de risc pentru bolile de inimă. Cartofii conțin o serie de minerale, în special potasiu, și alți compuși vegetali care pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale.

 • Gestionarea greutății – alimentele sațioase pot contribui la controlul greutății prin prelungirea senzației de sațietate după masă, reducând astfel aportul de alimente și calorii. În comparație cu alte alimente bogate în carbohidrați, cartofii sunt deosebit de sățioase.

 • Cancerul – acrilamidele sunt substanțe care se formează în alimentele bogate în carbohidrați în timpul tratamentului termic la temperaturi foarte ridicate, în special în timpul prăjirii. O mare varietate de delicatese din cartofi prajiti, precum cartofi prajiti, crochete, chipsuri de cartofi, contin o cantitate mare de acrilamide. Acrilamidele sunt considerate un posibil factor de risc pentru cancer.

 • Toxicitate – Cartofii produc un compus toxic numit solanină. În anumite condiții adverse însă, plantele de cartofi pot crește producția de solanină, mai ales dacă sunt în plin soare. Solanina dă cartofilor gustul amar și culoarea verde. Simptomele intoxicației cu solanină pot include diaree, vărsături, febră și dureri abdominale.

Suc de cartofi

Medicina naturală și alternativă vorbește adesea despre efectele miraculoase ale sucului de cartofi. Se spune că consumul său ajută la multe probleme diverse ale sistemului digestiv, cum ar fi arsuri la stomac, ulcer gastric sau greață, precum și migrene și dureri de cap. Sucul de cartofi se poate obtine foarte usor, trebuie doar sa cureti cartofii cruzi si sa ii dai pe razatoare fin. Ulterior se stoarce cartofii rasi si sucul rezultat se bea crud.

Cum se păstrează cartofii

Ești și tu unul dintre cei care pun cartofii cumpărați pe primul loc pe care îi găsesc gratuit acasă și apoi se miră că atunci când vor să folosească cartofii, sunt moi, încolțiți și deteriorați în tot felul de feluri? Problema constă în stocarea slabă. Regula de bază este rece și întuneric. Temperatura este foarte importantă pentru păstrarea cartofilor, ideal ar trebui să fie între 4-6 °C. Beciurile, subsolurile, garajele sau magazii sunt locuri ideale pentru depozitare.

Atenție la iarnă și la lumină

Dacă crezi că le-ai răci punându-le în frigider sau chiar în congelator, nu. Pe de o parte, temperaturile foarte scăzute transformă o parte din amidon în zaharuri reducătoare, iar atunci când cartofii sunt expuși la îngheț, apa din ei se extinde, iar cartofii devin moale. Dacă cartofii sunt păstrați la lumină, coaja lor poate deveni verde. În plus, lumina face cartofii predispuși la producerea de solanină, care la rândul său provoacă un gust amar.

Pe lângă regula de bază a frigului și întunericului, merită și următoarele recomandări:

 • Cartofii au nevoie de aer, așa că nu-i depozitați în pungi de plastic sau recipiente închise.
 • Nu spălați cartofii înainte de a-i depozita, deoarece acest lucru va crește inutil riscul de mucegai.
 • Nu depozitați cartofii împreună cu alte legume și fructe, unele culturi eliberează substanțe în timpul coacerii care provoacă înmuierea și încolțirea cartofilor.
Diferite soiuri colorate de cartofi în coșuri.
sursa: brandnewvega.com

Sfaturi pentru prepararea cartofilor

Înainte de orice preparare, mai întâi spălați cartofii ușor cu o perie sub jet de apă rece. Dacă curățați cartofii, folosiți un curățător de coajă sau un cuțit ascuțit. Știați că ar trebui să mutați întotdeauna racleta departe de tine, nu spre tine?

sursa: youtube.com

Uneori se întâmplă ca cartofii decojiți, tăiați sau răzuiți să devină ușor maronii. Este cauzată de reacția carbohidraților din alimente cu oxigenul din aer. Colorarea este complet inofensivă și, de obicei, dispare odată cu gătitul. Daca vrei sa previi rumenirea, pune cartofii in apa rece, ideal cu putina zeama de lamaie sau otet.

How to Prevent Potatoes From Discoloration | Real Simple
sursa: youtube.com

Cartofi la cuptor

Cartofii copți ideali sunt crocanți la suprafață și pufosi la mijloc. Coacerea cartofilor este ușor. Preîncălziți cuptorul la 180-200°C. După spălare, tăiați cartofii și frecați-i cu ulei de măsline, stropiți cu sare și/sau alte condimente. Coaceți cartofii întinși pe o foaie de copt cu hârtie de copt aproximativ 30-40 de minute, în funcție de mărimea lor.

BEST ROASTED POTATOES | how to make oven roasted potatoes
sursa: youtube.com

Cartofi fierti

Cele mai multe feluri de mâncare din cartofi, de la salată de cartofi la piure de cartofi, încep cu fierberea cartofilor. Spălați cartofii și puneți cartofii mai mici într-o oală cu apă suficientă. În mod ideal, toți cartofii ar trebui să aibă aproximativ aceeași dimensiune, astfel încât timpul lor de gătire să nu varieze. Dacă este necesar, adăugați sare și gătiți cartofii până se înmoaie sau semi-moi. Depinde pentru ce vrei să le folosești. În timpul gătirii, verificați consistența lor cu o furculiță.

Gătiți cartofi în coajă? Consultați un truc simplu pentru a le curăța rapid și ușor după aceea.

Amazing Potato Peeling Trick!
sursa: youtube.com

Piure de cartofi

Curăță cartofii și apoi taie-i bucăți de aproximativ aceeași dimensiune. Aduceți o oală cu apă la fiert și gătiți cartofii până se înmoaie. Scurgeți cartofii, lăsați-i să se scurgă și puneți-i înapoi în oală la foc mic. Apoi zdrobiți cartofii folosind un mașină de piure sau un alt instrument. Adăugați untul, laptele, sarea și folosiți un mixer manual pentru a bate până devine cremos.

sursa: youtube.com

Ce se face din cartofi?

Cartofii nu trebuie doar procesați cruzi în bucătărie, ei fac și o întreagă gamă de alte produse, de exemplu produse instant uscate, precum piure de cartofi sau aluat de cartofi, și produse congelate preprăjite, cum ar fi chipsuri sau crochete. .

Făina de cartofi este făcută din cartofi întregi care sunt uscați și apoi măcinați în făină. Absoarbe ușor lichidele și, prin urmare, este foarte potrivit ca agent de îngroșare pentru supe și sosuri. Este un ingredient ideal pentru coacerea pâinii, gnocchi sau clătite cu cartofi. Nu în ultimul rând, subliniază fragilitatea aluatului, putând fi astfel adăugată împreună cu alte conserve la aluat, precum aluatul foietaj.

Amidonul din cartofi, cunoscut și sub denumirea de solamil , este folosit ca ingredient în coacere și, de asemenea, pentru îngroșarea mâncărurilor. Avantajul său este că, spre deosebire de făina de cartofi, nu conține gluten, deci este potrivită și pentru celiaci.

Alcool de cartofi, unul dintre tipurile de alcool alimentar. Este legat de folosirea cartofilor pentru a face băuturi spirtoase.

Hârtia de cartofi este făcută din coji de cartofi măcinate, care se adaugă la pulpa de hârtie clasică. Rezultatul este o hârtie mată cu un aspect neobișnuit și o suprafață aspră.

Cultivarea cartofilor și fapte interesante

Aparține familiei vinetelor, la fel ca și roșiile și ardeii. Cartofii au fost cultivați pentru prima dată de incași în Peru în jurul anilor 8.000 până la 5.000 î.Hr. În 1536, conchistadorii spanioli au cucerit Peru și au adus cartofi în Europa. Au fost cultivate inițial în Europa ca plantă ornamentală.

În prezent, cartofii sunt cultivați în toată lumea. China este în mod surprinzător cel mai mare producător de cartofi, aproape o treime din toți cartofii sunt recoltați în China și India. În Europa, majoritatea cartofilor sunt cultivați în Rusia, Ucraina, Polonia și Germania. Statele Unite ale Americii sunt o altă putere mondială a cartofilor. În Republica Cehă, majoritatea cartofilor sunt cultivați în mod tradițional în regiunea Vysočina.

Cartof în formă de inimă cu o hartă a lumii.
sursa: euppa.eu

Cartoful comun este cultivat ca o plantă anuală care crește până la 100 cm înălțime. Pe măsură ce cartoful crește, frunzele sale produc amidon care este transferat la capetele tulpinilor subterane. Aceste tulpini se îngroașă și produc mai mulți tuberculi lângă suprafața solului. Numărul de tuberculi depinde de umiditatea disponibilă și de nutrienții din sol. Tuberculii pot varia ca formă și dimensiune.

Apropo, cartofii au fost prima legumă cultivată în spațiu. În colaborare între NASA și Universitatea din Wisconsin, cartofii de sămânță au fost cultivați în spațiu pentru prima dată în 1995 la bordul navetei spațiale Columbia.

Milan & Ondra

Amandoi suntem fani ai mancarii bune si ne place sa gatim. Pe acest site, vrem să vă inspirăm cu rețete tradiționale, dar și mai puțin obișnuite. Vom fi fericiți dacă veți încerca rețetele noastre și ne spuneți cum v-au plăcut. Pofta buna! :)

X