Fructele de cătină ascund o putere de vindecare enormă! Cum să folosești acest superaliment în bucătărie?

Cătina este cunoscută pentru proprietățile sale vindecătoare.

Fructele portocale îți vor întări întregul corp.

Ce poți pregăti din ele?

Cum vă va afecta sănătatea?

Află mai jos totul și multe altele!

Ce este cătina?

Cătina este un arbust originar de pe coasta de est a Angliei. Dar poate crește cu ușurință în altă parte, chiar și în grădina ta.

Toamna, te poți bucura de fructele portocalii strălucitoare, care sunt pline de vitamine și minerale.

Puteți avea tufișul afară tot timpul anului și crește până la o înălțime de 1 până la 8 metri.

Tufa se caracterizează prin densitate, crenguțe spinoase și fructe de pădure portocalii strălucitoare.

Îl poți recunoaște foarte simplu după frunzele sale lungi și înguste și florile mici, verzi. Cea mai distinctivă trăsătură sunt fructele portocalii care pot fi văzute toamna.

Utilizarea cătină

Cătina este un superaliment încă neglijat, care a fost supranumit „lămâia nordică”.

Puteți cumpăra sau face sirop de cătină sau ulei de cătină. Siropul poate fi folosit pentru a face băuturi foarte delicioase, în timp ce uleiul poate fi folosit extern pentru tratamentul și îngrijirea pielii.

Iubitorii de băuturi alcoolice vor fi cu siguranță încântați să afle că se pot bucura și de lichiorul de cătină.

Cătină în bucătărie

Rețetele de cătină nu sunt greu de găsit și te poți inspira din rețete de băuturi, deserturi, prăjituri sau lapte.

Cătina este o bombă cu vitamine care poate fi savurată în multe feluri. Rețetele de cătină pot arăta astfel, de exemplu:

  • sirop cu miere pentru întărirea imunității,
  • sirop de zahăr
  • gem sau marmeladă,
  • Suc proaspăt,
  • ceai,
  • ulei de casă,
  • băuturi alcoolice de acasă,
  • curry indian cu gust dulce de cătină,
  • marinata de carne.
băutură de cătină
Sursa: pixabay.com

Cultivarea cătină

În ultimii ani, cătina a devenit populară nu numai pentru consum, ci și pentru cultivare. Un mare avantaj este că obțineți o cantitate mare de fructe dintr-un singur tufiș.

Cu toate acestea, se recomandă plantarea a cel puțin un tufiș mascul și un tuf feminin pentru a asigura o polenizare adecvată.

Plantele seamănă mai mult cu copacii datorită dimensiunii lor, așa că veți avea nevoie de destul de mult spațiu. Puteți chiar să faceți un gard viu din ele plantându-le dens în jurul gardului.

Creșterea cătină din butași

Numai plantele femele produc fructe, așa că ar trebui să luați numai butași din tufișurile femele.

Veți avea nevoie de butași de aproximativ 15 centimetri lungime. Înmuiați-le în apă, astfel încât să acopere 2/3 din lungime. Schimbați apa în fiecare zi.

După doar o săptămână, rădăcinile vor începe să crească. Odată ce au cel puțin 2-3 centimetri lungime, le puteți muta într-un ghiveci de flori. Lăsați-le acolo timp de 2 luni până când sunt gata să fie mutate în grădină.

Creșterea cătină din semințe

Puteți cumpăra semințe din magazin. Le puteți planta toamna sau primăvara.

Trebuie să le pregătiți în avans într-o ceașcă sau alt recipient într-un loc cald pentru a permite semințelor să germineze înainte de a o muta în grădină. Transplantați-le mai întâi din ghiveci în ghiveci. Odată ce plantele sunt suficient de mari, le puteți transplanta în grădină.

Cel mai simplu mod de a crește este, desigur, să cumpărați o plantă mai mare de la un magazin horticol și să o creșteți direct în grădină.

Cum să recoltezi cătină matură?

Puteți recunoaște o cătină matură după culoarea sa. Odată ce este portocaliu intens, îl puteți colecta.

Pregătiți pantaloni vechi, mâneci lungi și mănuși de lucru pentru colectare. Pe fiecare ramură sunt spini. Ai grijă să nu te rănești.

fructe de cătină
Sursa: pixabay.com

Beneficiile pentru sănătate ale cătinii

Fructele portocalii ale acestui tufiș sunt cunoscute pentru proprietățile lor. Dar mulți oameni nu realizează cât de mult bine se ascunde în ei. Să vedem la ce vă puteți aștepta de la consumul regulat de cătină. Cel mai bine este să consumați cătină în alimente, sub formă de sirop de cătină sau sub formă de ceai de cătină, atunci când obțineți o cantitate concentrată de vitamine și minerale.

Cătina este o comoară nutritivă

Cătina conține multe vitamine, minerale și compuși vegetali. De asemenea, este plin de antioxidanți, care sunt foarte importanți pentru corpul uman.

Este bogat în principal în vitaminele A, C, E și K, dar și în fier, calciu, magneziu, potasiu, zinc și cupru.

Fructele și frunzele conțin fitosteroli, care sunt capabili să oprească absorbția colesterolului în organism.

Conținutul de acid palmitoleic accelerează vindecarea rănilor și susține sănătatea pielii.

Efectul pozitiv al cătinii asupra pielii

Grăsimile nesaturate, antioxidanții, fitosterolii, carotenoizii și vitaminele E și K sunt toate ingrediente valoroase pentru sănătatea pielii.

Cătina este, de asemenea, o sursă de acid linoleic și acizi grași omega-6, care au un efect pozitiv asupra acneei și a pielii uscate. Dar fructele vor preveni și îmbătrânirea pielii, vor reduce simptomele psoriazisului și, în general, vor sprijini sănătatea pielii.

Cătina ca protecție pentru inimă

Uleiul de cătină este foarte benefic pentru inimă. Fitosterolii și antioxidanții ajută la protejarea acestuia de daune.

În același timp, colesterolul este absorbit și redus, ceea ce este foarte bun pentru inimă.

Quercetina este un alt antioxidant care reduce riscul de boli de inima.

Catina ca suport al sistemului imunitar

Fructul nu se numește „lămâie nordică” degeaba. Datorită conținutului ridicat de vitamine și flavonoide, poate întări sistemul imunitar, la fel ca citricele.

Scăderea zahărului din sânge cu fructe dulci

Potrivit experților, consumul de cătină poate preveni diabetul și poate promova un nivel sănătos de glucoză din sânge. Fructul sau uleiul îmbunătățește stimularea insulinei, ceea ce vă poate scuti de dezvoltarea diabetului.

Protecția ficatului

Datorită grăsimilor sănătoase, vitaminei E și carotenoidelor, îți vei proteja și ficatul și îi vei susține funcționalitatea.

Un aliat împotriva cancerului

Antioxidanții și flavonoidele din cătină pot avea proprietăți anticancerigene. Cercetarile au aratat ca catina poate proteja celulele sanatoase de radioterapie, motiv pentru care merita consumata in mod regulat chiar si in timpul tratamentului pentru cancer.

Efecte secundare de cătină

Vestea bună este că efectele secundare sunt foarte puține și rar raportate. Unele persoane cu hipertensiune arterială au dezvoltat umflături, dureri de cap, amețeli sau palpitații.

La utilizarea fructelor pe piele, poate apărea o reacție alergică sub formă de erupție cutanată.

De asemenea, poate acționa ca un diluant al sângelui și poate provoca sângerări. Poate fi o problemă în principal pentru diabeticii care iau medicamente pentru scăderea glicemiei.

Valorile nutriționale ale cătinii

Potrivit experților, este suficient să consumi 10 fructe de pădure de cătină pentru a suplimenta doza zilnică de vitamina C. Conținutul de vitamina C în cătină este de 15 ori mai mare decât într-o portocală.

Valoarea nutritivă a cătinii per cană:

Calorie 158 de calorii
Fibră 3 g
Proteinele 2 g
Grasimi 7 g
Carbohidrați 22 g
Vitamina C 700 mg (per 100 g)

Cătina este un superaliment uimitor care merită mai multă atenție. Oferă multe beneficii pentru sănătate. În plus, îl poți consuma în multe feluri. Nici măcar nu trebuie să cheltuiești bani pe ea când o crești în grădina ta și ai fructele disponibile gratuit. Odată ce îl faci în sirop sau dulceață, îl poți consuma pe tot parcursul anului și te bucuri nu doar de gust, ci și de sănătate.

Milan & Ondra

Amandoi suntem fani ai mancarii bune si ne place sa gatim. Pe acest site, vrem să vă inspirăm cu rețete tradiționale, dar și mai puțin obișnuite. Vom fi fericiți dacă veți încerca rețetele noastre și ne spuneți cum v-au plăcut. Pofta buna! :)

X