Cicoarea, o plantă perenă care servește ca înlocuitor pentru cafea. Ce altceva nu știai despre ea?

Cicoarea, o plantă perenă cu flori albastre, uneori albe sau roz. Ce se prelucrează din el și cum îl poți folosi în bucătărie?

Ia doar forma unei plante? Și cât de benefic este pentru organismul tău?

Veți afla totul în următorul articol, care vă va prezenta această plantă sălbatică.

Cicoarea ca îndulcitor și sursă de fibre

Cicoarea poate fi caracterizată ca o plantă sălbatică care crește pe marginea drumului. Îi datăm începuturile din vremurile Egiptului antic. Originar din Africa de Nord, Asia de Vest și Europa, acum este cultivat și în America de Nord, China sau Australia. Cu toate acestea, a fost considerată o plantă culturală doar din secolul al XVII-lea.

Cicoarea poate crește până la 1,5 metri înălțime. Lățimea florii este de obicei în jur de 3-4 centimetri. Această plantă înflorește din iulie până în octombrie.

Este folosit ca aditiv în băuturi și alimente. Servește ca furaj pentru animale, rădăcinile sale sunt un înlocuitor potrivit pentru ovăz pentru cai. Este folosit și în medicină.

De ce să consumi cicoare?

Cicoarea conține inulină, un extract din rădăcina sa, care este folosită ca alternativă la zahăr și este o sursă excelentă de fibre. O rădăcină proaspătă de cicoare poate conține 13-23% inulină. Pe lângă inulină, este și o sursă bogată de beta-caroten.

Cicoare, plantă perenă
Sursa: homegrounds.co

Cicoare și sănătate. Consumul de cicoare este potrivit dacă suferiți de pierderea poftei de mâncare, tulburări de stomac sau constipație. Este o prevenire a bolilor hepatice, a vezicii biliare sau a cancerului. In preparatele medicale, este una dintre cele 38 de plante care sunt folosite pentru producerea esentelor Bach. Puteți folosi o pastă de frunze de cicoare pentru umflarea sau inflamația pielii.

In bucatarie, frunzele de cicoare pot fi folosite intr-o salata sau le puteti praji si servi ca garnitura. Vrei să te inspiri? Uită-te la rețetele de producție cu cicoare .

Cicoarea este folosită și ca înlocuitor al cafelei.

Efecte secundare ale cicoarei

Consumul de cicoare la adulți este sigur. Dar dacă consumi rădăcină de cicoare sau semințele acesteia, se recomandă utilizarea pe termen scurt. În caz contrar, reacții adverse precum:

 • flatulență
 • flatulență
 • râgâială
 • durere abdominală

Valori nutritive

Cicoarea este o sursă foarte bogată de fibre. Se poate lăuda cu o valoare energetică scăzută și, din acest motiv, este adesea consumat în timpul slăbirii. Puteți vedea o serie de alte valori nutriționale în tabelul de mai jos:

Valori nutritive Cicoare cruda 100 g
Calorie 17 calorii
Proteinele 0,9 g
Carbohidrați 4 g
Grasimi 0,1 g
Fibră 3,1 g

Tipuri de cicoare

Multe specii de cicoare sunt cultivate pentru frunzele, mugurii și rădăcinile lor. Deci, să aruncăm o privire mai atentă asupra tipurilor individuale, beneficiilor și procesării acestora.

Cicoare comună

Numit Cichorium intybus în latină. O plantă anuală până la bienală care apare în locuri mai uscate. Are flori albastru pal, tulpini verzi sau brun-roșcatice și frunze dispuse alternativ.

Puteti vedea cicoare comuna de-a lungul drumurilor, in campuri sau pajisti. Se înmulțește prin auto-însămânțare.

Rădăcinile sale prăjite sunt folosite pentru a face înlocuitori de cafea sau ceaiuri din plante.

Cicoare comună
Sursa: illinoiswildflowers.info

Cicoare din frunze

Se mai numește și cicoare sălbatică. Este folosit în multe bucătării străine, precum greacă, albaneză sau indiană.

Frunzele de cicoare sălbatică sunt comestibile și au un gust amar. Este bine să le combinați cu legume, carne sau paste.

Cicoare verde

Cunoscută și sub denumirea de salată. O legumă amară care aparține aceleiași familii cu păpădia și floarea soarelui. Arată ca o salată. Se recoltează primăvara devreme.

Cicoare verde
Sursa: pixabay.com

Cicoarea verde este săracă în calorii și bogată în fibre, după cum puteți vedea:

Valori nutritive Cicoare verde cruda 100 g
Calorie 23 kcal
Proteinele 1,7 g
Carbohidrați 4,7 g
Grasimi 0,3 g
Fibră 4 g
Calciu 100 mg
Fier 0,9 mg
Vitamina B5 0,159 mg
Vitamina B6 0,105 mg
Vitamina C 24 mg
Vitamina E 2,26 mg

Deosebim alte tipuri de cicoare verde:

Cicoarea belgiană – este un soi potrivit pentru cultivarea în grădina dumneavoastră. Are frunze crocante și galben pal. Frunzele sunt amare, potrivite pentru gratar sau gatit.

Cicoare creț – are frunze exterioare ciliate de culoare verde deschis. Merge bine intr-o salata si se poate acoperi cu un dressing cald.

Cicoare creț
sursa: mashed.com

Escarole – asemănătoare cu salata verde. Are frunze verzi ridate, uneori cu vârf roșu.

Cicoare roșie – numită și cicoare italiană. Frunzele sale sunt de culoare roșie-violet. În aparență, poate fi ușor confundat cu un cap de varză roșie. Chiar dacă este amar, ascunde multă dulceață naturală.

Cicoare roșie
Sursa: gastronomiavasvasca.net

Rădăcină de cicoare

Rădăcina de cicoare provine din regiunea mediteraneană. Servește ca înlocuitor pentru cafea. Rădăcinile sale pot fi coapte, prăjite și apoi zdrobite. Este uneori folosit în fabricarea berii pentru a aroma tipurile întunecate de bere.

Rădăcina de cicoare poate servi ca prebiotic. Stimulează creșterea bacteriilor intestinale benefice. În tabelul de mai jos puteți vedea valorile nutriționale ale acestor rădăcini:

Valori nutritive Rădăcini crude de cicoare 100 g
Calorie 72 kcal
Proteinele 1,4 g
Carbohidrați 18 g
Grasimi 0,2 g
Fibră 1,5 g

Gătitul cicoare

Cicoarea poate fi consumată și crudă, frunzele trebuie doar spălate cu apă și servite în salate. Salata de cicoare este foarte bună și echilibrată din punct de vedere nutrițional.

Dacă doriți să gătiți cicoare, este bine să o serviți ca garnitură sau ca parte a unei mese. De exemplu, în Italia, cicoarea se servește împreună cu fasole.

Această plantă se caracterizează prin gustul amar. Cum să faci cicoarea să nu fie amară? Adăugați zahăr sau sare sau alegeți metoda de recoocare, așa cum puteți vedea în următorul proces de gătire a cicoarei.

Procedura de gătit cicoare:

 1. Curăță bine, spală și filtrează frunzele de cicoare.
 2. Lăsați apa să se scurgă din frunze.
 3. Aduceți apa într-o oală la fiert și puneți frunzele în apa clocotită.
 4. Gatiti 2 minute.
 5. După gătit, scurgeți apa și turnați apă proaspătă peste frunze.
 6. Se aduce din nou la fiert și se fierbe timp de 5 minute.
 7. La final, scurgeți apa. Această regătire a frunzelor de cicoare le reduce amărăciunea.

Procedura de gătit cicoare înăbușită:

 1. Spălați frunzele și lăsați-le să se scurgă.
 2. Se toarnă apă pe jumătate în oală, se adaugă frunzele, sarea, untul și zeama de lămâie.
 3. Sufocă totul.
 4. Puteti tocana si frunze de cicoare cu bacon.

Cicoarea este cel mai adesea prelucrată pentru a face sirop și cafea. Să aruncăm o privire mai atentă la aceste produse din cicoare.

Sirop de cicoare

Este folosit ca îndulcitor, o alternativă la zahăr. Datorită indicelui glicemic scăzut și conținutului ridicat de fibre, chiar și diabeticii pot îndulci siropul.

Puteți coace, găti cu sirop de cicoare sau îl puteți folosi ca îndulcitor pentru cafea și ceai. Are o structură asemănătoare mierii și conține doar 14 g zahăr la 100 g.

Este făcută din rădăcini de cicoare și, deoarece este de origine vegetală, este potrivită și pentru vegani. Care sunt valorile sale nutritive?

Valori nutritive Sirop de cicoare 1 lingurita
Calorie 50 de calorii
Proteinele 0 g
Carbohidrați 12 g
Grasimi 0 g

Puteți aroma iaurturile cu sirop de cicoare. Ce zici să încerci să faci iaurt acasă? Citiți rețete de iaurt de casă .

Cafea cu cicoare

Acest tip de cafea este făcută din rădăcină de cicoare uscată și măcinată și servește ca înlocuitor pentru cafea. Datorită aromei mai prăjite, are un gust de cafea mai puternic decât cafeaua obișnuită.

De asemenea, puteți face singur cafea cu cicoare. Procedura este următoarea:

 1. Se spală și se toacă rădăcinile de cicoare.
 2. Tăiați rădăcinile curate în felii groase. Tăiați capetele rădăcinii și aruncați-o.
 3. Se incinge cuptorul la 140°C, se aseaza feliile pe o tava si se coace pana se rumenesc.
 4. Se macină rădăcinile coapte și răcite.

Puteți păstra rădăcina măcinată în frigider sau într-un loc uscat și răcoros timp de până la un an. Puteți găti cicoare măcinată singură sau cu cafea măcinată.

Cafea cu cicoare
Sursa: pixabay.com

Valorile nutriționale ale rădăcinii de cicoare măcinată și ale cafelei sunt următoarele:

Valori nutritive Cafea cu cicoare 240 ml
Calorie 2,4 kcal
Proteinele 0,3 g
Carbohidrați 0 g
Grasimi 0 g
Fibră 0 g

Utilizați 5 g cicoare măcinată și 14 g zaț de cafea pentru 1 cană (240 ml). Dacă doriți cafea decofeinizată, adăugați 14 g rădăcină de cicoare la 240 ml.

Produse din cicoare

Pe lângă cafea și sirop, cicoarea este transformată și în alte produse.

Pudră de inulină – extract de cicoare procesat sub formă de pulbere,   poate fi adăugat la smoothie-uri, apă sau supe. Nu vă gândiți la o rețetă de smoothie la care puteți adăuga inulină? Inspiră-te printre rețetele de smoothie echilibrate din punct de vedere nutrițional.

Tinctură de cicoare – reduce umflarea, susține funcția sănătoasă a intestinului și a vezicii biliare.

Biscuiti cu cicoare – contin pulbere de radacina de cicoare.

Atracții

Diferența dintre cicoare și floarea de colț?

Cicoarea are multe nume. Se numește margaretă albastră, păpădie albastră și uneori floarea de colț. Dar acesta este numele greșit. Cicoarea și floarea de colț sunt plante diferite și singurul lucru care le leagă este culoarea albastră.  

Floarea de colț are o floare albastru deschis pe tulpină. Crește pe câmp și este prelucrat doar în ceaiuri sau salate.

Cicoarea are două rânduri de petale. Spre deosebire de floarea de colț, crește peste tot și, de asemenea, după cum am menționat de mai multe ori, are un gust amar.

Dacă vrei să elimini zahărul din alimentație și să crești fibrele, cicoarea este cea mai bună opțiune. De exemplu, începeți prin a înlocui zahărul cu sirop de cicoare. Îl poți cumpăra din fiecare hipermarket, supermarket sau magazin de produse naturiste.

Milan & Ondra

Amandoi suntem fani ai mancarii bune si ne place sa gatim. Pe acest site, vrem să vă inspirăm cu rețete tradiționale, dar și mai puțin obișnuite. Vom fi fericiți dacă veți încerca rețetele noastre și ne spuneți cum v-au plăcut. Pofta buna! :)

X