Citron, o citrice mai putin cunoscuta care te va surprinde prin marimea, gustul si beneficiile pentru sanatate.

Îți plac portocalele, mandarinele, grapefruit-urile, lămâile, limele sau pomelo?

În acest caz, trebuie să gustați și cedru.

La prima vedere, arată ca o lămâie, dar este mult, într-adevăr mult, mai mare.

La ce îl poți folosi nu numai în bucătărie?

Numele său neobișnuit este legat de cedru?

Toate acestea și multe altele despre această „lămâie gigantică” le vei afla în articolul nostru.

Ce este cedrul

Citron, uneori și lămâie citron sau cedro cedro, este unul dintre fructele citrice mai puțin cunoscute. Ruda sa cea mai apropiată este lămâia, cu care este suficient de asemănătoare din punct de vedere morfologic, încât s-ar putea chiar să dai peste părerea că este subspecia sa. Dar majoritatea surselor listează citronul ca tip separat de citrice.

Cuvântul cedru se referă atât la fructe, cât și la plantă. Numele latin este Citrus medica. Cum și-a primit fructul numele ceh cedrát? Unele dintre variantele sale miros a cedru. Soiurile individuale de citron diferă nu numai prin miros, ci și prin dimensiune și aciditate.

Comparație de lămâie și lămâie.
sursa: ilgolosario.it

Cum arată cedru?

Fructele de cedru variază ușor în funcție de soi. Culoarea lor tipică este galbenă, uneori galben-verde. La prima vedere, seamănă în mare parte cu lămâile ovale sau neregulate. Dar scoarța lor este mult mai șifonată și mai aspră.

Când tăiem un cedru, la prima vedere pare că fructul este de fapt doar scoarță și are doar un minim de pulpă. Dar asta nu este în întregime adevărat. Marginea albă masivă, a cărei grosime este de până la doi centimetri, este comestibilă.

Fructele unor soiuri cresc până la treizeci de centimetri lungime și cântăresc până la un kilogram și jumătate.

Citron tăiat în jumătate.
sursa: floralgarden.it

Ce gust are lemnul de cedru?

Și aici, desigur, există diferențe în funcție de soi, majoritatea soiurilor sunt acrișoare, dar s-au crescut și soiuri dulci sau semiacri. Dar este întotdeauna adevărat că pulpa ca atare este mai acră decât marginea albă din jurul ei, care este ușor dulce.

La soiurile acre, gustul pulpei poate fi ușor amar. Fructele nu conțin mult suc, de obicei mult mai puțin decât ne-am aștepta pentru dimensiunea lor.

Soiuri de cedru

Majoritatea soiurilor de cedri sunt acri, dar există și semiacri și chiar dulci.

 • Soiuri acre
  • Diamantul neted (Citrus medica cv. Liscia Diamante) – cedru cu scoarță netedă, cultivat în principal în Italia
  • Cedru evreiesc sau Etrog (Citrus medica cv. Etrog) – cedru cu coaja mai aspra, carnos, cultivat mai ales in Israel
  • Citron Limoforme (Citrus medica cv. Limoniforme) – citron cu coaja ridata, cultivat mai ales in Grecia
  • Citron Rugosa (Citrus medica cv. Riccia) – citron cu scoarță încrețită, cultivat în principal în Spania

 • Soiuri dulci
  • Citron din Corsica (Citrus medica cv. Corsican) – citron cu coaja elipsoidala sifonata, cultivat mai ales in Corsica, Franta si Statele Unite ale Americii

 • Soiuri semi-acide
  • Mâna lui Buddha (Citrus medica cv. Digitata) – cedru cu o formă bizară care seamănă cu degetele unei mâini, nu conține pulpă sau suc, este cultivat în principal în Japonia, India și China
Un tip de cedru numit mâna lui Buddha.
sursa: lavoricasa.it

Nu în ultimul rând, există și forme încrucișate de lămâie și lămâie. Acestea sunt mai asemănătoare ca mărime cu cedrul, dar pulpa și cantitatea de suc sunt mai apropiate de lămâie.

Ce conține cedru?

Similar cu alte citrice, cedrul este deosebit de bogat în vitamina C și conține în principal calciu și potasiu ca minerale. În comparație cu alte citrice, se remarcă printr-o cantitate mai mare de fibre, care se găsește în principal în partea albă dintre pulpă și coajă, care poate constitui până la 70% din fructe.

Lămâie
100 g
Lămâie
100 g
Lămâie verde
100 g
Portocale
100 g
Grapefruit
100 g
Energie 32 kcal 29 kcal 30 de calorii 52 kcal 44 kcal
Proteinele 0,73 g 1,1 g 0,7 g 0,91 mg 0,77 g
Grasimi 0,2 g 0,3 g 0,2 g 0,15 g 0,14 g
Carbohidrați 10,97 g 9,32 g 10,5 g 2 g 10,7 g
Fibră 4,5 g 2,8 g 2,8 g 2 g 1,6 g
Vitamina C 20 mg 53 mg 29,1 mg 59,1 mg 31,2 mg
Potasiu 72 mg 128 mg 102 mg 166 g 135 mg
Calciu 55 mg 26 mg 33 mg 43 g 22 mg

La ce este bun cedrul?

După cum sugerează și numele latin Citrus medica, cedrul este unul dintre fructele naturii pe care strămoșii noștri îl considerau medicinal. Chiar și medicina de astăzi apreciază efectul său pozitiv asupra sistemului digestiv, tensiunii arteriale și rinichilor.

 • Proprietăți antioxidante și anticancerigene – datorită prezenței vitaminei C și a flavonoidelor, poate contracara acțiunea radicalilor liberi, încetinește îmbătrânirea celulară, previne retenția de apă și previne formarea tumorilor.

 • Sistemul digestiv – consumul de cedrat ajuta la prevenirea formarii gazelor abdominale si a umflarii abdomenului. În plus, conținutul ridicat de fibre aduce beneficii intestinelor și previne constipația. Cu toate acestea, consumul de cantități mari de cedri poate provoca diaree. Un pahar cu apa cu suc de cedrat ajuta la arsurile la stomac.

 • Durere – cedrii acționează ca un analgezic natural. Dacă te doare capul, bea un pahar cu apă cu câteva citri proaspăt stoarse.

 • Sistemul cardiovascular – citronul are un efect pozitiv și asupra inimii, vaselor de sânge și tensiunii arteriale. Aceste proprietăți se datorează potasiului și magneziului, două minerale de mare importanță pentru prevenirea bolilor cardiovasculare. În timp ce magneziul menține un mușchi al inimii sănătos, potasiul ajută la scăderea tensiunii arteriale și la prevenirea bolilor legate de tensiunea arterială.

 • Scaderea in greutate – datorita cantitatii reduse de calorii, cedrul este un aliment potrivit pentru dietele de reducere.

 • Sistemul imunitar – o cantitate mare de vitamina C are efecte antibacteriene si antioxidante care sunt utile sistemului imunitar, intarindu-l si crescand rezistenta acestuia la bacterii si virusi.

 • Pielea și părul – Lemnul de cedru beneficiază și pielea și părul, care este folosit în produsele cosmetice realizate din acesta.

Citron în cosmetică

Din frunzele și coaja de cedru puteți obține ulei esențial, care este folosit pentru a face parfumuri, creme, paste de dinți și deodorante. In combinatie cu uleiul de migdale, poate fi folosit pentru masaje corporale anticelulitice.

Uleiul esențial de citron poate fi folosit și împotriva căderii părului, deoarece stimulează creșterea părului. Se adauga astfel la diverse sampoane.

Nu în ultimul rând, mirosul acestui fruct respinge țânțarii și alte insecte, motiv pentru care se adaugă la repellente. Aplicarea câtorva picături de suc de citron pe mușcăturile de țânțar va ajuta la ameliorarea mâncărimii.

Cum se folosește cedru în bucătărie

Deși s-ar putea să nu ne așteptăm, citronul are surprinzător de multe utilizări în bucătărie, care desigur se apropie de utilizarea altor citrice, în special a lămâii.

În primul rând, trebuie menționat că cedrul trebuie întotdeauna spălat bine înainte de consum. Motivul nu este doar posibila tratare chimică a scoarței sale, ci și faptul că diverse impurități sunt mai ușor prinse de coaja sa încrețită. Cel mai bine este să-l spălați cu o perie.

 • Una dintre modalitățile ușoare este să folosești citron atunci când prepari diverse salate de fructe . Se înțelege bine nu numai cu alte citrice, ci și cu bananele, fructele de pădure, strugurii sau kiwi. Puteți folosi mentă sau balsam de lămâie pentru a decora. Foarte originală este folosirea jumătăților de citron în sine, după îndepărtarea pulpei de albedo din ele, în locul bolurilor.

 • O altă modalitate simplă de a include cedrul în dieta ta, sau mai degrabă în regimul tău de băut, este să-l folosești în rețete de smoothie , aici îl poți combina cu alte fructe și cu unele tipuri de legume sau ierburi.

 • Ai o slăbiciune pentru tot felul de dulciuri? În acest caz, îl puteți folosi pentru a pregăti o delicatesă precum cedru în caramel sau ciocolată neagră. În ambele cazuri, se folosește în principal partea albă masivă a cedrului (albedo) dintre scoarță și pulpă.

 • Daca stii ca coaja de cedru nu a fost tratata chimic, o poti folosi si in bucatarie. Pe de o parte, îl puteți adăuga la o varietate de aluaturi, de exemplu, pentru brownies sau prăjituri de Crăciun.

 • Scoarța de cedru confiată este, de asemenea, o mare delicatesă. Doar tăiați-o bucăți, fierbeți-l în apă aproximativ 10 minute, apoi scurgeți apa și fierbeți din nou coaja timp de aproximativ 20 de minute. Punem coaja fiarta in felul acesta intr-un vas cu apa rece pentru 24 de ore si apoi o punem la fiert cu zahar 2-3 ore a doua zi. Crusta confiată preparată în acest fel poate fi apoi folosită în prăjiturile de Crăciun sau în rețete de pâine episcopală .

 • Citronele pot fi folosite și pentru a face marmeladă de casă . Cel mai bine este să folosiți atât pulpa, albedo, cât și coaja și să le amestecați cu alte citrice, precum portocalele sau mandarinele, care dau marmeladei un gust mai dulce.

 • Nu în ultimul rând, puteți folosi citron pentru a aroma și decora diferite băuturi. Îl poți folosi perfect, de exemplu, în rețete de cocktailuri , fie că sunt alcoolice sau nealcoolice.

 • În Italia, citronul produce și un lichior asemănător cu cel mai faimos limoncello.
Scoarță de cedru confiată într-un borcan de sticlă.
sursa: ricettedietagrupposanguino.com

Istoria cedrului

Nu se știe exact de unde provine cedrul, dar semințele lui au fost găsite în săpăturile mesopotamiane din anul 4000 î.Hr. Se presupune că trupele lui Alexandru cel Mare au adus cedrul pe teritoriul Europei.

Datorită condițiilor potrivite, cultivarea sa s-a răspândit în principal pe teritoriul Italiei de astăzi, Greciei și Spaniei în timpurile străvechi. Citronul a fost și un fruct important în Asia, în special în India și China. În perioada descoperirilor de peste mări, coloniştii spanioli au adus-o apoi şi pe teritoriul Americii.

Cedrat și evreii

Cedru are un rol special în cultura evreiască în timpul sărbătorii Sukkot sau Sărbătoarea Corturilor. Este o sărbătoare de șapte zile când evreii își amintesc de locuința strămoșilor lor în corturi în deșert, după ieșirea lor din Egipt.

Din acest motiv, în această sărbătoare, mulți evrei se mută din casele lor în locuințe temporare, corturi sau suks, în care locuiesc în această săptămână. În plus, Sukkot este, de asemenea, o sărbătoare a recoltei și a recoltei.

În legătură cu Sukkot se folosește în special soiul Etrog, iar fructul specific trebuie să îndeplinească cerințe stricte, de exemplu pentru mărime, coajă fără pete sau o culoare care nu trebuie să fie nici prea galbenă, nici prea verde. Cedru, împreună cu ramuri de palmier, mirt și crenguțe de salcie, sunt fluturați de evrei în rugăciune de mulțumire.

Citron ca parte importantă a sărbătorii evreiești de la Sukkot.
sursa: ohavshalom.com

Cultivarea cedrului

Cedratele, ca și citricele, aparțin familiei tuberoase. Planta seamănă cu un arbust, dar este de fapt un copac care, în funcție de varietate și condiții, poate crește până la 4 metri înălțime.

Frunzele de cedru sunt ovale, verde închis, netede și piele. Când zdrobim frunza, eliberează un miros de citrice. Florile alungite puternic parfumate cresc în grupuri pe ramuri.

Florile din lemn de cedru sunt albe și au cinci petale de culoare violet la exterior. Pe lângă faptul că sunt frumoase la vedere, miros și frumos. Un fapt interesant este că în unele zone cedrul înflorește de până la trei ori pe an.

Deci puteți vedea flori împreună cu fructe necoapte și coapte pe un singur copac. În funcție de soi, fructele se coc după 8 până la 16 luni. Fructele coapte pot rezista câteva luni pe un lămâi, la fel ca lămâii sau portocalii.

În prezent, cedrul este cultivat atât în Europa (Italia, Spania, Grecia, Franța), cât și în Asia (India, Japonia, China), precum și în Statele Unite ale Americii, în special în Florida și California.

O plantă de cedru crescută într-un ghiveci.
sursa: floricolturali.com

Cum să-ți crești propriul cedru?

La fel ca și alți pomi de citrice, cedrii pot fi cultivați acasă cu puțină pricepere, nu în grădină, ci într-un apartament, casă sau balcon vitrat, deoarece cedrii pot fi cultivați doar în ghivece în climatul nostru.

Ca și în cazul altor citrice, cetrii trebuie tăiați și tăiați în mod regulat, altfel nu vor da roade. Așezați planta într-un loc însorit și cald, de preferință lângă o fereastră de sud sau de sud-vest. Atenție la faptul că nu este în curent și, de asemenea, la udarea excesivă.

Cel mai bine este să folosim apă de ploaie moale sau apă fiartă de la robinet pentru udare, pe care o lăsăm să stea la temperatura camerei. Citronele, ca și alte citrice, nu le place apa rece. În lunile de iarnă, este posibil să mutați ghivecele într-o cameră mai răcoroasă, cu maxim 15°C, dar acest lucru nu este necesar.

Datorită condițiilor de spațiu limitat, este necesar să transplantați regulat cedri într-un ghiveci de flori în ghivece mai mari. Și nu doar pentru a avea suficient spațiu, ci și sol bogat în nutrienți.

Este recomandat să cumpărați amestecul direct pe citrice, împreună cu îngrășământul. Cel mai bun moment pentru transplantare este toamna sau începutul iernii.

Milan & Ondra

Amandoi suntem fani ai mancarii bune si ne place sa gatim. Pe acest site, vrem să vă inspirăm cu rețete tradiționale, dar și mai puțin obișnuite. Vom fi fericiți dacă veți încerca rețetele noastre și ne spuneți cum v-au plăcut. Pofta buna! :)

X