Cuișoare, un condiment aromat, fără de care nu poți face vin fiert sau coniac cu ou. Cum beneficiază sănătatea noastră?

De la prima privire asupra acestui condiment original, ne este clar de ce are un nume atât de special.

Nu numai forma, ci și gustul și mirosul cuișoarelor sunt complet unice.

Știați că acestea sunt de fapt florile uscate ale unui copac tropical?

Cu ce alimente și băuturi se potrivesc cel mai bine?

Cum se face că are un efect atât de benefic asupra stomacului și dinților noștri?

Urmează cu noi pe urmele acestui mic miracol.

Ce este un cuișoare?

Cuișoarele este un condiment care este făcut din mugurii florali ai unui copac veșnic verde numit cuișoare (Syzygium aromaticum), care provine din arhipelagul indonezian din Molucca. Cuișoarele crește până la o înălțime de 26-40 de metri și înflorește aproximativ după 6 ani. Arborele se maturizează complet în 20 de ani și poate da roade mai mult de 80 de ani.

Caliciul cu bobocul este colectat în momentul în care trece de la verde la roșu, deoarece acesta conțin cele mai aromate substanțe. Interesant, la fel ca și florile, și frunzele de cuișoare miros. Cuișoarele recoltate sunt de culoare brun-roșcată, de 0,5-0,75 cm lungime și sunt formate din tulpini cu patru petale nedeschise care formează o mică minge în mijloc.

După recoltare, mugurii de cuișoare sunt întinși într-un strat subțire pe un covor și se usucă la soare sau folosind un uscător artificial. Arata ca niste unghii mici, de unde si denumirea condimentului. Pe lângă gătit, este folosit și în medicină.

Cuișoare înflorit.
sursa: deepayurveda.com

Ce gust are cuișoarele?

Cuișoarele sunt un condiment ascuțit, cald, cu o aromă și o aromă intense, datorită unui ulei esențial numit eugenol. Pe limbă arată dulceață, amărăciune și amărăciune cu o cantitate notabilă de căldură. Este cunoscut pentru intensitatea sa, ceea ce înseamnă că va trebui să fii atent la cât de mult folosești.

Chiar și în cantități relativ mici, poate învinge cu ușurință alte arome dintr-un fel de mâncare. Condimentele de încălzire similare includ nucșoară, scorțișoară și ienibahar, cu care este adesea combinată.

Cuișoarele sunt folosite pentru a aroma carne, orez, deserturi dulci și băuturi. Datorită gustului și aromei sale unice, face parte și din multe amestecuri de condimente, de exemplu garam masala, amestecul chinezesc de condimente cu cinci arome sau condimente de turtă dulce.

Cuișoare uscate pe o lingură de lemn.
sursa: myrecipes.com

Cuișoare întreg vs. cuișoare

Acest condiment aromat poate fi achiziționat în două forme, întreg și măcinat. Ca și în cazul altor tipuri de condimente, cuișoarele măcinate își pierd aroma și gustul mai repede, așa că, dacă este necesar, este mai bine să mărunțim sau să zdrobim întregul cuișoare doar atunci când avem nevoie.

Ca regulă generală, folosiți 3/4 linguriță de cuișoare măcinate pentru 1 linguriță de cuișoare întregi menționate în rețetă.

 • Cuișoare întreg – este folosit în principal pentru aromatizarea băuturilor, de exemplu vin fiert, punch sau coniac cu ou. De asemenea, se adaugă în preparate cu orez, sosuri sau supe. Nu în ultimul rând, se folosește și la murarea ciupercilor și a legumelor. Cuișoarele întregi sunt de obicei îndepărtate din farfurie înainte de servire. Chiar și după gătire, au o structură foarte tare, lemnoasă, care ar fi neplăcut de mușcat.

 • Cuișoare măcinate – în formă măcinată, cuișoarele sunt folosite în principal în preparatele dulci, se adaugă în turtă dulce, produse de patiserie de Crăciun sau plăcinte cu mere sau dovleac.
Boluri cu cuișoare măcinate și întregi.
sursa: foodal.com

Origine și istorie

Cuișoarele este un copac endemic care a crescut inițial doar pe Moluca din Indonezia. Comerțul cu cuișoare din acest lanț de insule cunoscut odată sub numele de „Insulele Mirodeniilor” a fost atât de profitabil, încât după cel de-al doilea război anglo-olandez din 1667, britanicii au cedat insulele olandezilor în schimbul unei așezări îndepărtate cunoscute atunci sub numele de New Amsterdam. Olandezii au schimbat Manhattan-ul pentru un cuișoare.

Cu toate acestea, cuișoarele erau cunoscute în Asia și Europa mult mai devreme. Primele înregistrări ale acesteia provin din secolul al III-lea î.Hr. din China. În China antică, acest condiment aromat era folosit nu numai în gătit, parfumerie și medicină, ci și ca antiseptic oral pentru oricine îl întâlnea pe împărat pentru a-și păstra respirația cât mai proaspătă posibil.

Dar și grecii și romanii antici îl cunoșteau. În Evul Mediu, a fost o marfă valoroasă adusă în Europa de comercianții arabi. Astăzi, pe lângă Indonezia, este cultivat pe scară largă și în India, Madagascar, Zanzibar și unele țări africane.

Cum să mănânci cuișoare?

Cuișoarele sunt foarte versatile în bucătărie, le puteți adăuga la multe feluri de mâncare și băuturi dulci și sărate.

 • Știați că cuișoarele sunt unul dintre condimentele cheie folosite la prepararea clasicului sos bechamel? Pregătește cu ajutorul lui cel mai bun sos bechamel , care îți va încânta papilele gustative.

 • Cuișoarele sunt foarte des folosite în bucătăria indiană, le veți aprecia, de exemplu, la prepararea tikka masala , bucăți de pui marinat în sos de curry.

 • Cuișoarele pot fi folosite și la prepararea delicateselor pentru grătar, le puteți folosi cu ușurință pentru a face diverse marinate de carne speciale . O altă opțiune este să folosiți cuișoare întregi pentru a străpunge pur și simplu carnea gata de coacere sau grătar.

 • Cum să coaceți o turtă dulce delicioasă când ați rămas fără condimente de turtă dulce acasă? Amestecați cuișoarele cu alte condimente aromate precum anason stelat, scorțișoară, cardamom, ienibahar și nucșoară.

 • De asemenea, puteți anima diverse tipuri de supe cu cuișoare. O veți aprecia, de exemplu, atunci când pregătiți supe de ceapă , dar o puteți adăuga și în bulionul clasic.

 • Una dintre cele mai comune utilizări ale acestui condiment aromat este pentru a aroma băuturi calde, cum ar fi vinul fiert sau cidrul fierbinte. Nu te poți descurca fără ea nici măcar atunci când faci coniac cu ou de casă .

 • Nu în ultimul rând, se adaugă la alte ingrediente pentru prepararea murăturilor, a sosurilor și a chutney-urilor.
Şuncă străpunsă cu un cuişor întreg.
sursa: thespruceeats.com

Cum se păstrează cuișoarele?

Cuișoarele trebuie păstrate într-un recipient ermetic, de preferință într-un loc răcoros și întunecat. Cuișoarele întregi își păstrează potența mai mult decât cuișoarele măcinate, cuișoarele proaspete durează aproximativ un an, în timp ce cuișoarele măcinate doar trei luni.

Cu ce să înlocuiți cuișoarele?

Cuișoarele sunt adesea folosite împreună cu scorțișoară și nucșoară în mâncăruri dulci. Aceste două condimente într-un raport de unu la unu sunt cele mai des folosite ca înlocuitor pentru cuișoare. Dacă nu le aveți, cuișoarele pot fi înlocuite destul de bine cu condimente noi.

Efectele medicinale ale cuișoarelor

În medicina tradițională, cuișoarele sunt folosite în medicina ayurvedică indiană și medicina chineză ca agent de încălzire și stimulare. Ce efecte pozitive are acest condiment aromat asupra sănătății noastre?

 • Bogat în antioxidanți – cuișoarele conțin un compus numit eugenol, despre care s-a demonstrat că acționează ca un antioxidant natural. Studiul a constatat că eugenolul a oprit daunele oxidative cauzate de radicalii liberi de cinci ori mai eficient decât vitamina E, un alt antioxidant puternic.

 • Efecte anticancer – unele cercetări sugerează că compușii din cuișoare pot ajuta la protejarea împotriva cancerului. De exemplu, un studiu a arătat că o cantitate concentrată de ulei de cuișoare a cauzat moartea celulelor în 80% din celulele canceroase esofagiene sau că eugenolul a promovat moartea celulelor în celulele canceroase de col uterin.

 • Efecte antimicrobiene – cuișoarele pot ajuta la oprirea creșterii microorganismelor. Uleiul de cuișoare ucide trei tipuri comune de bacterii, inclusiv E. coli. Din motive similare, este folosit și în îngrijirea pielii, de exemplu pentru problemele acneei.

 • Beneficiază cavitatea bucală – proprietățile antibacteriene ale cuișoarelor susțin sănătatea orală, oprind creșterea bacteriilor care contribuie la apariția bolilor gingiilor. Eugenolul este un antiseptic puternic, așa că se adaugă în apele de gură și pastele de dinți pentru efectele sale dezinfectante și analgezice.

 • Îmbunătățește starea ficatului – compusul eugenol poate fi deosebit de benefic pentru ficat. Un studiu pe animale a arătat că eugenolul găsit în cuișoare a ajutat la inversarea simptomelor cirozei hepatice. Cuișoarele sunt, de asemenea, bogate în antioxidanți, care pot ajuta la prevenirea bolilor hepatice prin capacitatea lor de a ajuta la reducerea stresului oxidativ.

 • Reglează zahărul din sânge – Cercetările arată că compușii din cuișoare pot ajuta la menținerea zahărului din sânge sub control. S-a descoperit că cuișoarele și nigericina măresc absorbția zahărului din sânge în celule, cresc secreția de insulină și îmbunătățesc funcția celulelor care produc insulină.

 • Susține sănătatea oaselor – anumiți compuși conținuti în cuișoare ajută la păstrarea masei osoase. Un studiu pe animale a constatat că extractul de cuișoare, bogat în eugenol, a îmbunătățit mai mulți markeri ai osteoporozei și a crescut densitatea și rezistența osoasă. Cuișoarele sunt, de asemenea, bogate în mangan, un mineral care este implicat în formarea oaselor și este foarte important pentru sănătatea oaselor.

 • Reduce apariția ulcerelor de stomac – ulcerele de stomac, cunoscute și sub denumirea de ulcer peptic, sunt răni dureroase care se formează în mucoasa stomacului, duodenului sau esofagului. Acestea sunt cel mai adesea cauzate de o reducere a căptușelii protectoare a stomacului, care este cauzată de factori precum stresul, infecția și genetica. Uleiul esențial de cuișoare crește producția de mucus gastric, care acționează ca o barieră și ajută la prevenirea eroziunii mucoasei stomacului de către acizii digestivi.

Efecte secundare ale cuișoarelor

Deși cuișoarele și uleiul de cuișoare sunt în general considerate sigure pentru uz local, s-a descoperit că ingestia afectează diversitatea microflorei intestinale datorită sensibilității chiar și a unora dintre bacteriile benefice din biomul intestinal la eugenol.

În general, nu se recomandă ingerarea uleiului de cuișoare în cantități mari. În schimb, se recomandă aplicarea uleiului de cuișoare pe piele sau gingii sau folosirea acestuia ca apă de gură. Aveți grijă deosebită pentru a preveni ingerarea uleiului de cuișoare de către copiii mici.

Eugenolul încetinește, de asemenea, coagularea sângelui și poate duce la un risc crescut de sângerare. Prin urmare, cuișoarele trebuie evitate de către persoanele cu tulburări de sângerare, persoanele care se pregătesc pentru o intervenție chirurgicală și persoanele care iau medicamente anticoagulante. Eugenol poate interacționa uneori cu medicamente precum warfarina.

Deoarece cuișoarele scad zahărul din sânge, ar trebui evitată și de persoanele cu hipoglicemie.

Valori nutriționale, vitamine și minerale din cuișoare

Ca multe alte condimente, cuișoarele sunt relativ bogate în calorii. Cu toate acestea, datorită faptului că se folosește vreodată doar o cantitate foarte mică, acest fapt nu este o problemă semnificativă. Tabelele arată valori pentru o linguriță sau 2,1 grame de cuișoare măcinate.

Calorie Proteinele Grasimi Carbohidrați Fibră
5,75 kcal 0,125 g 0,273 g 1,38 g 0,712 g

Dintre minerale, cuișoarele sunt deosebit de bogate în mangan și magneziu.

Potasiu Fosfor Magneziu Mangan Seleniu Calciu Fier
21,4 mg 2,18 mg 5,44 mg 1,26 mg 0,151 μg 13,3 mg 0,248 mg

Cuișoarele conțin, de asemenea, o cantitate mare de vitamina K și unele vitamine B.

Vitamina B1 Vitamina B2 Vitamina B3 Vitamina B6 Vitamina C Vitamina K
0,003 mg 0,005 mg 0,033 mg 0,008 mg 0,004 mg 142 μg

Ceai de cuișoare

Pe lângă faptul că puteți adăuga cuișoare la alte tipuri de ceai, ceea ce le va oferi un gust și o aromă mai pronunțate, ceaiul poate fi făcut și numai din cuișoare. Doar turnați 5-6 cuișoare întregi în aproximativ 200 de mililitri de apă fierbinte și lăsați la infuzat timp de aproximativ 10 minute. Această băutură poate fi băută, de exemplu, atunci când ai răceală sau ai supărări la stomac. În plus, poate fi folosit pentru a clăti cavitatea bucală sau pentru a freca zonele cu probleme de pe piele.

O ceașcă de ceai de cuișoare.
sursa: timesofindiaindiatimes.com

Cum să mesteci cuișoare?

Puteți profita de efectele vindecătoare ale cuișoarelor nu doar consumând ceai, ci și prin simpla mestecare a cuișoarelor. În funcție de preferințele personale, puteți fie mesteca cu atenție cuișoare întreg, de obicei sunt recomandate două cuișoare, fie să-l puneți în gură deja sub formă măcinată. Lăsați-l puțin în gură și apoi beți-l cu apă.

În plus, cuișoarele măcinate pot fi amestecate și cu o cantitate mică de ulei de semințe de in sau de scorțișoară. Mestecatul cuișoarelor este recomandat pentru a întări imunitatea, a îmbunătăți digestia și a îmbunătăți sănătatea orală.

O altă utilizare a cuișoarelor

Cuișoarele pot fi găsite și în multe produse la care nu ne-am aștepta la prima vedere.

 • Țigări de cuișoare sau kretky – în Indonezia, cuișoarele sunt amestecate cu tutun și din amestec se fac țigări sau trabucuri speciale. Acestea conțin de obicei 60 până la 80% tutun și 20 până la 40% muguri de cuișoare măcinate și ulei de cuișoare. Alte condimente precum chimenul, scorțișoara și nucșoara sunt uneori adăugate. Numele țigării provine de la sunetul trosnet pe care îl scot aceste țigări atunci când sunt aprinse.
Conținutul unei țigări făcute din tutun și condimente, inclusiv cuișoare.
sursa: smoking-room.net
 • Sosul Worcestershire – cuișoare este unul dintre condimentele care dă un gust specific acestui celebru condiment, care are o utilizare foarte versatilă în bucătărie. Este folosit pentru a aroma diferite tipuri de carne, sosuri, supe, salate și face parte, de asemenea, din celebra băutură Bloody Mary.

 • Paste de dinți și apă de gură – datorită efectelor pozitive ale cuișoarelor asupra stării cavității bucale, este adesea folosit ca unul dintre ingredientele pastelor de dinți și apelor de gură.

 • Repellenti si insecticide – aroma puternica a cuisoarelor respinge insectele, din acest motiv se adauga la diverse preparate naturale impotriva insectelor.

 • Ulei esențial de cuișoare – folosit în aromaterapie pentru a ameliora stresul.

 • Pot pourri – împreună cu scorțișoară, anason stelat și cardamom, cuișoarele fac adesea parte din amestecurile aromatice.

Milan & Ondra

Amandoi suntem fani ai mancarii bune si ne place sa gatim. Pe acest site, vrem să vă inspirăm cu rețete tradiționale, dar și mai puțin obișnuite. Vom fi fericiți dacă veți încerca rețetele noastre și ne spuneți cum v-au plăcut. Pofta buna! :)

X