Nu există edam ca edam! Citește mai multe despre această brânză delicioasă și învață cum să gătești cu ea!

Cine nu-l cunoaște pe edam! Dar știți de unde provine, cum este produs sau ce tipuri putem distinge și ce înseamnă diferitele ambalaje colorate în care sunt ambalate?

Dacă nu, acum este momentul să o reparăm și să citiți mai multe despre această brânză delicioasă!

Datorită sfaturilor noastre de bucătărie, te vei bucura de el ca niciodată!

Ce este brânza edam?

Originea acestei brânzeturi poate fi găsită în regiunile de nord ale Olandei. Este o brânză semi-moale care este făcută din lapte de vacă și producția sa este supusă unei rețete tradiționale olandeze care datează de la începutul secolului al XIII-lea.

Cu toate acestea, denumirea sa nu se încadrează în denumirea protejată și, prin urmare, poate fi savurat în diferite părți ale lumii, rezultând diferențe de gust, calitatea ingredientelor și textura.

Cu toate acestea, toate soiurile tind să aibă o textură semi-solidă care este ușor de răzuit și, de asemenea, se dizolvă bine, drept urmare este folosită în mod obișnuit pentru prepararea diverselor feluri de mâncare și este, de asemenea, populară pe cont propriu.

Brânză olandeză adevărată rotundă în ceară roșie.
Sursa: tasteatlas.com

Cum se face edam?

La laptele de vacă pasteurizat se adaugă cheag natural de animale. Cheag ajută la producția de caș. Odată ce laptele s-a solidificat și format, cașul se taie și zerul se strecoară.

Scurgerea zerului în exces promovează concentrarea ideală a aromei și texturii. După scurgerea completă, cașul se pune în forme și apoi se sare bine, ceea ce împiedică creșterea bacteriilor și dă un plus de savoare.

În cele din urmă, se învechinește pe rafturi de lemn încă o lună, în timp ce brânzeturile pot învechi până la 1 an. Acest proces intensifică aroma, în timp ce textura cremoasă și nuanțele mai subtile se bucură de soiurile mai puțin mature.

Baza este un amestec delicat de note cremoase și de nuci cu note de sare. Brânzeturile necoapte au o textură flexibilă, care tinde să devină mai uscată și mai sfărâmicioasă în timp.

În Țările de Jos, edam se vinde fără învelișul de ceară. În afara Țărilor de Jos, totuși, pot exista diferite culori de ceară pentru a facilita distingerea proprietăților sale:
Ceară neagră : învechită cel puțin 17 săptămâni
Ceară verde : cu aromă de plante
Ceară brună : cu aromă de piper
Ceară de portocale : cu aromă de chimen

Un mic magazin cu o gamă largă de brânză cerată.
Sursa: myfavouritepastime.com

Cum are edam?

Această brânză este descrisă ca blândă, deoarece aroma sa este de obicei blândă, cu o notă de dulceață. Cineva simte note de nuci în el.

Unele specii au un gust sărat, în timp ce alte specii au un gust blând. Aceste diferențe se datorează calității laptelui folosit în producție.

Valorile nutriționale ale edamame (la 100 g)

Calorie Carbohidrați Zaharuri Grasimi Acizi grași saturați Proteinele Fibră Sare
356 de calorii 1,4 g 1,4 g 28 g 18 g 25 g 0 g 965 mg

Această brânză este bogată în sodiu și fosfor. De asemenea, conține vitamina A, colină și este o sursă excelentă de calciu.

Cum se folosește edam în bucătărie?

Poate fi folosit pentru a forma bile de brânză, pentru a umple crustele de pizza cu ea, pentru a o adăuga în aluatul de pâine, pentru a o înveli în folie triplă și a o prăji în bețișoare de brânză sau încercați aceste rețete netradiționale de brânză prăjită.
Este, de asemenea, folosit în mod obișnuit pentru a face fritjere sărate
Poate fi topit în aproape orice, de la cartofi și paste până la aceste clătite savuroase cu brânză sau aceste cheesecake delicioase
Această brânză este excelentă și în supe de brânză și sosuri de brânză
Este în mod tradițional combinat cu vin și apare în mod obișnuit pe platourile cu brânză după cină sau, alternativ, pe platourile pentru aperitive, adesea alături de biscuiți și fructe tartinabile.
O versiune ușoară a acestei brânzeturi este cel mai bine combinată cu fructe mai dulci, cum ar fi cireșe, în timp ce versiunile mai mature sunt adesea asociate cu nuci sărate și mezeluri.
Ca aperitiv sau desert, serviți soiul copt cu mere sau pere

Asociere cu băuturi

Vin – Beaujolais, Champagne, Chardonnay, Malbec, Pinot gris, Riesling, Sauvignon blanc, Shiraz, Viognier

Bere – Lagers, Belgian Ale, Bock, Brown/Hazelnut Brown Ale, Cider and Fruit Ale, Pale Ale, Porter, Saison Ale, Stout

Cele mai diverse idei pentru rețete delicioase de brânză.
Sursa: befunky.com

Usturoi tartinat cu edamame

  • 170 g edamame
  • 5 linguri de maioneza
  • 2 linguri de smantana
  • 3 catei de usturoi
  • ¼ lingurita sare
  • Un praf de piper negru macinat

Metodă

  • Răziți mărunt brânza
  • Curățați și zdrobiți usturoiul
  • Pune branza, usturoiul, maioneza si smantana intr-un bol, asezoneaza cu piper si sare si amesteca pana se omogenizeaza totul
  • Lasati usturoiul tartinat sa se odihneasca la temperatura camerei aproximativ 15 minute inainte de servire
Pâine tartinată cu un tartinat delicios și cremos de brânză cu usturoi.
Sursa: laurenslatest.com

Cu ce să înlocuiți edam?

Gouda are un gust la fel de fin și proprietăți aproape identice. Această brânză are o textură densă și suplă și se caracterizează prin note dulci și cremoase cu nuanțe de alune de pădure și unt moale.

Un înlocuitor mai ascuțit este cheddar. Are note de alune de pădure și unt caramelizat.

Depozitare

Dacă brânza este acoperită cu ceară, nu trebuie să fie refrigerată.

Cu toate acestea, după despachetare, ar trebui să fie acoperită, astfel încât să nu se usuce. Desigur, chiar dacă este acoperită cu ceară, brânza nu trebuie pusă într-o cameră în care este caldă sau în locuri unde strălucește soarele, pentru a nu se strica.

Milan & Ondra

Amandoi suntem fani ai mancarii bune si ne place sa gatim. Pe acest site, vrem să vă inspirăm cu rețete tradiționale, dar și mai puțin obișnuite. Vom fi fericiți dacă veți încerca rețetele noastre și ne spuneți cum v-au plăcut. Pofta buna! :)

X