Fasolea te va surprinde prin beneficiile sale pentru sanatate si posibilitatile de utilizare in bucatarie. Cum sunt ele?

Fasolea este folosita pentru semintele sale, dar in unele cazuri poate fi consumata si intreaga pastaie.

Știți ce tipuri de fasole există?

Sau cum sunt depozitate?

Toate acestea și multe altele le vei afla în articolul nostru!

Fasole, o plantă cu semințe gustoase și hrănitoare

Fasolea este semințele plantelor cu flori din familia leguminoaselor și sunt clasificate ca leguminoase. Unele fasole cresc în păstăi sau păstăi care se dezvoltă din flori. Sunt o sursă accesibilă de proteine, fibre, fier și vitamine care oferă multe beneficii pentru sănătate. Le puteți obține uscate, conservate sau congelate. În unele cazuri, pot fi consumate necoapte ca o păstaie întreagă. La noi, cel mai des vei întâlni fasole sau fasole stacojie.

Păstăi de fasole cresc în aer liber.
www.picturethisai.com

Beneficiile pentru sănătate ale consumului de fasole

Consumul de fasole are multe beneficii pentru sănătate, cum ar fi:

 • Sunt bogate în proteine .
 • Conțin mai mulți nutrienți vitali, inclusiv acid folic , care este esențial pentru sănătatea generală.
 • Sunt bogate în polifenoli, un tip de antioxidanți care ajută la protejarea organismului de boli.
 • Ele susțin sănătatea inimii .
 • Acestea reduc nivelul de colesterol .
 • Au efecte antiinflamatorii care chiar reduc riscul de cancer.
 • Ele stabilizează nivelul de glucoză din sânge și reduc riscul de diabet de tip 2.
 • Ele îmbunătățesc sănătatea ficatului .
 • Creează o senzație de sațietate , care previne supraalimentarea și poate duce la pierderea în greutate.
 • Ele îmbunătățesc sănătatea intestinală .

Efecte secundare ale consumului de fasole

 • Multe fasole conțin lectine , care sunt proteine ​​potențial toxice pentru oameni. Înmuierea și gătitul fasolei reduce conținutul de lectină. Oamenii ar trebui să gătească fasole timp de cel puțin 10 minute pentru a se asigura că sunt în siguranță.
 • Cele mai frecvente efecte secundare ale consumului de fasole sunt gazele și problemele intestinale .
 • Fasolea poate să nu fie potrivită pentru persoanele cu sindrom de colon iritabil .

Valorile nutriționale ale fasolei

În tabelul următor, vedeți o comparație a valorilor nutriționale ale unor tipuri selectate de fasole gătită în 100 de grame.

Valori nutritive Fasole mung
(100 g)
Fasole marine
(100 g)
Fasole neagra
(100 g)
Fasole Adzuki
(100 g)
Energie 155 de calorii 140 de calorii 132 de calorii 128 de calorii
Grasimi 6,9 g 0,6 g 0,5 g 0,1 g
Carbohidrați 18 g 26 g 24 g 25 g
Fibră 7,1 g 11 g 8,7 g 7,3 g
Proteinele 6,5 g 8,2 g 8,9 g 7,5 g

Vitamine și minerale din fasole

De asemenea, uită-te la cantitatea de minerale și vitamine pe care o conțin 100 de grame de tipuri selectate de fasole gătită.

Vitamine si minerale Fasole mung
(100 g)
Fasole marine
(100 g)
Fasole neagra
(100 g)
Fasole Adzuki
(100 g)
Vitamina A 1,00 mcg 0,00 mcg 0,00 mcg 0,00 mcg
Vitamina B1 0,145 mg 0,237 mg 0,244 mg 0,115 mg
Vitamina B2 0,054 mg 0,066 mg 0,059 mg 0,064 mg
Vitamina B3 0,509 mg 0,649 mg 0,505 mg 0,717 mg
Vitamina B6 0,059 mg 0,138 mg 0,069 mg 0,096 mg
Vitamina B9 140,00 mcg 140,00 mcg 149,00 mcg 121,00 mcg
Vitamina C 0,9 mg 0,9 mg 0,0 mg 0,0 mg
Calciu 25,00 mg 69,00 mg 27,00 mg 28,00 mg
Cupru 0,14 mg 0,21 mg 0,21 mg 0,30 mg
Fier 1,31 mg 2,36 mg 2,10 mg 2,00 mg
Magneziu 45,00 mg 53,00 mg 70,00 mg 52,00 mg
Fosfor 92,00 mg 144,00 mg 140,00 mg 168,00 mg
Potasiu 247,00 mg 389,00 mg 355,00 mg 532,00 mg
Seleniu 2,30 mcg 2,90 mcg 1,20 mcg 1,20 mcg
Sodiu 218,00 mg 237,00 mg 237,00 mg 244,00 mg
Zinc 0,78 mg 1,03 mg 1,12 mg 1,77 mg

Cum să alegi fasolea și cum să le păstrezi?

Un fapt puțin cunoscut este că ar trebui să gătiți fasole într-un an de la recoltare. Dar de unde știi câți ani are o fasole când este vândută în vrac? Nu este nimic mai ușor decât să te uiți la ei. Fasolea care este păstrată prea mult timp va fi crăpată, despicată și poate fi chiar împărțită în jumătate. Nici ei nu ar trebui să aibă gust de învechit.

Fasole neagră întreagă și fasole neagră deteriorată.
www.delishably.com

În stânga imaginii sunt fasole neagră proaspătă uscată. În dreapta este o fasole mai veche, ciobită și crăpată. Nu cumpăra unul.

Cel mai bine este să luați fasole locală . Acest lucru vă va asigura că aveți cel mai proaspăt lot. De asemenea, este ideal să le cumpărați în vrac de la un comerciant cu o cifră de afaceri mare. Cu cât un băcan vinde mai multe fasole, cu atât trebuie să le cumpere mai des, adică sunt mereu proaspete.

Durabilitatea este unul dintre motivele pentru care boabele sunt atât de populare.

 • Fasolea nefiertă, ambalata, uscată poate fi păstrată într-un recipient bine închis într-un loc răcoros și uscat timp de până la un an. Dacă le păstrați pentru o perioadă lungă de timp, își vor pierde umiditatea și pot necesita un timp mai lung de gătire. Dacă devin învechite, adăugarea de bicarbonat de sodiu poate ajuta la înmuierea lor.
 • Fasolea conservată poate fi păstrată până la 12 luni în cutiile originale sigilate.
 • Fasolea gătită poate fi refrigerată într-un recipient acoperit timp de până la cinci zile.
 • Fasolea fiartă poate fi congelată până la 6 luni.

Înghețarea fasolei înainte de depozitarea pe termen lung este considerată un pas important de către unii indivizi, deoarece ucide ouăle majorității dăunătorilor care pot pătrunde în fasolea uscată.

Tipuri de fasole

Există multe tipuri și soiuri de fasole. Se cultivă soiuri de tijă, grătar sau arbuști, semințele pot fi negre, albe, roșii sau chiar pete. La noi, cel mai mult se cultivă fasolea comună, urmată de fasolea stacojie.

Rinichi

Au o piele roșie închisă, un interior alb și o formă de rinichi. Conțin multe proteine ​​și, prin urmare, sunt o alegere populară printre vegetarieni. Aroma lor este blândă și se potrivește bine cu supe, salate, tacos, curry, wrap și chili con carne. De asemenea, le puteți zdrobi pentru a face o baie cremoasă.

Lima (fasole lunară)

Fasolea Lima include mai multe soiuri ale căror semințe sunt de dimensiuni diferite. Pot fi mai mari, untoase sau bebeluși și sunt dulci. Sunt fie verzi, fie albe, iar textura lor este făinoasă și cremoasă. Dacă este gătit prea mult, se poate transforma în ciupercă. Sunt un adaos grozav la orice supă sau pot fi servite singure ca garnitură.

Fava

Aceste fasole sunt de culoare maro deschis până la maro roșcat și au un gust dulce-amărui. Puteți să le fierbeți și să le adăugați în supe sau să le soțiți sau să le prăjiți în diferite moduri. De asemenea, au un gust grozav în salate. Înainte de a găti, albiți-le întotdeauna mai întâi (după îndepărtarea păstăilor) și apoi continuați cu metoda de gătit preferată.

Borlotti

Semințele lor au un model pestriț de roz, roșu, maro și bej. Când sunt gătite, aceste nuanțe strălucitoare devin maro deschis. Sunt un element de bază al bucătăriei italiene și portugheze.

Cannellini

Sunt cel mai mare tip de fasole albă, ceea ce le face mai cărnoase decât alte tipuri. Cu toate acestea, au un gust blând și de nucă. Sunt populare în Italia. Se potrivește bine cu supe, salate și multe preparate italiene. Își țin bine forma și pot fi gătite cu ușurință, chiar piure și făcute în friteli delicioase.

Fasole Boston (marină)

Fasolea navy este un alt tip de fasole albă. Sunt mici, consistente și făinoase, dar nu își țin foarte bine forma. Textura lor este cremoasă, iar gustul este blând. Absorb perfect aromele din jur. Sunt utilizate în mod obișnuit în micul dejun tradițional englezesc sau preparate la cuptor. Încercați să le asezonați cu foi de dafin, usturoi și ierburi proaspete.

Fasole neagra

Acestea sunt fasole de mărime medie, de formă ovală, cu o piele neagră plictisitoare. Au un gust dulce cu o textura moale. Indicele lor glicemic este, de asemenea, mai mic decât cel al multor alte alimente bogate în carbohidrați. Sunt populare în bucătăria din America Centrală, America de Sud și Caraibe. Adaugă-le în salate, supe, amestecuri coapte sau tacos. Sunt, de asemenea, un înlocuitor sănătos al cărnii sau chiar al făinii.

Adzuki

Adzuki sunt fasole roșie mici, rotunde, care au un gust ușor dulce, dar, ca majoritatea fasolei, sunt cu nuci și blânde. Se folosesc la copt, dar merg bine și cu ciuperci și cartofi dulci. De asemenea, puteți face o pastă din ele sau le puteți folosi în dulciuri asiatice.

Mungo

Acestea sunt fasole verzi mici, rotunde, cu o dungă albă, care sunt moi și făinoase când sunt gătite. Este printre cele mai consumate tipuri de fasole din lume. Le poți folosi în supe și salate, sunt grozave și în amestecuri coapte. Datorită conținutului lor ridicat de fibre, sunt foarte sățioase. Ele pot fi, de asemenea, zdrobite și transformate în frijituri hrănitoare.

Pinto

Fasolea Pinto este de culoare portocalie-roz, cu pete de culoarea ruginii. Sunt încărcate cu fibre și proteine. Aroma lor pământoasă și textura netedă sunt perfecte pentru a face dips și tocane. Acestea provin din America Centrală și de Sud și sunt folosite în principal în preparatele mexicane.

Ochi vanat

Aceste fasole sunt originare din Africa și sunt consumate în toată lumea. Sunt de culoare bej cu o pată neagră izbitoare, de unde și denumirea de „ochi negru”. Au o aromă de pământ și sunt o completare excelentă pentru șuncă și slănină. Le puteți servi ca garnitură sau le puteți adăuga într-o salată. sunt grozave fierte în supa de pui pentru a le face moi și plinuțe.

Diverse tipuri de fasole pe o lingură mare de lemn și împrăștiate în jur.
www.veecoco.com

Cum se folosește fasolea în bucătărie

Înmuierea fasolei uscate

În special pentru fasolea uscată, experții recomandă să le înmuiați cu cel puțin 5 ore înainte de gătire. Dacă ar trebui sau nu să înmuiați fasolea în general, este întotdeauna dezbătut. Unii susțin că înmuierea fasolei facilitează digestia, în timp ce alții susțin contrariul. Și cum să le înmuiați corect?

 1. Înainte de înmuiere, inspectați fasolea și îndepărtați bucățile zbârcite, deteriorate sau rupte.
 2. Apoi puneți fasolea într-un castron mare.
 3. Asigurați-vă că vasul este suficient de mare pentru a permite expansiunea boabelor în timpul înmuiării.
 4. Adăugați suficientă apă pentru a acoperi fasolea cu câțiva centimetri.
 5. Utilizați aproximativ 4 până la 6 căni de apă pentru o ceașcă de fasole uscată.
 6. Lăsați fasolea la macerat timp de cel puțin 5 ore sau peste noapte.

Puteți încerca și o baie rapidă .

 1. Se pune fasolea intr-o oala pe aragaz, se acopera cu doi centimetri de apa si se aduce la fiert.
 2. Opriți focul și lăsați-le la macerat timp de o oră.
 3. Scurgeți, clătiți și continuați cu rețeta.

Cum să gătești corect fasolea uscată?

 1. Scurgeți fasolea din apa de înmuiat.
 2. Puneți-le într-o oală mare.
 3. Dacă gătiți o liră (aproximativ două căni) de fasole, adăugați 10 căni de apă.
 4. Adăugați două foi de dafin dacă este necesar.
 5. Aduceți oala la fiert pentru câteva minute, apoi reduceți focul la o fierbere blândă timp de aproximativ 45 de minute până la 90 de minute.
 6. Fasolea se face cand este moale si are o textura cremoasa.
 7. Este normal ca unele fasole să se despartă în jumătate, în timp ce altele își păstrează forma.
 8. Nu uitați să amestecați fasolea din când în când pentru a promova gătitul uniform.
 9. Verificați dacă este gata după 30 de minute, deoarece timpul de gătire poate varia în funcție de timpul de înmuiere și de vârsta boabelor.
 10. Puteți adăuga o linguriță de sare cu aproximativ 10 minute înainte de a scoate fasolea de pe aragaz.
 11. Unii spun că sarea împiedică fasolea să se înmoaie în timpul gătitului, așa că este o idee bună să o adăugați spre final pentru orice eventualitate.

De asemenea, puteți coace fasolea într-un cuptor încălzit la 150°C.

Fasole fiartă într-o cratiță cu o lingură de lemn.
www.thekitchn.com

Produsele din roșii, lămâia, zahărul și oțetul încetinesc gătirea, așa că adăugați aceste ingrediente în ultimele 10-15 minute de gătit.

Cum se asezonează fasolea?

 • Adăugați puțină grăsime la ele . Câteva linguri de untură sau ulei de măsline extravirgin se vor descurca bine. Fierberea fasolei în grăsime netezește amidonul și scoate în evidență aroma minunat.
 • Puneți câteva șunci afumate în apă în timp ce fasolea se gătește. Slănina crocantă funcționează de asemenea frumos, dar adăugați slănina după ce fasolea este gătită.
 • Căleți ceapa tocată, usturoiul, țelina și morcovul (ocazional ciuperci) într-o tigaie separată până când sunt bune și caramelizate. Odată ce amestecul de ceapă este frumos întunecat, turnați puțină apă (sau bulion). Răzuiți fundul cratiței pentru a îndepărta orice bucăți maro și aduceți înapoi la fierbere. Acum stingeți focul și adăugați legumele sotate și lichidul în oala cu fasole și gătiți amestecul cu fasolea. Bucățile maro care sunt create de prăjire adaugă un pumn de aromă super gustos. Nu uitați să nu adăugați sare până când fasolea nu este gătită (aceasta include amestecul de legume sotate).

Cum să reduceți riscul de balonare?

 • Reduceți cantitatea de gaz prin gătirea lentă . Acest lucru descompune carbohidrații în zaharuri digerabile. Acoperiți fasolea cu 5 cm de apă sau bulion și adăugați sare după gust și adăugați orice aromă doriți. Setați aparatul la mic și gătiți până când fasolea este gata, de obicei 3 până la 6 ore. Dacă gătiți fasole, trebuie mai întâi să le gătiți pe aragaz timp de 10 minute înainte de a le adăuga în slow cooker. Acest lucru le face mult mai digerabile.
 • Adăugați ierburi potrivite – turmeric, ghimbir, cimbru, salvie, rozmarin, busuioc sau coriandru.

Care este diferența dintre fasolea uscată și cea conservată?

Fasolea conservată este de fapt doar fasole uscată care a fost deja gătită. Spre deosebire de omologii lor nefierți, nu trebuie să fie înmuiate sau aburite , deci este o opțiune mai rapidă, mai fiabilă și mai convenabilă. Saramura în care sunt depozitate conservele de fasole elimină amidonul, proteinele și solidele vegetale, rezultând adesea o aromă și o textură mai puțin robuste . Dar, în funcție de pentru ce le folosiți, s-ar putea să nu aibă un impact atât de mare.

Un dezavantaj al conservelor de fasole este că, deoarece sunt vândute în recipiente opace, nu puteți vedea calitatea boabelor .

Indiferent dacă cumpărați fasole conservată sau uscată, este întotdeauna o idee bună să clătiți boabele înainte de a le folosi . Clătirea fasolei uscate va îndepărta orice murdărie sau particule care ar fi putut să fi ajuns acasă de pe câmp. Cu fasolea conservată, clătiți fasolea cu exces de soluție de sare și sodiu, dar puteți păstra lichidul în care au fost depozitate pentru alte utilizări – de exemplu, în maioneza vegană sau o puteți bate într-o bezea ca albușurile de ou.

Fasole albă în sos de roșii conservat.
www.cookinglight.com

Și unde poți folosi fasole uscată sau conservată?

Cum să consumi păstăile de fasole?

Le puteți mânca crude sau gătite la diferite grade de frăgezime și le puteți folosi ca garnitură. De asemenea, pot fi adăugate la multe feluri de mâncare diferite, inclusiv salate, cartofi prăjiți, supe și tocane.

Pregătirea boabelor de fasole presupune practic curățarea și tăierea boabelor. Cu cât boabele sunt tocate mai puțin, cu atât sunt mai dulci și mai crocante. Fasolea tăiată în stil francez pe lungime ar trebui făcută numai pe fasole mai veche, mai matură.

 • Spălați fasolea sub apă rece până când nu mai are murdărie.
 • Pentru a le pregăti pentru gătit, rupeți capătul tulpinii fasolei.
 • Capătul tulpinii poate fi tăiat și cu un cuțit.
 • Capătul opus poate fi, de asemenea, tăiat, dar nu este necesar.
 • Fasolea poate fi lăsată întreagă sau tăiată în unghi în bucăți mai mici.

Fasolea poate fi gătită în mai multe moduri , cum ar fi gătirea pe aragaz, gătirea la abur, prăjirea și cuptorul cu microunde. Când gătiți fasole, folosiți cât mai puțină apă și nu gătiți prea mult pentru a păstra culoarea și textura strălucitoare a fasolei.

Puteți servi fasolea doar cu sare și piper, sau puteți adăuga unt topit, ierburi și suc de lămâie.

Fasole verde servită pe o farfurie cu felii de lămâie.
www.loveandlemons.com

Inspiră-te din cele mai bune rețete de fasole pe care le vei adora!

Milan & Ondra

Amandoi suntem fani ai mancarii bune si ne place sa gatim. Pe acest site, vrem să vă inspirăm cu rețete tradiționale, dar și mai puțin obișnuite. Vom fi fericiți dacă veți încerca rețetele noastre și ne spuneți cum v-au plăcut. Pofta buna! :)

X