Ghimbirul ajută împotriva greaței și gripei. Cu ce alimente și băuturi se potrivește bine acest condiment înțepător?

Ghimbirul este unul dintre puținele condimente pe care le folosim atât în formă proaspătă, cât și în formă uscată.

Adaugă o „căldură condimentată” caracteristică preparatelor și băuturilor.

Este folosit pentru a aroma orice, de la sosuri și cartofi prăjiți la biscuiți și ceai.

Știați că ghimbirul nu este de fapt o rădăcină, ci un rizom?

Ce compuși îi conferă gustul înțepător caracteristic?

Cum să coaceți și să gătiți cu ghimbir?

Vă vom dezvălui toate secretele acestui superaliment în rândurile următoare.

Ce este ghimbirul?

Deși ghimbirul este adesea menționat ca rădăcină, acesta provine de fapt din rizomul sau tulpina subterană a ghimbirului (Zingiber officiale), care aparține familiei ghimbirului, împreună cu turmeric și cardamom. Originar din Asia de Sud-Est, a ajuns în Europa prin comerțul cu mirodenii.

În bucătărie, ghimbirul are o varietate de întrebuințări, este folosit pentru a aroma mâncăruri și băuturi dulci și sărate. Ghimbirul are o tradiție îndelungată, mai ales în bucătăria indiană, chineză și japoneză. Cuvântul ghimbir provine din vechiul termen sanscrit singabera, care înseamnă „în formă de corn”.

Ghimbir proaspăt întreg și feliat.
sursa: womenshealthmag.com

Ce gust are ghimbirul?

Gustul ghimbirului proaspăt este ușor piperat și dulce în același timp, aroma este ascuțită și condimentată. La fel ca usturoiul, ghimbirul proaspăt se înmoaie când este gătit și devine amar când este ars. Ghimbirul uscat măcinat are un gust mai puțin distinct și înțepător decât ghimbirul proaspăt.

Aroma și gustul unic al ghimbirului provine din uleiurile volatile care alcătuiesc 1-3% din compoziția ghimbirului proaspăt. Aceste uleiuri sunt compuse din zingeron, shogaol și gingerol, componenta principală și cea mai activă moleculă fiind gingerolul, care îi conferă ghimbirului o picătură distinctă.

Cum să mănânci ghimbir?

Ghimbirul este de obicei disponibil în mai multe forme diferite – proaspăt, uscat, murat, conservat, confiat și măcinat.

 • Ghimbir proaspăt – Rădăcina matură are, de obicei, o piele maro deschis care trebuie curățată și o pulpă galbenă și stringentă. Poate fi ras, tocat sau macinat pentru utilizare. Dacă observați un inel albastru după tăierea ghimbirului proaspăt, nu vă faceți griji, nu este mucegai. Este doar un soi hawaian care devine albastru în timp în timpul coacerii. Recent, pe lângă ghimbirul proaspăt matur, este disponibil și ghimbirul tânăr, care are o piele ușoară, subțire, care nu trebuie curățată și al cărui gust este mai delicat.

 • Ghimbir confiat – Bucățile de ghimbir sunt fierte în sirop de zahăr până când se înmoaie și apoi acoperite cu zahăr granulat. Este folosit în principal în deserturi.
Bol cu ghimbir confiat.
sursa: montanahappy.com

 • Ghimbir murat – cunoscut pentru culoarea sa roz. Este ghimbir murat într-o soluție de zahăr, coli și oțet de orez, este folosit în principal în bucătăria asiatică. În Japonia, se numește gari și este o parte integrantă a consumului de sushi.
Un bol de ghimbir roz murat.
sursa: petitegourmets.com

 • Ghimbir uscat – disponibil în diferite soiuri, tăiat în bucăți sau felii, sau îndulcit. Poate fi consumat ca atare sau poate fi transformat și în ceai.
Felii de ghimbir uscate.
sursa: indiamart.com

 • Ghimbir măcinat – rădăcină de ghimbir măcinată uscată, avantajul său este ușurința în utilizare. Se folosește, de exemplu, în marinate, la coacerea sau prăjirea orezului.
Un castron de ghimbir măcinat uscat.
sursa: organicauthority.com

 • Ghimbir conservat – acesta este ghimbir conservat într-un amestec de zahăr și sare. În bucătăria asiatică, este folosită de obicei ca cofetărie sau adăugată la deserturi.
Borcan cu bucăți de ghimbir conservat.
sursa: izzycooking.com

De ce arde ghimbirul?

Pungența ghimbirului provine din compușii săi specifici. Gingerolul este un fenol care se găsește în ghimbirul proaspăt, nefiert și este înrudit chimic cu capsaicina, dar mult mai blând. De asemenea, este legat de eugenol, care se găsește în scorțișoară și nucșoară, și cu piperina, care se găsește în mod obișnuit în piperul negru. Ceea ce te face să simți gustul fierbinte al ghimbirului este gingerolul, care activează receptorii de pe limbă.

Când ghimbirul este uscat, shogaolul este produs din gingerol. Această conversie dublează căldura, motiv pentru care mulți oameni consideră ghimbirul uscat mai fierbinte decât proaspăt. Când gingerolul este expus la căldură, acesta devine zingeron. Zingeron, în schimb, este mai dulce pentru că are mult mai multe în comun cu vanilia decât cu capsaicina.

Ce conține ghimbirul?

Acest condiment conține o gamă întreagă de substanțe valoroase și compuși vegetali, care, pe lângă gustul său, îi conferă și efecte medicinale excepționale. Este interesant să comparăm valorile nutriționale ale ghimbirului proaspăt și forma sa mai concentrată uscată. Tabelul arată o comparație a 100 de grame din ambele forme.

Ghimbir proaspăt Ghimbir uscat măcinat
Energie 80 de calorii 335 de calorii
Apă 78,9 g 9,94 g
Carbohidrați 17,8 g 71,6 g
Proteinele 1,82 g 8,98 g
Grasimi 0,75 g 4,24 g
Fibră 2 g 14,1 g

În ceea ce privește vitaminele, ghimbirul conține în principal vitamine din grupa B și vitamina C și conține o cantitate relativ mare de cupru, potasiu și magneziu din substanțele minerale.

Ghimbir proaspăt Ghimbir uscat măcinat
Vitamina B1 0,025 mg 0,046 mg
Vitamina B2 0,034 mg 0,17 mg
Vitamina B3 0,75 mg 9,62 mg
Vitamina B6 0,16 mg 0,636 mg
Vitamina C 5 mg 0,7 mg
Potasiu 415 mg 1320 mg
Fosfor 34 mg 168 mg
Magneziu 43 mg 214 mg
Cupru 0,226 mg 0,48 mg
Calciu 16 mg 114 mg
Zinc 0,34 mg 3,64 mg
Fier 0,6 mg 19,8 mg

La ce se folosește ghimbirul?

Acest condiment adaugă un „picior” multor mâncăruri și băuturi dulci și sărate dintr-o gamă largă de bucătării. Este aproape imposibil de enumerat modurile în care poate fi utilizat. În bucătăria asiatică, rădăcina proaspătă de ghimbir este folosită în multe feluri de mâncare din carne și legume. În bucătăriile anglo-saxone, ghimbirul măcinat este adesea folosit ca condiment în biscuiți și conserve.

Este un ingredient incredibil de versatil în băuturile calde și reci, cum ar fi ceaiurile, limonadele și cocktailurile. Recent, berea de ghimbir a devenit foarte populară. Ghimbirul se combină bine în mod natural cu mierea și lămâia.

 • Ceaiul este departe de a fi singura rețetă populară de ghimbir . Limonada cu ghimbir este foarte răcoritoare în lunile de vară. Și în el, ghimbirul este adesea combinat cu lămâie și mentă.

 • Veți aprecia și o bucată de ghimbir proaspăt atunci când pregătiți multe supe cremoase . Cel mai adesea este furnizat pentru a intensifica gustul supelor de dovleac sau morcovi.

 • Îți place să coaci turtă dulce și prăjituri din turtă dulce? Atunci știi că ghimbirul este unul dintre condimentele care nu pot lipsi din ele. Pe lângă aceste condimente, veți avea nevoie și de miere și bicarbonat de sodiu pentru cele mai delicioase prăjituri de Crăciun de turtă dulce .

 • Pe lângă coacere, puteți folosi și ghimbir măcinat la prepararea marinatelor de carne , în care puteți marina în special puiul înainte de a fi pus la grătar.

 • Feliile de ghimbir proaspăt pot anima, de asemenea, o varietate de tocane, fie că sunt din carne sau legume.

 • Bucătăria indiană folosește foarte des ghimbirul, îl veți aprecia, de exemplu, la prepararea tikka masala , bucăți de pui marinat în sos de curry.

 • Un alt clasic al bucătăriei asiatice este orezul prăjit, încercați condimentele cu ghimbir în rețetele de orez prăjit .

 • Ghimbirul murat este o garnitură importantă atunci când se servește sushi de casă . Alte acompanii tradiționale ale acestei delicatese japoneze sunt sosul de soia sau wasabi.

Fursecuri rotunde cu ghimbir.
sursa: italianfoodforever.com

Cum să alegi ghimbirul proaspăt?

Ghimbirul proaspăt poate fi găsit în majoritatea magazinelor de astăzi, dar calitatea lui poate varia foarte mult. În general, alegeți o rădăcină cu coajă netedă, cu un parfum proaspăt, picant și evitați rădăcinile care prezintă semne de mucegai la capete. Tuberculii trebuie să fie fermi la atingere.

Evită-i pe cei a căror pulpă este încrețită, asta înseamnă și că ghimbirul nu mai este în cea mai bună stare. Când rupeți o bucată de rădăcină, aceasta ar trebui să se rupă curat și tăios și să nu se îndoaie.

Cum să cureți ghimbirul proaspăt?

Dacă cureți sau nu rădăcina proaspătă, depinde de tine, deoarece coaja este comestibilă. În general, pielea maro și ridată a ghimbirului matur este de obicei îndepărtată. Acest lucru se datorează în principal faptului că îi lipsește aromă și, în funcție de modul în care intenționați să procesați în continuare ghimbirul, poate adăuga și o textură neplăcută preparatului. Există mai multe opțiuni pentru îndepărtarea cojii:

 • linguriţă

 • curatator de legume

 • cu un cuțit

Ghimbirul copt are fibre care trec pe lungime prin el, așa că cheia pentru a obține bucăți fragede este să tăiați întotdeauna boabele, așa cum ați face atunci când tăiați o friptură.

Curățați rădăcina de ghimbir cu o lingură.
sursa: bhg.com

Depozitarea ghimbirului

Puteți păstra ghimbirul proaspăt într-un loc întunecat, răcoros și bine ventilat timp de până la o lună. Păstrați-l la frigider învelit într-un prosop de hârtie și o pungă de plastic. De asemenea, puteți îngheța rădăcina și o puteți rade după cum este necesar direct din congelator, fără a fi nevoie de dezghețare. Ghimbirul amestecat într-un piure poate fi și congelat, acesta va fi gata de utilizare mai târziu.

Ghimbirul măcinat, confiat și uscat trebuie păstrat într-un recipient etanș într-un loc uscat și întunecat. Păstrați ghimbirul murat și conservat în ambalajul original la frigider.

Cu ce să înlocuiești ghimbirul?

Dacă nu aveți la îndemână nici ghimbir măcinat proaspăt, nici uscat, acesta poate fi înlocuit într-o oarecare măsură cu un amestec de alte condimente pentru încălzire, cum ar fi ienibahar, cardamom, scorțișoară, nucșoară sau nucșoară.

Ghimbirul și efectele sale

În India, China și Orientul Mijlociu, ghimbirul a fost folosit de mii de ani nu doar ca condiment, ci și ca medicament, mai ales pentru a calma greața. De asemenea, este cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii și antioxidante. De ce merită să includeți ghimbirul în dietă?

 • Efecte antioxidante și antiinflamatorii – conform cercetărilor, gingerolul are efecte antiinflamatorii și antioxidante puternice. Ajută la reducerea stresului oxidativ, care este rezultatul unei cantități excesive de radicali liberi din organism. Gingerol poate ajuta la reducerea riscului de infecție prin inhibarea creșterii multor tipuri diferite de bacterii, cum ar fi cele asociate cu gingivita și infecțiile respiratorii.

 • Proprietăți anticancerigene – ghimbirul a fost cercetat și ca agent alternativ împotriva mai multor forme de cancer. Într-un studiu efectuat asupra persoanelor cu risc normal de a dezvolta cancer de colon, 2 grame de extract de ghimbir pe zi au redus semnificativ cantitatea de molecule de semnalizare proinflamatorii din colon. Există unele dovezi, deși limitate, că acest condiment poate fi eficient împotriva altor cancere ale tractului digestiv, precum și împotriva cancerelor de sân și ovarian. Dar trebuie făcute mai multe cercetări.

 • Ajută la greață – Ghimbirul este foarte eficient împotriva unei varietăți de greață, cum ar fi răul de sarcină, răul de mișcare, cum ar fi șofatul și greața asociată chimioterapiei.

 • Ameliorează indigestia cronică – Acest condiment accelerează golirea stomacului, ceea ce poate fi benefic pentru persoanele cu indigestie și probleme de stomac asociate. În plus, cercetările arată că poate ajuta la creșterea mișcării prin tractul digestiv, ceea ce poate ameliora sau preveni constipația.

 • Ajută la pierderea în greutate – studiile arată că suplimentarea cu ghimbir reduce semnificativ greutatea corporală și raportul talie-șold la persoanele supraponderale sau obeze. Capacitatea ghimbirului de a influența pierderea în greutate poate fi legată de anumite mecanisme, cum ar fi potențialul său de a ajuta la creșterea numărului de calorii arse.

 • Atenuează osteoartrita – consumul de ghimbir contribuie la reducerea durerii și a rigidității articulațiilor afectate de această boală degenerativă.

 • Scade zahărul din sânge – S-a demonstrat că acest condiment scade glicemia și îmbunătățește diverși factori de risc pentru bolile de inimă la persoanele cu diabet de tip 2.

 • Are un efect pozitiv asupra nivelului de colesterol – consumul de ghimbir poate duce la o reducere semnificativă a nivelului de colesterol rău, colesterol total și trigliceride din sânge.

 • Calmează durerile menstruale – una dintre utilizările tradiționale ale ghimbirului este ameliorarea durerii, inclusiv a durerilor menstruale. Studiile arată că poate reduce durerea la fel de eficient ca analgezicele.

 • Îmbunătățește funcția creierului – studiile sugerează că antioxidanții și compușii bioactivi din ghimbir pot suprima răspunsurile inflamatorii care apar în creier. Există, de asemenea, unele dovezi că poate ajuta direct la îmbunătățirea funcțiilor creierului, cum ar fi timpul de reacție și memoria de lucru.

Ceai de ghimbir

În special în lunile de toamnă și iarnă, ceaiul de ghimbir este o băutură populară. Se prepară din ghimbir proaspăt ras sau tăiat bucăți și apă fierbinte. Lăsați ghimbirul să se infuzeze aproximativ 10-15 minute. Dupa ce se raceste, pe langa miere si lamaie, il poti aroma si cu cateva frunze de menta.

O ceașcă de ceai de ghimbir.
sursa: nutritionforce.com.au

Sirop de ghimbir

Siropul de ghimbir poate ajuta si in cazul racelilor. Este suficient să fierbi felii de ghimbir proaspăt în apă cu zahăr timp de aproximativ un sfert de oră. După fierbere, adăugați suc de lămâie proaspăt stors în sirop și lăsați siropul să se răcească.

Efectele negative ale ghimbirului

În general, nu este recomandat să consumați mai mult de 4 grame de ghimbir proaspăt sau 1 gram de ghimbir uscat pe zi. Cantități mai mari pot provoca diverse probleme digestive, inclusiv gaze, diaree sau arsuri la stomac.

În mod excepțional, consumul excesiv se poate manifesta și printr-o accelerare a ritmului cardiac. Persoanele care iau medicamente pentru coagularea sângelui, tensiunea arterială sau pentru diabet ar trebui să-și consulte medicul cu privire la utilizarea acestora.

Ghimbir în sarcină

Femeile însărcinate folosesc adesea ghimbirul pentru a ameliora grețurile matinale în primele etape ale sarcinii, dar consumul acestuia nu este recomandat în al treilea trimestru, deoarece poate declanșa contracțiile travaliului.

Cultură de ghimbir

Ghimbirul (Zingiber officinale) este o plantă perenă care crește până la un metru înălțime. Rizomii care se ascund sub pământ au de obicei 2-3 cm lățime. Frunzele de ghimbir sunt lungi și înguste. Dacă apar flori, acestea sunt de obicei galbene sau violete. Ghimbirul prosperă în zonele tropicale, este cultivat în principal în India, China, Africa de Vest, Mexic, Indonezia și America de Sud. India a fost mult timp cel mai mare producător.

Plantă de ghimbir întreagă.
sursa: gardenerspath.com

Cum să-ți crești propriul ghimbir?

Deși ghimbirul este inițial o plantă tropicală medicinală, nu este dificil să o crești acasă. Cum să o facă?

 • Selecție – Când selectați o rădăcină de ghimbir de plantat, căutați rădăcini care sunt plinuțe și tinere. Orice muguri de creștere de pe vârfurile rădăcinii, sau muguri, reprezintă un avantaj.

 • Pregătire – puteți planta o rădăcină de ghimbir întreagă sau o puteți tăia în mai multe bucăți. Înainte de plantare, este indicat să-l înmuiați în apă peste noapte. Asigurați-vă că fiecare bucată pe care o plantați are cel puțin două ochiuri.

 • Sol și locație – plantați ghimbirul în sol bine drenat, ușor acid pentru a preveni putrezirea. Dacă o plantezi într-un ghiveci, folosește un ghiveci mai larg, deoarece planta crește pe orizontală. Cel mai bun moment pentru plantare este trecerea iernii și a primăverii. Ghimbirul prosperă la umbră parțială, îl puteți așeza afară vara, dar trebuie să fie în interior iarna.

 • Plantare – asezati bucatile de radacini la o adancime de 2-4 cm, cu ochii in sus. Dacă plantați ghimbir într-un vas, plantați doar o bucată de ghimbir în fiecare vas, deoarece va avea nevoie de mult spațiu.

 • Udare – udați planta imediat după plantare. Păstrați solul umed, dar nu saturat.

Următorul videoclip vă va arăta și cum să creșteți ghimbirul acasă:

How to Grow Ginger in Containers And Get a Huge Harvest

Cum să recoltezi ghimbir?

Când frunzele și tulpinile de ghimbir încep să moară înapoi, de obicei la opt până la zece luni după plantare, ghimbirul este complet matur și gata de recoltat. Dacă doriți să obțineți ghimbir tânăr, puteți recolta după trei până la patru luni.

Cu două până la trei săptămâni înainte de a planifica ghimbirul, tăiați partea superioară a tulpinilor acestuia. Îndepărtați cu grijă pământul cu mâinile sau cu o lopată mică, tăiați o parte din rizom și apoi acoperiți din nou restul cu pământ. Spălați rizomul sub jet de apă pentru a îndepărta cât mai multă murdărie posibil. După aceea, ghimbirul tău este gata pentru gătit, murat, uscare sau orice alt preparat.

Originea și istoria ghimbirului

Rădăcinile istorice ale ghimbirului datează de 5.000 de ani, când era folosit ca rădăcină medicinală în medicina ayurvedică și tradițională chineză. De exemplu, filozoful chinez Confucius a scris despre importanța sa pentru digestie încă din anul 500 î.Hr.

Ghimbirul a fost unul dintre primele condimente orientale care a ajuns în Europa și a fost adus în Grecia antică și Roma de către comercianții arabi. În Evul Mediu, era deja folosit în toată Europa, dar era doar un condiment pentru cei bogați. Ai o oaie vie pentru o jumătate de kilogram de ghimbir.

Milan & Ondra

Amandoi suntem fani ai mancarii bune si ne place sa gatim. Pe acest site, vrem să vă inspirăm cu rețete tradiționale, dar și mai puțin obișnuite. Vom fi fericiți dacă veți încerca rețetele noastre și ne spuneți cum v-au plăcut. Pofta buna! :)

X