Grana Padano nu este parmezan! Aflați cum diferă unul de celălalt și cum să vă bucurați cel mai bine de ele

Ați auzit de brânză Grana Padano? S-ar putea să fii surprins să afli că este cea mai produsă brânză din Italia, depășind chiar și mai cunoscutul său omolog Parmigiano-Reggiano!

În acest articol, veți citi de ce este atât de popular, la ce gust vă puteți aștepta de la el, dar mai ales, cum să vă bucurați cât mai mult de gustul său inconfundabil acasă!

Ce este Grana Padano?

Este o brânză sfărâmicioasă produsă în provinciile italiene din Valea Po. Se face din lapte de vacă nepasteurizat în cazane gigantice de cupru și apoi se învechitează timp de minim nouă luni.

Cerințele pentru producerea acestuia sunt foarte specifice. Fiecare bucată de brânză este făcută exact în același mod pentru a oferi brânzei aroma sa unică și textura granulată.

O roată de brânză învechită mare și o pană mică pe ea.
Sursa: amazon.com

Cum se face Grana Padano?

Totul începe cu lapte proaspăt, semi-degresat, nepasteurizat, care este combinat cu zer natural și cheag în cazane mari de cupru.

Cașul rezultat este zdrobit cu mâna și apoi lăsat să se odihnească timp de o oră până când cașul se așează pe fundul ibricului de cupru.

Cașul se extrage și se pune în forme timp de 24 de ore. Acestea sunt apoi scufundate într-o soluție de sare timp de două săptămâni până la o lună și, în final, lăsate să se odihnească timp de nouă până la 20 de luni, timp în care sunt periate și întoarse la fiecare 15 zile.

How Grana Padano is Made – Watch the Production of Italy's Most Popular Cheese
Sursa: Anders & Kaitlin

Grana Padano vs. Parmigiano-Reggiano

Parmezanul tradițional italian și Padano sunt foarte asemănătoare, dar de fapt trebuie să îndeplinească mai multe reglementări și specificații care le diferențiază.

Grana Padano este cea mai produsă brânză din Italia, aproximativ 24% din producția de lapte a țării fiind folosită pentru producerea acesteia. Provine din Valea Po și este o brânză cu denumire de origine protejată, ceea ce înseamnă că trebuie făcută într-un anumit loc și într-un anumit fel.

Parmigiano-Reggiano provine din regiune, inclusiv orașele Parma, Reggio Emilia, Modena, Bologna și Mantua. De asemenea, se laudă cu Denumire de Origine Protejată, ceea ce înseamnă că vacile de lapte trebuie hrănite doar cu iarbă și cereale cultivate în zonă și trebuie mulse de două ori pe zi. Laptele trebuie livrat la fabrica de brânzeturi în termen de două ore de la muls, iar temperatura acestuia nu trebuie să scadă sub 18 C.

Grana Padano este fabricat din lapte crud parțial degresat, are un conținut mai mic de grăsimi. Se coace mai repede și este disponibil în trei etape de coacere: 9-16 luni, când are un gust blând, textură mai fină și culoare galben deschis, 16-20 luni, când este mai granuloasă cu note de unt, fân și fructe uscate, și mai mult de 20 de luni, când are un gust bogat de unt și o textură cristalină sfărâmicioasă. Din acest motiv, este mai des folosit în gătit.

Parmigiano-Reggiano este învechit timp de cel puțin 12 luni și are un gust mai puternic, mai complex, mai de nuci și mai sărat. Prin urmare, este mai des răzuit pe suprafața alimentelor.

O rundă de brânză învechită și o bucată mică de parmezan.
Sursa: thosefoods.com

Ce gust are Grana Padano?

Gustul depinde de cât timp se maturizează. De exemplu, o brânză veche de 9 până la 16 luni are o textură cremoasă, ușor granulată.

Odată ce atinge pragul de 16 luni, brânza capătă o textură mai sfărâmicioasă și o aromă mai pronunțată.

Și după 20 de luni își atinge întregul potențial de aromă.

Valorile nutriționale ale Grana Padano (la 100 g)

Calorie Carbohidrați Zaharuri Grasimi Acizi grași saturați Proteinele Fibră Sare
393 de calorii 4 g 0 g 29 g 18 g 32 g 0 g 714 mg

Deși brânza este făcută din lapte, ea devine fără lactoză pe măsură ce se maturizează. După 9 luni de maturare, enzima lactază nu mai este prezentă în brânză, ceea ce o face sigură pentru persoanele cu intoleranță la lactoză.
Nu numai că nu conține lactoză, dar, conform cercetărilor medicale, ajută și la scăderea tensiunii arteriale, datorită nivelului său ridicat de aminoacizi.

Cum să gătești cu Grana Padano?

Dacă vrei să-l folosești în cel mai tradițional mod, cel mai bine este să îl adaugi la rețetele clasice de paste precum pesto, ravioli și acest delicios risotto cu pui .
Această brânză este grozavă singură, așa că adăugați-o într-o farfurie de brânză, unde își capătă profilul de aromă tipic, dulce, ușor fructat, cu note calde de caramel.
Adăugați rasul ras în salata de legume cu varză de Bruxelles.
Dacă doriți să adăugați puțină aromă bulionului sau supei, dar nu doriți să adăugați sare, adăugați coaja acesteia, care are suficientă sare.
De asemenea, puteți adăuga crustă de brânză în aluatul pentru plăcintă cu fructe, cum ar fi aceste rețete de plăcintă dulci cu prune .
Adăugați-l într-o farfurie căptușită împreună cu smochine și fructe de pădure, miere sau marmeladă.
Adăugați-l la ricotta, mozzarella sau orice altă brânză procesată. Această combinație poate fi folosită pentru lasagna, midii umplute sau încercați să pregătiți ravioli adevărate conform articolului nostru .
Topiți-l în sosuri cremoase precum cacio e pepe, alfredo, carbonara și, bineînțeles, mac și brânză.
Cele mai bune rețete și modalități de a te bucura de brânză maturată delicioasă.
Sursa: befunky.com

Asociere de vinuri

Viță de vie roșie:

 • Cabernet Sauvignon
 • Sangiovese
 • Barbaresco / Barolo
 • Pictura
 • Shiraz

Vinuri albe:

 • Chardonnay
 • Pinot Gris
 • Soave Classico
 • Condrieu

Vinuri spumante:

 • Șampanie
 • Prosecco
 • Sectă
Cel mai bun vin roșu pentru a completa brânza cu nuci.
Sursa: granapadano.it

Depozitare

Păstrați brânza nedeschisă la frigider într-o pungă de vid perfect sigilată până la data de expirare imprimată pe ambalaj.

După deschidere, trebuie învelit în folie și să reziste astfel 15-20 de zile. Dacă pe suprafața brânzei apare un mic mucegai, acesta poate fi îndepărtat cu un cuțit.

Milan & Ondra

Amandoi suntem fani ai mancarii bune si ne place sa gatim. Pe acest site, vrem să vă inspirăm cu rețete tradiționale, dar și mai puțin obișnuite. Vom fi fericiți dacă veți încerca rețetele noastre și ne spuneți cum v-au plăcut. Pofta buna! :)

X