Totul despre sparanghel: Cum afectează sănătatea umană, cum să-l consumi și multe informații într-un singur loc!

Sparanghelul este o legumă excelentă cu efecte mari asupra sănătății noastre.

Ce este important de știut despre el?

Care sunt speciile sale?

Cum să-l crească?

În acest articol, vei învăța cum să-l prepari corect, unde îl poți folosi și multe alte sfaturi.

Sparanghelul, o legumă delicioasă de lux

Sparanghelul este o plantă care este cultivată în principal pentru lăstarii săi cărnoși. Toți lăstarii tind să fie verzi, dacă nu sunt acoperiți. Unele soiuri au și o culoare violet. Este folosit în multe feluri de mâncare și este una dintre legumele mai ușor de cultivat, mai ales pentru grădinarii începători.

Tipuri de sparanghel

Există multe soiuri diferite, culori, gusturi, texturi și rezistență diferite. Ne vor interesa în principal patru tipuri de bază, care sunt sparanghelul verde, alb, violet și sălbatic. Restul soiurilor sunt tipuri speciale de sparanghel care se încadrează în unul dintre cele patru tipuri de bază.

Sparanghel verde

Acesta este cel mai frecvent tip găsit în magazinele alimentare din întreaga lume. Acest lucru îl face unul dintre cele mai ieftine soiuri din jur. Este verde strălucitor și devine și mai strălucitor când este gătit. Își ia culoarea verde din clorofilă, care este necesară pentru fotosinteză. Sparanghelul verde este unul dintre cele mai hrănitoare tipuri disponibile . Conține vitaminele B și C, potasiu, beta-caroten, calciu și acid folic, pentru a numi doar câțiva nutrienți esențiali. În plus, este mai bogat în fibre. Conținutul mai mare de fibre îl poate face mai rigid.

Sparanghelul verde nu trebuie curățat, dar trebuie spălat înainte de utilizare. Tăiați întotdeauna capătul alb, lemnos. Îl puteți pregăti în mai multe moduri diferite. Poate fi fiert, înăbușit, la grătar, prăjit și așa mai departe. Sparanghelul verde se combina foarte bine cu alte legume, ideal ca il puteti coace la cuptor.

Tulpini de aspen verde stivuite pe o farfurie cu o bucată de lămâie plasată lângă ea.
www.simplyrecipes.com

Sparanghel alb

Sparanghelul alb este practic același cu sparanghelul verde, dar procesul de recoltare este diferit . Îi lipsește culoarea deoarece este crescută în întuneric, ceea ce împiedică fotosinteza. Poate fi mai lemnos și mai dur decât alte soiuri, așa că cel mai bine este să-l curățați înainte de gătit .

Atenția suplimentară necesară cultivării acestuia și timpul limitat de recoltare înseamnă că sparanghelul alb este mult mai scump decât sparanghelul verde . Mulți oameni consideră că sparanghelul alb este mai dulce decât soiul verde, ceea ce este un alt motiv pentru care oamenii sunt dispuși să plătească mult mai mult pentru el. Este mai rar în America decât în Europa, unde este considerată o delicatesă. De obicei, este vândut în magazine specializate sau în conserve. Sparanghelul alb este unul dintre cele mai delicioase și delicate .

Sparanghelul alb este de obicei combinat cu lămâi, unt, maioneză, muștar și sos olandez.

Îl poți folosi ca garnitură sau îl poți adăuga la salate, supe, paste și multe alte feluri de mâncare. În comparație cu sparanghelul verde, are tulpini mai groase și, prin urmare, durează mai mult să se gătească decât sparanghelul verde.

Sparanghelul alb nu este ușor de fiert, fiert sau fiert, deci este fiert sau fiert. Are pielea mai dura datorita continutului mare de fibre si trebuie sa decojiti cel putin 2/3 din tulpina (masurata de jos). În plus, partea inferioară a tulpinii trebuie tăiată.

Sparanghel alb îngrămădit pe o farfurie.
www.thespruceeats.com

Avem cele mai bune retete de supe cu sparanghel in 6 variante. A fi inspirat!

Sparanghel violet

Sparanghelul violet este diferit de alte specii și nu doar pentru că este violet. De asemenea, conține cantități mai mari de antociani , un antioxidant care îi conferă culoarea violetă. Antocianinele se găsesc, de asemenea, în fructe de pădure și în alte alimente de culoare similară, bogat pigmentate și au, de asemenea, o serie de beneficii pentru sănătate. Este o varietate foarte blândă datorită conținutului scăzut de fibre.

Sparanghelul violet are un gust puțin mai dulce și mai dulce decât soiul verde. În principal pentru că conține aproximativ 20% mai mult zahăr . A fost dezvoltat pentru prima dată în Italia, în special în regiunea Albenga. Devine verde când este gătit. Se găsește mai frecvent în magazinele de specialitate sau în piețele fermierilor.

Sparanghelul violet poate fi consumat crud și este un plus colorat pentru aproape orice salată. Se înțelege bine cu alte legume, ierburi și chiar fructe precum afinele.

În timp ce sparanghelul violet își pierde culoarea vibrantă atunci când este expus la căldură, este o legumă versatilă care adaugă atractivitate vizuală unei varietăți de feluri de mâncare gătite.

Pentru a păstra sparanghelul fiert, puteți să-l albiți rapid și să puneți imediat tulpinile în apă cu gheață, sau să le puneți pe grătar la foc mare și să le urmăriți cu atenție. Chiar dacă își pierde culoarea, sparanghelul ușor carbonizat este delicios.

Sparanghel violet stivuit deasupra lui.
www.groworganic.com

Sparanghel sălbatic

Numele acestui soi de sparanghel dezvăluie unde se găsește, și anume în sălbăticie . Este mai frecventă lângă coastă, pe dune și stânci, și în zonele cu umiditate crescută.

Sparanghelul sălbatic este mult mai lung și mai subțire decât ruda sa cultivată. Spinii lui sunt moi, ceea ce înseamnă că nu trebuie să purtați mănuși când îi culegeți. Ca orice sparanghel, ar trebui să-l culegeți primăvara devreme . Are un gust mai blând. Deși arată foarte asemănător cu sparanghelul verde, nu îl mâncați decât dacă sunteți 100% sigur că este sparanghel sălbatic.

Sparanghelul crește sălbatic în natură.
www.boulderlocavore.com

De asemenea, merită menționat sparanghelul , care este o plantă adaptogenă care ajută organismul să facă față stresului fizic și emoțional. Este baza medicinei ayurvedice.

De ce este potrivit să includem sparanghelul în dieta noastră?

Consumul de sparanghel are mai multe beneficii pentru sănătate, cum ar fi

Are mulți nutrienți, dar puține calorii

Sparanghelul are un conținut scăzut de calorii, dar se mândrește cu un profil nutrițional impresionant, pe care îl găsiți în textul de mai jos. De asemenea, conține cantități mici de alți micronutrienți, inclusiv fier, zinc și riboflavină. O sursă excelentă de vitamina K, sparanghelul este, de asemenea, bogat în acid folic, un nutrient care este vital pentru o sarcină sănătoasă și pentru multe procese importante din organism, inclusiv creșterea celulelor și formarea ADN-ului.

Este o sursă bună de antioxidanți

Sparanghelul este o sursă bună de antioxidanți, inclusiv vitaminele C și E, flavonoide și polifenoli. Antioxidanții previn acumularea radicalilor liberi nocivi și pot reduce riscul de boli cronice.

Îmbunătățește digestia

Fibrele alimentare sunt esențiale pentru o digestie sănătoasă. Doar o jumătate de cană de sparanghel conține 1,8 grame de fibre, ceea ce reprezintă 7% din necesarul zilnic. Studiile sugerează că o dietă bogată în fructe și legume bogate în fibre poate ajuta la reducerea riscului de hipertensiune arterială, boli de inimă și diabet. Sparanghelul este deosebit de bogat în fibre insolubile, care adaugă volum scaunelor și promovează regularitatea. De asemenea, conține o cantitate mică de fibre solubile, care se dizolvă în apă și formează o substanță asemănătoare gelului în tractul digestiv. Fibrele solubile hrănesc bacteriile prietenoase din intestin. Creșterea numărului acestor bacterii benefice joacă un rol în stimularea sistemului imunitar și producerea de nutrienți esențiali, cum ar fi vitaminele B12 și K2.

Scade tensiunea arterială

Sparanghelul este o sursă bună de potasiu, oferind 6% din necesarul zilnic într-o jumătate de cană. Creșterea aportului de potasiu în timp ce reducerea aportului de sare este o modalitate eficientă de a reduce tensiunea arterială ridicată. În plus, cercetările pe animale au descoperit că sparanghelul poate conține o substanță activă care dilată vasele de sânge, scăzând astfel și tensiunea arterială.

Ajută la pierderea în greutate

Sparanghelul are o serie de proprietăți care îl fac un aliment potrivit pentru pierderea în greutate. Are un conținut scăzut de calorii, bogat în apă și bogat în fibre.

Alte beneficii pentru sănătate ale sparanghelului

 • purifică sângele
 • este un diuretic
 • susține funcția rinichilor și excreția substanțelor nocive
 • ajută la probleme ale pielii, eczeme sau acnee

Valorile nutriționale ale sparanghelului

În tabelul următor, priviți comparația valorilor nutriționale la 100 g de sparanghel proaspăt alb și verde.

Valori nutriționale la 100 g Sparanghel alb Sparanghel verde
Energie 15 calorii 24 kcal
Proteinele 1,5 g 2 g
Gras 0 g 0 g
Carbohidrați 2,3 g 3 g
Zaharuri 0,8 g 0 g
Fibră 1,5 g 3 g

Vitamine și minerale din sparanghel

Priviți cantitatea medie de minerale și vitamine pe care le conține sparanghelul.

Vitamine și minerale în 100 g de sparanghel mg
Potasiu 270
Fosfor 70
Calciu 20
Magneziu 12
Sodiu 3
Clor 40
Bor 0,12
Fier 1.1
Cupru 0,14
Zinc 0,32
Mangan 0,3
Făină 0,045
Iod 0,002
Vitamina C 31
Vitamina A 0,4
Vitamina B1 0,2
Vitamina B2 0,19
Vitamina B3 1
Vitamina B5 0,6
Vitamina B6 0,06
Vitamina B8 0,002
Vitamina B9 0,09
Vitamina E 0,8

Efecte secundare ale consumului de sparanghel

Pentru unii oameni, consumul de sparanghel are un efect secundar ciudat: urina cu miros ciudat. Dar nu se întâmplă tuturor. Majoritatea oamenilor observă mirosul în decurs de două ore de la consumarea legumelor. De ce unii oameni experimentează acest fenomen, iar alții nu? Există două motive principale: pe de o parte, mirosul este rezultatul modului în care sistemul digestiv și metabolismul organismului reacționează la legume.

Sparanghelul conține acid asparacic, care eliberează compuși de sulf în timpul digestiei și este responsabil pentru mirosul deosebit al urinei. Dar nu toată lumea digeră acidul într-un mod care eliberează sulf, așa că nu va mirosi urina tuturor.

Cum să cumpărați și să păstrați corect sparanghelul?

Vârfurile au cea mai bună aromă, așa că asigurați-vă că sunt tari și nu se ofilesc . Sparanghelul are un miros placut iar tulpinile trebuie sa fie plinute si ferme.Culoarea poate fi verde, violet sau alb, in functie de soi. De asemenea, sparanghelul proaspăt nu poate fi îndoit, se va rupe dacă încercați . Asigurați-vă că culoarea nu este estompată. Un băcan bun va refrigera sparanghelul sau îl va păstra în poziție verticală în apă rece și proaspătă.

Sparanghelul vine în mai multe dimensiuni , de la mai subțire decât un pai până la mai gros decât degetul mare. Dacă faceți cumpărături la o piață de fermieri, puteți cere vânzătorului să pună împreună o grămadă de tulpini de aceeași dimensiune, scutindu-vă de probleme.

Nu uitați să cumpărați sparanghel în principal în sezon la cele mai bune prețuri .

Cat despre depozitare, nu se pastreaza foarte bine, asa ca cel mai bine este sa il consumi in ziua in care il cumperi.

Dacă intenționați să-l păstrați la frigider pentru câteva zile după ce îl aduceți acasă, tratați-l ca pe un buchet de flori : Tăiați o cantitate mică de pe fundul tulpinilor cu un cuțit ascuțit și puneți-le într-un pahar mare cu puțină apă în fundul. Acoperiți ușor partea de sus cu o pungă de plastic și păstrați la frigider. Schimbați apa zilnic. Acest lucru va ajuta la menținerea tulpinilor ferme și crocante timp de câteva zile, până când sunteți gata să le gătiți.

De asemenea, puteți înfășura capetele tăiate ale sparanghelului într-un prosop de hârtie umed și păstrați tulpinile într-o pungă de plastic.

Sparanghel verde păstrat la frigider într-un borcan și acoperit cu o pungă de plastic.
www.thekitchn.com

Sparanghel în prepararea bucătăriei

Cum se prepară sparanghelul înainte de consum?

Sparanghelul alb trebuie curățat întotdeauna de coajă înainte de a fi gătit, deoarece textura sa exterioară poate fi puțin dură și stringentă. Este foarte bine că nu a mai rămas nici măcar un pic de piele pe care să-l simți miros în mâncare. Cu toate acestea, sparanghelul verde nu trebuie curățat de coajă. Cu toate acestea, dacă este foarte puternic, decojirea acestuia poate ajuta să-l facă puțin mai fraged după gătit, dar asta este mai mult o chestiune de preferință personală.

Spălați sparanghelul (în special vârfurile), apoi apucați treimea de jos a sparanghelului cu ambele mâini și începeți să-l rupeți. Se rupe în punctul în care partea lemnoasă se transformă în partea suculentă. Aruncați partea lemnoasă (sau păstrați-o pentru bulion), curățați partea inferioară a sparanghelului cu o curățătoare de cartofi (curățați tot sparanghelul alb), puneți-le pe toate unul lângă altul și tăiați-le la aceeași lungime. Apoi legați-le împreună cu o sfoară sau o bandă de cauciuc.

Albire

Albirea ajută sparanghelul să-și păstreze culoarea și aroma strălucitoare după gătire.

 1. Umpleți un vas cu apă și cuburi de gheață și lăsați deoparte.
 2. Scufundați sparanghelul într-o oală cu apă clocotită.
 3. Gătiți timp de 1 – 2 minute sau până când se înmoaie (sparanghelul alb va dura mai mult să se gătească decât cel verde, aproximativ 5 – 8 minute).
 4. Scoateți sparanghelul cu clește sau cu o lingură cu fantă și puneți-l direct într-un castron cu apă cu gheață.
 5. Se pastreaza la frigider pana este nevoie, apoi pur si simplu se scurge si se reincalzeste intr-o tigaie cu putin unt cand este gata de servire.

Prăjirea sau prăjirea într-o tigaie

O altă modalitate de a pregăti sparanghelul este să-l prăjiți la grătar sau să-l prăjiți într-o tigaie. O carbonizare ușoară a sparanghelului îi conferă o aromă de nucă, păstrând în același timp textura și vivacitatea distinctă. Această metodă de preparare este potrivită în special pentru sparanghelul verde.

 1. Ungeți vârfurile de sparanghel cu puțin ulei de măsline.
 2. Pune tigaia pe foc mare sau incinge gratarul.
 3. Cand tigaia este incinsa sau gratarul este incins adaugam sparanghelul si asezonam cu sare si piper negru.
 4. Coaceți sau grătar timp de 1-2 minute, întorcându-le din când în când, până când sparanghelul este fraged.

Friptură

Prăjirea sparanghelului este una dintre cele mai simple moduri de a pregăti această legumă gustoasă. Din nou, însă, metoda este potrivită în principal pentru sparanghelul verde.

 1. Preîncălziți cuptorul la 200 de grade Celsius.
 2. Se pune sparanghelul preparat pe o tava de copt, se stropeste cu ulei si se condimenteaza cu sare si piper.
 3. Coaceți timp de 12 minute până se înmoaie.

Pentru crud

Sparanghelul poate fi consumat și crud, ca parte a unei salate. Este foarte bun să lucrezi cu el.

 1. Începeți prin a îndepărta stratul exterior mai dur și a-l arunca.
 2. Cu ajutorul unui curățător de legume, tăiați panglici lungi până ajungeți în centru, apoi întoarceți și repetați pe cealaltă parte.

Gătit la abur

Aburirea sparanghelului este ușor.

 1. Aduceți la fiert aproximativ 2,5 cm de apă bine sărată într-o oală cu inserție aburindă și puneți sparanghelul într-un singur strat în cuptorul cu aburi. (Lucrați în loturi dacă este necesar, nu încercați să gătiți prea mult deodată.)
 2. Acoperiți oala și gătiți aproximativ 3 minute, în funcție de mărimea sparanghelului.
 3. Scoateți din oală cu o lingură cu fantă sau clești și ștergeți excesul de apă cu un prosop.

Consultați rețetele noastre delicioase de sparanghel într-un singur loc. Mare inspirație pentru prânz!

Sparanghel murat

Dacă vrei să păstrezi sparanghelul pentru vremuri mai rele, nu există nimic mai bun decât să-l conserve. Deci va dura multe luni și va avea un gust absolut delicios!

Ingrediente:

 • 1,5 kg de sparanghel proaspăt cu capetele tăiate
 • crengute de marar proaspat
 • 2 și 1/2 căni de oțet alb
 • 2 și 1/2 căni de apă
 • 1/4 cană sare
 • 1 lingura de seminte de marar
 • 2 lingurițe de semințe de coriandru
 • 2 lingurițe de semințe de muștar
 • 1 lingurita ienibahar
 • 2 linguri de trestie de zahar
 • 4 catei de usturoi tocati

Metodă:

 1. Tăiați sparanghelul pentru a se potrivi cu lungimea paharelor pe care le folosiți, lăsând aproximativ jumătate de inch de partea de sus a paharului.
 2. Stivuiți sparanghelul în borcane cât mai strâns posibil.
 3. Pune mărar proaspăt între sparanghel.
 4. Pentru a face glazura, puneți toate ingredientele pentru marinată (oțet, apă, sare, mărar, coriandru, semințe de muștar, ienibahar, zahăr din trestie și usturoi) într-o cratiță medie și aduceți la fiert.
 5. Gatiti 3 minute.
 6. Turnați marinada în borcane sterilizate, asigurându-vă că aveți câteva semințe și usturoi în fiecare borcan, lăsând o jumătate de centimetru deasupra borcanelor.
 7. Înșurubați capacele.
 8. Odată ce borcanele s-au răcit, dați la frigider cel puțin o săptămână înainte de a mânca.
 9. Va rezista cel putin o luna la frigider.
 10. Dacă chiar doriți să le înghețați pentru păstrare pe termen lung, imediat după turnarea lichidului fierbinte și etanșarea borcanelor, puneți borcanele într-o baie de apă timp de 10 minute.
 11. Scoateți-le și lăsați-le să stea netulburate timp de 24 de ore înainte de mutare.
 12. Durează până la un an.
Sparanghel verde murat în borcane.
www.daringgourmet.com

Sparanghel în Republica Cehă

În Republica Cehă, o singură specie crește în sălbăticie – sparanghelul, care poate fi găsit doar în zonele mai calde, unde crește pe pante uscate și în tufișuri ușoare.

În țara noastră, sparanghelul este cultivat într-un singur loc – în Hostín, lângă Vojkovic, în Mělnick . Festivitățile sparanghelului au loc apoi în Ivančice , dar sparanghelul importat din Slovacia este vândut acolo. Restaurantele locale oferă meniuri cu sparanghel și diferite specialități în timpul acestor festivități și, de asemenea, puteți cumpăra o varietate de lăstari proaspeți pentru a le duce acasă. Vă așteaptă spectacole culinare, concerte, expoziții și un program pentru copii.

Sparanghelul a fost cultivat în pământurile cehe în urmă cu mai bine de o sută de ani. În timpul Primei Republici, l-am exportat în toată Europa. După război, cultivarea sa a fost complet anulată, iar în Mělnick cultivarea sa nu a fost reluată decât în noiembrie 1989.

Creșterea sparanghelului

Sparanghelul aparține familiei Asparagaceae. Familia Asparagaceae include aproximativ 153 de genuri și aproximativ 2.500 de plante cu flori , inclusiv zambilele și crinul. Cel mai bun tip de sol pentru creșterea sa este un lut adânc, liber, ușor, cu multă materie organică.

Crește în locuri cu temperaturi moderate și rămâne latentă în lunile mai reci. Sparanghelul are nevoie de temperaturi scăzute iarna pentru a se dezvolta corect. De asemenea, necesită îngrășământul potrivit și îngrijirea constantă pe mai multe sezoane. Câteva specii sunt cultivate și ca plante ornamentale.

Majoritatea legumelor sunt anuale, ceea ce înseamnă că trebuie să fie plantate în fiecare an, în timp ce sparanghelul este una dintre puținele plante perene, ceea ce înseamnă că revine an de an.

Plantele de sparanghel sunt fie masculi, fie femele . Majoritatea grădinarilor plantează sparanghel masculin, deoarece este mai ușor de recoltat, crește în număr mai mare și produce lăstari mai mari și mai gustoși. Primăvara apar flori mici galbene pe plantă. Și în timpul toamnei, planta va crește fructe de pădure roșii care sunt toxice pentru oameni, așa că asigurați-vă că nu le mâncați!

Sezonul nostru de sparanghel începe la sfârșitul lunii aprilie și durează până la sfârșitul lunii iunie.

Istoria sparanghelului și fapte interesante

Sparanghelul a fost mult timp considerat o delicatesă în întreaga lume. Atât de mult încât artefactele datând din 3000 î.Hr. înfățișează ciorchini de sparanghel. Este dificil de determinat de unde provine sparanghelul, dar a fost văzut pentru prima dată în Europa, Africa de Nord și Asia de Vest. Medici greci renumiți precum Hipocrate și Dioscoride l-au folosit pentru a trata problemele de sănătate. Legenda spune că Caesar Augustus a însărcinat unități militare de elită să cultive și să-i furnizeze legumele preferate.

În 2018, cei mai mari producători de sparanghel au fost China, Peru, Mexic, Germania și Thailanda. Germania organizează anual un festival cunoscut sub numele de „ Spargelzeit ” pentru a celebra sparanghelul, în special soiul alb. Germanii îl numesc „aur alb”. Stockton, California, găzduiește și un festival anual cunoscut sub numele de Festivalul Stockton . A început să aibă loc în 1985 și este una dintre cele mai mari din lume.

Milan & Ondra

Amandoi suntem fani ai mancarii bune si ne place sa gatim. Pe acest site, vrem să vă inspirăm cu rețete tradiționale, dar și mai puțin obișnuite. Vom fi fericiți dacă veți încerca rețetele noastre și ne spuneți cum v-au plăcut. Pofta buna! :)

X