Hrișcă, un aliment versatil și plin de sănătate, cu care poți să faci literalmente magie în bucătărie

Se gaseste in supermarketuri si magazine naturiste.

Poate fi folosit în terci, supe, preparate din carne, risotto și deserturi.

Hrișca a fost o parte importantă a bucătăriei timp de multe secole, apoi aproape a dispărut.

Cu toate acestea, dorința pentru un stil de viață sănătos a reînviat interesul pentru această cultură unică.

Îl confundați și cu cereale?

Ajută cu adevărat cu venele varicoase?

Toate acestea și multe altele le veți găsi în articolul nostru.

Ce este hrișca

Hrișca este în prezent unul dintre cele mai populare alimente. O parte semnificativă din aceasta se datorează cantității de substanțe care promovează sănătatea pe care o conține. Datorită utilizării sale universale, este adesea considerată o cereală. Din punct de vedere botanic, însă, aparține unui grup diferit.

Din acest motiv, hrișca, dar și amarantul și quinoa sunt denumite pseudocereale. Unul dintre avantajele lor în comparație cu cerealele clasice este că sunt fără gluten. Gustul ușor de nucă al hrișcii se potrivește atât cu preparatele dulci, cât și cu cele sărate.

Tipuri de hrișcă

Putem cumpăra hrișcă în două forme, fără coajă și fără coajă. Hrisca decorticata este apoi disponibila in doua variante, inchisa si deschisa, in mod surprinzator, este intotdeauna semintele uneia si aceleiasi plante de hrisca, sau phygopyrum esculentum. Pe lângă hrișca obișnuită, hrișca tartru este cultivată și într-o măsură limitată, în principal ca plantă purtătoare de miere.

 • Hrișcă în coajă – aceasta este forma de bază a semințelor de hrișcă după ce au fost recoltate. Semințele sunt acoperite cu o piele tare necomestabilă, deci nu sunt destinate consumului, ci creșterii sau încolțirii.

 • Hrișcă decojită – acestea sunt semințe fără coajă tare, care sunt destinate consumului. În funcție de procesul de peeling, se creează ulterior o variantă întunecată sau deschisă. Este materia primă de pornire pentru producerea multor alte produse din hrișcă, precum făina, grisul sau fulgii.
  • Hrișcă ușoară – decojirea are loc mecanic la rece, pielea semințelor este abrazivă treptat.
  • Hrișcă întunecată – decojirea are loc în timp ce este fierbinte, sămânța este aburită și pielea se sparge ulterior. Căldura va face ca suprafața semințelor să își schimbe culoarea.
Diferența dintre hrișcă deschisă și întunecată.
sursa: almondbuttermachine.com

Hrișcă ușoară versus întunecată

Tehnologia diferită de peeling afectează ușor gustul și conținutul de nutrienți. În ceea ce privește conținutul de nutrienți, este mai bine să acordați preferință hrișcii ușoare, care se curăță mai ușor. Hrișca neagră pierde o anumită cantitate de vitamine și enzime din cauza căldurii. Ca gust si aroma, hrisca neagra este mai intensa, din nou datorita efectului caldurii. Păstrați ambele tipuri de hrișcă într-un loc uscat și întunecat.

De ce să includă hrișcă în meniu

Hrișca este foarte bogată în diverși nutrienți. Conține o cantitate mare de proteine, fibre solubile și insolubile și o gamă largă de vitamine și minerale. Pregătirea sa este foarte simplă, iar includerea hrișcii în dieta dumneavoastră merită mai mult decât utilă. Dintre minerale, se remarcă în principal prin conținutul de zinc, cupru, seleniu și mangan. În ceea ce privește vitaminele, este bogat în toată gama de vitamine din grupa B și este destul de excepțional prin conținutul său de vitamina P, sau rutina.

Valorile nutriționale în hrișcă

Este interesant să compari hrișca cu alte pseudocereale, cum ar fi amarantul și quinoa.

Hrișcă ușoară decojită
100 g
Nemuritoare
100 g
Quinoa
100 g
Energie 343 de calorii 371 kcal 368 de calorii
Carbohidrați 71,5 g 65,2 g 64,2 g
Proteinele 13,2 g 13,6 g 14,1 g
Grasimi 2,1 g 7,02 g 6,07 g
Fibră 10 g 6,7 g 7 g

Procesul de peeling provoacă ușoare modificări ale valorilor nutriționale.

Hrișcă paddy
100 g
Hrișcă ușoară decojită 100 g Hrișcă neagră decojită 100 g
Energie 333 de calorii 343 de calorii 346 de calorii
Carbohidrați 62,2 g 71,5 g 75 g
Proteinele 13,3 g 13,2 g 11,7 g
Grasimi 2,22 g 2,1 g 2,71 g
Fibră 2,2 g 10 g 10,3 g

Vitamine si minerale

Hrișcă ușoară decojită 100 g Nemuritoare
100 g
Quinoa
100 g
Vitamina B1 0,101 mg 0,116 mg 0,36 mg
Vitamina B2 0,425 mg 0,2 mg 0,318 mg
Vitamina B3 7,02 mg 0,923 mg 1,52 mg
Vitamina B5 1,23 mg 1,46 mg 0,772 mg
Vitamina B6 0,21 mg 0,591 mg 0,487 mg
Potasiu 460 mg 508 mg 563 mg
Fosfor 347 mg 557 mg 457 mg
Magneziu 231 mg 248 mg 197 mg
Mangan 1,3 mg 3,33 mg 2,03 mg
Cupru 1,1 mg 0,525 mg 0,59 mg
Zinc 2,4 mg 2,81 mg 3,1 mg
Fier 2,2 mg 7,61 mg 4,57 mg

Hrișcă ușoară decojită
100 g
Hrișcă neagră decojită
100 g
Vitamina B1 0,101 mg 0,224 mg
Vitamina B2 0,425 mg 0,271 mg
Vitamina B3 7,02 mg 5,14 mg
Vitamina B5 1,23 mg 1,23 mg
Vitamina B6 0,21 mg 0,353 mg
Potasiu 460 mg 320 mg
Fosfor 347 mg 319 mg
Magneziu 231 mg 221 mg
Mangan 1,3 mg 1,62 mg
Cupru 1,1 mg 0,624 mg
Zinc 2,4 mg 2,42 mg
Fier 2,2 mg 2,24 mg

Hrișcă și gluten

Avantajul tuturor pseudo-cerealelor este că sunt în mod natural fără gluten. Din acest motiv, sunt adesea consumate de celiaci și de persoane care, din diverse motive, încearcă să limiteze glutenul în alimentație. Nu în ultimul rând, hrișca are și un indice glicemic scăzut, nu crește nivelul zahărului din sânge și, prin urmare, este potrivită pentru diabetici.

Hrișcă și sănătate

Datorită conținutului de multe vitamine, minerale și fibre, consumul de hrișcă are o serie de aspecte pozitive pentru sănătatea noastră. La ce efecte ne referim în mod concret?

 • Antioxidanți – Hrișca este bogată în diverși compuși vegetali antioxidanti. Cele mai importante includ în special:
  • Rutina – principalul polifenol antioxidant, reduce riscul de cancer și îmbunătățește inflamația, tensiunea arterială și profilul lipidic din sânge. În plus, crește elasticitatea vaselor de sânge și le întărește pereții. Din acest motiv, hrisca se recomanda a fi consumata pentru problemele cu varice.
  • Quercetina – un antioxidant care are și o serie de efecte benefice asupra sănătății, inclusiv reducerea riscului de cancer și boli de inimă.
  • D-chiro-inozitol – un tip unic de carbohidrat solubil care scade glicemia si este benefic in tratamentul diabetului. Hrișca este cea mai bogată sursă de hrană a acestui compus vegetal.

 • Boli cardiovasculare – Hrișca se laudă cu multe substanțe sănătoase pentru inima, cum ar fi rutina, magneziul, cuprul, fibrele și unele proteine. Rutina reduce riscul bolilor de inimă prin prevenirea cheagurilor de sânge și prin reducerea atât a inflamației, cât și a tensiunii arteriale. Hrișca îmbunătățește profilul lipidic din sânge, inclusiv niveluri mai scăzute de colesterol rău și niveluri mai ridicate de colesterol bun. Un profil lipidic slab este un factor de risc pentru boli de inima.

 • Reglarea zahărului din sânge și diabet zaharat – Hrișca ca sursă bună de fibre are un indice glicemic scăzut spre mediu. Studiile au legat, de asemenea, consumul de hrișcă de scăderea nivelului de zahăr din sânge la persoanele cu diabet. Se crede că acest efect se datorează compusului unic D-chiro-inozitol, care crește sensibilitatea celulelor la insulină.

 • Sistemul digestiv – hrișca conține o cantitate mare de fibre, pe care organismul nostru nu le poate digera, îmbunătățind astfel sănătatea sistemului digestiv, în special a intestinelor, și prevenind unele probleme asociate cu sistemul digestiv.
O inimă făcută din semințe de hrișcă.
sursa: pixabay.com

Efecte secundare ale hrișcii

Hrișca nu este un aliment riscant, dar, ca în toate, merită să o consumi cu moderație. În caz de consum excesiv, datorită „căldurii” hrișcii, s-ar putea să transpirați mai mult. În cazuri excepționale, poate apărea și o alergie, care se manifestă printr-o erupție asemănătoare urticariei

Pernă de hrișcă

Hrișca ne ajută sănătății nu numai prin consum, ci și ca parte a unor ajutoare și produse speciale, cum ar fi în special diverse perne. Dar este folosit și pentru a face covorașe, scaune și gulere. În acest caz, se folosesc în principal coji de hrișcă.

Avantajul acestor tipuri de perne este că se adaptează foarte bine coloanei cervicale și altor părți ale corpului. În acest sens, ajută la diverse probleme ale coloanei cervicale sau șoldurilor, dar ajută și la migrene, dureri musculare sau articulare. Pernele actioneaza si ca un mic masaj si pot fi si incalzite sau, dimpotriva, racite.

O pernă umplută cu coji de hrișcă.
sursa: hrdsindia.org

Cum să gătești hrișcă

Prepararea hrișcii este foarte simplă. În general, există două moduri de a o găti, în funcție de cât timp aveți la dispoziție. Înainte de a pregăti singur hrișca, verificați-o și aruncați semințele deteriorate dacă este necesar. Apoi clătiți-l cu apă rece. În funcție de cantitatea de hrișcă, se adaugă de 1,5 ori cantitatea de apă clocotită, sare, se închide capacul și se lasă în oală fără a mai găti aproximativ 20-30 de minute.

De fapt, nu este o gătit clasică, pentru că, în cazul ideal, hrișca nu trebuie fiartă, pentru a nu distruge unele dintre substanțele valoroase pe care le conține. Hrișca finită este minunat de moale. În general, hrișca întunecată trebuie să fie „gătită” puțin mai mult decât hrișca ușoară.

Dacă nu aveți atât de mult timp, puteți arunca hrișca clătită într-o oală cu apă clocotită și apoi continuați să gătiți aproximativ 7-8 minute. Hrisca preparata in acest fel poate fi folosita ca garnitura sau adaugata la alte feluri de mancare.

Cum să acoperiți un gust tipic

Unii oameni sunt ușor deranjați de gustul intens al hrișcii. In acest caz, il poti masca cu usurinta cu condimente, fie el maghiran sau usturoi, daca hrisca este folosita in preparate dulci, scortisoara este perfecta. În unele rețete, puteți găsi, de asemenea, că hrișca este ușor prăjită într-o tigaie înainte de „gătit”.

Bol cu hrișcă crudă și fiartă.
sursa: honesttogoodness.com.au

Cum să includeți hrișca în meniu

Această cultură versatilă are utilizări foarte versatile în bucătărie. Poate fi folosit pentru a pregăti o paletă foarte variată de feluri de mâncare diverse, atât calde, cât și reci.

Mic dejun

Dacă vrei să-ți începi ziua sănătos, poți pregăti un terci de hrișcă gustos și hrănitor din hrișcă, în special din gris sau fulgi de hrișcă. În funcție de preferințele tale personale, poți găti hrișcă în apă, lapte sau lapte vegetal. Cel mai des sunt folosite migdalele, nuca de cocos sau soia.

Terciul de hrișcă poate fi preparat în multe variante diferite, atât dulci, cât și sărate. Variantele dulci sunt aromate si decorate cu fructe proaspete, nuci, seminte, scortisoara, miere sau sirop de artar. Când pregătiți opțiuni sărate, puteți folosi o varietate de legume și brânză.

Gustare

Nu știi ce să pregătești pentru copii sau pentru o gustare? Tot ce trebuie să faci este să gătești hrișca în lapte vegetal, să amesteci, să asezonezi și să o decorezi cu sirop de arțar, vanilie, miere, nuci sau fructe proaspete. Rezultatul va fi o budincă de hrișcă sănătoasă.

Produse de patiserie și alimente dulci

Multe deserturi diverse pot fi, de asemenea, preparate din hrișcă și produse din hrișcă. Pe lângă adăugarea de făină de hrișcă sau gris într-o varietate de aluaturi, o puteți folosi și pentru a pregăti clătite sau fritjeli sănătoase, procedura fiind aceeași ca la prepararea fulgii de ovăz. Fulgii pot fi folosiți pentru a pregăti biscuiți de hrișcă sau pot fi folosiți pentru a însufleți o pesmet pentru o prăjitură.

Nu în ultimul rând, puteți pregăti și un corp de prăjitură foarte original din hrișcă, în special lamanka. În acest caz, este suficient să fierbi hrișca în lapte vegetal, apoi să adaugi fructe uscate și nuci și să lași totul să se întărească sub formă de tort. Se decorează apoi cu fructe proaspete și deliciul sănătos este gata.

Un alt dulce popular în care puteți folosi cu ușurință hrișcă este budincile dulci. Doar amestecați hrișcă fiartă cu fructe, de exemplu mere sau prune, adăugați nuci, sirop și coaceți.

Prânz sau cină

Îți plac supele? În acest caz, veți aprecia hrișca ca o modalitate sănătoasă de a îngroșa diferite supe. Hrișca este potrivită în special pentru chipsuri de cartofi sau koulaida, dar o puteți adăuga și în bulion. Pe lângă supe, tărâțele de hrișcă sau de hrișcă, grisul sau făina mai pot fi folosite pentru a prepara diverse chifteluțe, chifteluțe, chifle sau găluște.

Hrișca la cuptor este un alt fel de mâncare foarte gustos și simplu, care poate fi preparat în multe moduri diferite. Gustul de hrișcă se potrivește deosebit de bine cu ciuperci, usturoi și maghiran, caz în care se creează o anumită variantă a tradiționalei kuba, dar o poți coace și cu dovlecei sau carne afumată.

Hrisca fiarta amestecata cu ceapa, usturoi si alte condimente este un amestec interesant pe care il poti folosi pentru a umple pastai de ardei, frunze de varza sau alte legume. În combinație cu spanacul, hrișca poate fi folosită și la prepararea popularei quiche.

Nu în ultimul rând, puteți folosi hrișcă pentru a pregăti risotto cu hrișcă , doar înlocuiți orezul cu hrișcă sau folosiți-l împreună cu orezul. Cele mai populare variante includ risotto de hrișcă cu sfeclă roșie, ciuperci sau mazăre.

Hrișcă într-o bucătărie rece

Similar cu quinoa, hrișca poate fi folosită într-o varietate de salate de legume. Hrisca amestecata poate fi aromata cu condimente, ierburi sau legume pentru a face o tartina interesanta si sanatoasa. Există și o variantă de hummus de hrișcă, în care tradiționalul năut este înlocuit cu acest pseudo-cereale universal.

Pâine de hrișcă și ceai de hrișcă

Pe lângă semințe, se mai pot consuma și tărâțe de hrișcă. În acest caz, se folosește hrișcă paddy, care este lăsată să germineze pe un strat subțire de sol. Poate fi consumat ca arpagicul, pe paine sau adaugat in salata, risotto si alte feluri de mancare. O băutură numită ceai de hrișcă poate fi preparată și din hrișcă nedecorticată sau din coji de hrișcă.

Prepararea ceaiului din coji de hrișcă.
sursa: hofo.pk

Ce este făcut din hrișcă

O serie de alte produse sunt fabricate din hrișcă decorticată, care au o gamă largă de utilizări în bucătărie.

Pauza de hrișcă este denumirea semințelor de hrișcă rupte în bucăți mai mici. Datorită acestui fapt, „gătirea” sa este mai rapidă decât în cazul crupelor întregi de hrișcă. Este perfect pentru prepararea diverselor terciuri, chiftele, chiftele, budinci sau tartine, de fapt, ori de cate ori ai nevoie de hrisca sa se combine bine cu alte ingrediente.

Făina de hrișcă este creată prin măcinarea fină a semințelor de hrișcă. Este cautat nu numai pentru gustul sau usor de nuca, ci si pentru natura sa fara gluten. Se poate folosi singur sau amestecat cu alte tipuri de faina. Se foloseste desigur la copt, dar poate fi folosit si pentru a ingrosa supe, sosuri si carne tocata. Făina de hrișcă este, de asemenea, folosită pentru a face paste de hrișcă , care este foarte populară astăzi, iar tăițeii de hrișcă sunt obișnuiți în bucătăria japoneză.

Grișul de hrișcă se produce și prin măcinarea semințelor de hrișcă, este mai fin decât făina de ovăz. Este adesea folosit pentru a prepara terci de hrișcă, găluște, gnocchi sau, de asemenea, pentru îngroșare.

Bol cu faina de hrisca.
sursa: jack-berry.com

Fulgii de hrișcă sunt produși în mod foarte asemănător cu fulgii de ovăz, adică prin aburirea și zdrobirea semințelor. Utilizarea lor este, de asemenea, similară. În comparație cu majoritatea celorlalte produse, acestea au avantajul că nu necesită tratament termic. Le vei aprecia la prepararea terciurilor, tartinelor si ca pesmet pentru prajituri.

Bulgurul de hrișcă este făcut în mod similar cu hrișca, singura diferență fiind că semințele sunt gătite și uscate înainte de crăpare. Bulgurul este potrivit mai ales ca garnitură sau unul dintre ingredientele unei salate.

Hrișca extrudată este disponibilă în principal sub formă de terci de hrișcă instant, care este produs prin umezirea hrișcii și apoi expunerea acesteia la temperatură și presiune ridicată. Avantajul produselor extrudate este ușurința și viteza de utilizare a acestora, dezavantajul este pierderea anumitor nutrienți valoroși.

Mierea de hrișcă este un produs care este făcut în principal din hrișcă tartru.

Cum arată hrișca

Hrișca aparține familiei roșii, deci este legată botanic, de exemplu, de rubarbă sau măcriș. Este o plantă anuală cu flori albe sau roz. Fructul este o achenă cu trei fețe care seamănă cu un fag și ascunde o sămânță. Hrișca, în latină phygopyrum esculentum, provine originar din Asia. Originile sale datează de cel puțin patru până la șase mii de ani.

Un câmp de hrișcă înflorit.
sursa: thedaygardener.com

Din Asia, s-a răspândit mai târziu în Europa prin raiduri. La urma urmei, numele său ceh de hrișcă derivă din faptul că a fost adusă de invadatorii păgâni, în special de sarazini și tătari. Datorită faptului că, în comparație cu grâul sau orzul, a prosperat chiar și în zonele mai puțin potrivite din punct de vedere climatic, a devenit o cultură populară nu numai în Europa Centrală, ci și în Europa de Nord. A venit în America de Nord cu coloniști în secolul al XVI-lea.

Rusia este în prezent cel mai mare producător de hrișcă, urmată de China și Ucraina. Se cultivă și în cantități limitate pe teritoriul republicii noastre. Cultivarea sa este potrivită și pentru producția ecologică, este rezistentă la boli și dăunători.

Milan & Ondra

Amandoi suntem fani ai mancarii bune si ne place sa gatim. Pe acest site, vrem să vă inspirăm cu rețete tradiționale, dar și mai puțin obișnuite. Vom fi fericiți dacă veți încerca rețetele noastre și ne spuneți cum v-au plăcut. Pofta buna! :)

X