Există nenumărate rețete cu cervil. Îl poți folosi în multe feluri, iar preparatele tale vor avea întotdeauna un gust grozav

Kerblík este o parte integrantă a bucătăriei noastre.

S-a dovedit că inițial a fost foarte popular în Franța.

Ce este și cum îl poți folosi în bucătărie?

Și cum să-l crești ușor acasă?

Află totul mai jos!

Ce este un cervil?

Cervilul este o plantă fragedă cu frunze, numită uneori pătrunjel francez. Există un motiv întemeiat pentru acest lucru, deoarece a fost folosit inițial în principal în bucătăria franceză.

Nu numai cervilul este important pentru bucătăria franceză, ci și tarhonul, pătrunjelul și arpagicul.

Este originar din regiunea Caucaz din Europa de Est, dar poate fi cultivat oriunde. Într-o clipă vom vedea cum îl puteți crește acasă.

Cum arată un kerbil?

Cervilul este adesea confundat cu pătrunjel, deoarece arată similar.

Textura și gustul plantei sunt foarte delicate. Când ai nevoie de o aromă mai blândă și mai puțin pronunțată în preparatele tale, poți folosi această plantă în loc de tarhon, fenicul sau pătrunjel.

Ce gust are cervilul?

Puteți distinge în mod fiabil cervilul de alte ierburi prin frunzele sale moi și ondulate. Pot să semene puțin cu morcovii. Este întotdeauna de culoare verde deschis. Seamănă cu pătrunjelul, dar are o culoare mult mai închisă.

Folosind kerblik în bucătărie

În general, aveți patru opțiuni pentru utilizarea kerblik în bucătărie. Este despre:

 • amestec de plante,
 • cer,
 • condiment,
 • sos.

Cervilul este o plantă clasică franceză care aparține în mod natural unui amestec de plante tradiționale. Puteți folosi acest amestec ca condiment pentru preparate, pentru grătar carne sau pește, dar și în salate de legume sau paste.

Datorită gustului său blând, îl puteți folosi și ca garnitură pentru preparate. În stare crudă, îl puteți adăuga în supă sau în carne la sfârșitul gătitului.

Puteți folosi planta în sine ca condiment în timpul gătitului. Va funcționa perfect cu carne de pasăre, cartofi sau preparate cu ouă. Dar posibilitățile sunt nenumărate.

De asemenea, puteți adăuga cu ușurință cervil la sosuri, brânzeturi moi sau pentru a aroma untul. In acest fel, completezi gustul preparatelor cu un produs foarte delicat.

Retete cu cervil

Cel mai adesea, cervilul este adăugat în supe pentru aromatizare sau în omletele în stil franțuzesc. Dar o poți reînvia și cu ulei din plante, care trebuie infuzat timp de 2-3 săptămâni și apoi filtrat printr-o cârpă fină.

Pesto de ierburi va fi un adaos excelent pentru carne sau salate. Dar te poți bucura și de somon la grătar sau file de pește cu ierburi.

Din supe, puteți încerca una dintre rețetele de supe de gris sau chiar supe de Paște , care sunt potrivite la masă tot timpul anului.

Sosul béarnaise francez clasic este o combinație de unt, gălbenuș de ou și oțet de vin cu cervil și tarhon.

Dar puteți folosi această plantă și pentru a înviora piureul de cartofi, cartofii fierți sau untul.

frunze de cervil
Sursa: pixabay.com

Cultivarea cervilului

Cervilul poate fi puțin solicitant la căldură și lumină, dar îl puteți crește destul de ușor. În plus, îl puteți planta pe tot parcursul anului.

Il poti planta din samanta si va creste usor intr-un loc insorit. Se va descurca cel mai bine la soare sau la semiumbra. Umbra completă a plantei nu se va descurca bine.

Solul trebuie să fie argilos, permeabil, bogat în materie organică, cu o aciditate de 6 până la 6,7 pH.

Plantați cu aproximativ 6 săptămâni înainte de ultimul îngheț. În condițiile noastre, îl puteți crește din primăvară până la sfârșitul toamnei.

Poti planta si creste in gradina intr-un pat de flori, dar si in ghiveci. În cazul unui ghiveci, semăna întotdeauna în recipientul în care va rămâne planta. Nu este potrivit pentru transplantare.

Puteți crește cervil din semințe și răsaduri, pe care le puteți cumpăra de la piață sau în grădină.

Recolta de cervil

Culegeți întotdeauna frunzele când sunt tinere și moi. În timp, se întunecă și își pierd aroma. Recoltați-o treptat pe măsură ce aveți nevoie.

Il poti folosi proaspat, dar poate fi si uscat sau congelat in apa (in forme de gheata). Dar o poți păstra și în oțet alb.

Beneficiile pentru sănătate ale cervilului

Potrivit oamenilor de știință, cervilul are un conținut ridicat de antioxidanți. Din acest motiv, are un efect pozitiv împotriva radicalilor liberi, a stresului oxidativ sau a leziunilor celulare.

Stresul oxidativ are un impact major asupra dezvoltării diabetului, bolii Alzheimer, bolilor cardiovasculare, cancerului, bolii Parkinson și bolilor oculare.

Puteți utiliza cervilul pentru a trata sau a preveni boli precum:

 • tuse,
 • probleme digestive
 • eczemă,
 • gută,
 • infectia tractului respirator superior,
 • pietre la rinichi,
 • pierdere în greutate.

Cervilul este o plantă clasică în bucătăria franceză, dar o puteți folosi pentru aproape orice. Pe langa gustul delicat si aroma placuta, iti va intari sanatatea. Îl poți cumpăra dintr-un magazin, dar bineînțeles să-l crești acasă este mult mai bine. Nu este complicat și puteți crește planta în grădină, balcon, terasă sau pe pervaz într-un ghiveci.

Milan & Ondra

Amandoi suntem fani ai mancarii bune si ne place sa gatim. Pe acest site, vrem să vă inspirăm cu rețete tradiționale, dar și mai puțin obișnuite. Vom fi fericiți dacă veți încerca rețetele noastre și ne spuneți cum v-au plăcut. Pofta buna! :)

X