Lichiul chinezesc, un fruct exotic care miroase a trandafiri. Cunoașteți toate avantajele și atracțiile sale!

Lichiul este unul dintre acele fructe cu un gust dulce irezistibil de care se îndrăgostește foarte ușor!

Ce este important de știut despre el?

Ce gust are?

Cum este diferit de rambutan sau longan?

În acest articol, veți afla despre beneficiile pentru sănătate ale consumului, unde îl puteți folosi în bucătărie și multe alte sfaturi.

Ce este mai exact un litchi?

Acestea sunt fructe delicioase care provin din China. Aceste fructe mici cresc pe copaci înalți, veșnic verzi. Fructele ovale sau rotunde seamănă cu un mic arici. Pe suprafața pielii aspre roșii până la maro-roșcat, ies spini mici. Sub piele este râvnita carne albă până la roz, cu un miros aromat specific și gust dulce. În mijlocul pulpei găsim o piatră tare de mărimea unei fasole. Nu se consumă și poate fi ușor separat de pulpă.

De ce este potrivit să includem litchiul chinezesc în dieta noastră?

Consumul de litchi are mai multe beneficii pentru sănătate, cum ar fi:

Ajută la digestie

Cantitatea semnificativă de fibre din litchi, ca și în majoritatea fructelor și legumelor, vă poate ajuta să vă înmulțiți scaunul și, eventual, să îmbunătățească digestia. De asemenea, stimulează sucurile gastrice și digestive, ceea ce îmbunătățește absorbția nutrienților. Acest lucru ajută la combaterea constipației și a altor tulburări gastro-intestinale.

Întărește imunitatea

Poate cel mai important nutrient din litchi este vitamina C. În plus, acest fruct conține mai mult de 100% din necesarul zilnic de acid ascorbic într-o singură porție. Acesta este un excelent susținător al sistemului imunitar, deoarece vitamina C este un compus antioxidant major și este cunoscut că stimulează activitatea celulelor albe din sânge, care sunt linia principală de apărare a sistemului imunitar al corpului uman.

Poate avea potențial anti-cancer

Lichiul conține compuși polifenolici care prezintă activitate antioxidantă. Acești compuși prezintă un potențial anticancerigen impresionant împotriva celulelor canceroase ale ficatului uman. Lichiul este o sursă bogată de compuși organici, așa că poate fi consumat ca măsură preventivă eficientă împotriva diferitelor tipuri de cancer.

Îmbunătățește funcțiile cognitive

Există un studiu care evidențiază efectul neuroprotector al semințelor de litchi. Studiul arată o îmbunătățire semnificativă a funcției cognitive și prevenirea leziunilor neuronale într-un model de șobolan al bolii Alzheimer.

Are capacitati antivirus

Proantocianidinele din litchi au fost studiate pe larg, iar cercetătorii de la Academia Chineză de Științe au demonstrat, de asemenea, abilități antivirale. Lichitanina A2, un compus care se găsește în litchi, este strâns asociat cu prevenirea răspândirii sau apariției virusurilor, inclusiv virusul herpes simplex și virusul coxsackie.

Ajută la controlul tensiunii arteriale

Lichiurile sunt bogate în potasiu, ceea ce înseamnă că vă pot ajuta corpul să mențină echilibrul fluidelor; este, de asemenea, sărac în sodiu, ceea ce ajută și el. Echilibrul de lichide este o parte integrantă nu numai a funcțiilor metabolice, ci și a hipertensiunii arteriale. Potasiul este considerat un vasodilatator, ceea ce înseamnă că reduce constricția vaselor de sânge și a arterelor, reducând astfel sarcina asupra sistemului cardiovascular. Nivelurile de potasiu sunt de câteva ori mai mari în litchiul uscat decât în ​​litchiul proaspăt!

Ajută la combaterea gripei

Un compus fenolic puternic care se găsește în litchi este asociat cu o serie de beneficii importante pentru sănătate, inclusiv activitatea antigripală, îmbunătățirea circulației sângelui, pierderea în greutate și protecția pielii de razele UV dăunătoare de la expunerea la soare. De asemenea, prezintă capacități antioxidante semnificative, la fel ca acidul ascorbic și alte proantocianidine din litchi.

Îmbunătățește circulația sângelui

Cuprul este un alt mineral esențial găsit în cantități semnificative în litchi și, deși fierul este cel mai frecvent asociat cu celulele roșii din sânge, cuprul este, de asemenea, o parte integrantă a formării globulelor roșii. Prin urmare, conținutul de cupru din litchi poate promova circulația sângelui și poate crește oxigenarea organelor și a celulelor.

Lichii proaspete, întregi și tăiați la jumătate.
www.britannica.com

Efecte secundare ale consumului de litchi

Deoarece litchiul este o sursă foarte bună de zaharuri , diabeticii ar trebui să fie atenți atunci când îl consumă, deoarece poate modifica nivelul zahărului din sânge. Lichiul poate perturba, de asemenea, echilibrul nutrienților din organism . Consumul excesiv de lychee poate duce la iritații ale membranelor, sângerări nazale, febră sau dureri în gât. Cu toate acestea, nu există riscuri pentru sănătate în cantități normale.

În 2019, în știri au apărut și informații interesante. Copiii care locuiesc lângă livezile de litchi din India se trezesc țipând și plângând de la jumătatea lunii mai. Au avut convulsii, comă și în aproximativ 40 la sută din cazuri chiar au murit. Apoi, în iulie, au venit ploile musonice și epidemia s-a încheiat. Acest lucru se întâmpla în fiecare an. În cele din urmă, oamenii de știință au reușit să determine cauza – copiii subnutriți au mâncat litchi pe stomacul gol.

Copiii flămânzi mâncau adesea lichi necoapți sau lichi care căzuseră la pământ și conțineau cantități mari de derivat natural de aminoacid numit hipoglicină. Testele de laborator au confirmat acest lucru și au arătat niveluri anormal de ridicate de hipoglicină în urina copiilor afectați. Hipoglicina inhibă capacitatea organismului de a produce glucoză, provocând hipoglicemie (glicemie scăzută), care a afectat copiii a căror glicemie era deja scăzută pentru că nu luaseră cina. Oficialii din domeniul sănătății au îndemnat părinții să le ofere copiilor cina și să limiteze cantitatea de litchi pe care o mănâncă. Datorită acestui fapt, cazurile de boala misterioasă au scăzut semnificativ.

Deci este lychee periculos?

Lichiurile sunt consumate în diverse țări din lume fără probleme. O lecție cheie pe care o putem învăța de la copiii din India este să nu consumăm litchi necoapți pe stomacul gol. Dacă ești bine hrănit și mănânci lichii coapți cu moderație, nu ai de ce să-ți faci griji!

Valorile nutriționale ale litchiului chinezesc

În tabelul următor, priviți comparația valorilor nutriționale la 100 g de litchi proaspăt și uscat.

Valori nutritive Cantitate în 100 g de litchi proaspăt Cantitate în 100 g de litchi uscat
Energie 66 kcal 277 de calorii
Grasimi 0,4 g 1,2 g
Carbohidrați 17 g 71 g
Zaharuri 15 g 66 g
Fibră 1,3 g 4,6 g
Proteinele 0,8 g 3,8 g

Vitamine și minerale din litchiul chinezesc

De asemenea, uită-te la cantitatea de minerale și vitamine pe care le conțin atât litchiul uscat, cât și cel proaspăt.

Vitamine si minerale Cantitate în 100 g de litchi proaspăt Cantitate în 100 g de litchi uscat
Vitamina B1 0,011 mg 0,010 mg
Vitamina B2 0,065 mg 0,570 mg
Vitamina B3 0,603 mg 3.100 mg
Vitamina B6 0,100 mg 0,090 mg
Folati 14,00 mcg 12,00 mcg
Vitamina C 71,5 mg 183,0 mg
Vitamina D 0,00 mcg 0,00 mcg
Vitamina E 0,07 mg 0,31 mg
Vitamina K 0,4 mcg 1,6 mcg
Colina 7,1 mg 12,7 mg
Calciu 5,00 mg 33,00 mg
Cupru 0,15 mg 0,63 mg
Fier 0,31 mg 1,70 mg
Magneziu 10,00 mg 42,00 mg
Fosfor 31,00 mg 181,00 mg
Potasiu 171,00 mg 1110,00 mg
Seleniu 0,60 mcg 1,30 mcg
Sodiu 1,00 mg 3,00 mg
Zinc 0,07 mg 0,28 mg

Cum să păstrați litchiul proaspăt cât mai mult timp posibil?

Lychee are o piele tare, subțire, care o poate menține proaspătă pentru o lungă perioadă de timp. Cu toate acestea, dacă există o tăietură pe coajă sau a fost manipulată greșit, perioada de valabilitate a acesteia va fi redusă drastic.

Deci, cum să alegi litchiul potrivit în magazin?

Când cumpărați un litchi, ar trebui să verificați cu atenție aspectul acestuia. Acest lucru va dezvălui calitatea fructelor.

În ceea ce privește culoarea fructului, acesta ar trebui să fie roz sau roșu. Dacă coaja are o culoare verde sau o nuanță verzuie, cel mai bine este să nu o cumpărați. Lichiul se numără printre fructele care nu se coc mai mult după recoltare.

Un alt lucru de căutat este dacă există tăieturi, lacrimi sau pete pe coaja fructului. O tăietură mică pe fruct îl poate strica foarte repede. Nu uitați să vă uitați la baza fructului unde se află tulpina. Uneori, aceste fructe sunt culese prea agresiv și tulpina ar putea fi ruptă din fruct. Poate fi puțin greu de spus, dar dacă stoarceți ușor fructele, fructele se vor deschide puțin dacă sunt rupte.

Petele sunt ultimul lucru pe care ar trebui să-l cauți atunci când cumperi un litchi. Dacă există pete întunecate sau urme pe fructe, cel mai bine este să nu-l cumpărați. Aceasta înseamnă, de obicei, că pulpa este deteriorată și se strică.

Manevrarea lichiului

Lichiul este un fruct delicat care necesită o manipulare blândă pentru a-l păstra proaspăt mai mult timp. Când ajungeți acasă, spălați întotdeauna fructele sub jet de apă. Acest lucru va elimina orice contaminare care ar putea fi pe fructe.

Odată spălat, puneți-l cu grijă într-un coș sau recipient. Nu pune prea multe fructe în coș. Prea multe lychees într-un singur coș ar putea exercita prea multă presiune asupra lychee-ului din partea de jos și ar putea provoca crăparea acestuia. Aproximativ 20 până la 30 de bucăți de fructe într-un coș ar trebui să fie suficiente.

Dacă urmează să le păstrați la temperatura camerei, udați fructele la fiecare oră în plus sau în minus. O altă variantă ar fi să le pui sub jet de apă pentru câteva secunde. Acest lucru îi va ajuta să păstreze culoarea pielii și umiditatea.

Dacă nu urmează să le consumați sau să le folosiți în decurs de 6 ore, păstrați-le într-o pungă de plastic resigilabilă și lăsați-le la frigider.

Deci, de unde știu dacă un lychee este rău?

Aspect Un lychee care este stricat va fi moale. Dacă îl strângi ușor, se va înmuia și pielea se poate rupe. Pielea poate fi uscată sau are pete pe ea.
Aromă Un lychee rău va avea un miros acru.
Gust Un lychee stricat va avea un gust acru. Dacă are alt gust decât dulce, ar trebui să-l aruncați.

Cum să depozitați corect litchiul?

Datorită conținutului ridicat de zahăr, litchiul nu rezistă foarte mult după recoltare.

Deci cât durează litchiul?

Fructele de lichi durează 2 până la 3 zile la temperatura camerei . Cu toate acestea, dacă temperatura camerei este ridicată, vă puteți aștepta să dureze doar o zi. Protejați-l întotdeauna de lumina directă a soarelui și de alte surse de căldură. Dacă l-ați decojit, nu uitați să îl folosiți în 6 ore. După acest timp, va începe să-și piardă dulceața și să devină acru.

Va rezista 5-7 zile la frigider . Acest lucru se aplică atât litchiului întreg, cât și decojit. Trebuie depozitat într-o pungă de plastic resigilabilă sau într-un recipient ermetic. Acest lucru îl va ajuta să rețină umiditatea. Nu-l depozitați împreună cu fructe care produc gaz etilenă (de exemplu, mere sau banane), se strică mai repede. Dacă păstrați litchiul decojit la frigider, cel mai bine este să le puneți într-un recipient umplut cu sirop. Siropul va ajuta litchiul să-și păstreze gustul dulce. Aceste recipiente ar trebui să fie, de asemenea, etanșe, astfel încât să nu intre aer acolo.

Lichiurile congelate vor rămâne proaspete timp de 6 luni , dar își vor pierde calitatea. Cel mai bine este să congelați întregul fruct cu coaja. Acest lucru va ajuta litchiul să-și păstreze umiditatea, prospețimea și textura după decongelare. Asigurați-vă că înghețați doar lychees care nu au tăieturi la suprafață. Dacă are, poate provoca degerături. Desigur, puteți îngheța și litchii decojiți, dar se vor destrăma după dezghețare.

Lichii într-o pungă de plastic.
www.wikihow.com

Există două moduri de a îngheța lychees, în funcție de ceea ce le vei folosi:

Congelarea litchiului întreg, cu coajă și semințe:

 1. Scoateți tulpina de pe fiecare fruct.
 2. Faceți acest lucru cu atenție pentru a nu rupe pielea.
 3. Puneți litchiul într-o strecurătoare sau similar.
 4. Spălați toate fructele pentru a îndepărta murdăria și resturile.
 5. Lăsați-le să stea o jumătate de oră să se usuce.
 6. De asemenea, le puteți usca cu un prosop de hârtie.
 7. Odată ce fructele de pădure sunt uscate, puneți-le cu grijă într-o pungă de congelator.
 8. Lăsați aproximativ un inch spațiu în partea de sus a genții pentru a o închide cu fermoar.
 9. Datați punga și puneți fructele la congelator.

Congelarea doar a pulpei, fără coajă și fără semințe:

 1. Spălați litchiul cu apă curată.
 2. Curățați pielea de litchi și îndepărtați semințele.
 3. Puneți pulpa într-un recipient etanș sau într-o pungă de congelare.
 4. Lăsați aproximativ un centimetru de spațiu în partea de sus a recipientului sau a pungii.
 5. Dacă utilizați o pungă, stoarceți cât mai mult aer posibil.
 6. Acest lucru va reduce probabilitatea ca fructele să sufere degerături.
 7. Sigilați bine recipientul sau punga.
 8. Etichetați recipientul sau punga cu data și puneți-o la congelator.

Mai sus este doar o perioadă de valabilitate aproximativă. Alți factori precum temperatura de depozitare și timpul de recoltare determină cât durează de fapt.

Pentru o idee, uitați-vă la următorul tabel, care arată cât de mult va rezista litchiul într-o formă specifică la diferite temperaturi.

Temperatura camerei Frigider Congelator
Lichii întregi 2 – 3 zile 7 – 10 zile 6 luni
Lichii decojiti 4 – 6 ore 5 – 6 zile 6 luni
Conserve de litchi 1 an de la data expirării 1 an de la data expirării Nu se recomandă

Cum putem folosi litchiul chinezesc în bucătărie?

Fructele sunt de obicei consumate proaspete, dar pot fi și conservate sau uscate . Gustul pulpei proaspete este aromat si moscat, pulpa uscata este acra si foarte dulce.

Dacă fructul este foarte copt, puteți rupe capătul coajei și apoi stoarce fructele. Dacă nu, folosiți un cuțit zimțat pentru a tăia pe lungime prin piele și în jurul semințelor. Apoi pur și simplu îndepărtați pielea și membrana interioară pentru a dezvălui pulpa albă, comestibilă. Scoateți sămânța, este ușor toxică.

Lichiurile sunt consumate de obicei proaspete singure sau adăugate la salatele de fructe . Merge de minune cu banane, nucă de cocos, mango, fructul pasiunii și ananas. O poți umple cu brânză de vaci și o poți servi ca salată cu dressing și nuci sau umplută cu cremă de brânză și maioneză . Este adesea folosit în deserturi , stratificat cu înghețată de fistic și frișcă sau îl puteți folosi în mousse sau prăjituri.

Când adăugați litchi la fulgi de ovăz împreună cu caju , veți avea un mic dejun absolut luxos.

De asemenea, poate fi fiert în unt cu lichior de portocale și astfel să pregătească o umplutură grozavă pentru clătite sau să facă o garnitură grozavă pentru preparate din carne și pește .

De asemenea , îl puteți amesteca într-un smoothie și destul de des este folosit și pentru a face un sirop , pe care îl pregătiți prin fierbere cu zahăr și apă. Siropul este un îndulcitor excelent pentru cocktailuri, ceaiuri și alte băuturi. De asemenea, îl puteți stropi peste înghețată sau sorbet.

Câteva poze - lychees proaspete, un pahar de înghețată cu o lingură, un pahar de înghețată pe o farfurie și încă un pahar de înghețată cu un lychee proaspăt pus lângă.
www.onthegas.org

Sfaturi pentru rețete grozave cu litchi

1. Sorbet de litchi si lime: Se fierbe niste litchi cu zahar, se lasa sa se raceasca si se amesteca cu zeama de lamaie pentru a face un sorbet. Acest deliciu congelat este un desert grozav de vară și foarte ușor de făcut.

2. Înghețată de litchi și apă de trandafiri: Puneți niște litchi cu sirop într-un robot de bucătărie. Adăugați niște zmeură și apă de trandafiri și amestecați până la omogenizare. Bateți smântâna într-un castron curat. Amestecați amestecul de litchi și zmeură și laptele condensat în smântână și bateți totul repede la sfârșit. Se toarnă într-un recipient de plastic și se congelează pentru cel puțin 3 ore.

3. Salată thailandeză cu creveți și litchi: Pentru dressing, zdrobiți niște ardei iute verzi într-un mojar și pistil. Adăugați niște ardei iute roșu, zahăr din trestie de zahăr, suc de lămâie și sos de pește și amestecați. Amestecați dressingul cu creveții, menta, coriandru, lychee, muguri de fasole și alune. Se transferă pe o farfurie și se mai presară câteva alune și ceapă uscată.

4. Desert rece de lichi cu pepene verde: puneți 4 căni cuburi de pepene verde congelat, 2 căni de suc de lichi congelat, 3 linguri de sirop de trandafiri și 2 linguri de suc de lămâie într-un blender. Zdrobiți totul și turnați în pahare de servire.

Alte utilizări ale litchiului în rețete:

Cum se prepară litchi uscat de casă?

Lichiul uscat este foarte popular. Se poate pastra pana la un an si se foloseste ca gustare sau il puteti adauga in salatele de fructe si legume. Mulți chinezi folosesc litchi uscat pentru a-și îndulci ceaiul în loc de zahăr.

Lichiul se usucă în aer liber

 1. Umpleți o oală mare cu apă și încălziți-o pe aragaz până dă în clocot.
 2. Puneți litchiul într-o cratiță și reduceți focul la mediu.
 3. Alegeți acele fructe care au coaja roșie aprinsă, altfel vor avea un gust amar când le uscați.
 4. Se amestecă din când în când litchiul în timpul gătirii.
 5. Gatiti aproximativ 5 minute si apoi turnati-l intr-o strecuratoare pentru a scurge toata apa.
 6. Așezați grătarul pe foaia de copt astfel încât să fie ridicat la aproximativ 2,5 cm deasupra suprafeței.
 7. Puneți litchiurile pe grilă astfel încât fructele individuale să fie la aproximativ 1,3 cm unul de celălalt, astfel încât să se usuce mai bine.
 8. Acoperiți cu tifon subțire sau cu o bucată de muselină pentru a proteja lichiul de dăunători.
 9. In primele 2 zile se lasa tava pregatita astfel cu grila afara – la loc umbrit.
 10. Așteptați până când temperaturile sunt peste 24°C și umiditatea sub 60%.
 11. Căutați o suprafață plană și stabilă, care să nu primească lumina directă a soarelui în timpul zilei.
 12. Lăsați tava cu fructele în pace în timpul zilei, astfel încât să aibă timp să se usuce.
 13. Ascunde cearceaful acasă pentru noapte, sau dacă plouă în timpul zilei.
 14. Umiditatea poate încetini procesul de uscare sau poate face ca fructele să putrezească, așa că încercați să-l mențineți cât mai uscat posibil.
 15. Dacă accidental lăsați fructele afară peste noapte, verificați-l dimineața pentru un miros înțepător sau decolorare, deoarece s-ar putea să se fi deteriorat.
 16. După 2 zile, lăsați cearceaful într-un loc în care soarele strălucește în timpul zilei timp de 2 săptămâni.
 17. Păstrați fructele afară în timpul zilei și aduceți-l acasă noaptea pentru a nu se uda.
 18. Verificați fructele în fiecare zi și opriți uscarea lor când au o textură piele, ceea ce durează de obicei aproximativ 2 săptămâni.

Păstrați litchiurile în piele și puneți-le într-un recipient de sticlă sau de plastic ermetic.

Când doriți să consumați litchi uscat, îndepărtați pielea și piatra.

Lichi uscat.
www.vinaoneglobal.com

Folosind un uscător de fructe

 1. Curățați și sâmburele litchii.
 2. Tăiați-o în bucăți de 0,64-1,27 cm.
 3. Întindeți bucățile de litchi uniform pe tăvile de uscător, lăsând cel puțin 0,64 cm spațiu între ele.
 4. După ce ați adăugat toate bucățile de fructe, stivuiți tăvile în uscător și închideți capacul.
 5. Porniți deshidratorul la 60°C timp de 24 de ore pentru a usca fructele.
 6. Nu utilizați temperaturi mai mari de 60°C deoarece acest lucru poate afecta gustul litchiului.
 7. Lăsați uscătorul să se răcească timp de cel puțin 10-15 minute după oprirea temporizatorului.

Păstrați litchiul uscat la temperatura camerei într-un recipient ermetic. Utilizați un recipient cu capac sau o pungă de plastic resigilabilă și puneți bucățile de litchi uscat în el. Nu uitați să datați ambalajul ca să știți când le-ați făcut. A se pastra intr-o camara sau dulap la temperatura camerei pana la 1 an.

De asemenea, puteți păstra litchiul uscat în frigider sau congelator timp de până la 18 luni.

Cultivarea litchiului chinezesc

Litchi (Litchi chinensis) este un copac veșnic verde subtropical cu frunze late, originar din China, unde crește într-un climat cald și umed. Este cultivat în Asia de Sud-Est, Africa, Israel, Australia și sudul Statelor Unite.

În mediul său natural, copacul crește până la o înălțime de 10 până la 15 metri . Primavara produce flori mici galbene care cresc pe crengi lungi de aproximativ 30 cm. Fiecare floare poate produce 2 până la 20 de fructe care se coace în 60 până la 80 de zile. Fructele au o piele aspră, roșie-roșie, o pulpă gelatinoasă albă, dulce și o sămânță brun-roșcată în centru.

În climatele tropicale, litchiul nu se descurcă bine atunci când este cultivat în locuri la nivelul mării. Cel mai bine este cultivat în regiunile subtropicale calde până la răcoroase, cu următoarele condiții:

 • Ierni uscate, reci (neînghețate) care durează trei până la cinci luni.
 • Primăvara caldă în timpul înfloririi.
 • Vara caldă și umedă în timpul depunerii icrelor.
 • Temperaturi usor ridicate toamna.
 • Precipitații periodice primăvara și vara.

Mai mult de jumătate din toate lychees-urile sunt consumate proaspete, aproximativ 30% sunt folosite pentru lychees uscate, iar o mică porție este congelată, conservată sau fermentată. Deși diferitele soiuri variază foarte mult în timpul de coacere, perioada de vârf de recoltare durează doar aproximativ o lună și jumătate de la sfârșitul lunii mai până la începutul lunii iulie . Majoritatea fructelor care sunt produse în acest moment trebuie transportate la piață imediat după recoltare, doar o mică parte fiind apoi depozitată la rece.

Un arbore de litchi acoperit cu fructe.
www.thespruce.com

Cum să crești litchi din semințe în 4 pași

Lichii conțin o singură sămânță care poate fi plantată. Deși litchiul nu va crește în condițiile noastre și, din păcate, nici nu va da roade. Cu toate acestea, poate fi o plantă de apartament drăguță și interesantă.

 1. Ia sămânța.
  Cumpărați fructele, mâncați-l și păstrați sâmburele. Aveți nevoie de acele fructe coapte (căutați lichii mai mari cu coajă roșie-violet) pentru viabilitatea eventualului fruct crescut.
 2. Înmuiați sămânța timp de trei zile.
  Clătiți ușor semințele și apoi uscați-le cu un prosop de hârtie. Puneți semințele într-un vas mic umplut cu apă caldă. Sămânța va trebui să stea timp de trei zile, ceea ce ajută la germinare. Schimbați apa în fiecare zi pentru a o menține proaspătă, iar când exteriorul seminței începe să crape, este timpul să plantezi.
 3. Plantați un răsad de litchi.
  Luați un recipient cu găuri de drenaj care are aproape 12 inci înălțime și umpleți-l cu pământ. Solul ar trebui să fie ușor acid. Îngropați sămânța complet, la aproximativ 2,5 cm în sol. Pentru a crește lychees, va trebui să imiteți un mediu subtropical: umed și cald. Păstrați ghiveciul într-o cameră caldă, dar țineți litchiul în creștere departe de lumina directă a soarelui. În primele etape de creștere, umbra este cea mai bună.
 4. Udați și mutați planta.
  Lichii au nevoie de mai multă apă decât planta de apartament obișnuită. Udați-l o dată la două zile și verificați solul pentru a vedea cât de umed este. Când frunzele verzi de litchi încep să iasă din sol, mutați vasul la lumina directă a soarelui. Lii hibernează la o temperatură de aproximativ 10 grade Celsius, dar poate tolera o scădere pe termen scurt a temperaturii sub 0 grade Celsius. Fertilizează planta de la sfârșitul lunii februarie până la sfârșitul lunii septembrie o dată la 14 zile cu îngrășăminte lichide comune pentru plante de apartament.

Care este diferența dintre lychee, rambutan și longan?

Lichii, rambutanii și longanii aparțin familiei Sapindaceae. Acestea sunt fructe exotice foarte asemănătoare, dar până la urmă putem găsi câteva diferențe între ele. Care sunt acestea?

Rambutan Lichii Longan
Cum arată din exterior? Cochilie roșie cu țepi lungi și moi. Piele roz denivelată. Pielea maroie mai netedă.
Ce este sub piele? Pulpă albă parfumată care înconjoară sămânța. Pulpă albă parfumată care înconjoară sămânța. Pulpă albă parfumată care înconjoară sămânța.
Ce gust are? Dulce și parfumat. Este cel mai dulce și mai parfumat. Mai acru, moscat.
În ce formă îl puteți cumpăra? Proaspete, uscate, conservate, congelate. Proaspete, uscate, conservate, congelate. Este mai greu să le găsești proaspete, mai degrabă le vei găsi uscate, conservate sau congelate.
Când este sezonul lui? Toamna si iarna. La sfârșitul primăverii până la începutul toamnei. La sfârșitul primăverii până la începutul toamnei.
De unde vine? Este originar din zona Malaeziei de astăzi. Provine din sud-estul Chinei și nordul Vietnamului și este cultivat mai ales în Asia de Sud-Est. Este originar din sud-estul Chinei, dar se găsește la altitudini mai mari decât litchiul.
Rambutan proaspăt, lychee și longan.
www.thomasfresh.com

Istoria lichiului și fapte interesante

Istoria litchiului a început în China cu mai bine de 2000 de ani în urmă . Copacii pe care cresc litchii au prosperat în zonele joase din sudul provinciilor Kwangtung și Fukien, în special lângă apă, de-a lungul râurilor și lângă coastă. În China a fost recunoscut ca regele tuturor fructelor și a fost lăudat în literatura chineză din 1059 d.Hr. Deși copacii pot trăi mii de ani, semințele lor trăiesc doar câteva zile. Acest lucru însemna că semințele nu puteau călători departe și să rămână viabile.

Cu toate acestea, de-a lungul timpului, au fost dezvoltate tratamente pentru semințe pentru a le menține viabile mai mult timp, iar litchii au început în sfârșit să migreze din China. Cultivarea sa răspândit mai întâi în zonele învecinate din Asia de Sud-Est, care se învecinează cu China și insulele sale din larg . De acolo, la sfârșitul secolului al XVII-lea, litchiul a fost adus în Birmania, apoi în India și Indiile de Est. Abia în secolul al XIX-lea, litchiul a ajuns în Occident. A apărut pentru prima dată în Anglia și Franța , unde a fost plantat în sere, iar de acolo a fost dus în Indiile de Est .

În anii 1920 , China a produs 13,6 milioane de kg de litchi și a rămas cel mai mare producător, o dominație care continuă și astăzi. Produce mai mult de 60% din producția globală . Astăzi, India a trecut pe locul doi în producția de litchi. De asemenea, puteți găsi o mulțime de copaci de litchi în Pakistan, Bangladesh, Birmania, Taiwan, Japonia, Filipine, Queensland, Madagascar, Brazilia și Africa de Sud.

Milan & Ondra

Amandoi suntem fani ai mancarii bune si ne place sa gatim. Pe acest site, vrem să vă inspirăm cu rețete tradiționale, dar și mai puțin obișnuite. Vom fi fericiți dacă veți încerca rețetele noastre și ne spuneți cum v-au plăcut. Pofta buna! :)

X