Lupin, o leguminoasă puțin cunoscută care a fost consumată de omenire de mii de ani. Includeți-l și în dieta dvs.

Când spunem lupin sau lupin, de obicei ne imaginăm o plantă cu flori mov distinctive care pot fi văzute în grădini și pe marginea drumului.

Puțini oameni știu că există și o versiune comestibilă a acestuia, pe care o clasificăm drept leguminoasă.

Seamănă cu soia în utilizare.

A fost un aliment popular în Egiptul antic, Grecia și Roma.

De ce și cum ar trebui să-l incluzi și în dieta ta?

Urmează cu noi pe urmele acestei plante pe jumătate uitate.

Ce este lupinul?

Lupinul este denumirea unui gen de plante care aparțin familiei leguminoase. Din acest motiv, numele ceh de lupin este atât de utilizat. Există aproape 200 de tipuri diferite de lupin în natură, iar acest lucru este legat de concepția greșită că lupinul este în primul rând planta cu flori în formă de struguri violet, roz sau albastru, cu care cei mai mulți dintre noi sunt familiarizați.

Aceasta este o singură specie, care nu este, de asemenea, foarte interesantă. Dar acest lucru nu se aplică altor specii. Din punct de vedere al consumului, speciile mai importante sunt lupinul alb și galben, care sunt clasificați ca leguminoase.

Cum arată și gust lupinul?

Semințele de lupin alb și galben sunt consumate în principal ca hrană. Semințele galben-albe sunt ascunse în păstăi. Se aseamănă cu fasolea ca formă și dimensiune, dar sunt puțin mai plate.

Dimensiunea lor este de aproximativ 1,5 cm. Gustul lupinului este ușor dulce, pentru unii oameni amintește de nuci. Este consumat în principal în sudul Europei, Egipt și America de Sud.

Semințe de lupin în palmier.
sursa: christianascucina.com

Tipuri de lupin și utilizări ale acestora

Cele mai cunoscute tipuri de lupin includ:

 • Lupin (Lupinus albus) – o cultură veche cultivată care provine din estul Mediteranei, semințele sunt consumate în principal ca leguminoase. În plus, din ea se prepară făină, lapte vegetal și înlocuitor de cafea. Se foloseste si in cosmetica, sustine regenerarea pielii. Nu în ultimul rând, este folosit și ca furaj.

 • Lupin galben (Lupinus luteus) – provine inițial din vestul Mediteranei, semințele galbene sunt consumate și ca garnitură sau aperitiv, sau murate.

 • Lupinul cu frunze multiple (Lupinus polyphyllus) – provine originar din America de Nord, dar s-a răspândit și pe teritoriul nostru, unde este considerat o specie invazivă, dar este plantat ca plantă ornamentală în parcuri și grădini pentru culorile sale frumoase. Semințele sale conțin alcaloizi otrăvitori.

 • Lupin cu frunze înguste (lupinus angustifolius) – cel mai des folosit în agricultură ca furaj pentru animalele de fermă, mai rar în industria alimentară pentru producția de făină.

 • Lupina hispanicus – crește în principal pe Peninsula Iberică.
Plante cu flori de lupini albi.
sursa: european-seeds-com

Lupinul ca leguminoasă sau ce conține lupinul?

Lupinul este foarte bogat în diferiți nutrienți. Conține în principal o cantitate mare de proteine și fibre, spre deosebire de soia, de exemplu, are un conținut mult mai mic de grăsimi. Lupinul nu conține gluten, așa că poate fi consumat și de celiaci. Dintre minerale, se remarcă mai ales prin conținutul ridicat de potasiu, magneziu, zinc și fier. În ceea ce privește vitaminele, este bogat în toată gama de vitamine B.

Valori nutriționale, vitamine și minerale în lupin

Este interesant să comparăm lupinul crud cu alte leguminoase comune, cum ar fi fasolea albă, mazărea, lintea și soia.

Lupin
100 g
Soia
100 g
Naut
100 g
fasole albă 100 g Mazăre
100 g
Linte
100 g
Energie 371 kcal 446 kcal 378 de calorii 333 de calorii 81 kcal 352 de calorii
Apă 10,4 g 8,54 g 7,68 g 11,3 g 78,9 g 8,26 g
Carbohidrați 40,4 g 30,2 g 63 g 60,3 g 14,4 g 63,4 mg
Proteinele 36,2 g 36,5 g 20,5 g 23,4 g 5,42 g 24,6 mg
Grasimi 9,74 g 19,9 g 6,05 g 0,85 g 0,4 g 1,06 mg
Fibră 18,9 g 9,3 g 12,2 g 15,2 g 5,7 g 10,7 mg
Lupin
100 g
Soia
100 g
Naut
100 g
fasole albă 100 g Mazăre
100 g
Linte
100 g
Vitamina B1 0,64 mg 0,874 mg 0,477 mg 0,437 mg 0,266 mg 0,873 mg
Vitamina B2 0,22 mg 0,87 mg 0,212 mg 0,146 mg 0,132 mg 0,211 mg
Vitamina B3 2,19 mg 1,62 mg 1,54 mg 0,479 mg 2,09 mg 2,6 mg
Vitamina B5 0,75 mg 0,793 mg 1,59 mg 0,732 mg 0,104 mg 2,14 mg
Vitamina B6 0,357 mg 0,377 mg 0,535 mg 0,318 mg 0,169 mg 0,54 mg
Vitamina C 4,8 mg 6 mg 4 mg 0 mg 40 mg 4,5 mg
Potasiu 1010 mg 1800 mg 718 mg 1800 mg 244 mg 677 mg
Fosfor 440 mg 704 mg 252 mg 301 mg 108 mg 281 mg
Magneziu 198 mg 280 mg 79 mg 190 mg 33 mg 47 mg
Sodiu 15 mg 2 mg 24 mg 16 mg 5 mg 6 mg
Calciu 176 mg 277 mg 57 mg 240 mg 25 mg 35 mg
Zinc 4,75 mg 4,89 mg 2,76 mg 3,67 mg 1,24 mg 3,27 mg
Fier 4,36 mg 15,7 mg 4,31 mg 10,4 mg 1,47 mg 6,51 mg

De ce să includeți lupinul în dietă?

Semințele de lupin sunt pline de proteine, fibre și au un conținut scăzut de ulei și amidon, motiv pentru care sunt adesea recomandate pentru pierderea în greutate, de exemplu. Lupinul conține, de asemenea, aminoacidul arginină, care ajută la scăderea tensiunii arteriale, scade colesterolul, trigliceridele și nivelul zahărului din sânge. Nu în ultimul rând, acționează și ca un prebiotic, îmbunătățind starea de sănătate a intestinelor noastre.

 • Sistemul digestiv și sistemul imunitar – consumul regulat de fasole lupin susține sănătatea intestinului și ajută la prevenirea constipației, a sindromului de colon iritabil și a altor probleme legate de sistemul digestiv. Datorită conținutului lor ridicat de fibre, sunt bune prebiotice, adică substanțe care hrănesc bacteriile bune din intestine. Cercetările au arătat, de asemenea, o legătură directă între aceste bacterii sănătoase și starea sistemului imunitar.

 • Boli cardiovasculare – lupinul ajută la reducerea hipertensiunii arteriale, s-a dovedit că extractele proteice din lupin corectează disfuncția endotelială vasculară. Protejând împotriva hipertensiunii, lupinul reduce și riscul unui atac de cord sau un accident vascular cerebral. Consumul de lupin reduce, de asemenea, glicemia și colesterolul ridicat, care sunt factori de risc pentru boli de inimă.

 • Protecție împotriva anemiei – lupinul conține o cantitate relativ mare de fier, care ajută la formarea hemoglobinei. Conținutul de vitamina C ajută ulterior la absorbția fierului. Anemia, sau anemia, poate cauza multe probleme, cum ar fi oboseala, dificultăți de respirație, pielea palidă.

 • Efect pozitiv asupra pielii – antioxidanții conținuți în lupin ajută la lupta împotriva radicalilor liberi nocivi. Printre altele, radicalii liberi pot duce la îmbătrânirea prematură a pielii asociată cu formarea petelor de vârstă și a ridurilor. Vitaminele și mineralele conținute de lupin hrănesc și pielea și îi conferă un aspect sănătos și strălucitor.

 • Păr sănătos – părul nostru este format din proteine. Prin urmare, conținutul ridicat de proteine din boabele de lupin ajută la formarea unei structuri sănătoase a părului. Părul este mai puternic, mai dens și mai durabil.

 • Scaderea in greutate – datorita continutului ridicat de fibre si proteine, consumul de lupini te face sa te simti mai satul pentru o perioada mai lunga de timp si reduce senzatia de satietate. Acesta este utilizat în multe tipuri de diete de reducere.

Mătreață și toxicitate

Semințele majorității soiurilor de lupin conțin alcaloizi și aminoacizi, care în cazul consumului pe termen lung în cantități mari și în formă uscată pot avea un efect negativ asupra organismului nostru. Există însă și soiuri care nu conțin aceste substanțe periculoase, sau conțin doar o cantitate minimă.

Acesta este cazul atât cu lupinile albe, cât și cu cele galbene. Cu toate acestea, se recomandă să înmuiați lupinul timp de câteva ore și să-l gătiți ca prevenire a posibilului conținut al acestor substanțe otrăvitoare. Astfel se elimina orice alcaloizi iar consumul de lupin tratat in acest fel este complet sigur.

Cum să mănânci lupin?

Prepararea lupinului este foarte simplă. Înainte de a vă pregăti lupinii, verificați-i și aruncați toate semințele deteriorate. Lupinul uscat trebuie să fie înmuiat înainte de gătit. Recomandarea generală este ca o cană (250 ml) de lupin să folosească aproximativ trei căni (750 ml) de apă.

Cel mai bine este să înmuiați lupinul peste noapte, timp de 12 ore. Apoi turnați apa de înmuiat și clătiți lupinul sub jet de apă. Acest lucru elimină substanțele care produc gaze. Se fierbe apoi usor intr-o oala cu apa, in functie de timpul de inmuiere, timpul de fierbere este in jur de o ora.

Semințe de lupin pe o farfurie gata de mâncat.
sursa: shelovesbiscotti.com

Lupinii și făina de lupin, care este făcută din ei, au utilizări similare în bucătărie ca majoritatea leguminoaselor.

 • Lupinul fiert poate fi folosit cu ușurință nu doar ca garnitură, dar poate fi adăugat în diverse salate sau amestecuri de legume, poate fi folosit și în rețetele de gulaș , poate fi o alternativă interesantă la gulașul de fasole.

 • Lupinul fiert amestecat poate fi aromat cu mirodenii și ierburi pentru a crea un tartinat gustos și sănătos.

 • Lupinii pot fi transformați cu ușurință într-o gustare sănătoasă. În acest caz, se recomandă să înmuiați lupinii timp de două zile, schimbând apa în fiecare zi. Apoi gătim lupinul până se înmoaie, îl clătim și îl întindem pe o farfurie. Inainte de servire, stropiti cu zeama de lamaie si stropiti usor cu sare si chimen.

 • Puteți folosi făină de lupin, de exemplu, în diverse rețete de clătite , avantajul lor va fi un gust ușor de nucă și fără gluten. În general, se poate spune că numai făina de lupin nu este recomandată pentru coacerea aluaturilor de drojdie.

Produse Lupin

Pe lângă lupinul uscat, puteți găsi și o gamă întreagă de alte produse cu lupin.

Făina de lupin este căutată nu numai pentru gustul său ușor de nucă, ci și pentru valoarea sa nutritivă și natura fără gluten. O caracteristică interesantă este culoarea sa ușor galbenă, pe care o adaugă și la feluri de mâncare. Este folosit nu numai pentru coacere, ci și pentru îngroșarea supelor, sosurilor și ca unul dintre ingredientele preparatelor din carne tocată.

Cafeaua cu lupin – o alternativă decofeinizată foarte populară la cafeaua clasică. Acestea sunt semințe de lupin prăjite și măcinate. Prepararea băuturii este foarte simplă, doar turnați apă clocotită peste amestec.

Tempeh de lupin – este produs în mod similar cu cel mai cunoscut tempeh de soia, adică prin fermentarea boabelor de lupin.

Lupin murat sau tremoso – acestea sunt semințe murate într-un murat sărat sau chiar dulce, care sunt apoi folosite cu ușurință în salate sau ca garnitură, deoarece nu necesită înmuiere .

Odată cu popularitatea alimentelor sănătoase, acum apar și alte produse, precum pastele cu lupin sau înlocuitorii de lapte de vacă.

Bol cu faina de lupin.
sursa: ketoconnecet.com

Cultivarea lupinului

Lupinul este o plantă anuală din familia leguminoaselor care crește până la o înălțime de aproximativ un metru. Se caracterizează prin frunze pețiolate compuse, care sunt de obicei formate din 7-9 frunze în formă de ou.

Partea inversă a frunzelor este acoperită cu fire de păr. Inflorescența tuturor tipurilor de lupin este un racem, care poate atinge o lungime de până la 20 cm. În funcție de soi, florile sunt albe, galbene, violete, roz sau albastre. Florile formează apoi o păstaie, care conține un număr mic de semințe, de obicei în jur de cinci.

Diferite specii de lupin se găsesc în Europa, America de Nord și de Sud și Orientul Mijlociu.

Cele mai vechi dovezi ale lupinului ca cultură cultivată datează din secolul al 22-lea î.Hr., semințele sale au fost găsite în mormintele vechilor faraoni egipteni. Cel mai mare producător de lupin astăzi este Australia, urmată de Polonia și Rusia.

Lupinul este uneori cultivat pe câmp nu numai ca cultură culturală, ci și ca furaj pentru animalele de fermă, sau uneori este și arat în sol, deoarece îi furnizează o serie de nutrienți necesari. Pe de altă parte, datorită faptului că multe tipuri de lupin conțin alcaloizi otrăvitori, de exemplu, lupinul cu mai multe frunze, care crește relativ abundent în Republica Cehă, eventualul consum al acestuia poate reprezenta un pericol pentru animalele sălbatice.

Lupin cu mai multe frunze cu creștere liberă.
sursa: giardinaggio.it

Lupinul ca aliment al viitorului

Datorită lipsei de pretenții, utilizării în alimentație și agricultură și a valorilor nutriționale excelente, lupinul este adesea discutat ca o posibilă cultură a viitorului, în special în zonele lumii a treia. Este astfel considerată una dintre culturile care ar putea ajuta la deficitul de alimente în unele părți ale lumii, din cauza creșterii constante a populației.

Lupin în grădină

Dacă decideți să creșteți lupinul ca floare ornamentală în grădina dvs., veți fi mulțumit nu numai că cultivarea lui nu necesită nicio îngrijire specifică, ci și că, dacă îi îndepărtați tulpinile uzate, vă puteți bucura de florile sale toată vara.

Cel mai ușor este să crești lupini din semințe, nu este necesară plantarea prealabilă. Trebuie doar să plantezi semințele în patul de flori toamna și anul viitor în iunie te vei putea bucura de florile sale colorate.

Milan & Ondra

Amandoi suntem fani ai mancarii bune si ne place sa gatim. Pe acest site, vrem să vă inspirăm cu rețete tradiționale, dar și mai puțin obișnuite. Vom fi fericiți dacă veți încerca rețetele noastre și ne spuneți cum v-au plăcut. Pofta buna! :)

X