Macul este una dintre comorile bucătăriei cehe. Știai aceste informații despre el?

Chifle, prăjituri, ștrudele, gogoși sau tăiței.

Ce au in comun? Mac.

În bucătăria noastră, aceste mici semințe albastre-negru au o poziție cu totul specială.

Ele fac parte din multe tipuri diferite de aluat, dar nu numai din ele.

Ce efecte pozitive are consumul lor asupra sănătății noastre?

Știați că Cehia este cel mai mare producător de mac din lume?

Să aruncăm o privire mai atentă la această cultură interesantă.

Tipuri de mac

Omenirea a consumat diverse tipuri de semințe și semințe de milenii. În plus, multe dintre ele sunt considerate în prezent o parte importantă a unei diete sănătoase. În scop alimentar, macul de sămânță sau papaver somniferum este cel mai cultivat, dar există mult mai multe specii și varietăți.

  • Mac semănat (pentru hrană) – semințe comestibile de diferite culori, de obicei albastru sau albastru-negru, soiul de mac albastru ceh este cel mai cultivat în Republica Cehă. A fost crescut special pentru a avea un conținut foarte scăzut de alcaloizi și gustul său este atât de plăcut dulce. Dar există și soiuri cu semințe albe.

  • Mac tehnic (industrial) – cultivat în principal în scopuri farmacologice. Este folosit pentru a extrage alcaloizi, în special morfina și codeina. Semințele de mac tehnic sunt de obicei maro sau gri și gustul lor este lemnos până la fierbinte.

  • Macul de opiu – cultivat în principal în Asia pentru producția ilegală de opiu

  • Mac – o specie cu creștere liberă cu flori roșii tipice, care este, de asemenea, un simbol al veteranilor

În magazine, putem cumpăra mac în două forme diferite – mac întreg și mac măcinat.

Diferența dintre macul albastru ceh și macul alb.
sursa: tradevalley.com

Mac întreg

Acestea sunt semințe de mac întregi netulburate. Acestea pot fi folosite așa cum sunt, de exemplu, pentru a presăra produse de patiserie coapte acasă. Avantajul întregului mac este că are un termen de valabilitate mai lung și, în același timp, își păstrează aroma și gustul mai mult timp. Dacă este necesar, poate fi pur și simplu măcinat cu o râșniță înainte de utilizare. Unii nutrienți sunt absorbiți mai bine în organism din semințele de mac măcinate.

Seminte de mac macinate

Semințele de mac proaspăt măcinate, pe care le obținem din semințele măcinate acasă, sunt mult mai aromate și mai gustoase decât macul măcinat ambalat cumpărat dintr-un magazin, al cărui avantaj este în principal ușurința și viteza de utilizare.

Din păcate, semințele de mac măcinate se deteriorează relativ repede, așa că nu sunt potrivite pentru depozitarea pe termen lung. Din acest motiv, producătorii tratează adesea semințele de mac măcinate ambalate cu un proces de termostabilizare. Acesta din urmă prelungește termenul de valabilitate, deoarece îl împiedică să devină râncezit, dar în același timp are un efect negativ asupra aromei și gustului.

Palmieri cu semințe de mac întregi și măcinate.
sursa: washingtonpost.com

Mac comestibil

Macul este folosit in scopuri culinare in toata lumea, poate fi consumat atat crud cat si tratat termic.Cu toate acestea, utilizarea sa variaza usor teritorial. Este foarte popular în toate țările slave, precum și în Germania, Austria și Ungaria, unde este folosit ca umplutură pentru chifle, ștrudele, ștrudele, prăjiturile și alte produse.

Este de fapt o alternativă la alte umpluturi, precum brânză de vaci, dulceață sau marmeladă. Semințele de mac pot fi folosite și împreună cu zahăr și unt ca topping pentru mâncăruri dulci, cum ar fi găluștele cu fructe.

În alte țări europene și America de Nord, semințele de mac sunt folosite în principal ca stropire pe produse de panificație. În SUA, este de obicei combinat cu lămâie în produse de patiserie dulci, cum ar fi brioșe, și este, de asemenea, utilizat în preparate sărate, cum ar fi sosurile de salată și toppingurile de covrigi.

Depozitare

Semințele întregi de mac trebuie păstrate într-un loc răcoros, uscat și întunecat, în recipiente ermetice. În acest fel, rămâne proaspăt până la șase luni. Semințele de mac proaspăt măcinate se consumă cel mai bine imediat sau, dacă este necesar, pot fi păstrate la frigider trei zile sau congelate, ceea ce le va păstra câteva luni.

Ce conține macul?

Macul nu este doar foarte gustos, ci și interesant în ceea ce privește compoziția sa nutritivă. Proporția sa cea mai mare este formată din grăsimi, cu o proporție foarte favorabilă de acizi grași nesaturați. De asemenea, conține multe proteine, fibre și o gamă largă de vitamine, în special grupa B. Dintre minerale, se remarcă în special prin conținutul ridicat de calciu, fosfor, mangan, zinc și fier.

Valorile nutriționale ale semințelor de mac

Este interesant să comparăm macul cu alte tipuri de semințe consumate frecvent, precum floarea soarelui, dovleacul, inul, susanul sau chia.

Mac
100 g
Seminte de floarea soarelui
100 g
Semințe de dovleac
100 g
seminte de susan
100 g
Seminte de in
100 g
Seminte de chia 100 g
Energie 525 de calorii 582 de calorii 559 de calorii 573 de calorii 534 de calorii 486 de calorii
Apă 5,95 g 1,2 g 5,23 g 4,69 g 6,96 g 5,8 g
Carbohidrați 28,1 g 24,1 g 10,7 g 23,4 g 28,9 g 42,1 g
Proteinele 18 g 19,3 g 30,2 g 17,7 g 18,3 g 16,5 g
Grasimi 41,6 g 49,8 g 49 g 49,7 g 42,2 g 30,7 g
Fibră 19,5 g 11,1 g 6 g 11,8 g 27,3 g 34,4 g
Linguri cu douăsprezece tipuri diferite de semințe.
sursa: lcliving.ca

Vitamine si minerale

Mac
100 g
Seminte de floarea soarelui
100 g
Semințe de dovleac
100 g
seminte de susan
100 g
Seminte de in
100 g
Seminte de chia 100 g
Vitamina B1 0,854 mg 0,106 mg 0,273 mg 0,791 mg 1,64 mg 0,62 mg
Vitamina B2 0,1 mg 0,246 mg 0,153 mg 0,247 mg 0,161 mg 0,17 mg
Vitamina B3 0,896 mg 7,04 mg 4,99 mg 4,52 mg 3,08 mg 8,83 mg
Vitamina B5 0,324 mg 7,04 mg 0,75 mg 0,05 mg 0,985 mg
Vitamina B6 0,247 mg 0,814 mg 0,143 mg 0,79 mg 0,473 mg
Vitamina C 1 mg 1,4 mg 1,9 mg 0,6 mg 1,6 mg
Potasiu 719 mg 850 mg 809 mg 468 mg 813 mg 407 mg
Fosfor 870 mg 1160 mg 1230 mg 629 mg 642 mg 860 mg
Magneziu 347 mg 129 mg 592 mg 351 mg 392 mg 335 mg
Mangan 6,71 mg 2,11 mg 4,54 mg 2,46 mg 2,48 mg 2,72 mg
Calciu 1440 mg 70 mg 46 mg 975 mg 255 mg 631 mg
Zinc 7,9 mg 5,29 mg 7,81 mg 7,75 mg 4,34 mg 4,58 mg
Fier 9,96 mg 3,8 mg 8,82 mg 14,6 mg 5,73 mg 7,72 mg

Macul și sănătatea

Semințele de mac conțin compuși chimici unici de origine vegetală care au proprietăți antioxidante, preventive și, în general, de promovare a sănătății. Cum ne afectează sănătatea micile semințe albastre-negru?

  • Boli cardiovasculare – semințele de mac sunt bogate în acizi grași precum acizii oleic și linoleic. Acidul oleic ajută la scăderea colesterolului rău și la creșterea colesterolului bun din sânge. Acest lucru ajută la prevenirea unui număr de probleme cardiovasculare, inclusiv infarct miocardic sau accident vascular cerebral. În plus, este bogat și în magneziu și potasiu, care au un efect pozitiv asupra hipertensiunii arteriale.

  • Sistemul digestiv – semințele de mac sunt o sursă excelentă de fibre, care beneficiază digestia prin promovarea mișcărilor intestinale, creșterea numărului de bacterii sănătoase și ameliorarea unor probleme digestive, precum constipația. În plus, fibrele se leagă de sărurile biliare, un produs al colesterolului, și reduce reabsorbția acestora în colon.

  • Insomnie – conținutul ridicat de magneziu ajută la îmbunătățirea calității și a duratei somnului. In plus, substantele continute de mac au un efect benefic asupra reglarii metabolismului, care favorizeaza si somnul. În cazul problemelor de a adormi, bunicile noastre recomandau adesea să bei o cană de lapte cald cu miere și semințe de mac.

  • Probleme ale pielii – acizii și mineralele esențiale și vitaminele din grupa B sunt ajutoare eficienți în lupta cu o serie de probleme ale pielii, inclusiv eczeme, beneficiind și de sănătatea părului și a unghiilor. Macul poate fi folosit și ca exfoliant natural pentru a îndepărta celulele moarte ale pielii.
Seminte de mac cu mac.
sursa: nbcnews.com

Greață după semințe de mac

Greața după consumul de semințe de mac poate apărea în două cazuri. Primul caz este legat de depozitarea slabă a macului, când uleiul pe care îl conțin semințele râncedește. A doua cauză poate fi consumul excesiv de mac tehnic. Semințele sale nu sunt inițial destinate consumului, sunt de fapt deșeuri, dar uneori, din păcate, ajung pe rafturile magazinelor.

Macul ca drog

Macul este folosit nu numai în industria alimentară, ci și în industria farmaceutică. Din acest punct de vedere, macul este privit ca o plantă medicinală. Efectele calmante și liniștitoare ale semințelor de mac necoapte au fost folosite în medicina populară din timpuri imemoriale.

Macul necoapt conține alcaloizi, în principal morfină, codeină, tebaină și papaverină, care se găsesc în principal în așa-numiții maci, semințele de mac și în partea superioară a tulpinii. Makovina este folosită și în industria farmaceutică.

Cel mai important alcaloid este morfina. Este utilizat în principal pentru a reduce durerea severă asociată afecțiunilor postoperatorii sau cancerului. Un altul este codeina, care are efecte similare, dar mai slabe și se găsește în picăturile pentru tuse. Papaverina este utilizată în relaxantele musculare netede.

Opiu

Opiul se referă la sucul lipicios uscat obținut din maci necoapți ai anumitor tipuri de maci. Acest suc conține o proporție mare de diverși alcaloizi, cum ar fi morfina, codeina sau tebaina, care sunt denumiți în mod colectiv ca opiacee.

În trecut, opiumul era adesea fumat, fie singur, fie în combinație cu tutun sau hașiș. Astăzi, este parțial folosit de industria farmaceutică, dar o parte semnificativă ajunge în laboratoare ilegale, unde se face heroină din ea.

Macii necoapți ca sursă de opiu.
sursa: 88acres.com

Dulciuri cu mac

Semințele de mac au utilizări foarte versatile în bucătărie, dar sunt folosite mai ales pentru a pregăti o mare varietate de produse de patiserie și alte mâncăruri dulci. Savoarea lor este sporită prin prăjirea lor într-o tigaie la foc moderat. Prăjirea blândă eliberează uleiuri esențiale aromate în semințe și crește crocantitatea acestora.

Produse de patiserie

Cel mai adesea, semințele de mac sunt folosite pentru a pregăti o varietate de produse de patiserie și deserturi, care pot fi consumate la micul dejun, ca gustare sau servite ca gustare sau cafea. Majoritatea produselor de patiserie conțin semințe de mac sub formă de umplutură de semințe de mac . Există multe variante, de exemplu îmbogățite cu stafide, nuci, nucă de cocos, vanilie sau lămâie. Rețeta de bază conține de obicei semințe de mac proaspăt măcinate, zahăr, lapte și, de asemenea, o cantitate mică de rom și scorțișoară.

Cele mai populare prăjituri cu semințe de mac sunt cele făcute din aluat de drojdie. Plăcintele cu mac se prepară fie singure, fie în combinație cu prune, ceea ce este absolut irezistibil. Pe lângă plăcinte, cu siguranță vă amintiți chiflele cu mac nu numai din basme. Al treilea clasic de mac este ștrudelul, care poate fi preparat nu numai din aluat dospit, ci și azim sau foietaj.

Un alt desert popular, de exemplu cu ceai sau cafea, sunt semințele de mac . Este de obicei o chiflă foarte simplă, uniformă, în care, în funcție de preferințele personale, semințele de mac pot fi folosite întregi sau măcinate. În mod similar, semințele albastru-negru pot fi adăugate și la rețetele de brownie. Puteți face sărbătorile de Crăciun mai sănătoase și mai interesante cu ajutorul biscuiților cu semințe de mac , care pot fi preparate într-o varietate de versiuni coapte și necoapte.

Mâncare dulce

Nu numai copiii, ci și mulți adulți au o slăbiciune pentru alimente dulci. Nu ne putem imagina multe dintre ele fără semințe de mac. Străinilor li se pare deseori puțin ciudată această utilizare a macului, dar nu permitem aceste delicatese clasice ale bucătăriei noastre. Când te gândești la pastele dulci, tăițeii clasici cu semințe de mac sunt printre primii care vin în minte.

Dar asta nu este tot, combinația de mac și cartofi este și foarte gustoasă. Rezultatul său sunt în principal semințe de mac sau conuri. O altă caracteristică unică a bucătăriei cehe sunt diverse găluște cu fructe. Găluștele cu prune se potrivesc cel mai bine cu semințe de mac , pot fi făcute din cartofi, brânză de vaci și aluat de drojdie.

Macul în bucătăria asiatică

În India și Pakistan, semințele de mac măcinate sunt adesea gătite cu cartofi sau dovlecei sau sunt consumate sub formă de pastă cu ceapă tocată, ardei iute, ulei de muștar și orez. O altă delicatesă este Posto Bora, sau pasta de semințe de mac prăjite. Se prepara din seminte de mac macinate asezonate cu ceapa asezonata, ardei iute, ulei de mustar si putina sare, apoi amestecul lor se prajeste.

De asemenea, folosesc semințe de mac în bucătăria indiană ca agent de îngroșare, adesea adăugate la curry, dips sau mâncăruri dulci. O delicatesă interesantă este Pudachi Wadi, care este un amestec de semințe de mac, nucă de cocos deshidratată, ceapă și coriandru, care este apoi umplut într-un ambalaj de făină gram.

Produse din mac

Deși cel mai adesea ne gândim la semințele de mac în forma lor integrală sau măcinată, aceasta nu este singura lor utilizare. Ele sunt, de asemenea, utilizate pentru producerea altor câteva produse.

Laptele de mac este căutat în special de vegetarieni și vegani ca o alternativă foarte gustoasă pe bază de plante la laptele clasic, deoarece semințele de mac sunt foarte bogate în calciu. Procesul de producție este foarte simplu. Doar amestecați macul cu apă și lăsați-l la infuzat aproximativ 24 de ore. Apoi amestecați bine amestecul într-un blender. De asemenea, îl puteți aroma cu sirop de arțar sau vanilie. După amestecare, filtrați lichidul prin pânză de brânză.

Uleiul din semințe de mac este produs prin presarea semințelor de mac, are o culoare galben deschis și o aromă de nucă. Pe langa scopuri alimentare, in acest caz este un ulei presat la rece, este folosit si pentru vopsire, pentru producerea vopselelor in ulei si se adauga si la lacuri sau sapunuri de miez. Uleiul din semințe de mac poate fi aplicat și pe piele, lăsând-o moale și hidratată.

Lapte de mac într-o sticlă.
sursa: ketodietapp.com

Cultivare și atracții

Macul este o plantă anuală de origine mediteraneană și Asia Mică aparținând familiei macului. Numele său latin este papaver somniferum. Are nevoie de multă lumină solară și de sol fertil pentru a crește.

În funcție de soi, primăvara apar flori albe, roșii, violete sau albastre pe tulpini lungi, care apoi se transformă în maci sferici sau ovali. Macii măsoară în medie 4-6 cm în lungime și 3-4 cm în lățime și conțin un număr de semințe mici care zdrăngănesc atunci când sunt scuturați în interiorul macilor uscați.

De asemenea, semințele de mac pot avea culori diferite, în funcție de soi. În condițiile cehe, macul albastru ceh a fost crescut special, care are un conținut foarte scăzut de alcaloizi și, prin urmare, este potrivit pentru uz alimentar.

Primele dovezi ale macului au fost găsite în Marea Mediterană, unde a fost folosit ca sedativ ușor încă din anul 2700 î.Hr. În Europa medievală, diferite soiuri de maci au fost cultivate ca flori ornamentale.

Câmp de mac înflorit.
sursa: pixabay.com

mac boem

În prezent, macul este cultivat în câteva zeci de țări, unele dintre ele ilegal. În multe țări, nu este folosit în scopuri alimentare, ci pentru industria farmaceutică. Cel mai mare producător de mac este Cehia, urmată de Turcia și Spania. Apropo, macul nu se consumă chiar în Turcia, macul alb cultivat aici este destinat exportului în India.

Macul din Republica Cehă a fost cultivat pe teritoriu din timpuri imemoriale, înregistrarea celei mai vechi descoperiri de mac pe teritoriul nostru este de la Ostrov u Stříbra de la sfârșitul epocii bronzului, aproximativ 800 de ani î.Hr. Putem găsi și dovezi ale importanței mac pe teritoriul nostru în limba cehă.

Cuvântul mac a dat naștere la o serie de nume proprii, de exemplu Makovský sau Makalouš, precum și nume locale precum Makov, Makotřasy, Makolusky. Motivele de mac apar adesea și în arta populară, cântece și basme. Interesant este că macul apare și într-unul dintre primele cântece pe care copiii noștri le învață – Čižečka, čižečka.

Pasăre mică, pasăre mică, pasăre mică,
spune-mi fetiță, cum seamănă maci?
Oricum, așa seamănă maci, oricum, așa seamănă maci,
oricum seamănă maci, așa seamănă maci.

Republica Cehă produce în medie 23.000 de tone de semințe de mac pe an. Din acestea, în țara noastră se consumă în jur de 4.500 de tone. Consumul anual de mac pe locuitor se ridică astfel la aproximativ 430 de grame, acesta fiind cel mai probabil cel mai mare consum la scară globală.

Macul ca simbol al celor care au murit în primul război mondial.
sursa: pledger-bet.de

Floarea de mac ca simbol

Floarea roșie de mac este un simbol universal acceptat de respect și amintire pentru cei care au murit în Primul Război Mondial. Se spune că această semnificație a macului a apărut deoarece macii, care sunt rezistenți, dar fragili, au fost o parte comună a peisajului de pe frontul de vest în timpul Marelui Război.

În celebrul său poem „În câmpurile Flandrei”, maiorul John McCrae a scris despre această frumoasă floare roșie care a crescut peste mormintele celor care au făcut sacrificiul suprem și au înfrumusețat peisajul ruinat. Pinul de rever este purtat în special pe 11 noiembrie de Ziua Veteranilor.

Milan & Ondra

Amandoi suntem fani ai mancarii bune si ne place sa gatim. Pe acest site, vrem să vă inspirăm cu rețete tradiționale, dar și mai puțin obișnuite. Vom fi fericiți dacă veți încerca rețetele noastre și ne spuneți cum v-au plăcut. Pofta buna! :)

X