Mazărea este o cultură fără pretenții care te va surprinde prin versatilitatea lor.

Mazarea contine o cantitate mare de proteine vegetale fara colesterol.

De asemenea, este plin de vitamine și minerale de care organismul nostru are absolut nevoie.

Păstăile comestibile de mazăre sunt o alegere excelentă pentru o gustare sănătoasă.

Ce este un bob de mazăre și ce este un bob de mazăre?

Mazărea este o legumă sau o leguminoasă?

Nu numai aceste întrebări vor primi răspuns în articolul nostru.

Mazăre sau mazăre?

Mazarea si mazarea fac parte din fructul (pastaia) aceleiasi plante ( Pisum sativum ).

Un bob de mazăre este un bob imatur, în timp ce un bob de mazăre este o sămânță complet maturată. După recoltare, mazărea este uscată și tratată termic (proces asemănător pasteurizării), dar mazărea nu suferă niciun tratament, rămâne crudă.

Mazăre

Este un fruct dulce necopt, plin de apă și zahăr. Este destinat consumului rapid, se mentine proaspat maxim 3 zile la rece. Isi pierde din dulceata si suculenta la doar cateva ore dupa cules. Zahărul se transformă în amidon, iar mazărea tânără are un gust mai făinoasă.

Conține o cantitate semnificativă de vitamine, în special vitamina A, C, K, tiamină și acid folic. Vitamina A este un element important pentru funcționarea sistemului imunitar, sprijinind și formarea globulelor roșii.

O jumătate de cană de mazăre tânără conține 1,84 mg din această vitamină, ceea ce este chiar mai mult decât doza zilnică recomandată. Pentru femeile însărcinate cărora li se recomandă să consume o cantitate mai mare pe zi, această cană jumătate plină oferă până la 115%.

Mazăre verde tânără într-o păstăie
sursa: freepik.com

Ce să gătești din mazăre?

 • Cel mai des este folosit în salatele de legume proaspete în combinație cu ierburi proaspete și iaurt. De asemenea, va adăuga o notă de prospețime unei salate delicioase de casă .
 • Dacă vă plac gustările sănătoase, nu uitați să încercați tartina de mazăre . Se potrivește și ca garnitură ușor prăjită pentru pește sau poți încerca o versiune mai sănătoasă a risottoului din el.
 • Crema de mazăre este, de asemenea, un fel de mâncare universal, care se servește ca supă, dar dacă este necesar, poate fi ușor transformată într-o garnitură grozavă pentru carne.

Mazăre

Mazărea conține până la 85% mai puțină apă decât mazărea, perioada de valabilitate a acestora este de până la câțiva ani atunci când este depozitată în recipiente resigilate.

În comparație cu „eul său mai tânăr”, își pierde conținutul de vitamine, în schimb, are mult mai multe minerale. Este o sursă importantă de fier, potasiu, magneziu și, de asemenea, carbohidrați; oferă organismului mai multă energie.

Potasiul este indispensabil organismului uman. Este important pentru buna functionare a tesuturilor si muschilor; deficiența lui se manifestă tocmai în spasme musculare. Doza zilnică recomandată pentru un adult este de 390 mg. Vestea bună este că o porție de garnitură sub formă de piure de mazăre este suficientă pentru a obține această doză optimă de potasiu.

Leguminoase uscate de mazăre verde
sursa: freepik.com

Mă joc în bucătărie

 • Mazarea uscata este cea pe care o cunosti cel mai des din magazine. Este folosit în mod clasic la binecunoscuta supă de mazăre . Este popular și terciul de mazăre cu carne afumată, dar și alte variante – cu cârnați sau cârnați, cu turmeric sau curry, cu ou prăjit și arpagic.
 • Morcovii aburiți cu mazăre sunt ușor de pregătit. Datorita morcovilor sanatosi (care elibereaza 35% beta-caroten in plus datorita prepararii prin abur) si mazarei ca sursa de potasiu, acest fel de mancare devine cel mai sanatos pranz pentru copii.

Păstăi de mazăre

Naturalistul morav JG Mendel 1 a fost deja implicat în prima încrucișare a soiurilor de mazăre și a pus astfel bazele domeniului geneticii. Tot datorită acestei inițiative, de-a lungul timpului, au fost crescute soiuri care au nu doar semințe comestibile, ci și păstăi întregi. Un astfel de soi este mazărea sugar snap, motiv pentru care aceste păstăi sunt adesea numite mazăre sugar snap.

Păstăile nu rămân proaspete mult timp după ce au fost culese, așa că este necesar să le procesați cât mai repede posibil. Sunt bogate în fibre solubile, vitamina A și C. De asemenea, sunt sărace în grăsimi și fără colesterol.

Fibrele solubile conținute în păstăi acționează ca un probiotic natural pentru intestinul uman. În ceea ce privește vitamina C, doar 20 de păstăi de mazăre proaspete asigură aproximativ 51% din doza zilnică recomandată pentru un adult. Această vitamină acționează ca un antioxidant natural și protejează ADN-ul de deteriorarea radicalilor liberi.

Pastai verzi de mazare si mazare
sursa: greenprophet.com

Păstăi de mazăre și ce să gătești cu ele

 • Păstăile sunt o opțiune grozavă pentru o gustare sănătoasă și crocantă – chiar așa, crude. Sotit ușor în unt, este un acompaniament gustos pentru fripturi. De asemenea, le puteți combina cu orice legume proaspete pentru a crea salate unice și mai ales sănătoase.
 • De asemenea, este potrivită ca un alt tip de legume în așa-numitul fel de mâncare de pui , se recomandă să le adăugați doar la sfârșitul gătitului pentru a nu fi fiert. Și dacă aveți chef de aperitive, asigurați-vă că încercați o variantă de păstăi proaspete umplute cu umplutură sau tartinat.

Comparație nutrițională și vitamine în mazăre / mazăre

Mazăre proaspătă
100 g 2
Mazăre uscată
100 g 3
Păstăi de mazăre
100 g 4
Carbohidrați 14,5 g 60,4 g 7,55 g
Proteinele 5,4 g 24,6 g 2,8 g
Fibră 5,1 g 25,5 g 2,6 g
Zaharuri 5,7 g 8,0 g 4 g
Grasimi 0,4 g 1,2 g 0,2 g
Vitamina A 765 UI 149 UI 180 UI
Vitamina C 40,0 mg 1,8 mg 60 mg
Vitamina K 24,8 mcg 14,5 mcg 25 mcg
niacina 2,1 mg 2,9 mg 0,6 mg
Folat 65,0 mcg 274 mcg 42 mcg
Colina 28,4 mg 95,5 mg 17,4 mg
Calciu 25,0 mg 55,0 mg 43 mg
Magneziu 33,0 mg 115 mg 24 mg
Potasiu 244 mg 981 mg 200 mg
Seleniu 1,8 mcg 1,6 mcg 0,7 mg
Fier 1,5 mg 4,4 mg 2,08 mg

Legume sau leguminoase?

Răspunsul este: ambele. Mazarea tânără crudă și păstăile sunt clasificate ca legume cu amidon. În timp ce o sămânță de mazăre coaptă este o leguminoasă.

Majoritatea soiurilor sunt cultivate cu caracteristici specifice și cu un scop clar de producție. Adică tipuri specifice produse precum mazărea și păstăile (legume) și pe de altă parte celelalte – precum mazărea (legumele). Cu toate acestea, se poate întâmpla ca un soi destinat cultivării legumelor pur și simplu să se supracoace și să devină leguminoase.

Mazăre și mazăre – specii

Să ne familiarizăm cu soiurile de mazăre și mazăre.

mazăre englezească

Un soi cultivat pentru mazăre crudă și nu are păstăi comestibile. Se mai numește și mazăre verde sau mazăre de grădină.

Mazăre de zăpadă

Denumită adesea mazăre chinezească sau păstăi chinezești. Are păstăi plate comestibile, care, totuși, nu trebuie umplute cu mazăre înainte de recoltare dacă intenția este de a produce doar păstăi. Prin urmare, este recoltat ca fiind complet plat.

Mazăre cu zahăr

Este un soi încrucișat din engleză și mazăre de zăpadă. La această specie, mazărea tânără este lăsată să crească. Păstăile sunt comestibile și pot fi consumate chiar în același timp cu mazărea tânără din interior.

Mazăre semănată

Produs ca leguminoasă, adică pentru semințele sale coapte. Acest tip de leguminoase este cel mai des folosit pentru consumul uman, fie că este supus unui proces de uscare sau de conservare. Se vinde atat intreg cat si pe jumatati.

Mazăre de măduvă

Are un strat de semințe ferm și boabe mari. Este cultivat în scopul de leguminoase și prelucrare ulterioară – pentru producerea de amidon. În unele cazuri, se cultivă în loc de mazăre – este, prin urmare, o specie care este recoltată și ca boabe imature.

Mazăre galbenă (de câmp).

Uneori numită și mazăre albă sau Matar Dal. Semințele acestui soi sunt mai degrabă albe, cultivate în scopul formării uscate mature. Acest bob de mazăre capătă culoarea galbenă din exfolierea pielii. Ca și mazărea despicată, sunt disponibile întregi sau împărțite.

(Arțar) mazăre de arțar

Mazarea de arțar are o aromă de nucă și o culoare maro spre roșie. Semințele sunt lăsate nu numai să se coacă, ci și să se usuce în mod natural cât mai mult timp posibil înainte de a fi recoltate. Acest soi nu este obișnuit, prin urmare nu este la fel de accesibil ca, de exemplu, mazărea verde.

Este grozav în supe, dar și ca friptură la cuptor – adesea ca garnitură cu carne de vită. Mazarea de arțar este ușor de recunoscut în timpul sezonului de creștere, florile sale sunt violete, în timp ce alte soiuri au alb.

Atenţie! Mazărea cu ochi negri nu este mazăre

Deși se numește bob de mazăre, este de fapt o fasole. Alte leguminoase care sunt uneori numite greșit mazăre includ năut, mazăre porumbei și mazăre fluture.

Mazăre și mazăre, legume și leguminoase – o privire de ansamblu mare

Cultivat
pentru semințele imature
(Mazăre)
Cultivat
pentru seminte coapte; apoi uscate

(Mazăre)
Cultivat
pentru păstăile comestibile necoapte
(Mazăre)
Legume Leguminoase Leguminoase
după coacerea semințelor
Mazăre da Nu Nu da Nu da
Mazăre de grădină da Nu Nu da Nu da
mazăre englezească da Nu Nu da Nu da
Matar Dal (Mazăre galbenă) Nu da Nu Nu da da
Mazăre semănată Nu da Nu Nu da da
Mazăre de arțar (arțar). Nu da Nu Nu da da
Mazăre cu zahăr da Nu da da Nu da
Mazăre de zăpadă Nu Nu da da Nu da
Mazăre de măduvă da da Nu da da da

Balonare și gaze

Ca și alte leguminoase, mazărea conține și rafinoză – carbohidrați care scapă literalmente de digestie. Ele sunt absorbite doar în intestinul gros, iar bacteriile intestinale eliberează așa-numitele gaze reziduale în timpul descompunerii lor; provocând astfel gaze.

Mazarea contine si lectine, toxine naturale gasite in plante. Cu toate acestea, aceste toxine pot coagula și suprima celulele roșii din sânge. Persoanele cu digestie mai sensibilă pot avea o problemă cu această proteină specifică sub formă de balonare menționată mai sus, dureri de stomac și intestinal sau chiar diaree.

Perturbarea efectului lectinelor se poate realiza prin înmuierea sau albirea mazărei.

Scufundare

Pentru ca mazărea să fie mai ușor de digerat, se recomandă să le înmoaie în apă cel puțin 24 de ore înainte de gătire. Această procedură spăla o mare parte din carbohidrații problematici și, de asemenea, scurtează timpul de gătire.

Albire

Albirea este un proces cu adevărat universal care oferă o mulțime de beneficii, motiv pentru care devine parte a preparării multor legume.

 • Reduce balonarea.
 • Păstrează gustul original (dulcerea la mazărea tânără).
 • Reține toți nutrienții, mineralele și vitaminele necesare în cultură.
 • Ajută la păstrarea culorii verde strălucitor (pentru fiecare legumă) chiar și în timpul finisării.
 • Previne fierberea în timpul tratamentului termic ulterior; mentine forma si textura.
 • Prelungește termenul de valabilitate al legumelor congelate (mazărea albită poate rezista până la 8 luni în congelator fără deteriorare).
Albire de mazăre și mazăre
sursa: foolproofliving.com

Cum se albi mazărea?

 1. Umpleți o oală mare cu apă până la refuz (baza de albire este într-adevăr multă apă), adăugați suficientă sare (se recomandă cel puțin 30 g de sare pentru 1 litru de apă) și aduceți la fiert.
 2. Se prepară mazăre, mazăre, păstăi; curatati, daca este necesar spalati.
 3. Puneți legumele în apă clocotită și lăsați-le să fiarbă 2 minute (nu mai mult).
 4. Se scurge apoi repede si se pune imediat intr-un vas cu apa cu gheata; nu vă fie teamă să adăugați bucăți de gheață, de exemplu. Răcirea trebuie să fie imediată și cât mai puternică.
 5. După 2 minute în apă cu gheață, păstăile albite, mazărea și mazărea sunt gata pentru congelarea finală și depozitarea la congelator.

Legumele albite și congelate în acest fel nu trebuie să fie dezghețate înainte de a fi gătite în continuare. Tot ce trebuie să faceți este să-l prăjiți ușor sau să-l aburiți pentru o vreme.

Tratament termic și dimensiune adecvată a porției

Dacă aveți probleme cu digerarea mazărei, este posibil să o fierbeți cel puțin 15 minute; nu-l consuma semicrud sau crud. Dacă doriți să preveniți gazul, este, de asemenea, o idee bună să adăugați bicarbonat de sodiu atunci când pregătiți mâncarea. Are proprietatea că poate descompune carbohidrații specifici și, prin urmare, reduce cantitatea de gaze intestinale.

De asemenea, nu uitați de porțiile adecvate. Deși mazărea este într-adevăr o cultură sănătoasă, se aplică regula – prea mult este prea mult. Aportul zilnic optim de leguminoase este de maximum 190 g (pentru un adult).

Produse din mazăre

Prelucrarea plantelor, fructelor și semințelor de mazăre oferă „deșeuri” sub formă de tulpini, frunze, iar la unele soiuri păstăi, iar în cazul mazării galbene, și coji de semințe. Toate aceste deșeuri conțin atât de multe fibre, proteine și alți nutrienți încât continuă să fie procesate în produse de mazăre.

Amidon de mazăre

Este un produs secundar al extracției proteinei pentru proteina de mazăre. Prin urmare, datorită costurilor reduse de producție, devine cel mai ieftin amidon de pe piață. Este o sursă bogată de amiloză, deci are proprietăți de îngroșare mai bune decât amidonul de porumb sau de cartofi. Amidonul de mazăre poate fi folosit în supe și sosuri, dar și pentru a face deserturi dulci sau paste. De asemenea, se folosește în loc de făină pentru a acoperi carnea înainte de prăjire.

Făină de mazăre

Se face in principal din soiul de mazare galbena, prin macinarea semintelor decojite. Făina de mazăre conține aproximativ 23% proteine, ceea ce nu este deloc puțin, ci invers. Este o alternativă excelentă fără gluten la făina de grâu. Datorită gustului și proprietăților sale, însă, trebuie combinat cu alte tipuri de făină sau, de exemplu, proteine de mazăre în timpul producerii produselor.

Proteine din mazăre

Acest produs se face prin îndepărtarea amidonului și a fibrelor din semințe, astfel încât să rămână doar proteinele, adică proteine. Proteina din mazăre este una dintre cele mai bune proteine pe bază de plante disponibile pe piață. Este o parte esențială a batoanelor proteice din lumea fitnessului. Ajută procesul de digestie, este bogat în fier și, prin urmare, ajută la creșterea musculară.

Paste cu mazăre și mazăre

Există mai multe tipuri disponibile pe piață. Din făină de mazăre verde, din făină de mazăre galbenă sau în combinație cu proteine de mazăre. Sunt fără gluten, vegane și bogate în proteine și fibre. În principal din cauza gustului nu foarte delicios care le rămâne din făină, sunt mai potrivite pentru salate și nu ca garnitură separată.

Mazăre – o cultură ieftină și fără deșeuri

Această cultură este a doua cea mai importantă leguminoasă la scară globală. Mazărea este populară în principal pentru cultivarea lor nepretențioasă – nu durează mult să se coacă și să prospere chiar și în condiții reci și semi-aride. Prin urmare, costurile scăzute de producție îl plasează printre cele mai ieftine și mai accesibile alimente.

Cum se cultivă și se recoltează mazărea de zăpadă, de exemplu? Priveste filmarea:

Snow Pea Farming and Harvest - Snow Pea Cultivation

Un alt plus al acestei culturi este că producția de mazăre este aproape fără deșeuri. Părțile plantei care nu sunt destinate consumului uman direct sunt prelucrate în continuare în produsele de mazăre deja menționate; după caz, sunt folosite ca furaj pentru animalele de fermă.

De menționat că mazărea este mai benefică pentru organism în forma lor clasică uscată decât, de exemplu, conserva. Leguminoasele conservate conțin prea mult sodiu, conservanți nepotriviți organismului, sare și zahăr adăugat.

Milan & Ondra

Amandoi suntem fani ai mancarii bune si ne place sa gatim. Pe acest site, vrem să vă inspirăm cu rețete tradiționale, dar și mai puțin obișnuite. Vom fi fericiți dacă veți încerca rețetele noastre și ne spuneți cum v-au plăcut. Pofta buna! :)

X