Meiul este departe de a fi doar pentru păsări. Include-l în dieta ta sub formă de mei!

Cerealele reprezintă una dintre sursele de bază de întreținere pentru omenire.

În timp ce grâul, orzul, secara și ovăzul sunt cele mai importante pentru noi, nu este cazul în restul lumii.

Una dintre cerealele foarte importante din Asia și Africa este meiul.

Crezi că nu-l vei găsi în bucătăria noastră?

Și știai că meiul a fost cândva un mei tradițional?

Ce se poate prepara din ele și ce beneficii ne aduce consumul lor?

Să aruncăm o privire mai atentă asupra acestei culturi străvechi.

Ce este meiul?

Dacă ați avut sau aveți acasă un perus sau alt papagal, atunci este foarte probabil să le hrăniți tocmai cu meiul sau ciocul de pasăre din care face parte. În plus, meiul este, de asemenea, un bob foarte străvechi, care este încă folosit atât pentru consumul uman, cât și ca furaj pentru animalele de fermă.

Există peste trei sute de tipuri diferite de mei în lume. Cu toate acestea, meiul (Panicum miliaceum) are o importanță economică deosebită. Ca cereale, meiul joacă un rol important în viața a milioane de oameni, în special în Africa și Asia.

În trecut, a fost, de asemenea, o cultură foarte importantă în Europa timp de multe secole. Din fericire, meiul, mai ales sub formă de mei, revine recent pe mesele noastre. Motivul nu este doar valorile sale nutritive excelente, ci și natura sa fără gluten.

Ce sunt meiul?

Datorita faptului ca boabele de mei au pielea tare si necomestibila, meiul nedecojit nu poate fi consumat. Așa a fost decojit din cele mai vechi timpuri meiul și tocmai pentru boabele decojite a fost adoptată denumirea de mei. În bucătărie, pot fi folosite în mod similar cu hrișca sau quinoa.

Mei într-un bol de ceramică.
sursa: schaer.com

Ce gust are și cum arată meiul?

In ceea ce priveste gustul meiului, depinde de modul in care il prepari, fie el dulce sau sarat, deoarece acestea absorb foarte usor aromele altor ingrediente. În ceea ce privește meiul în sine, aroma lor de nucă le amintește celor mai mulți oameni de quinoa, deși arată mai mult ca cușcușul.

Apropo, atunci când alegeți mei, aveți grijă ca biluțele să fie strălucitoare și galbene, nu negre. Bilele negre sunt amare. Datorită faptului că meiul devine rânced în timp, ele pot fi păstrate doar pentru o perioadă limitată de timp, chiar și într-un loc uscat și răcoros. Perioada de valabilitate poate fi prelungită prin introducerea în congelator.

De ce să mănânci mei?

Meiul este o cereală foarte bogată în diverși nutrienți. Conține o cantitate mare de carbohidrați, proteine și o gamă largă de vitamine și minerale. Datorită valorilor sale nutritive, este în general considerată o cultură sănătoasă care merită inclusă în meniu din mai multe motive.

Cea mai mare pondere a meiului o reprezintă carbohidrații, care se absorb încet după ingerare, iar din acest motiv, preparatele cu mei ne satură bine. Nu în ultimul rând, meiul conține și o cantitate semnificativă de fibre solubile și insolubile.

Valori nutriționale, vitamine și minerale în mei

O comparație cu alte cereale comune și pseudo-cereale ne va convinge și de ce ar trebui să includem meiul în dieta noastră.

Mei
100 g
Hrișcă 100 g Quinoa
100 g
grâu 100 g Orz
100 g
secară
100 g
Ovăz
100 g
Energie 378 de calorii 343 de calorii 368 de calorii 337 de calorii 354 de calorii 338 de calorii 379 de calorii
Apă 8,67 g 9,75 g 13,3 g 11,1 g 9,44 g 10,6 g 10,8 g
Carbohidrați 72,8 g 71,5 g 64,2 g 70,6 g 73,5 g 75,9 g 67,7 g
Proteinele 11 g 13,2 g 14,1 g 14,5 g 12,5 g 10,3 g 13,2 g
Grasimi 4,22 g 2,1 g 6,07 g 2,13 g 2,3 g 1,63 g 6,52 g
Fibră 8,5 g 10 g 7 g 11,1 g 17,3 g 15,1 g 10,1 g

Dintre minerale, meiul se remarcă în special prin conținutul ridicat de zinc, magneziu, fosfor și seleniu. În ceea ce privește vitaminele, este bogat în toată gama de vitamine B.

Mei
100 g
Hrișcă 100 g Quinoa
100 g
grâu 100 g Orz
100 g
secară
100 g
Ovăz
100 g
Vitamina B1 0,421 mg 0,101 mg 0,36 mg 0,566 mg 0,646 mg 0,316 mg 0,45 mg
Vitamina B2 0,29 mg 0,425 mg 0,318 mg 0,184 mg 0,258 mg 0,251 mg 0,155 mg
Vitamina B3 4,72 mg 7,02 mg 1,52 mg 6,38 mg 4,6 mg 4,27 mg 1,12 mg
Vitamina B6 0,384 mg 0,21 mg 0,487 mg 0,259 mg 0,318 mg 0,294 mg 0,1 mg
Potasiu 195 mg 460 mg 563 mg 403 mg 452 mg 510 mg 362 mg
Fosfor 285 mg 347 mg 457 mg 364 mg 264 mg 332 mg 410 mg
Magneziu 114 mg 231 mg 197 mg 130 mg 133 mg 110 mg 138 mg
Calciu 8 mg 18 mg 47 mg 22 mg 33 mg 24 mg 52 mg
Zinc 1,68 mg 2,4 mg 3,1 mg 3,68 mg 2,77 mg 2,65 mg 3,64 mg
Fier 3,01 mg 2,2 mg 4,57 mg 3,77 mg 3,6 mg 2,65 mg 4,25 mg

Mei și sănătate

Meiul oferă mai mulți aminoacizi esențiali decât majoritatea celorlalte cereale. Aminoacizii sunt elementele de bază ale proteinelor. Ce alte beneficii mai aduce organismului nostru consumul de mei?

  • Reglarea zahărului din sânge – meiul este bogat în fibre și polizaharide fără amidon care ajută la reglarea zahărului din sânge. De asemenea, are un indice glicemic scăzut, de aceea este considerată o cereală ideală pentru persoanele cu diabet. De exemplu, un studiu efectuat pe persoane cu diabet zaharat de tip 2 a constatat că înlocuirea unui mic dejun pe bază de orez cu un mic dejun pe bază de mei reduce nivelul de zahăr din sânge postprandial.

  • Reducerea colesterolului – această cultură conține fibre solubile care creează o substanță vâscoasă în intestine. Ulterior, captează grăsimile și ajută la reducerea nivelului de colesterol.

  • Nu contine gluten – ca cereala fara gluten, este o alegere potrivita pentru persoanele cu boala celiaca sau cele care urmeaza o dieta fara gluten.

  • Sistemul digestiv – fibra pe care o conține meiul aduce beneficii sistemului digestiv, în special al intestinelor. Consumul acestuia este, de exemplu, o prevenire adecvată împotriva problemelor de constipație.

  • Antioxidanți – meiul este bogat în compuși fenolici, în special acid ferulic și catechine. Aceste molecule acționează ca antioxidanți care protejează organismul de stresul oxidativ dăunător.

Prepararea meiului

După cum am menționat mai sus, meiul se consumă sub formă de boabe decojite sau mei. Prepararea meiului este în mare măsură similară cu prepararea hrișcii sau a quinoei. Înainte de prepararea propriu-zisă, este necesar să clătiți meiul în apă rece. Apoi turnați-le într-o oală cu cantitate dublă de apă, adică adăugați două căni de apă la o cană de mei.

Dacă vrei să faci terci din mei, folosește 3-4 căni de apă. Acoperiți oala cu un capac și când apa începe să fiarbă, adăugați puțină sare. Gatiti usor aproximativ 15-20 de minute. Dacă doriți să folosiți mei ca garnitură, este indicat să îl prăjiți ușor într-o cantitate mică de ulei înainte de a-l găti.

O oală cu mei fiert ca garnitură.
sursa: mariaushakova.com

Ce să gătești din mei?

  • Meiul copt este un fel de mâncare foarte gustos și unic. Ele pot fi pregătite în multe feluri. Gustul meiului se potrivește, de exemplu, cu ciuperci, legume, brânză și ierburi. Dar există și variante dulci, caz în care este adesea menționat ca un jagelník sau un tort. De exemplu, te poți inspira din rețeta de budincă de mei cu mere, scorțișoară și nuci .

  • Utilizarea meiului pentru prepararea terciului este foarte populară, atât sub formă sărată, cât și dulce. Terciul de mei dulce se serveste cu fructe proaspete, nuci sau miere, variante sarate cu branza, legume sau ciuperci. Diverse rețete de terci de hrișcă pot fi o inspirație.

  • Meiul poate fi folosit foarte ușor și ca conserva gustoasă pentru supă, îl puteți folosi, de exemplu, la prepararea diferitelor supe de legume . Nu în ultimul rând, pot fi folosite nu doar pentru a face supă, ci și găluște.

  • Ai o slăbiciune pentru risotto? În acest caz, încercați să adăugați mei la orez sau folosiți-l singur și pregătiți un risotto cu mei. Vă puteți inspira din rețete de risotto cu carne și legume .

  • De asemenea, făina de mei poate fi folosită cu ușurință pentru a pregăti diverse prăjituri, prăjituri și pâine.

O bucată de frigărui cu mere pe o farfurie.
sursa: buonapappa.net

Ce se face din mei?

Nu numai meiul este făcut din mei, ci și o serie de alte produse care au o gamă largă de utilizări în bucătărie.

Datorită naturii sale fără gluten , făina de mei sau făina de mei este o alternativă excelentă la făina de grâu. Se folosește la coacere, gătit și îngroșare. Datorită aromei sale specifice, este mai potrivit să-l combinați cu alte făinuri.

Fulgii de mei sunt produși în același mod ca fulgii de ovăz, adică prin aburirea și presarea boabelor. Au o gamă foarte largă de întrebuințări în bucătărie, de la prepararea piureului la îngroșare până la prepararea chifteluțelor sau tartinelor.

Grișul de mei are utilizări similare cu făina de mei. Datorită delicateții sale, este cel mai potrivit pentru îngroșarea sosurilor sau a supelor.

Diverse forme de terci de mei instant sunt, de asemenea, populare astăzi pentru viteza și ușurința lor de utilizare.

Boluri cu mei și făină de mei și o lingură de lemn cu fulgi de mei.
sursa: mz-store.com

Cum arată meiul?

Din punct de vedere botanic, meiul, ca toate celelalte cereale, aparține familiei extinse de plante raigrass. Genul de mei (Panicum) conține peste trei sute de specii, dintre care majoritatea cresc în principal în zone tropicale și subtropicale.

În funcție de soi, meiul poate crește de la douăzeci de centimetri până la patru metri înălțime. Plantele înalte tind adesea să se încline. Din mai până în septembrie, pe tulpinile netede apar inflorescențe paniculoase asemănătoare strugurilor, din care ies mai târziu spiculeți cu boabe, culoarea, dimensiunea și forma lor depind de tipul de mei.

Câmp cu plante de mei.
sursa: mindenpictures.com

Tipuri de mei

Cel mai important tip de mei (Panicum miliaceum), care este una dintre cele mai vechi cereale din lume, provine din Asia de Est, unde este cultivat de cel puțin 10.000 de ani. Pe lângă acesta, mai există, de exemplu, meiul păros (Panicum capilare), care este cultivat ca iarbă ornamentală. Ca hrană pentru diferite păsări exotice, se folosește în principal mei senegalez sau arpaș italian (Panicum italicum).

Boluri cu boabe de mei și spice de mei multicolore.
sursa: apollosugar.com

Unde se cultivă mei?

În comparație cu alte culturi, meiul are o serie de avantaje, inclusiv rezistența la secetă și dăunători. De asemenea, este capabil să supraviețuiască în medii dure și în sol mai puțin fertil. În locurile în care fertilitatea solului este ridicată și disponibilitatea umidității este optimă, randamentele de mei sunt mai mari decât în zonele în care aceste condiții sunt limitate.

Importanța meiului în istoria omenirii este evidențiată de multe descoperiri arheologice. A fost găsit în Europa în rămășițele clădirilor din epoca de piatră și în zona Mesopotamiei antice. Meiul era, de asemenea, mâncarea preferată a slavilor, care preparau diverse terci și chifteluțe din el.

Meiul a fost mult timp o cultură populară în India, China și țările din Africa sub-sahariană. India este în prezent cel mai mare producător, urmată de țări africane precum Nigeria, Niger, Mali și Sudan.

Milan & Ondra

Amandoi suntem fani ai mancarii bune si ne place sa gatim. Pe acest site, vrem să vă inspirăm cu rețete tradiționale, dar și mai puțin obișnuite. Vom fi fericiți dacă veți încerca rețetele noastre și ne spuneți cum v-au plăcut. Pofta buna! :)

X