Nuca de cocos este un fruct exotic care are multe întrebuințări. Ce sunt ei?

Nucile de cocos sunt cultivate în întreaga lume și devin din ce în ce mai populare pentru gustul lor distinctiv, utilizările culinare și numeroasele beneficii potențiale pentru sănătate.

Știi cum să-l depozitezi corect?

Ce vitamine contine?

Sau cum se deschide corect?

Toate acestea și multe altele în articolul nostru!

Nuca de cocos, un fruct plin de apa dulce delicioasa

Nuca de cocos este fructul comestibil al palmierului de cocos, sau al arborelui de nucă de cocos, care este un copac din familia areca care crește în regiunile tropicale din întreaga lume – din Hawaii până în Madagascar. Pulpa de nucă de cocos are un conținut ridicat de grăsimi și poate fi uscată, consumată proaspătă sau transformată în lapte sau ulei de cocos.

Lichidul din nuci, cunoscut sub numele de apă de cocos, este folosit în băuturi. Nuca de cocos este foarte dulce și, ca și alte nuci, are o coajă exterioară tare care trebuie spartă. Deși are cuvântul „nucă” în nume, este un fruct, nu o nucă.

O nucă de cocos coaptă întreagă, o nucă de cocos înjumătățită alături și un castron cu fulgi de cocos lângă ea.
www.verywellhealth.com

Nucă de cocos verde tânără

O nucă de cocos tânără este o nucă de cocos care este recoltată înainte de a fi pe deplin matură. Este recoltat atât pentru pulpa, cât și pentru lichidul din interior, numit apă de cocos. Le găsești mai mult în zone tropicale și de obicei în piețe, aici sunt mai greu de găsit decât nucile de cocos brune coapte.

Pielea unui nucă de cocos tânără este mai subțire și mai puțin dezvoltată. Are si o pulpa mai moale care poate avea o forma usor gelatinoasa. Nucile de cocos tinere sunt mult mai ușor de deschis decât nucile de cocos mature, deoarece nu au dezvoltat o coajă groasă.

Ele pot fi crăpate cu un satar, în mod ideal peste recipient pentru a prinde sucul de nucă de cocos. Unii oameni preferă să facă o gaură în ea și să bea apa direct printr-un pai.

Nuci de cocos verzi coapte.
www.smallfootprintfamily.com

Beneficiile pentru sănătate ale consumului de nucă de cocos

Consumul de nucă de cocos are multe beneficii pentru sănătate, cum ar fi:

 • Deși nuca de cocos este bogată în grăsimi, conține și MCT (o formă de grăsime cu lanț mediu), care sunt metabolizate diferit față de alte tipuri de grăsime. Nuca de cocos vă oferă, de asemenea, carbohidrați și proteine, împreună cu multe minerale esențiale, cum ar fi mangan, cupru, fier și seleniu.
 • Uleiul de cocos reduce creșterea mai multor tipuri diferite de bacterii .
 • Nuca de cocos este săracă în carbohidrați și bogată în antioxidanți, grăsimi sănătoase și fibre care controlează nivelul zahărului din sânge .
 • Nuca de cocos conține, de asemenea, antioxidanți polifenoli care ne protejează celulele de deteriorare, ceea ce poate ajuta la prevenirea bolilor cronice .

Efecte secundare ale consumului de nucă de cocos

 • Unii oameni pot fi alergici la acesta, deși acest lucru este relativ rar. Cu toate acestea, această alergie nu este legată de alergiile la alte nuci, cum ar fi migdale, nuci braziliene, caju și altele asemenea.
 • Are un conținut ridicat de calorii .
 • Poate crește colesterolul rău , un factor de risc pentru boli de inimă.

Valorile nutriționale ale nucii de cocos

Consultați valorile nutriționale ale nucii de cocos proaspete și ale unor produse realizate din aceasta în tabelul de mai jos.

Valori nutritive Nucă de cocos, proaspătă
(100 g)
Ulei de cocos
(100 ml)
Lapte de nucă de cocos
(100 ml)
Apa de cocos, neindulcita
(100 ml)
Energie 354 de calorii 833 de calorii 31 kcal 18 calorii
Grasimi 33 g 99 g 2,1 g 0 g
Carbohidrați 15 g 0,8 g 2,9 g 4,2 g
Zaharuri 6,2 g 0 g 2,5 g 3,9 g
Fibră 9 g 0 g 0 g 0 g
Proteinele 3,3 g 0 g 0,2 g 0,2 g

Vitamine și minerale din nuca de cocos

De asemenea, uită-te la cantitatea de minerale și vitamine pe care o conțin 100 de grame de nucă de cocos proaspătă și unele produse din nucă de cocos.

Vitamine si minerale Nucă de cocos, proaspătă
(100 g)
Ulei de cocos
(100 ml)
Lapte de nucă de cocos
(100 ml)
Apa de cocos, neindulcita
(100 ml)
Vitamina A 0,00 mcg 0,00 mcg 63,00 mcg 0,00 mcg
Vitamina B1 0,066 mg 0,000 mg 0,000 mg 0,030 mg
Vitamina B2 0,020 mg 0,000 mg 0,000 mg 0,000 mg
Vitamina B3 0,540 mg 0,000 mg 0,000 mg 0,000 mg
Vitamina B6 0,054 mg 0,000 mg 0,000 mg 0,000 mg
Vitamina B9 26,00 mcg 0,00 mcg 0,00 mcg 0,00 mcg
Vitamina C 3,3 mg 0,0 mg 0,0 mg 9,9 mg
Vitamina E 0,24 mg 0,11 mg 0,00 mg 0,00 mg
Vitamina K 0,2 mcg 0,6 mcg 0,0 mcg 0,0 mcg
Calciu 14,00 mg 1,00 mg 188,00 mg 7,00 mg
Cupru 0,43 mg 0,00 mg 0,00 mg 0,01 mg
Fier 2,43 mg 0,05 mg 0,30 mg 0,03 mg
Magneziu 32,00 mg 0,00 mg 0,00 mg 6,00 mg
Fosfor 113,00 mg 0,00 mg 0,00 mg 5,00 mg
Potasiu 356,00 mg 0,00 mg 19,00 mg 165,00 mg
Seleniu 10,10 mcg 0,00 mcg 0,00 mcg 0,00 mcg
Sodiu 20,00 mg 0,00 mg 19,00 mg 26,00 mg
Zinc 1,10 mg 0,02 mg 0,00 mg 0,02 mg

Cum să alegi cea mai bună nucă de cocos?

Nucile de cocos coapte sunt disponibile în magazinele mai mari pe tot parcursul anului. Nucile de cocos verzi tinere sunt mai mult o specialitate pe care este posibil să o găsiți pe piețele asiatice. Nucile de cocos sunt delicate și nu au o perioadă lungă de valabilitate.

Alege piese care sunt grele pentru dimensiunea lor . Evitați nucile de cocos cu crăpături și cele ale căror deschideri (gropi) sunt umede sau mucegăite. Agitați nuca de cocos; ar trebui să auziți stropi de lichid. Este cel mai ușor disponibil în diferite forme prelucrate .

Cum se păstrează nucile de cocos?

Modul în care vă depozitați nuca de cocos depinde de forma pe care o cumpărați. Conținutul ridicat de ulei face ca nuca de cocos să rânceze rapid dacă nu este depozitată în condițiile potrivite. Nucă de cocos proaspătă, nedeschisă, poate fi păstrată la temperatura camerei timp de până la patru luni, în funcție de prospețimea inițială la cumpărare.

Nucă de cocos proaspătă mărunțită trebuie pusă într-un recipient sau o pungă de plastic bine sigilată. Poate fi refrigerat până la patru zile sau congelat până la șase luni. Nuca de cocos nedeschisa poate fi pastrata la temperatura camerei pana la 18 luni. După deschidere, ar trebui să-l păstrați la frigider, unde va dura cinci până la șapte zile.

Nuca de cocos ambalată în pungi de plastic poate fi păstrată până la șase luni la temperatura camerei.

Cum se folosește nuca de cocos în bucătărie și ce produse sunt făcute din ea?

Nuca de cocos poate fi folosita in bucatarie in multe moduri diferite, atat in deserturi, ciorbe si feluri principale. Este deosebit de popular în bucătăria thailandeză. Amestecați-l într-un smoothie sau curry, dar vă puteți fermenta și propriul iaurt de cocos din el și îl puteți usca în fulgi de nucă de cocos.

Cum se deschide o nucă de cocos?

 1. Perforați toate cele trei goluri în nucă de cocos.
 2. Puteți face acest lucru luând o șurubelniță și împingând-o ușor în găuri sau atingând ușor șurubelnița cu un ciocan pentru a ajuta procesul.
 3. Când adânciturile sunt străpunse, lăsați apa să se scurgă.
 4. Pune nuca de cocos pe un prosop pentru a preveni rostogolirea acesteia.
 5. Atingeți centrul nucii cu un ciocan, rotindu-l pe măsură ce mergeți până când se sparge în jumătate.
 6. Apoi scoateți carnea de nucă de cocos trecând un cuțit de-a lungul pielii.
 7. Dacă carnea este foarte fragedă, puteți folosi o lingură.

Acum că știi cum să folosești nuca de cocos, haideți să aruncăm o privire la produsele care sunt făcute din ea și cum le puteți folosi.

Ulei de cocos

Puteți găsi mai multe tipuri diferite de ulei de cocos în magazine: rafinat și nerafinat (virgin și extra virgin). Versiunea rafinată provine din sâmburi de nucă de cocos uscate, iar producătorii folosesc adesea căldură mare pentru a extrage uleiul din nucă de cocos. Uleiul nerafinat este produs cu căldură mică sau deloc, fie prin uscare rapidă, fie prin măcinare umedă.

Uleiul de cocos este un înlocuitor excelent pentru unt într-o mare varietate de rețete vegane și fără lactate. Poate fi sotat, incorporat in ciocolata de casa, adaugat in smoothie-uri si diverse bauturi calde, presarat pe fulgi de ovaz sau amestecat in briose, fursecuri si batoane granola.

Un pahar cu ulei de cocos și o lingură cu acest ulei pus pe el.
www.healthline.com

Lapte de nucă de cocos

Laptele de nucă de cocos se face prin răzătoarea cărnii de nucă de cocos și prin înmuierea acesteia în apă, apoi stoarcerea printr-un prosop sau o strecurătoare. Laptele poate fi găsit în magazine fie în cutii, fie în cutii. Versiunea conservată este mai bogată și tinde să se separe în cutie, varianta cu carton este gata de băut și este o alternativă populară la laptele de vacă. Îți poți face propriul lapte de cocos fie amestecând nuca de cocos mărunțită cu apă, fie amestecând carnea de cocos cu apă.

Textura groasă, cremoasă și gustul dulce îl fac înlocuitorul perfect pentru orice lapte. Are un gust grozav în curry, supe, ciocolată caldă, înghețată de casă, smoothie-uri, prăjituri și produse de patiserie, orez cu nucă de cocos și este, de asemenea, perfect pentru frișcă.

Un pahar cu lapte de cocos.
www.cookidoo.cz

Făină de cocos

Când carnea de nucă de cocos este amestecată și strecurată în lapte de cocos, pulpa este uscată în făină de nucă de cocos. Această făină fără gluten și fără cereale este utilizată pe scară largă în mâncărurile Paleo și dietele cu conținut scăzut de carbohidrați.

Făina de cocos este excelentă pentru o varietate de produse de copt sau poate fi folosită ca acoperire. Conținutul său ridicat de fibre înseamnă că va trebui să utilizați mai mult lichid. Pentru fiecare lingură de făină de cocos pe care o adăugați la rețetă, va trebui să folosiți și o lingură suplimentară de lichid.

Și cum să faci făină de cocos de casă ?

 1. Scoateți pulpa strecurată din laptele de cocos și întindeți-o pe o tavă de copt.
 2. Coaceți la cea mai scăzută temperatură în cuptor până când pulpa este complet uscată, apoi amestecați-o într-un blender de mare viteză până la omogenizare.
Făină de cocos într-un castron și o mână ținând o farfurie cu făină, pe care o toarnă pe masă.
www.healthline.com

Suc de cocos

Apa de cocos este obtinuta de obicei din nucile de cocos tinere, deoarece acestea contin o cantitate mai mare de apa in comparatie cu nucile de cocos mature.

Apa de nucă de cocos are un gust dulce natural, așa că o poți folosi în aproape orice context în care ai folosi apă obișnuită. Pentru a-și păstra beneficiile pentru sănătate, cel mai bun mod de a-l folosi este în smoothie-uri, sucuri și deserturi crude, altfel îl poți folosi și la copt, supe și tocane.

Un pahar cu apă de cocos și nuci de cocos proaspete coapte sunt așezate lângă el.
www.healthline.com

Nucă de cocos mărunțită

Nuca de cocos mărunțită sau deshidratată provine din carne de nucă de cocos care a fost mărunțită și apoi uscată.

Îl poți pregăti cu ușurință singur :

 1. Răziți carnea de cocos cu o răzătoare.
 2. Uscați într-un deshidratator sau cuptor la setarea cea mai joasă până când se usucă complet (timpul va varia în funcție de dimensiunea „bucăturilor”, dar poate dura 2-3 ore în cuptor și 6-8 ore în uscător).

Adăugați-l în fursecuri, brioșe, prăjituri, batoane granola, muesli sau chiar macaroons, presărați-l pe cereale, terci, fructe sau iaurt, îl puteți folosi și pe post de pesmet pentru tofu, pește sau carne. De asemenea, poate fi adăugat la smoothie-uri, înghețată și ciocolată caldă.

Coaja de nucă de cocos umplută cu nucă de cocos rasă.
www.indiamart.com

Posibilă utilizare a nucii de cocos în rețete

Ați încercat vreodată untul de cocos ? Se face amestecând nuca de cocos mărunțită într-un robot de bucătărie până se formează un unt neted și cremos.

Milan & Ondra

Amandoi suntem fani ai mancarii bune si ne place sa gatim. Pe acest site, vrem să vă inspirăm cu rețete tradiționale, dar și mai puțin obișnuite. Vom fi fericiți dacă veți încerca rețetele noastre și ne spuneți cum v-au plăcut. Pofta buna! :)

X