Ovăzul, o comoară gustoasă de nutriție sănătoasă care poate fi inclusă în meniu în multe feluri

Ovăzul, împreună cu grâul, secara și orzul, sunt unul dintre cele patru tipuri de bază de cereale.

Pe lângă scopuri alimentare, este și un furaj important pentru animalele de fermă, în special pentru cai.

În ultimii ani, ovăzul a pătruns și în industria cosmetică și farmaceutică.

Ca aliment, este adesea asociat cu alimentația sănătoasă.

La ce pot fi folosite fulgii de ovăz în bucătărie?

Fulgii de ovăz sunt într-adevăr unul dintre cele mai sănătoase mic dejun pe care le poți lua?

Descoperă cu noi secretele ovăzului.

Ovaz

În prezent, ovăzul este consumat cel mai frecvent sub formă de fulgi de ovăz. În termeni simpli, se poate spune că un fulg este de fapt un bob zdrobit. Avantajul lor este că rețin majoritatea nutrienților pe care îi conține cerealele integrale.

Producția de fulgi de ovăz

Procesul de bază de a face fulgi de ovăz este foarte simplu. Poate fi descris pe scurt în patru pași.

1. Primul pas este curățarea boabelor de ovăz de diverse impurități și îndepărtarea cojii necomestibile.

2. Urmează aburirea boabelor, care înmoaie boabele.

3. Boabele înmuiate sunt apoi presate între role care le strâng pentru a forma fulgi de ovăz.

4. Ultimul pas este uscarea.

Tipuri de fulgi

Fulgii de ovaz se gasesc astazi in diverse variante care se deosebesc nu doar ca aspect, de exemplu exista fulgi fini, mici, in care boabele sunt taiate inainte de presare, ci si prin valorile lor nutritive. Dacă, de exemplu, germenul este îndepărtat din bob în timpul procesului de producție, fulgii au ulterior un termen de valabilitate mai lung, dar valori nutriționale mai scăzute. Există și fulgi fără gluten sau fulgi organici în care ovăzul provine din agricultura ecologică.

  • fulgi de ovaz fin – potrivit pentru retete: fulgi de ovaz , supe de fulgi , conserve de supa, budinci, crumbles, umplutura, ingrosare, adaugare in aluat

  • fulgi de ovaz fara gluten – potrivit pentru toate retetele din dieta fara gluten
Un bol cu fulgi de ovăz.
sursa: nutridoc.it

A înmui sau a nu? Să gătești sau să nu gătești?

Întrebări clasice care au legătură cu utilizarea fulgii de ovăz. Fulgii produși astăzi sunt în general considerați un produs finit, așa că pot fi consumați cu ușurință fără nicio prelucrare ulterioară. Sunt folosite cel mai adesea ca parte a muesli sau adăugate la iaurt.

Aburirea, prin care trec fulgii în timpul producției, oferă doar tratament termic parțial. Dacă doriți să obțineți cât mai mulți nutrienți din fulgii de ovăz, în special minerale și, în același timp, doriți să fie mai digerabili, este indicat să le înmuiați sau să le fierbeți. De ce?

Aceste procese vor elimina sau cel puțin vor reduce cantitatea de substanțe așa-numite antinutriționale, precum acidul oxalic sau fitic. Cel mai simplu este să acoperiți fulgii cu lichid fierbinte, apă sau lapte și să-i lăsați să stea câteva minute. Înmuierea sau fierberea pot fi omise dacă folosiți fulgii de ovăz la prepararea mâncărurilor pe care le veți încălzi în continuare, de exemplu coacerea.

Proprietăți și gust Opțiuni de editare Posibile feluri de mâncare
Fulgi de ovăz clasic mai mare, moale, nu crocant turnare și înmuiere în apă fierbinte sau lapte, fierbere, coacere fursecuri cu fulgi de ovaz, fursecuri, clatite, chiftelute, chiftelute, budinci, tartine, fulgi de ovaz, musli, granola
Fulgi de ovăz fin mic, moale, usor crocant turnare și înmuiere în apă fierbinte sau lapte, fierbere, coacere. Se gătește mai bine decât fulgii clasici. fulgi de ovăz (mai cremos decât fulgii clasici), supe fulgioase, budinci, umpluturi, conserve de supă, firimituri, îngroșare, adăugare în aluat
Fulgi de ovaz fara gluten mai mare și mai mică, moale turnare și înmuiere în apă fierbinte sau lapte, fierbere, coacere Rețetele de mai sus sunt fără gluten
Diferite tipuri de fulgi de ovăz.
sursa: jessicagavin.com

Depozitarea fulgilor

Fulgii trebuie depozitați într-un loc uscat, întunecat, răcoros și într-un ambalaj sau recipient închis, astfel încât aerul să nu poată ajunge la ei. În general, au o perioadă de valabilitate de aproximativ jumătate de an.

Ce conține ovăzul?

Ovazul este o cereala foarte bogata in diversi nutrienti. Conține o cantitate mare de carbohidrați, proteine, fibre și o gamă largă de vitamine și minerale. Și din acest motiv, astăzi este considerată o cultură sănătoasă, care din multe motive merită inclusă în alimentația noastră. Desigur, depinde în mare măsură și de alte alimente cu care îl combini.

Carbohidrații reprezintă cea mai mare pondere a ovăzului din punct de vedere al valorii nutritive. Avantajul lor este că se absorb încet, motiv pentru care preparatele cu ovăz ne țin săturați câteva ore. În comparație cu alte cereale, ovăzul se remarcă prin conținutul mai mare de grăsimi, care are un raport echilibrat între acizi grași saturați și polinesaturați. Dintre minerale, se remarcă mai ales prin conținutul ridicat de fosfor, magneziu și fier. De asemenea, conține o cantitate mare de fibre solubile și insolubile.

Valorile nutriționale ale ovăzului

Valoarea nutritivă a boabelor este dată în stare brută. Valorile se modifică într-o oarecare măsură din cauza diferitelor procesări.

Ovăz
100 g
Grâu
100 g
Orz
100 g
secară
100 g
Energie 379 de calorii 337 de calorii 354 de calorii 338 de calorii
Apă 10,8 g 11,1 g 9,44 g 10,6 g
Carbohidrați 67,7 g 70,6 g 73,5 g 75,9 g
Proteinele 13,2 g 14,5 g 12,5 g 10,3 g
Grasimi 6,52 g 2,13 g 2,3 g 1,63 g
Fibră 10,1 g 11,1 g 17,3 g 15,1 g
Diferite tipuri de cereale.
sursa: world-grain.com

Vitamine si minerale

Ovăz
100 g
Grâu
100 g
Orz
100 g
secară
100 g
Vitamina B1 0,45 mg 0,566 mg 0,646 mg 0,316 mg
Vitamina B2 0,155 mg 0,184 mg 0,258 mg 0,251 mg
Vitamina B3 1,12 mg 6,38 mg 4,6 mg 4,27 mg
Vitamina B6 0,1 mg 0,259 mg 0,318 mg 0,294 mg
Potasiu 362 mg 403 mg 452 mg 510 mg
Fosfor 410 mg 364 mg 264 mg 332 mg
Magneziu 138 mg 130 mg 133 mg 110 mg
Calciu 52 mg 22 mg 33 mg 24 mg
Zinc 3,64 mg 3,68 mg 2,77 mg 2,65 mg
Fier 4,25 mg 3,77 mg 3,6 mg 2,65 mg

Ovăzul nu are gluten?

Deși ovăzul în sine nu conține gluten, conțin în schimb proteina avenină. Cu toate acestea, poate fi contaminat cu gluten în timpul procesării sale. Din acest motiv, celiacii sunt sfătuiți să acorde prioritate produselor din ovăz care sunt etichetate ca fără gluten.

De ce să mănânci ovăz?

Ovăzul și produsele din ovăz sunt în general considerate o parte adecvată a unei diete sănătoase, deoarece consumul lor aduce o serie de efecte pozitive organismului nostru. La ce efecte asupra sănătății noastre ne referim?

  • Boli cardiovasculare – s-a dovedit că ovăzul reduce nivelul de colesterol rău (LDL). Acest lucru se datorează în principal fibrei solubile numite betaglucan. O serie de antioxidanți cunoscuți sub numele de avenantramide se găsesc exclusiv în ovăz. Avenantramidele oferă protecție împotriva bolilor coronariene, a cancerului de colon și, de asemenea, ajută la reglarea tensiunii arteriale.

  • Diabetul – pe lângă fibrele solubile care ajută la scăderea nivelului de colesterol, ajută și la stabilizarea nivelului de glucoză din sânge. Produsele din ovăz sunt potrivite și pentru diabetici.

  • Sistemul digestiv – fibrele insolubile beneficiază foarte mult sistemul digestiv, în special intestinele, ajutând la asigurarea mișcării acestora. Consumul de ovăz este o prevenire eficientă împotriva constipației.

  • Controlul greutății – consumul de ovăz vă ajută să vă simțiți mai satul pentru mai mult timp și, prin urmare, este unul dintre alimentele care sunt recomandate persoanelor care urmează diete de slăbire.

Cum să gătești ovăz

Dacă doriți să profitați la maximum de ovăz, pregătiți mese cu ovăz integral, nu doar cu ovăz rulat. Alegeți ovăz decorticat care nu trebuie decojit. Înainte de prepararea propriu-zisă, acest ovăz trebuie să fie înmuiat în apă timp de cel puțin 12 ore. Apoi scurgeți apa și clătiți ovăzul.

Apoi, în funcție de cantitatea de ovăz, adăugați dublul cantității de apă și aduceți ovăzul la fiert. Se condimentează cu sare și se fierbe ușor, aproximativ 45-60 de minute. Puteti folosi ca garnitura ovaz intreg preparat in acest fel, sau puteti face din el galuste sau gnocchi.

Diferite tipuri de fulgi de ovăz.
sursa: cookingclassy.com

Mâncăruri de ovăz

Tocmai fulgii de ovaz au cele mai multe intrebuintari in bucataria de astazi si care pot fi folositi pentru a pregati o varietate de feluri de mancare. Dar în multe cazuri poți folosi și ovăz, făină de ovăz sau gris.

Cel mai adesea, fulgii de ovăz pentru micul dejun sunt pregătiți sub formă de fulgi de ovăz. Pentru preparare se pot folosi tot felul de fulgi, cei fini vor face terciul mai cremos. Puteți găti fulgii în apă, lapte sau lapte vegetal, sau într-o combinație a acestora. În acest caz, cel mai des este utilizat un raport de 2:1, două părți apă și o parte lapte sau lapte vegetal. Când vine vorba de lapte vegetal, cel mai des se folosește laptele de ovăz, nucă de cocos sau soia.

Mic dejun

Dacă îți dai drumul imaginației, vei descoperi că fulgii de ovăz pot fi pregătiți în multe variante dulci și sărate. Dulceața este combinată cu fructe proaspete și uscate, nuci, semințe, scorțișoară, sirop de arțar sau miere. Gustul său sărat se potrivește bine cu brânză, ouă, ciuperci și legume.

Pe lângă terci, la micul dejun vă puteți bucura și de granola, cunoscută și sub numele de muesli copt . Procesul de pregătire este foarte simplu. Pur și simplu amestecați fulgi de ovăz cu semințe asortate, nucă de cocos mărunțită, nuci, fructe uscate, scorțișoară, sirop de arțar și o grăsime precum uleiul de cocos. Amestecați amestecul și puneți-l la cuptorul preîncălzit la 180°C pentru aproximativ 15 minute.

Gustare

Poți pregăti o gustare foarte gustoasă într-un pahar de la fulgi de ovăz pentru copiii tăi la școală sau pentru tine la muncă. Pregătirea este foarte simplă, durează doar câteva minute. Doar turnați o mână de fulgi de ovăz într-un pahar care se sigilează, apoi adăugați nuci și semințe și acoperiți totul cu iaurt. Puteți decora iaurtul cu fructe la final. Daca vreti ca fulgii sa fie cat mai moi la consum, pregatiti gustarea deja seara si puneti-o intr-un borcan la frigider peste noapte.

OVERNIGHT OATS | easy, healthy breakfast & 6 flavor ideas!
sursa: youtube.com

Produse de patiserie

Fulgii de ovăz pot fi folosiți pentru a face o varietate de produse de patiserie, în special fursecuri cu fulgi de ovăz, dar le puteți folosi și pentru a face prăjituri. Pe lângă faptul că sunt măcinate și adăugate în aluat, sunt o modalitate excelentă de a face o firimitură specială. Cea mai simplă versiune poate fi preparată amestecând fulgi de ovăz amestecați, migdale felii și ulei de cocos.

Puteți face Crăciunul mai sănătos cu ajutorul fursecurilor cu fulgi de ovăz , care pot fi preparate în multe variante coapte și necoapte. Nu în ultimul rând, în loc de clătite clasice, puteți oferi vizita dumneavoastră clătite cu fulgi de ovăz, au un gust grozav mai ales cu banane, afine și mere.

Prânz sau cină

Iubitorii de supe știu că fulgii de ovăz sunt grozavi pentru îngroșarea diferitelor supe, în plus, face supa mult mai consistentă, de exemplu, pumni de supe , în care fulgii de ovăz sunt combinați perfect cu diverse tipuri de leguminoase. Pe langa supe, fulgii de ovaz fin pot fi folositi si ca agent de ingrosare in diverse clatite, galuste, chiftele, chiftele si galuste.

Folosirea fulgilor pentru prepararea risotto-ului este foarte originală, doar înlocuiți orezul cu fulgi și rezultatul este un preparat cremos delicios. În plus, puteți pregăti și tartine foarte gustoase din fulgi de ovăz.

Produse din ovăz

Pe lângă fulgii de ovăz, ovăzul este folosit și pentru a face o serie de alte produse care pot fi folosite în bucătărie în multe moduri diferite. În plus, ovăzul face parte, de asemenea, dintr-o serie de cereale pentru micul dejun, iar diferitele forme de fulgi de ovăz și băuturi instant sunt, de asemenea, populare datorită ușurinței și vitezei de utilizare.

Făina de ovăz este probabil primul produs din ovăz care ne vine în minte tuturor. Posibilitățile de utilizare a acestora sunt nenumărate.

Fulgii de ovăz sunt un ajutor excelent pentru coacere. Este folosit mai ales în combinație cu făină de grâu. Nu numai că oferă aluatului un alt gust, ci și elasticitate și reduce conținutul de gluten din preparatul final. Se poate adauga atat in aluaturi dulci cat si sarate, se adauga adesea in aluat cand coaceti painea. De asemenea, poate fi folosit pentru a îngroșa supe sau sosuri, în chifteluțe sau pâine. Nu în ultimul rând, se poate face cu ușurință în casă măcinând fulgi de ovăz.

Făina de ovăz este mai fină decât făina de ovăz. Poate fi folosit, de exemplu, la prepararea terciului, găluștelor, gnocchi, pentru a îngroșa supe și sosuri.

Lapte de ovăz într-o sticlă.
sursa: foodandwine.com.com

Tărâțele de ovăz sunt un produs secundar al prelucrării ovăzului, conținând în principal părți din coji. Se pot folosi la prepararea produselor de patiserie sau pentru ingrosare. Tarata induce o senzatie rapida de satietate si, datorita continutului mare de fibre, are un efect benefic asupra sistemului digestiv.

Crupele de ovăz sunt în esență boabe fără coajă. Pot fi folosite pentru a pregăti o gamă întreagă de rețete pentru mâncăruri din hrișcă , sunt potrivite pentru salată, supă și au un gust grozav la cuptor. Sau le puteți servi cu ușurință ca garnitură, de exemplu în loc de orez.

Laptele de ovăz este una dintre cele mai populare alternative la lapte pe bază de plante . Procesul de producție este foarte simplu. Doar înmuiați fulgii de ovăz în apă, amestecați și apoi filtrați. Se face prin înmuierea fulgii de ovăz în apă, amestecarea și filtrarea lichidului rezultat. Datorită ușurinței producției, laptele de ovăz poate fi preparat și acasă. Puteți folosi lapte pentru a pregăti diverse deserturi și are un gust minunat și în cafea, fie că este fierbinte sau cu gheață.

Ovaz
100 g
terci
100 g
Fulgi de ovaz instant 100 g Lapte de ovăz
100 ml
Energie 379 de calorii 71 kcal 68 kcal 50 de calorii
Apă 10,8 g 83,6 g 84 g
Carbohidrați 67,7 g 12 g 11,7 g 6,67 g
Proteinele 13,2 g 2,54 g 2,37 g 1,25 g
Grasimi 6,52 g 1,52 g 1,36 g 2,08 g
Fibră 10,1 g 1,7 g 1,7 g 0,8 g

Ovăz în cosmetică

Datorită efectelor lor benefice asupra pielii, extractele de ovăz fac în prezent parte dintr-o gamă întreagă de produse cosmetice, în special creme, demachiante și loțiuni de corp. Ovăzul are efecte antiinflamatorii și antioxidante dovedite asupra pielii. Astfel, are un efect benefic asupra diverselor iritații ale pielii, calmează pielea sensibilă, ameliorează erupțiile cutanate și eczemele, ajută și la problemele cu acnee sau psoriazis, nu în ultimul rând, hidratează pielea și contribuie la menținerea aspectului tineresc.

Fulgii de ovăz, făina și tărâțele pot fi folosite pentru a pregăti o varietate de măști de casă pentru piele și le puteți folosi și pentru a vă exfolia pielea. Băile de ovăz și compresele au un efect benefic și asupra pielii, dar și asupra mușchilor și nervilor.

O femeie cu o mască de față făcută din fulgi de ovăz.
sursa: womentips.co

Unde se cultivă ovăz și alte fapte interesante

Ovăzul, ca și alte cereale, aparține familiei foarte mari de plante raigrass. Cel mai răspândit tip de ovăz astăzi este ovăzul semănat sau pufos. Originar din Asia, a ajuns în Europa ca buruiană în urmă cu aproximativ trei mii de ani datorită comercianților din China și Mongolia. Cu toate acestea, a început să fie cultivat în Europa abia mai târziu, datorită în principal slavilor, care au profitat de faptul că ovăzul prosperă în regiunile mai reci.

Timp de multe secole, până la sfârșitul Evului Mediu, ovăzul a fost cereala cel mai des cultivată. Era o hrană și un furaj important pentru cai. Pe lângă ovăzul pufos, există și ovăzul decojit, care uneori este supranumit „orez european” datorită utilizării lor.

Palmieri cu boabe de ovăz.
sursa: aveeno.com

Ovăzul este cultivat ca plantă anuală, crescând până la 150 cm înălțime. Ovăzul, spre deosebire de grâu, secară sau orz, nu formează boabe în spicele clasice. Se potrivește zonelor care au suficientă umiditate iarna iarna, care se absoarbe în sol primăvara, în momentul semănării.

Cel mai mare producător de ovăz este Uniunea Europeană, urmată de Rusia și Canada. În ceea ce privește Uniunea Europeană, cel mai mult ovăz este cultivat în Polonia, urmat de Finlanda și Spania. În Republica Cehă, majoritatea ovăzului este cultivat în zonele înalte și la poalele dealurilor.

Interesant este că ovăzul apare și în câteva dintre primele cântece pe care le învață copiii mici, de exemplu Câinele sărit peste ovăz sau Ovčáci, čtveráci.

Câinele a sărit peste ovăz peste Green Meadow.
Un vânător l-a urmat, cu un cocoș pe pălărie.
Câinele nostru, ce faci, de ce ești mereu atât de vesel?
Ți-aș spune, nu mă cunosc, sări și sări mai departe.

Câini ciobani, patrupede, ne-ați pascut șapca și lintea.
Asta e o minciună ca un turn, nu era o șapcă sau o linte, era ovăz.

Milan & Ondra

Amandoi suntem fani ai mancarii bune si ne place sa gatim. Pe acest site, vrem să vă inspirăm cu rețete tradiționale, dar și mai puțin obișnuite. Vom fi fericiți dacă veți încerca rețetele noastre și ne spuneți cum v-au plăcut. Pofta buna! :)

X