Arpagicul, un decor sănătos nu numai pentru bucătăria rece, pe care o poți cultiva cu ușurință și pe pervaz

O plantă discretă, care arată și are gust de ceapă și usturoi.

Tulpinile sale lungi verzi și gustul blând, ușor picant sunt pentru mulți un simbol al primăverii.

Arpagicul adaugă savoare și culoare supelor, tartinelor și mâncărurilor făcute din ouă sau cartofi.

Are un efect benefic asupra sistemului nostru digestiv, inimii și oaselor și oricine îl poate crește.

Știați că în trecut era folosit și ca afrodisiac?

Urmează cu noi pe urmele acestei plante interesante.

Ce este arpagicul?

Arpagicul de coastă sau Allium schoenoprasum este o plantă perenă care aparține familiei amaryllis, în special genului Allium. Acest lucru îl face o rudă cu ceapa, prazul și usturoiul. Folosit în Europa și Asia de mii de ani, acum poate fi găsit în toată lumea. Popular este adesea numit schnytlík sau schnytlich.

Crește în pâlcuri dense și este de obicei una dintre primele plante care apar în grădină primăvara. Produce frunze lungi, subtiri si goale, care sunt foarte usor de folosit in bucatarie. Cu toate acestea, florile roz până la violet ale arpagicului sunt, de asemenea, comestibile. Arpagicul se consumă în principal proaspăt.

Arpagic de coastă înflorit cu flori violete.
sursa: victoriana.nusery.co.uk

Tipuri de arpagic

 • Arpagic de coastă (Allium schoenoprasum) – cel mai comun tip de arpagic, întâlnit în mod natural în Europa, Asia și America de Nord.

 • Arpagicul chinezesc sau arpagicul cu usturoi (Allium tuberosum) – o formă de arpagic originar din China, este o parte comună a multor mâncăruri asiatice. După cum sugerează și numele, are o aromă mai puternică de usturoi și este folosit pentru a adăuga o notă subtilă de usturoi mâncărurilor. De asemenea, se deosebește de arpagicul clasic ca aspect, are frunze mai late și mai plate, care nu sunt goale. Forma și culoarea florilor sunt, de asemenea, diferite.

 • Arpagicul siberian (Allium schoenoprasum subsp. sibiricum) – subspecie alpină a arpagicului de coastă
Arpagic chinezesc înflorit într-un pat de flori.
sursa: edenbrothers.com

Cum arată un arpagic?

La o privire, arpagicul se aseamănă cel mai mult cu ceapa primăvară. Dar frunzele sale verzi strălucitori sunt mult mai subțiri și mai înguste, mai mult ca iarba. In plus, in comparatie cu ceapa primavara, arpagicul nu isi foloseste bulbii.

Comparație între ceai și arpagic.
sursa: fueledwithfood.com

Cum are arpagicul?

Arpagicul este cunoscut pentru aroma sa blândă de ceapă, cu o ușoară notă de usturoi. Deoarece gustul său este mult mai blând și mai slab decât cel al cepei și al usturoiului, este folosit în principal ca garnitură, nu în timpul întregului proces de gătire.

În general, arpagicul are cel mai bun gust când este proaspăt și în sezon, adică primăvara târzie și imediat după tăiere. Florile de arpagic sunt mai blânde și mai dulci. Nu în ultimul rând, chiar dacă arpagicul are o aromă asemănătoare cu ceapa și usturoiul, este puțin probabil să vă lase cu respirație „urât mirositoare”, iar oamenii cărora nu le place ceapa sau usturoiul de obicei nu le deranjează arpagicul.

Ce conține arpagicul?

Adăugând arpagic la diverse feluri de mâncare, organismul poate fi alimentat cu o întreagă gamă de substanțe care promovează sănătatea într-un mod simplu. Să comparăm această plantă din punct de vedere nutrițional cu ceapa primăvară, cu care se aseamănă în multe privințe.

Valorile nutriționale ale arpagicului

Arpagic
100 g
Ceapă de primăvară
100 g
Energie 30 de calorii 32 kcal
Apă 90,6 g 89,8 g
Carbohidrați 4,35 g 7,34 g
Proteinele 3,27 g 1,82 g
Grasimi 0,73 g 0,19 g
Fibră 2,5 g 2,6 g

Vitamine și minerale din arpagic

Arpagicul este foarte bogat în unele vitamine, în special vitaminele A, C și K. Dintre minerale, ele ne furnizează în principal fier, magneziu și cupru.

Arpagic
100 g
Ceapă de primăvară
100 g
Beta caroten 2610 ug 598 ug
Vitamina A 4320 UI 997 UI
Vitamina B1 0,078 mg 0,055 mg
Vitamina B2 0,115 mg 0,08 mg
Vitamina B3 0,647 mg 0,525 mg
Vitamina B5 0,324 mg 0,075 mg
Vitamina B6 1,81 mg 0,061 mg
Vitamina C 58,1 mg 18,8 mg
Vitamina K 213 pg 207 ug
Potasiu 296 mg 276 mg
Fosfor 58 mg 37 mg
Magneziu 42 mg 20 mg
Mangan 0,373 mg 0,16 mg
Sodiu 3 mg 16 mg
Calciu 92 mg 72 mg
Zinc 0,56 mg 0,39 mg
Fier 1,6 mg 1,48 mg

Arpagic și sănătate

În ceea ce privește uzul medicinal, arpagicul era deja folosit de vechii romani, de exemplu. Arpagicul conține o serie de substanțe nutritive benefice și are proprietăți medicinale similare cu usturoiul, inclusiv proprietăți anticancerigene.

 • Sistemul digestiv – sulfurile de alil și alți compuși organici unici ascunși în arpagic pot ameliora eficient indigestia. În plus, are proprietăți antibacteriene naturale care pot elimina o gamă largă de bacterii, în special pe cele din familia Salmonella.

 • Sănătatea inimii – unul dintre cei mai importanți compuși organici găsiți în arpagic este alicina, care a fost legată de scăderea colesterolului rău, tensiunii arteriale și îmbunătățirea sănătății inimii. În combinație cu efectele potasiului, arpagicul poate avea un efect pozitiv asupra reducerii poverii cardiovasculare. Nu în ultimul rând, găsim și quercetina în arpagic, care este asociată cu prevenirea aterosclerozei și reducerea riscului de accident vascular cerebral și atac de cord.

 • Sănătatea oaselor – arpagicul conține vitamina K, care este importantă pentru sănătatea oaselor și coagularea sângelui. Vitamina K contribuie la menținerea densității minerale osoase și a integrității osoase. Pe măsură ce îmbătrânim, densitatea minerală osoasă începe să scadă, ceea ce duce la boli precum osteoporoza și agravarea afecțiunilor inflamatorii, cum ar fi artrita.

 • Sănătatea ochilor – carotenoizii luteina și zeaxantina găsite în arpagic ajută la prevenirea degenerescenței maculare cauzate de vârstă și întârzie apariția cataractei.

 • Imunitate – o cantitate mare de vitamina C ajută la creșterea eficienței sistemului imunitar, stimulează producția de globule albe și stimulează producția de colagen.

 • Cancer și inflamație – unele cercetări sugerează că plantele aparținând genului allium, inclusiv arpagicul, pot avea efecte anticancerigene și antiinflamatorii. În special, se discută despre cancerul tractului digestiv. Motivul sunt compușii lor care conțin sulf și efectele antimicrobiene. Inflamația este, de asemenea, legată de diferite probleme de sănătate, inclusiv boli de inimă și unele tipuri de cancer.

 • Somnul și starea de spirit – arpagicul conține colină, care este un nutrient important care ajută la menținerea structurii membranelor celulare. Colina ajută, de asemenea, la starea de spirit, memoria, controlul muscular și alte funcții ale creierului și ale sistemului nervos.

 • Detoxifiere – arpagicul are proprietăți diuretice ușoare și, combinat cu proprietățile antibacteriene, reprezintă un bun mijloc de detoxifiere a organismului. Stimulând urinarea, ajută organismul să scape de excesul de toxine, săruri, apă și chiar grăsimi, menține sistemele de organe să funcționeze fără probleme și elimină din ele substanțele periculoase care ne-ar putea dăuna.

Originea și istoria arpagicului

Originea arpagicului datează din anul 3000 î.Hr., a fost răspândit în Grecia antică, China și Siberia. În Siberia antică, arpagicul era considerat un mare afrodisiac și era folosit ca ofrande către zei, în Roma antică era folosit pentru a trata durerile de gât, iar în Europa medievală era agățat în grădini în jurul grădinilor și caselor pentru a îndepărta insectele și spiritele rele. .

La ce se folosește arpagicul?

Frunzele de arpagic sunt de obicei folosite ca garnitură, merg cu aproape orice. Gustul lor se potrivește bine cu orice fel de mâncare savuroasă, iar culoarea verde strălucitoare adaugă și un aspect vizual preparatelor. Fiți conștienți de faptul că, dacă adăugați arpagic în preparat prea devreme, acesta tind să se ofilească.

 • Arpagicul este cel mai adesea considerat o garnitură grozavă în special pentru cartofi, încercați-le în rețete de cartofi copți . Cartofii copti la cuptor cu unt, smantana si arpagic sunt perfecti.

 • Îți plac cartofii noi? Încercați să le faceți cu cremă de usturoi și arpagic.

 • Una dintre cele mai ușoare moduri de a folosi arpagicul este sub formă de stropire într-o varietate de supe. Gustul său se potrivește bine cu rețetele de clătite cu cartofi , în care îl puteți folosi împreună cu pătrunjel sau arpagic.

 • Puteți folosi și arpagicul la prepararea piureului de cartofi . Se amestecă cu adevărat în piure chiar înainte de servire, altfel arpagicul se va ofili.

 • Untul de arpagic, un amestec de unt obținut prin amestecarea arpagicului proaspăt tocat cu unt, este un bun acompaniament pentru fripturile la grătar, peștele sau carnea de pasăre prăjită. Dar are un gust grozav și cu produse proaspete de copt.

 • Arpagicul poate fi, de asemenea, un plus binevenit la sosurile cremoase pentru paste.

 • De Paște, arpagicul proaspăt este un ingredient important pentru umplutura populară. Știi cum să prepari cea mai bună umplutură ? Folosiți în el cât mai multe ierburi proaspete, nu doar arpagic, urzici și pătrunjel, ci și salvie, oregano sau cimbru.

 • De asemenea, puteți adăuga arpagic proaspăt și congelat la diverse rețete de carne tocată . Poate însufleți chiftelele, friptura olandeză sau friptura cu gustul și aroma sa.

 • Nu în ultimul rând, împreună cu alte ierburi, nuci și ulei de măsline, puteți folosi arpagicul pentru a face pesto de casă .
Unt de arpagic pe o placă de tăiat cu un cuțit.
sursa: thespreuceeats.com

Cu ce să înlocuiți arpagicul?

Deși ceapa primăvară este diferită de arpagicul, ea poate fi folosită ca un înlocuitor eficient pentru această plantă, atât din punct de vedere vizual, cât și din punct de vedere gustativ. Pentru a imita cel mai bine gustul arpagicului, folosește doar părțile verzi de ceapă și jumătate din cantitate, deoarece aroma de ceapă primăvară este mai puternică și mai pronunțată. Dacă nici măcar nu ai ceapă primăvară, poți încerca să folosești praz.

Cum să tai arpagicul?

Pentru a tăia sau toca arpagicul corect, turtiți-le într-o grămadă după tăiere și înfășurați-le cu o bandă de cauciuc pentru a menține frunzele strâns împreună. Țineți un cuțit de bucătar ascuțit perpendicular pe lungimea arpagicului și tăiați arpagicul cât mai subțire posibil, într-o mișcare de balansare. Alternativ, puteți folosi și foarfece de bucătărie ascuțite pentru a tăia fin frunzele.

Demonstrație de tăiere a arpagicului cu un cuțit.
sursa: kitchenfrau.com

Depozitare arpagic

Arpagicul proaspăt se va păstra la frigider învelit într-un prosop de hârtie și o pungă de plastic timp de aproximativ cinci zile. De asemenea, poate fi depozitat cu ușurință în poziție verticală într-un pahar cu apă. Cel mai bine este să-l spălați chiar înainte de utilizare, altfel îi veți grăbi deteriorarea.

Pentru a păstra arpagicul la îndemână în timpul lunilor de iarnă, îl puteți îngheța punându-l în congelator înainte de a le depozita într-o pungă de congelare etanșă pe o tavă de copt. În comparație cu alte ierburi, nu se recomandă uscarea arpagicului, deoarece există o pierdere semnificativă a aromei sale.

Cultivarea arpagicului

Arpagicul de coastă (Allium schoenoprasum) este foarte popular nu numai pentru gustul și ușurința de utilizare în bucătărie, ci și pentru lipsa de pretenții. Aproape oricine îl poate crește, fie în grădină, pe balcon sau pe pervaz.

Crește în ciorchini care ating o înălțime de aproximativ 30-40 cm. Frunzele lungi, înguste și goale sunt de un verde intens. În al doilea an după plantare, din mai până în august, arpagicul produce flori de la roz până la violet, care sunt foarte atractive pentru albine. Din florile sferice se formează o capsulă cu semințe mici și negre.

Arpagic crescut în grădină într-un pat de flori.
sursa: homestead-acres.com

Cum să-ți crești singur arpagicul?

Arpagicul este potrivit pentru soluri lutoase, nisipoase, cu suficienți nutrienți, în special calciu. Dacă îl plantezi într-un pat de flori, va rezista câțiva ani într-un singur loc. În grădină, plantați-l la umbră parțială, dacă este posibil. Aroma puternică a arpagicului respinge unii dăunători și te poate ajuta să protejezi alte culturi de aceștia. Grădinarii recomandă să-l plantați mai ales lângă morcovi, pătrunjel, țelină sau căpșuni. Cele mai populare soiuri de arpagic includ Boemia, Praga și Erecta.

Când să plantezi arpagic?

Poti cultiva arpagic fie din seminte, dintr-o planta precrescata pe care o cumparam din magazin, fie din ciorchini pe care le scoti din gradina toamna. Le vom transplanta apoi în recipiente și putem avea arpagic proaspăt disponibil chiar și în lunile de iarnă. Spre deosebire de majoritatea altor plante, semințele pot fi plantate direct în grădină la sfârșitul lunii aprilie, nu necesită precultivare în condiții domestice.

Putem recolta după aproximativ 8 săptămâni de la plantare. Arpagicul necesită udare regulată, dar nu excesivă. Acordăm atenție udării excesive, mai ales la plantele crescute în ghivece, aceasta provoacă îngălbenirea și uscarea frunzelor.

Frunze și flori de arpagic gata pentru prelucrare ulterioară.
sursa: kitchenfrau.com

Cum să tai arpagicul?

Arpagicul poate fi tăiat pe tot parcursul sezonului de creștere, adică din iunie până în septembrie. În general, se recomandă să nu o tăiați niciodată mai puțin de doi-trei centimetri. Cu cât tăiem mai des arpagicul, cu atât frunzele noi vor fi mai fine. Daca preferam gustul mai picant al arpagicului, incercam sa indepartam continuu florile, care altfel slabesc planta. Îndepărtăm și tulpinile lemnoase de la plantele mai bătrâne. Înainte de iarnă, acoperiți arpagicul de exterior cu ace de pin sau scoarță de mulci, planta este rezistentă la îngheț și va crește din nou primăvara.

Dar arpagicul când înflorește?

Cei mai mulți dintre noi tăiem frunzele de arpagic înainte să înflorească, sau tăiem florile și le aruncăm. Cu toate acestea, florile violete ale arpagicului, cu aroma lor ușor usturoioasă, de ceapă, sunt de asemenea comestibile. Sunt grozave ca garnitură sau le puteți tocăni sau chiar le puteți coace cu pui. Untul de arpagic poate fi preparat si din flori de lez tocate sau pot fi infuzati in otet sau ulei.

Milan & Ondra

Amandoi suntem fani ai mancarii bune si ne place sa gatim. Pe acest site, vrem să vă inspirăm cu rețete tradiționale, dar și mai puțin obișnuite. Vom fi fericiți dacă veți încerca rețetele noastre și ne spuneți cum v-au plăcut. Pofta buna! :)

X