Pecorino Romano nu este parmezan! Citiți cum diferă, cum să vă bucurați de ele și multe altele

Italia este renumită pentru arta brânzei sale, care este dovedită de această brânză italiană Pecorino Romano!

Daca esti iubitor de branza, cu siguranta nu trebuie sa ratezi acest tip! Vine în diferite variante și soiuri și poate de aceea este atât de popular pentru că este atât de unic!

Articolul nostru vă oferă toate informațiile importante și interesante!

Ce este brânza Pecorino?

Clasificăm această brânză în familia brânzeturilor din lapte de oaie.

Cuvântul pecorino este derivat din cuvântul „pecora” care înseamnă oaie în italiană.

Este o brânză fermă, sărată, făcută din lapte de oaie și ocazional dintr-un amestec de lapte de oaie și de capră.

Timp de sute de ani în Italia, creșterea oilor a fost un element esențial al vieții rurale. Oile asigurau multe dintre nevoile de bază ale familiei, de la brânză, lapte, carne, până la lână din care să țesem haine și pături. Pe câmpiile verzi din Lazio, oile crescute special sunt hrănite cu furaje proaspete, ceea ce duce la producerea laptelui plin de aromat și aromat care formează baza acestei brânzeturi.

Fiecare varietate de brânză Pecorino a primit statutul de denumire protejată, ceea ce asigură că brânza trebuie să fie produsă în anumite regiuni ale Italiei din anumite rase de oi, utilizând metode de producție specifice.

O felie de brânză italiană maturată delicioasă.
Sursa: salumipasini.com

Cum se face brânza Pecorino?

Producția acestei brânzeturi a rămas în mare parte neatinsă de tehnologia modernă și este în mare parte încă originală.

La laptele proaspăt se adaugă bacterii și cheag, care creează textura cașului brânzei. Când cașul este separat, acesta este transferat în forme unde este sărat manual.

După o clătire amănunțită și o sare suplimentară, brânza este gata de coacere.

După aproximativ 8 luni se verifică culoarea, gustul și textura.

Metodele tradiționale de producție nu folosesc umpluturi artificiale, aditivi sau conservanți

Sursa: FUSION

Ce gust are Pecorino?

Textura sa este ferma, cu un continut mare de grasimi, pe care le obtine din laptele de oaie. Acest lapte îi oferă, de asemenea, o textură bogată, untosă și o culoare galben pal.

Pe măsură ce brânza îmbătrânește, devine mai sărată și mai fermă. Soiurile coapte sunt mai dure și au o textură sfărâmicioasă. Dacă gustați din soiurile mai puțin coapte, veți constata că gustul lor este mai fin, mai puțin sărat și mai cremos, cu nuanțe de unt ars și condimente.

Care este diferența dintre Pecorino și Parmezan?

Parmezanul este o brânză italiană tare făcută din lapte de vacă degresat, nepasteurizat și suferă un proces de învechire îndelungat (minim doi ani și uneori mai mult de patru). În general, tinde să fie mai uscată ca urmare a îmbătrânirii.

Două brânzeturi asemănătoare, una înaltă și rotundă cealaltă alungită.
Sursa: thosefoods.com

Tipuri de brânză Pecorino

În lume, există șase tipuri de această brânză, fiecare având propria sa denumire protejată. Fiecare soi are mici diferențe, cum ar fi trufe, nuci (de obicei nuci sau fistic) fiind adăugate în anumite părți din sudul Italiei.

Pecorino romano – are o aromă de nucă și complexă, cel mai pronunțat gust sărat dintre toate celelalte soiuri și este de obicei învechit între opt luni și un an.

Pecorino sardo – are de obicei o textura mai moale, mai cremoasa. Gustul său este mai dulce și poate fi vândut după 40 de zile, făcându-l ideal pentru a fi răzuit în sosuri de ierburi precum pesto, combinat cu pepene proaspăt sau pentru a face pesto.

Pecorino Toscano – poate fi consumat de la 20 de zile de coacere până la trei luni. Această brânză se topește bine și este deosebit de delicioasă ca finală după masă, stropită cu miere sau cu pere sau smochine. Brânza rasă coaptă este excelentă pentru paste, supe și salate.

Pecorino siciliano – este adesea suplimentat cu bile de piper, care sunt adăugate în timpul eliminării zerului în procesul de producție. Vârsta ideală este de la 3 luni la 18 luni.

Pecorino di filiano – doar suficient de ușor și de delicat pentru a se asocia cu un vin roșu bun.

Pecorino Crotone – Învechit timp de minim 90 de zile, are o aromă puțin mai puternică, potrivită în special fructelor moi, cum ar fi strugurii sau perele coapte.

Rânduri și coloane de tipuri individuale din această brânză.
sursa: italybite.it

Valorile nutriționale ale Pecorino (la 100 g)

Calorie Carbohidrați Zaharuri Grasimi Acizi grași saturați Proteinele Fibră Sare
393 de calorii 4 g 0 g 32 g 21 g 29 g 0 g 1710 mg

Cum să gătești cu brânză Pecorino?

Este un adaos grozav la felurile de paste precum cacio e pepe și pasta alla gricia sau la aceste sosuri de brânză bogate și puternice.
În Italia, în mod tradițional este savurat singur, datorită gustului său delicat și complex, se potrivește bine cu un pahar de vin roșu, un castron cu măsline, o farfurie cu mezeluri și pepene verde proaspăt. Soiurile coapte sunt servite la sfârșitul unei cine copioase împreună cu fructe proaspete, nuci și miere
Brânza este cea mai bună în combinații de arome cu pere, fasole, miere, smochine uscate și ceapă murată
Încercați această delicioasă salată de dovlecei și mentă la grătar cu ea sau salata noastră clasică de pește cu roșii
Brânza proaspătă și tânără se potrivește cel mai bine cu vinul rosé sau alb aromat, cum ar fi Vermentino di Gallura
Soiurile coapte sunt savurate cel mai bine cu un vin corpolent care poate echilibra gustul intens, precum Chianti, Morellino di Scansano sau Primitivo di Manduria
Cum să adăugați brânză rasă la spaghetele gătite.
Sursa: seriousseats.com

Cu ce ​​să înlocuiți Pecorino?

Notele ascuțite de nuci prăjite și unt caramelizat oferite de parmezan pot fi o alternativă bună.

Grana Padano are un conținut mai mic de grăsimi și nu este la fel de puternic la gust, dar îl putem considera totuși un bun înlocuitor, chiar dacă nu este la fel de intens.

L-a spart pe Grana Padano ca un mare înlocuitor.
Grana Padano Sursa: castellocheese.com

Depozitare

Pentru a păstra Pecorino, înfășurați-l strâns în hârtie cerată sau pergament și păstrați-l la frigider în compartimentul pentru legume. În acest fel, brânza rezistă 2-3 săptămâni (apoi se usucă și se întărește).

Brânza Pecorino poate fi congelată?

Da, poate fi congelat, dar trebuie să rețineți că textura, mirosul și gustul lui vor începe să se deterioreze în timp.

Milan & Ondra

Amandoi suntem fani ai mancarii bune si ne place sa gatim. Pe acest site, vrem să vă inspirăm cu rețete tradiționale, dar și mai puțin obișnuite. Vom fi fericiți dacă veți încerca rețetele noastre și ne spuneți cum v-au plăcut. Pofta buna! :)

X