Afine, fructe de pădure albastre miraculoase, bogate în vitamina C. Ce ar trebui să mai știi despre ele?

Afine, fructe de padure mici care contin o serie de beneficii pentru organismul nostru.

Ce conțin ele? Unde și pentru ce le poți folosi?

Ne protejează de bolile civilizației? Veți afla despre acest lucru în articolul următor.

Afinele, miraculoasa boabe albastre

Afine de afine, latină numită Vaccinium. Are fructe de pădure albastru-violet care sunt suculente și ușor dulci. Apare cel mai adesea în Europa, Asia și America de Nord.

Oamenii mănâncă afine de 13.000 de ani. Noi sunt afinele canadiene, care au început să fie cultivate și crescute la începutul secolului al XX-lea.

Boabele mici de culoare albastru-violet cresc pe tufișuri care pot avea o înălțime de 10 cm până la 4 metri. Afinele sunt ușor de cultivat, au nevoie doar de condiții adecvate de sol.

Ce cauzează culoarea lor tipică? Conțin compusul antociani, care le conferă o culoare albăstruie-violet.

De ce să consumi afine?

Afinele sunt considerate un superaliment. Au un conținut ridicat de nutrienți, antioxidanți, fibre și vitamine.

O cană de afine conține doza zilnică recomandată de vitamina C – 24%.

Afinele conțin polifenoli și flavonoide care promovează sănătatea. Compuși vegetali care au efecte antioxidante puternice. Datorită conținutului lor ridicat de antioxidanți, aceștia vă pot proteja pielea de daune și pot promova vindecarea acesteia.

De asemenea, ajută organismul să creeze mai mult colagen și proteine, datorită vitaminei C și antocianinei.

Afinele pot fi consumate proaspete sau procesate în diverse rețete – iaurturi, smoothie-uri sau deserturi dulci. Dacă nu vă puteți gândi la o rețetă, citiți rețeta de brioșe delicioase cu afine sau un smoothie răcoritor cu afine .

Dacă le consumă cu moderație, nu trebuie să ne îngrijorăm cu privire la reacțiile alergice.

Afine și sănătate

S-a demonstrat că afinele protejează împotriva bolilor de inimă și cancerului. Ele susțin tensiunea arterială sănătoasă, sănătatea mintală și mențin rezistența oaselor.

Afinele au un efect și asupra bunei funcționări a creierului. Antioxidanții continuți mențin mintea ascuțită și sănătoasă. Studiul a arătat că după ce au consumat afine timp de 90 de zile, memoria participanților s-a îmbunătățit și au făcut mai puține greșeli la test.

Mai multe studii arată că afinele sunt eficiente împotriva diabetului, îmbunătățesc sensibilitatea la insulină și scad zahărul din sânge. Pentru persoanele cu diabet, afinele pot ajuta la procesarea glucozei, pierderea în greutate și sensibilitatea la insulină.

Dacă luați Warfarină, anticoagulant, consultați-vă medicul cu privire la doza de afine. Conțin o proporție mare de vitamina K, care poate afecta coagularea.

Afine și sănătate
Sursa: pixabay.com

Valori nutritive

Afinele au un conținut scăzut de calorii și grăsimi, deoarece sunt compuse în principal din carbohidrați și apă. De asemenea, oferă o gamă de vitamine precum C și K. Valorile nutriționale, mineralele și vitaminele sunt următoarele:

Valori nutritive Afine crude 100 g
Calorie 57 kcal
Proteinele 0,7 g
Carbohidrați 14 g
Grasimi 0,3 g
Fibră 2,4 g
Sodiu 1 mg
Calciu 6 mg
Fier 0,3 mg
Potasiu 77 mg
Vitamina A 3 mcg
Beta caroten 32 mcg
Vitamina B3 0,418 mg
Vitamina B5 0,124 mg
Vitamina C 9,7 mg
Vitamina E 0,57 mg
Vitamina K 19,3 mcg

Tipuri de afine

Afine sălbatice

Numiți și afine sălbatice (Vaccinium angustifolium). După cum sugerează și numele, cresc în principal în zonele împădurite.

Tufele de afine pot fi găsite în pădure în locuri unde rădăcinile au suficientă umiditate și suficientă lumină solară. Sunt joase, cresc de la 5 la 60 cm.

Fructul este o boabă mică, dulce de culoare albastru-negru. Se colectează manual sau cu un pieptene. Cu toate acestea, este dovedit că coama de afine distruge.

Afine de Kamchatka

latină Vaccinium praestans. O plantă originară din Kamchatka, în estul Rusiei, se găsește și în America de Nord până în Asia de Est.

Crește liber în natură, dar în Japonia, de exemplu, este folosită ca plantă ornamentală în grădini.

Afine de Kamchatka
Sursa: fruitipedia.com

Crește până la o înălțime de până la 20 cm. Are ramuri mici cu frunze, flori alb-roz și fructe de pădure roșii. Acestea îl deosebesc de alte specii.

Are un miros puternic, motiv pentru care este adesea denumită „boabă mirositoare”. Este insa foarte rezistenta datorita climatului aspru si rece in care creste.

Dacă doriți să creșteți afinul Kamchatka ca plantă ornamentală, este o idee bună să-i plantați semințele într-un ghiveci de flori la sfârșitul iernii. Semințele necesită trei luni de depozitare la rece și uneori durează până la un an pentru a germina. Când răsadul a crescut, plantați-l la sfârșitul primăverii sau începutul verii.

afin indian

Afine sau Muscă indian (Amelanchier). Cel mai des se găsește în America de Nord, apoi în Asia și Europa.

Seamănă cu un copac mic care poate crește până la o înălțime de 20 m. Scoarța este gri sau maro deschis, florile sunt albe. Fructele de afine sunt de culoare roșie spre violet când sunt coapte și sunt recoltate vara.

Fructele sunt dulci și excelente de consumat, mai ales crude.

Afine Chukchi

Uneori numit caprifoi (Lonicera caerulea). Nu au primit această poreclă doar întâmplător. Ele pot rezista la temperaturi de până la -47 °C.

Arbustul crește până la o înălțime de 1,5 – 2 m. Are frunze ovale, flori rezistente la îngheț alb-gălbui și fructe de pădure albastre. Boabele comestibile au în medie 1 cm¹⁹ și cântăresc 1,3 – 2,2 grame.

Afinele Chukchi sunt recoltate la începutul primăverii și al verii. Boabele gata de recoltare sunt violet închis sau albastru în interior.

Le puteți procesa în dulcețuri, sucuri, înghețate sau iaurturi.

Afine Chukchi
Sursa: logees.com

afine canadiene

Numit în latină Vaccinium corymbosum. Este una dintre cele mai comune soiuri de afine care se găsesc în magazine. Cel mai mare producător al lor este Canada, producând aproximativ 40% din producția mondială.

Tufișurile cresc până la o înălțime de 1,8 – 3,7 m. Au frunze lucioase de culoare verde închis, care devin roșii, portocalii sau galbene toamna. Florile lor sunt albe, uneori roz deschis și au formă de clopot.

Fructul albastru-negru este suculent, dulce și mare, cu un diametru de 6,4 până la 12,7 mm. Datorită gustului lor dulce, sunt foarte căutate pentru consum. Ele pot fi folosite într-o serie de rețete din bucătărie și te poți inspira din câteva dintre ele. Priviți mai multe variante de procesare a afinelor în bucătărie .

Afinele canadiene sunt crescute pentru a face față temperaturilor scăzute și pentru a produce un randament ridicat de fructe de pădure dulci și mari. Se descurcă cel mai bine în sol acid.

Afinele canadiene sunt crescute în mai multe soiuri:

Patriot

O cultură rezistentă care se coace ca una dintre primele. Fructele acestui soi de afin canadian sunt de înaltă calitate – mari, suculente și dulci.

Soi canadian de afine - Patriot
Sursa: wedrowski.pl

Blueray și Bluecrop

Acestea sunt specii mari și foarte rezistente de afine canadiene. Sunt foarte asemănătoare, dar există diferențe între ele.

Blueray are fructe puțin mai mari și este mai susceptibil la condițiile naturale.

Aur albastru

Un afin canadian de mărime medie. Aceasta este o specie mai rezistentă.

Un tip de afine canadian - Blue Gold
Sursa: ttseeds.com

Herbert

Fructele acestui soi sunt foarte moi, așa că se recomandă doar culesul manual. Suferă de fluctuațiile temperaturii de primăvară. De aceea este bine să-l înfășurați cu o folie de protecție.

Cultivarea afinelor din Canada

Afinele canadiene au nevoie de sol acid, pH-ul solului ar trebui să fie între 4,5 și 5,5. Dacă solul nu este suficient de acid, adăugați sulf măcinat fin sau sulfat de aluminiu. Îngrășămintele special amestecate pentru afine canadiene sunt, de asemenea, vândute și pot fi găsite la orice magazin de grădinărit.

Când să plantezi afine canadiene? Depinde de varietate. Unele sunt mai bine plantate primăvara, altele la începutul verii.

Ar trebui să fie la o distanță de 1,2 – 1,8 m. Este bine să combinați soiurile împreună, astfel sunt mai roditoare.

Locul ideal pentru cultivarea afinelor canadiene este unul care are o pantă ușoară și multă lumină solară.

După plantare, îngrijirea este desigur importantă. Tăiați afinele în mod regulat și udați-le suficient.

Presărați mulci de coajă în jurul afinelor pentru a le proteja și a reține apa. De asemenea, le puteți acoperi cu plasă pentru a preveni dăunătorii.

Afine canadiene și sănătate

Au un conținut scăzut de calorii și conțin antioxidanți benefici pentru sănătate. Ele pot fi considerate o sursă de înaltă calitate de vitamina C și mangan.

Consumul lor previne o serie de boli, precum boala Alzheimer, cancerul sau atacul de cord.

Prelucrarea afinelor

Puteți mânca afine proaspete sau le puteți procesa astfel:

 • Afine liofilizate
 • Piure
 • Suc
 • Marmeladă
 • Afine uscate
 • Sos

Cel mai adesea sunt congelate și conservate. Cu toate acestea, studiile au arătat că congelarea afinelor reduce anticianina cu 59%. Și ca urmare, nutrienții benefici pentru organismul nostru sunt reduse. De aceea este mai bine să le poti.

Pentru a încărca afinele veți avea nevoie de:

 • afine proaspete
 • zahăr
 • Suc de lămâie
 • Apă
 • Borcan
 • Capacele
 • O oală mare
 • Mănuși de bucătărie

Metodă:

 1. Spălați bine afinele și lăsați-le să se scurgă pe o sită.
 2. Spălați și uscați bine borcanele și capacele.
 3. Umpleți paharele cu afine.
 4. Se incinge apa intr-o cratita, se adauga zaharul si zeama de lamaie. Se amestecă până se dizolvă zahărul.
 5. Când amestecul dă în clocot, se lasă să clocotească puțin și se ia de pe foc.
 6. Amestecul trebuie să se răcească, cel puțin 5 minute.
 7. Turnați peste afine și sigilați borcanele ermetic.
 8. Se toarnă jumătate din apă într-o oală mare și se aduce la fierbere.
 9. Puneti borcanele in apa clocotita, acoperiti cu un capac si gatiti 15 minute.
 10. Lăsați apoi borcanele în oală să se răcească timp de 5 minute.
 11. Scoateți cu grijă!

Daca vrei sa te inspiri din alte retete, citeste retetele de conserve de afine . Puteți folosi afine conservate în iaurt, în sosuri sau pentru copt.

Tort cu afine
Sursa: pixabay.com

Dacă păstrați afinele în frigider, acestea vor rămâne proaspete până la 10 zile.

Produse cu afine

Ceai de afine – făcut din frunzele tufei de afine, care sunt înmuiate în apă fierbinte. Oferă o serie de beneficii pentru sănătatea ta. Ceaiul îmbunătățește funcțiile inimii și creierului și este potrivit pentru diabetici. De asemenea, are un conținut ridicat de vitamina C.

Vin de afine – obținut din pulpa și coaja fructelor de pădure. Se face adesea acasă.

Sirop de afine – îl poți folosi pentru a face limonadă de casă sau pentru a aroma clătite și vafe.

Multe studii sugerează că un consum crescut de afine reduce riscul de obezitate, diabet și boli de inimă. Nu uita să le incluzi în alimentația ta vara, sănătatea ta îți va mulțumi.

Milan & Ondra

Amandoi suntem fani ai mancarii bune si ne place sa gatim. Pe acest site, vrem să vă inspirăm cu rețete tradiționale, dar și mai puțin obișnuite. Vom fi fericiți dacă veți încerca rețetele noastre și ne spuneți cum v-au plăcut. Pofta buna! :)

X