Piper verde, blând și îndrăzneț în același timp. În ce fel de mâncare merită să-l folosești?

Un praf de sare si piper proaspat macinat sunt o parte esentiala a multor retete.

Ardeiul poate fi negru, alb, roșu. Dar când să ajungem la cea verde?

Știați că, pe lângă sosul obligatoriu, este potrivit și pentru minute, pateuri, tartine sau legume?

Prin ce diferă prelucrarea sa de alte tipuri de ardei?

Să aruncăm o privire mai atentă la acest condiment.

Ce este ardeiul verde?

Ardeiul verde este pur și simplu piper în forma sa cea mai pură. Acestea sunt boabe tinere necoapte ale arborelui de piper negru (Piper nigrum). Deoarece sunt în esență fructe proaspete, biluțele de ardei verde au o perioadă de valabilitate foarte scurtă. După recoltare, acestea sunt tratate cu dioxid de sulf sau liofilizate pentru a-și păstra culoarea verde.

Ardei verde uscat cu lingura de lemn.
sursa: silkroadspices.com

De asemenea, pot fi conservate și murate. Boabe de piper verde proaspăt, neconservat, sunt folosite în unele bucătării asiatice, în special în bucătăria thailandeză. Aroma și gustul ardeiului verde sunt mai proaspete și mai blânde decât în cazul ardeiului negru clasic. Din el se prepară adesea diverse sosuri, este potrivit și pentru pește, carne de pasăre, porc și fructe de mare.

Variante de culoare ale ardeiului

Cuvântul „piper” se referă la zeci de condimente diferite, dintre care unele nu au aproape nimic în comun cu ardeiul real. Există „doar” patru tipuri de bază de ardei care provin din arborele de ardei negru, care diferă prin faptul că sunt recoltate în diferite stadii de maturitate și, ulterior, trec printr-un proces diferit de prelucrare.

 • Piper verde – boabe necoapte ale arborelui de ardei negru.

 • Piper negru – în mod clar cea mai cunoscută și cea mai folosită variantă colorată de ardei, care, surprinzător pentru mulți, provine din boabe de ardei verde. Boabele de piper verde proaspăt recoltate devin negre numai după ce sunt uscate. Are cea mai intensă aromă și se potrivește cu aproape toate felurile de mâncare.

 • Piper alb – chiar și biluțele de piper alb aveau inițial o culoare complet diferită. Boabele coapte sunt lăsate la macerat în apă suficient de mult pentru a înmuia pielea sau sunt fermentate. Ulterior, pielea subțire este îndepărtată de pe bile și se dezvăluie miezul alb-cenușă. Piperul alb are un gust delicios care combină claritatea cu o atingere florală până la fructată. Este adesea folosit la prepararea legumelor sau a sosului bechamel.

 • Ardei roșu – fructe de pădure coapte ale arborelui de ardei negru.
Patru linguri cu patru soiuri colorate de ardei provenind din arborele de ardei negru.
sursa: madagascar-market.com

Toate celelalte tipuri de ardei, precum rozul, Szechuan sau Cayenne, nu provin din planta de ardei negru, ci din alte plante.

Ce gust are ardeiul verde?

Bilele de ardei verde nu au ascuțimea puternică a bilelor negre. Spre deosebire de ardeiul negru, a cărui căldură se simte imediat în gură, gustul ardeiului verde se dezvoltă lent. Este nevoie de 5 până la 10 secunde pentru a o simți cu adevărat. Ardeiul verde oferă o aromată asemănătoare cu cea a piperului negru, adăugând în același timp o subtilă vitalitate fructată mâncărurilor.

Un bol cu bile de ardei verde murat.
sursa: kannammcooks.com

Ce să folosești piper verde?

Puteți folosi acest condiment pentru a pregăti o varietate de feluri de mâncare, cel mai adesea sosuri, precum și pentru a asezona carnea, peștele și fructele de mare. Este folosit cel mai frecvent în bucătăria vietnameză, thailandeză și franceză.

 • Clasicul este mai presus de toate deliciosul sos cu piper verde. Cum se prepară cel mai bun sos de ardei? Adăugați o cantitate mică de coniac. Apoi folosește-l, de exemplu, pentru a turna peste muschiu de porc sau piept de pui.

 • Să-ți faci singur ardeiul murat este foarte simplu, pui bile de ardei verde împreună cu usturoi, ierburi proaspete și sare în ulei de măsline. Apoi folosiți ardeiul încărcat în acest fel, de exemplu, sub carne.

 • Ardeiul verde este un condiment excelent pentru orice fructe de mare, încercați-l în rețetele de languste .

 • Nu în ultimul rând, ardeiul verde poate fi folosit în rețete de tartinat cu pește . Se asortează bine, de exemplu, cu macrou afumat sau ton.
Friptura cu sos de ardei.
sursa: eatlittlebird.com

Depozitare

Păstrați ardeiul verde uscat într-un recipient închis ermetic, într-un loc uscat și întunecat, ferit de lumină. Înainte de utilizare, puteți măcina cu ușurință biluțele de ardei folosind o râșniță de mână.

De ce includeți ardeiul verde în dietă?

Ardeiul verde conține o serie de substanțe și substanțe nutritive valoroase de care organismul nostru are nevoie pentru funcționarea corectă. Una dintre substanțele importante este alcaloidul piperina, care este responsabil pentru gustul înțepător al piperului, datorită căruia acest condiment circulă în general sângele și ne stimulează organismul. Cu ce efecte asupra sănătății este asociat ardeiul verde?

 • Sănătatea tractului digestiv – consumul de ardei verde ajută la secreția sucurilor gastrice, crescând astfel viteza digestiei. În plus, ajută la excreția acidului clorhidric, contribuind astfel la reducerea flatulenței. Natura antimicrobiană a acidului clorhidric ajută la distrugerea bacteriilor prezente în alimente înainte ca acestea să ajungă în tractul intestinal, prevenind astfel bolile intestinale.

 • Proprietăți antibacteriene, antivirale și antifungice – Studiile de laborator confirmă că uleiul esențial de mentă are proprietăți antibacteriene, antivirale și antifungice semnificative care inhibă creșterea microbilor care cauzează cariile dentare, precum și a principalului agent patogen uman, Staphylococcus aureus.

 • Bogată în antioxidanți – Boabele de piper verde sunt bogate în vitaminele C și K, care sunt antioxidanți puternici și pot ajuta la reducerea concentrației de radicali liberi și la reducerea riscurilor asociate cu deteriorarea radicalilor liberi.

 • Conținut ridicat de compuși vegetali – deși piperul negru are cel mai mare conținut de piperină, nu câștigă în ceea ce privește conținutul de uleiuri esențiale. Piperul negru conține 2-5% uleiuri esențiale, piper alb doar 1-3%. Cel mai mare procent a fost găsit în ardeiul verde.

 • Este mai puțin iritant pentru cavitățile nazale – mulți oameni strănută sau au nasul care curge când mănâncă piper. Aceste probleme apar în principal în legătură cu condimentele proaspăt măcinate, când praful fin din aer irită mucoasele. Ardeiul verde oferă două avantaje. Este adesea consumat întreg, astfel încât nu există praf de măcinat microscopic în aer și, de asemenea, conține mai puțin piperina iritant major.

 • O sursă bună de vitamina C – piperul negru măcinat nu conține nicio vitamina C, dar 100 de grame de ardei verde au un incredibil de 1217,2 mg de vitamina C. Aceasta este de 20 de ori doza zilnică recomandată de 60 mg. Chiar dacă ai mâncat doar o linguriță din ea, adică aproximativ 4 grame, înseamnă totuși 48,7 mg de vitamina C, ceea ce reprezintă 81% din valoarea zilnică.

 • O sursă bună de fibre – fibrele sunt unul dintre cei mai importanți macronutrienți necesari unei digestii sănătoase. Deși toate culorile de ardei sunt bogate în fibre, veți mânca prea puțin piper negru pentru a vă satisface cerințele zilnice. Două linguri sau aproximativ 15 grame de ardei verde conțin aproximativ 2 grame de fibre, ceea ce reprezintă 8% din doza zilnică recomandată.

Cultivarea ardeiului verde

În natură, ardeiul negru cățărător (Piper nigrum) se înfășoară în mod natural în jurul copacilor ca o viță de vie, în cultura comercială este înfășurat manual în jurul unor țăruși puternici, de obicei înalți de 3-4 metri. Florile mici asemănătoare strugurilor produc rânduri de boabe mici. Imediat ce prima boabe de pe ciorchine își schimbă culoarea de la verde la roșu, întregul ciorchine este smuls. Rezultatul este piper verde, care poate fi apoi procesat în piper negru.

Struguri proaspăt culesi cu bile de ardei verde.
sursa: nytimes.com

Strugurii boabe de piper pot conține fructe de pădure de diferite dimensiuni, cele din vârf, de obicei, mai mari decât cele de jos. După uscare, biluțele de ardei sunt prin urmare cernute prin site pentru a le separa în diferite clase de mărime. Cu cât biluțele sunt mai mari, cu atât gustul lor este mai bun și mai puternic. Cei mai mari producători de ardei verde sunt în prezent Vietnam, India și Indonezia.

Milan & Ondra

Amandoi suntem fani ai mancarii bune si ne place sa gatim. Pe acest site, vrem să vă inspirăm cu rețete tradiționale, dar și mai puțin obișnuite. Vom fi fericiți dacă veți încerca rețetele noastre și ne spuneți cum v-au plăcut. Pofta buna! :)

X