Soia – un rezumat mare despre omniprezența sa, sau dacă crezi că nu o mănânci, te înșeli

Mic și mic, dar soia conduce literalmente întreaga lume.

Știți că din el se fac câteva zeci de produse, inclusiv cele industriale?

In ceea ce priveste siguranta consumului, soia este unul dintre cele mai discutate alimente.

Deci este benefic pentru sănătate sau invers?

Ce este Natto, Miso și Tempeh?

Veți afla toate acestea și multe altele în acest articol cuprinzător.

Ce este soia?

Leguminoasele de soia este o plantă care este cultivată pentru semințele sale comestibile. Se ascund în păstăi, de obicei în grupuri de patru. Soia modernă, așa cum le cunoaștem noi, a fost domesticită din soia sălbatică, probabil mai întâi în China între anii 9000-7000 î.Hr.

În prezent, soia este unul dintre elementele de bază ale dietei umane și, prin urmare, cea mai importantă leguminoasă din lume.

Tipuri de boabe de soia

Există peste 2.000 de soiuri de soia în lume. Ele diferă în primul rând prin culoare, de la alb și galben (acestea sunt cele mai comune) la verde și roșu la negru. Unele soiuri comerciale crescute sunt chiar bicolore.

Boabele de soia sunt, de asemenea, împărțite în funcție de mărime. Cele mici sunt cel mai adesea folosite pentru a face alimente fermentate precum Natto și Tempeh. Cele de mărime medie sunt folosite în principal pentru producerea de produse nefermentate – Tofu și ulei de soia. Cele mari sunt destinate coacerii și apoi vândute ca leguminoase uscate.

Soia galbenă

Soia galbenă este soiul cel mai răspândit, deci și cel mai cultivat. Majoritatea produselor din soia sunt fabricate din boabe mici și mijlocii din acest soi. În același timp, chiar și fasolea uscată mare în magazine, de cele mai multe ori puteți găsi galbene.

Soia verde

Sunt cultivate în principal pentru producția de făină de soia, dar și pentru fasole tânără și procesarea lor numită Edamame. Tofu verde, care nu este destul de comun în acest moment, se bucură, de asemenea, de o popularitate crescândă.

Soia neagră

Soia neagră este adesea folosită pentru a face fasole uscată – leguminoase. Face parte din mâncărurile tradiționale din Japonia și China, unde este folosit și pentru a face Natto.

Soia și sănătatea – este sigur?

Soia este un ingredient foarte controversat când vine vorba de beneficiile pentru sănătate. Când oamenii de știință au început să o examineze mai profund, au descoperit un conținut semnificativ de izoflavone. O astfel de cantitate care de obicei nu face parte din alimentele obișnuite.

Izoflavonele sunt compuși similari cu estrogenul – hormonul feminin. În trecut, oamenii de știință nu erau de acord cu privire la beneficiile pentru sănătate ale acestor substanțe. Cantitatea excesivă a acestora poate provoca perturbarea funcției glandei tiroide, poate sprijini creșterea celulelor canceroase și sau poate reduce semnificativ fertilitatea. Cu toate acestea, o cantitate rezonabilă are efectul opus asupra sănătății umane.

În general, o doză sănătoasă este de până la 50 mg de izoflavone pe zi.

 • 60 mg – Tofu cub 200 g
 • 25 mg – iaurt mic de soia 150 g
 • 38 mg – un pahar de lapte de soia 300 ml
 • 38 mg – porție de Tempeh 100 g
 • 60 mg – porție de fasole crudă uscată 20 g
 • 56 mg – porție de soia fiartă 50 g
 • 57 mg – făină de soia 50 g

Cu toate acestea, unele produse din soia nu conțin deloc acești compuși. De exemplu, ulei de soia și sos de soia sau produse care sunt procesate cu alte ingrediente – înghețată de soia, smântână și maioneză.

Efectele medicinale ale soiei

Consumul de boabe de soia va asigura organismului un aport suficient de fibre alimentare, fara colesterol. De asemenea, oferă o cantitate mare de antioxidanți, aminoacizi, vitamine, minerale și oligoelemente de care organismul uman are în mod clar nevoie.

Vitamina C și B3 (niacină) merită menționate în special. Dintre minerale, fosfor, magneziu, calciu și fier. Boabele de soia coapte oferă jumătate din doza zilnică recomandată de aminoacid L-leucină. Organismul nu poate crea acest lucru de la sine și trebuie luat în alimente. Este cel mai important factor pentru creșterea și funcționarea mușchilor.

Soia
necoaptă și crudă
100 g 1
Soia
coaptă și crudă
100 g 2
valoare energetică 147 de calorii 446 kcal
Proteinele 13 g 36,5 g
Fibră 4,2 g 9,3 g
Carbohidrați 11 g 30,2 g
Grasimi 6,8 g 19,9 g
Calciu 197 mg 277 mg
Fier 3,55 mg 15,7 mg
Magneziu 65 mg 280 mg
Fosfor 194 mg 704 mg
Zinc 0,99 mg 4,89 mg
Vitamina C 29 mg 6 mg
niacina 1,65 mg 1,62 mg
Acizi grași mononesaturați 1,28 g 4,4 g
Acizi grași polinesaturați 3,2 g 11,3 g
leucina 0,93 g 3,31 g
Acid glutamic 2,43 g 7,87 g
Acid aspartic 1,51 g 5,11 g

Cancer de sân și prostată

Majoritatea studiilor confirmă că un consum adecvat de soia și produsele acesteia reduce riscul de cancer de sân la femei 3 . Izoflavonele din soia și proprietățile lor protectoare sunt, de asemenea, foarte eficiente în prevenirea cancerului de prostată la bărbați 4 . Cancerul de sân și de prostată este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer, așa că este mai mult decât adecvat să includeți cel puțin un aport minim de soia în dieta dumneavoastră obișnuită.

Menopauza numai cu soia

Soia, ca parte a dietei, poate trata foarte favorabil toate afecțiunile și problemele asociate menopauzei. Mai exact, proteina din soia poate proteja inima de riscul de a dezvolta boli cardiovasculare, inclusiv atacuri de cord, chiar și la persoanele cu risc crescut – femeile aflate în postmenopauză 5 . În același mod, conform ultimelor cercetări, poate afecta semnificativ calitatea somnului la aceste femei. Poate vindeca cu succes insomnia în 53% din cazuri 6 .

Soia și fertilitatea

O dietă care conține în mod ideal aproximativ 25 mg de izoflavone pe zi poate crește probabilitatea de sarcină de până la 1,5 ori în timpul tratamentului infertilității. În aceste cazuri, afectează pozitiv și capacitatea fătului de a supraviețui până la naștere 7 .

Efectele adverse ale soiei

Totul cu moderație – acest lucru se aplică mai ales consumului de soia. La persoanele sensibile sau la vârstnici, soia poate provoca hipotiroidism – o tulburare a glandei tiroide. Vestea bună este că, conform cercetărilor, funcția tiroidiană este restabilită în decurs de 1 lună de la eliminarea soiei din dietă 8 .

Consumul enorm de produse din soia poate duce la îmbătrânirea mai rapidă a celulelor creierului. Studiul a examinat o populație care a consumat Tofu de cel puțin 2 ori pe săptămână timp de peste 30 de ani. Rezultatele au arătat că creierul acestor oameni (nu a funcționat) ca și cum ar fi fost cu patru ani mai în vârstă 9 .

Soia ca sursă de proteine

Această leguminoasă este o materie primă de top pentru industria alimentară. Semințele coapte conțin până la 36% proteine și 20% grăsimi. Soia ar putea înlocui complet proteinele animale în viitor. Conform cercetărilor, organismul uman se poate descurca cu proteina din soia ca unica sursă de proteine, fără probleme de sănătate 10 .

În comparație cu alte culturi, chiar și semințele tinere sunt bogate în proteine.

Leguminoase de soia
necoaptă și crudă
100 g 1
fasole Lima
necoaptă și crudă
100 g 11
Porumb
necoaptă și crudă
100 g 12
Cartofi
brut
100 g 13
valoare energetică 147 de calorii 113 calorii 86 kcal 58 de calorii
Proteinele 13 g 6,84 g 3,27 g 2,57 g
Fibră 4,2 g 4,9 g 2 g 2,5 g
Carbohidrați 11 g 20,2 g 18,7 g 12,4 g
Grasimi 6,8 g 0,86 g 1,35 g 0,1 g

Boabele de soia sunt recoltate atât tinere, cât și mature, care sunt apoi uscate, ca majoritatea leguminoaselor. Spre deosebire de alte culturi, semințele tinere crude nu sunt comestibile – sau mai bine zis, sunt periculoase pentru sănătate. Acestea conțin lectine și saponine, care pot perturba semnificativ funcționarea intestinelor și, în cazuri mai grave, pot provoca descompunerea globulelor roșii. De obicei provoacă diaree și vărsături. Prin urmare, este necesar să se trateze termic boabele tinere de soia pentru a reduce conținutul acestor substanțe.

Boabele de soia tinere

Fasole verde dulce, cunoscută sub numele de Edamame. Se consumă fără păstăi, fierte la abur sau fierte, se servesc calde sau reci. Cel mai adesea singur, doar sărat, ca un mic dejun copios sau o gustare. Ele sunt, de asemenea, adesea adăugate la paste, risotto, supe sau, din ce în ce mai mult, la rețetele de boluri .

Soia verde Edamame
din sursa: thehealthydogco.com

Cum să le gătesc?

 1. Arunca fasolea Edamame in apa clocotita cu sare.
 2. Nu acoperiți cu un capac – astfel își vor păstra culoarea verde.
 3. Gatiti 5 minute, la fierbere mare.
 4. Apoi scurgeți fasolea, dar nu clătiți cu apă.
 5. Se servesc calde sau se lasa sa se raceasca la temperatura camerei.

Adesea (pentru un efect mai frumos) Edamame crud este lăsat să înmugurească.

 1. Clătiți bine toate fasolea.
 2. Se pune intr-un recipient si se acopera cu apa in proportie: 4 cani de apa la 1 cana de fasole.
 3. Lăsați-l la macerat cel puțin 24 de ore.
 4. Apoi se scurge si se clateste cu apa rece.
 5. Lăsați fasolea umedă într-o sită sau strecurătoare și puneți-le într-un castron adânc.
 6. Acoperiți vasul de preferință cu o cârpă neagră pentru a împiedica lumina să ajungă la fasole.
 7. Clătiți cu apă la fiecare 6 ore și apoi este mereu ud și puneți-l înapoi în strecurătoare în vas, pe care nu uitați să îl acoperiți cu o cârpă.
 8. In 4 zile poti recolta primii muguri de soia.

În cazul mugurilor, este încă necesar un tratament termic suplimentar. Încolțirea nu reduce cantitatea de substanțe periculoase conținute în boabele de soia tinere.

De unde să cumpărați boabe de soia Edamame?

De obicei il gasesti in magazine in mai multe variante. Proaspete, incluzând de obicei păstăi – acestea trebuie să fie de un verde strălucitor, ferme (nu uscate) și fără pete. Congelate decojite, în păstăi, dar și încolțite. La fel și conserve, cel mai adesea în saramură. Este disponibil chiar și deja gătit, ca semifabricat pentru consum imediat; în magazine specializate în alimente sănătoase.

Depozitare

Fasolea proaspătă trebuie păstrată la frigider, unde va rezista timp de 3 zile fără deteriorare. Germeni de soia sunt similari, dar îi puteți păstra la frigider până la o săptămână. Dupa congelare, timpul de pastrare in siguranta in congelator se prelungeste pana la 8 luni, pentru ambele variante.

Boabe de soia uscate

Culoare maro și aromă de fasole – acestea sunt boabe de soia coapte. Desigur, cele uscate sunt mult mai mici decât cele tinere. Sunt foarte rar folosite în bucătărie, deoarece prepararea lor necesită timp. Cu toate acestea, dacă este deloc, mai ales ca înlocuitor (mai întâi fiert și apoi prăjit) al nucilor.

Soia coaptă
sursa: freepik.com

Pregătirea

 1. Alegeți fasole individuală și aruncați-le pe cele care sunt de culoare închisă sau au pete maro.
 2. Clătiți bine cu apă.
 3. Se pune fasolea într-o oală sau un bol și se acoperă cu apă, de preferință într-un raport de 3 căni de apă la 1 cană de leguminoase.
 4. Se lasa la macerat cel putin 12 ore.
 5. Scurgeți și clătiți din nou cu apă rece.
 6. Fasolea înmuiată este gata pentru gătit în continuare.

Cum se gătește boabele de soia uscate?

 1. Aduceți apa într-o oală la fierbere (3 căni de apă la 1 ceașcă de fasole).
 2. Adăugați semințele înmuiate pregătite și acoperiți cu un capac.
 3. Gătiți cel mai bine de 3 ore, până când se înmoaie (pielea tare este de obicei o problemă, chiar trebuie să gătiți mult timp).
 4. Amestecați ocazional în timpul gătitului și îndepărtați pielea care plutește la suprafață.
 5. Scurgeți fasolea moale fiartă și consumați sau procesați în continuare.

O oală sub presiune este un ajutor excelent în acest caz. Mai trebuie să înmuiați fasolea cel puțin peste noapte, dar le veți găti mult mai repede – în 15 minute. Apoi doar opriți oala, așteptați să elibereze presiunea acumulată (de obicei încă 20 de minute) și gata. Dacă nu dețineți încă un așa-numit papiňák și luați în considerare avantajele și dezavantajele acestuia, prezentarea generală a experiențelor și recenziilor vă vor ajuta cu siguranță în luarea deciziilor.

Puțin mai repede, puteți coace și boabele de soia înmuiate în cuptor până când sunt moi. Va dura aproximativ 1 oră la 190°C. Mai întâi ungeți tava (hartie de copt) cu ulei de măsline și amestecați fasolea la fiecare zece minute. Înainte de acest tratament termic, puteți asezona direct soia cu condimente.

Gătitul clasic Oala sub presiune Coacerea în cuptor
3 ore 15 minute + 20 min. 1 oră

Fasole coaptă în magazine

Puteți găsi aceste fasole unice în aproape fiecare supermarket. Ele sunt vândute în mod similar cu lintea și mazărea – semințe într-o pungă. Poti cumpara pachete de 1 kg si de la magazinele specializate. Uneori sunt la vânzare și fasole prefiartă și conservată, care nu mai trebuie gătită mult timp.

Depozitare

Boabele de soia uscate sunt depozitate exact în același mod ca majoritatea leguminoaselor. Adică într-un recipient sigilabil, de preferință într-un loc întunecat, uscat și răcoros.

Soia gătită oferă încă o cantitate mare de proteine.

Boabe de soia
încolțit și fiert
100 g 14
Boabe de soia
tânără și gătită
100 g 15
Boabe de soia
coaptă și gătită
100 g 16
valoare energetică 81 kcal 141 kcal 172 de calorii
Proteinele 8,47 g 12,4 g 18,2 g
Fibră 0,8 g 4,2 g 6 g
Carbohidrați 6,53 g 11 g 8,36 g
Grasimi 4,45 g 6,4 g 8,97 g
Calciu 59 mg 145 mg 102 mg
Fier 1,31 mg 2,5 mg 5,14 mg
Magneziu 60 mg 60 mg 86 mg
Fosfor 135 mg 158 mg 245 mg
Zinc 1,04 mg 0,91 mg 1,15 mg
Vitamina C 8,3 mg 17 mg 1,7 mg
niacina 1,09 mg 1,25 mg 0,4 mg
Acid glutamic 1,27 g 2,32 g 3,22 g
Acid aspartic 1,15 g 1,44 g 2,09 g

În ce este soia?

Soia este populară mai ales în țările asiatice, dar consumul său enorm este susținut de întreaga lume. În țările europene se consumă anual 61 kg de soia de persoană 17 . 93% din aceasta este consum inconștient. Soia face parte din multe produse pe care populația le consumă zilnic – se găsește mai ales în produsele animale parțial procesate.

În trecut, boabele de soia erau folosite în principal pentru a produce ulei. În timpul procesării, totuși, nisipul neutilizat a rămas ca produs secundar. Corporațiile producătoare au trebuit să evalueze aceste deșeuri, așa că au extras din ele proteine din soia. A început să fie adăugat artificial la majoritatea semifabricatelor ca o altă sursă de proteine.

Ce este un semifabricat? Un produs care este destinat în mare parte consumului direct, uneori pentru tratament termic ulterior, dar fără niciun alt preparat. De exemplu, cartofi prăjiți congelați, brânză pane, carne marinată, hamburger la pachet, supă instant.

Cantitatea de boabe de soia necesară
pentru a produce proteine din soia,
adăugat artificial la semifabricat 17
Piept de pui
100 g
109 g
Friptura de somon
100 g
59 g
Friptura de porc
100 g
51 g
Hamburger
100 g
46 g
Brânză
100 g
25 g

Alergia la soia

Această alergie este destul de comună, soia este printre cei mai cunoscuți alergeni, la fel ca laptele, ouăle sau nucile. Cu toate acestea, analizele au confirmat că enzimele din produsele fermentate din soia distrug parțial alergenii. Produsele procesate în acest mod nu ar trebui să provoace reacții alergice sau reacții minime. Puteți citi și despre ce produse sunt fermentate mai jos în acest articol.

Cele mai frecvente simptome ale unei reacții alergice la soia includ:

 • furnicături ale buzelor și ale limbii
 • mâncărimi ale pielii oriunde pe corp
 • pete roșii pe piele
 • răgușeală, senzație de obstrucție în gât, dificultăți de respirație
 • diaree, vărsături, crampe abdominale

Persoanele alergice ar trebui să evite produsele semifabricate, adică alimentele preambalate – acestea conțin de obicei urme de soia. Anunțul de conținut de soia de pe etichetă este adesea ascuns în lista de condimente adăugate. Adesea nici măcar sub termenul de soia, ci ca E322 – emulgator de lecitină. Se găsește frecvent în dulciuri, ciocolată și produse de patiserie. Dacă bănuiți o alergie, cumpărați în principal alimente proaspete – fructe, legume, dar și carne; Cel mai bine este să coaceți chiar acasă produse de patiserie și dulciuri.

Cu toate acestea, datorită utilizării sale versatile, soia este cu adevărat omniprezentă. În special pentru copiii cu alergii severe, este necesar să știți că soia nu se găsește doar în alimente, ci și în obiectele sau preparatele obișnuite.

De asemenea, soia poate face parte din aceste produse 18 :

 • puzzle (cel mai adesea lipici sau vopsele de soia)
 • jucării de plus (adesea soia face parte din umplutură, dar uneori și țesătura exterioară și firul)
 • truse colorate (soia conținută în colorant)
 • creioane colorate (facute din ulei de soia sau ceara)
 • produse de curățare uzuale de uz casnic (în special produse ecologice)
 • servetele de curatare pentru suprafete si maini
 • parfumuri (în special cele cu o formulă vegană care conține ceară de soia)
 • spray-uri și spray-uri hidratante pentru corp
 • balsamuri de buze
 • produse pentru unghii (detergenți pentru oje, dar și creme și uleiuri)
 • mobilier tapițat (scaune, canapele și fotolii)
 • covoare
 • interioare auto
 • saltea (spuma cu memorie poate conține ulei de soia)

Economic și universal

Soia este, de asemenea, cea mai economică leguminoasă din lume. Oferă nenumărate utilizări. Până la 75% din producția mondială este utilizată ca hrană pentru animale 19 . În timpul prelucrării făinii de soia furajere, sunt produse un număr mare de produse secundare – făină, ulei, proteine și altele. Soia nu face doar parte din dieta umană, ci și, de exemplu, uleiul, stingătoarele, cleiurile și alte produse chimice.

Produse comestibile din soia

Produsele destinate consumului se împart în fermentate și nefermentate. Alimentele nefermentate includ laptele de soia, făina de soia și tofu. În schimb, sosul de soia și mâncărurile orientale Tempeh și Natto sunt supuse fermentației.

Soia fermentată

Boabele de soia conțin nu numai izoflavone controversate, ci și goitrogeni – așa-numitele substanțe antinutriționale care pot bloca producția de hormoni în corpul uman. Printre altele, soia conține și o cantitate mare de acid fitic, care împiedică absorbția mineralelor și oligoelementelor și poate contribui la epuizarea organismului. Procesul de fermentație reduce conținutul tuturor acestor substanțe, descompunând astfel efectele antinutriționale și potențial nocive ale soiei.

Beneficii nutriționale

Produsele fermentate din soia sunt benefice pentru sanatate, contin nenumarati nutrienti si sunt si dietetice. De exemplu, niciun alt sos aromatizant de pe piață nu poate egala sosul de soia de înaltă calitate în ceea ce privește caloriile. În plus, este plin de enzime și susțin digestia, ceea ce este mai mult decât de dorit atunci când slăbești.

Temperatura 20
100 g
Tamara 21
100 g
Natto 22
100 g
valoare energetică 192 de calorii 60 de calorii 211 kcal
Proteinele 20,3 g 10,5 g 19,4 g
Carbohidrați 7,64 g 5,57 g 12, g
Grasimi 1,8 g 0,1 g 11 g
Calciu 111 mg 20 mg 217 mg
Fier 2,7 mg 2,38 mg 8,6 mg
Magneziu 81 mg 40 mg 115 mg
Fosfor 266 mg 130 mg 174 mg
Zinc 1,14 mg 0,43 mg 3,03 mg
Vitamina C 0 mg 0 mg 13 mg
niacina 2,64 mg 3,95 mg 0 mg
Acizi grași mononesaturați 3,2 g 0,02 g 2,43 g
Acizi grași polinesaturați 4,3 g 0,04 g 6,21 g
leucina 1,43 g 0,74 g 1,51 g
Acid glutamic 3,29 g 2,41 g 3,34 g
Acid aspartic 2 g 0,88 g 1,96 g


Miso

Pastă tradițională groasă de soia, obținută prin fermentare cu ajutorul bacteriilor koji (o bacterie de cultură benefică organismului care formează mucegai). Cerealele, cel mai adesea orezul, sunt adăugate și la unele tipuri de pastă în timpul procesului. Există mai multe versiuni, de la diferiți producători, iar unele sunt fermentate de câțiva ani. Sunt în mare parte fără gluten.

Pentru ce să folosești Miso?

 • Este folosit în mod obișnuit pentru a face o supă miso unică. Baza sa nu este doar miso, ci și alge marine și bulion de pește afumat. Alte ingrediente sunt foarte variabile – ciuperci, rădăcinoase, cartofi, dovleci sau sfeclă roșie.

 • De asemenea, este de obicei folosit pentru a aroma bulion de carne și legume, sosuri (cel mai adesea ciuperci) și sosuri. De asemenea, puteți aroma untul sau margarina cu el.
Miso de soia
sursa: nagoyaisnotboring.com

Carne de soia Tempeh

În producția de Tempeh, boabele de soia întregi sunt fermentate împreună cu un mucegai fungic specific. Masa rezultată este apoi presată în forma dorită (cuburi sau prăjituri). Tempeh este denumit în mod obișnuit carne de soia. Nu numai că este un înlocuitor popular de carne, dar este și cel mai digerabil dintre toate produsele din soia pentru corpul uman.

Cum să gătești Tempeh

 • Îl poți folosi în absolut toate rețetele în loc de carne. Nu există limite pentru imaginație, deoarece Tempeh are un gust minunat, indiferent de modul în care este procesat. Deci ce sa incerc? Felii la grătar, gulaș, hamburger, spaghete alla carbonara și multe altele. Verifică cele mai bune rețete Tempeh și alege-o pe cea mai potrivită pentru tine.
Carne de soia Tempeh
sursa: www.vegansociety.com

Brânză de soia Natto

Natto, cunoscut și sub denumirea de brânză de soia și brânză de vaci japoneză, se face într-un mod similar cu Tempeh-ul, dar cu ajutorul unei bacterii diferite. Din acest motiv, are o consistență și un gust complet diferit. Este inconfundabil pentru aroma sa specifică de amoniac, gustul amar și forma lipicioasă.

Cum să consumi Natto?

 • Nu degeaba se compară cu cheagul de brânză ceh Olomouc. Îl poți mânca foarte asemănător, adică crud cu produse de copt.

 • Datorită gustului său distinct, care poate să nu fie plăcut pentru toată lumea, se servește foarte des stropit cu sos de soia sau Worcester.

 • Este potrivit și pentru salate, paste și omlete cu ouă. În Japonia, de obicei este servit ca un așa-numit castron Natto – cu orez, ou crud, ceapă primăvară și alge marine uscate.
Natto de soia
sursa: finedininglovers.com

Sos de soia

Adevăratul sos de soia asiatic este creat cu participarea ciupercilor din genul Aspergillus. Soia și grâul sunt mai întâi gătite și apoi lăsate să fermenteze cu bacterii timp de până la 8 luni. Din acest motiv, sosul preparat după rețetele originale este în mod natural mai scump. Sosul ieftin, produs industrial, nu este fermentat și este produs prin procesare chimică – probabil că veți întâlni cel mai des în supermarketurile obișnuite.

Tipuri de sosuri de soia și pentru ce sunt potrivite?

Sosul de soia ușor are o consistență mai puțin densă și este folosit similar condimentelor obișnuite. Este potrivit pentru dressinguri și marinate și este, de asemenea, un ingredient de bază al vasului poke bowl .

Sosul de soia închis este plin de caramel, făcându-l mai gros și mai dulce. Este folosit în principal în alimente pentru a „le da culoare”. Subliniază perfect gustul tuturor tipurilor de carne, încercați-l, de exemplu, în rețete de rulouri de porc .

Sosul gros de soia este făcut din zahăr și amidon de porumb sau de cartofi. Este destul de dulce și se folosește ca o baie de la sine. Este o parte obișnuită a bucătăriei taiwaneze, unde găluște de orez, legume aburite și clătite sărate sunt acoperite cu ea.

Tamari este făcut numai din boabe de soia, nu din grâu. Prin urmare, este fără gluten și, cu procesarea obișnuită, și vegană.

Shoyu este cel mai adesea folosit pentru aromatizarea rece, adică nu în mâncăruri fierbinți. Prin urmare, este deosebit de potrivit pentru prepararea sushi-ului.

Sos de soia închis și ușor
sursa: thegate12.com

Produse din soia nefermentate

Asa numitul produse nefermentate care nu sunt supuse tratamentului cu ajutorul bacteriilor. Aceste produse nu sunt lipsite de substanțe potențial nocive, așa că ar trebui să le consumați cu moderație, în cantități rezonabile.

Tofu

Tofu comun, cunoscut și sub denumirea de cheag de fasole, este preparat în mod similar cu brânza. Adică din lapte de soia, masa rezultată este apoi presată în blocuri. Este cea mai populară sursă de proteine vegetale din China. Este adesea folosit în locul cărnii în dietele vegetariene și vegane. Tofu este fără gluten, cu conținut scăzut de calorii, fără colesterol și plin de calciu. Nu are un gust specific, așa că este adesea menționat ca un aliment fără gust.

Blocați Tofu Tofu de mătase
Moale Proaspăt
Mijloc ferm Moale
Firmă (fixă) Firmă (fixă)
Extra-Firmă Extra-Firmă

Blocați Tofu

Cel mai comun tip pe care îl puteți găsi în orice magazin. Se vând atât versiuni moi, cât și ferme, și chiar aromate (tofu afumat). Isi pastreaza forma in timpul tratamentului termic, deci este potrivit pentru gratar, coacere si prajit.

Bloc de tofu de soia
sursa: seriousseats.com

Tofu de mătase

În timpul producției nu este presat, deci este umed si moale, consistenta ei seamana cu budinca. Poate fi ușor amestecat și adăugat la, de exemplu, smoothie-uri, iaurt, sosuri și supe. Din nou, este produs în mai multe variante de la proaspăt la solid. Este disponibil în principal în magazinele specializate.

Tofu de soia mătăsos
sursa: seriousseats.com

Cum se prepară tofu

Puteți întâlni formă congelată, uscată și conservată. Cel mai adesea, însă, cumperi tofu ambalat și refrigerat. Puteți mânca orice fel crud. Dacă urmează să faceți un tratament termic, veți fi mulțumit că fie că fierbeți, prăjiți sau coaceți Tofu – acesta va fi gata în 3 minute.

Pregătire înainte de gătire – bloc răcit Tofu:

 1. Deschideți ambalajul și turnați tot lichidul.
 2. Pregătiți un strat de prosoape de hârtie absorbante.
 3. Scoateți tofu-ul din ambalaj și puneți-l pe prosoape de hârtie.
 4. Lăsați să se usuce cel puțin 10 minute.
 5. Dacă tofu este moale sau mediu ferm, este deja gata pentru gătit în continuare.
 6. Ferme și extra ferm trebuie să fie învelite în prosoape (țesătură sau hârtie) și încărcate cu un obiect care cântărește de preferință până la 1 kg.
 7. Lăsați-l încărcat cel puțin 30 de minute, de preferință o oră. În timpul presării, puteți schimba de mai multe ori șervețele umede cu altele uscate.
 8. După aceea, chiar și cel mai ferm Tofu este scurs de excesul de apă.

Ce să gătești cu tofu?

 • Tofu acoperit cu pesmet sau aluat poate fi prăjit în același mod ca și cotleturile sau conopida.

 • Este adesea folosit ca înlocuitor de carne în bun bo nam bo. Dacă nu sunteți familiarizat cu aceste boluri, pline cu legume și tăiței de orez, consultați selecția noastră cu cele mai bune rețete . Sunt grozavi serios!

 • Crunch sănătos – acestea sunt chipsuri de tofu. Este suficient să tăiați (de preferință extra ferm) tofu presat în felii la fel de subțiri, asezonați după gust și coaceți încet la cuptor până devine crocant.

 • Speciile de mătase sunt un ingredient excelent și versatil pentru mâncăruri dulci. Le puteți adăuga în budincă sau înghețată de casă în loc de lapte și smântână. De asemenea, puteți coace un cheesecake cu tofu simplu și rapid.

Depozitare

Tofu negătit este un aliment destul de rapid perisabil. Nu îl consumați după data limită de utilizare, așa cum se obișnuiește cu majoritatea alimentelor. Cel mai bine este să procesați tofu întreg și imediat după deschiderea ambalajului. Dacă trebuie să păstrați o parte din el, puneți-l într-un recipient sigilabil, umpleți-l cu apă rece, acoperiți-l și păstrați-l la frigider pentru maxim 3 zile. Dacă are gust acru, se strică.

Făină de soia

Făina este făcută din boabe de soia prăjite, măcinate fin și stă la baza producției ulterioare de proteine din soia. Este disponibil pe piață în mai multe versiuni – degresat (doar 1% ulei), cu conținut scăzut de grăsimi (până la 9% ulei) și integral sau natural (aproximativ 20% ulei). Cu toate acestea, sub orice formă, făina de soia nu conține gluten.

De ce să folosiți făină de soia în loc de făină de grâu?

Bogată în proteine – de aceea făina de soia este atât de grozavă. Datorită acesteia, pâinea ta cu aluat va fi mult mai pufoasă; precum și deserturile dulci. Este indispensabil la prăjit, deoarece împiedică absorbția uleiului în alimente în comparație cu făinurile obișnuite.

Dacă doriți să gătiți și să coaceți numai și numai cu făină de soia, trebuie să căutați rețete special adaptate. Simpla înlocuire în rețetele clasice nu funcționează foarte bine din cauza structurii diferite a făinii de soia; în mod normal poate înlocui doar 40% din greutatea făinii de grâu.

Ulei de soia

Uleiul de soia se clasează printre uleiurile vegetale și este al doilea cel mai consumat din lume 23 . Punctul de fum este în jur de 230 °C, adică mult mai mare decât, de exemplu, uleiul de măsline virgin (191 °C). Este potrivit, ca și rapița, pentru prăjirea și coacerea la temperatură ridicată.

Ce este un punct de fum? Temperatura la care grăsimile conținute în uleiuri încep să se descompună, să ardă și să producă fum care poate fi dăunător organismului uman (toxic și cancerigen).

Uleiul de soia este bogat în vitamina E, acizi grași omega-3 și omega-6. De aceea este adăugat pe scară largă la produsele cosmetice – susține elasticitatea pielii și a părului, reține umiditatea în ele, hidratează.

Lapte de soia

Boabele de soia înmuiate, gata de fermentare, produc un lichid – lapte de soia. În prezent îl puteți găsi în orice magazin ca înlocuitor fără lactoză al laptelui de vacă. Variantele aromate – ciocolata, capsuni si altele – sunt la fel de usor disponibile.

Cum se folosește laptele de soia?

 • Este potrivit pentru prepararea micului dejun. Utilizați-l în smoothie-uri, cereale sau cafea. Puteți înlocui laptele de vacă cu lapte de soia într -o rețetă de clătite , brioșe sau chiar brownies.

 • Îți plac pastele? Faceți un sos bechamel din lapte de soia și puteți încerca imediat lasagna fără carne .

Reteta de lapte de soia de casa

 1. Puneți 1 cană de boabe de soia uscate înmuiate (vezi procedura de preparare/înmuiere) într-un blender și turnați 800 ml de apă.
 2. Amestecați până la omogenizare completă (de preferință cel puțin 10 minute).
 3. Se toarnă amestecul rezultat într-o oală și se fierbe timp de 15 minute la foc mic, amestecând continuu.
 4. În timpul gătitului, îndepărtați în mod continuu spuma care se va forma la suprafață.
 5. Se strecoară laptele fiert prin pânză de brânză.
 6. Se pastreaza la frigider si se foloseste in 2 zile.

În rezumat – sunt înlocuitorii de soia mai sănătoși?

Fiind una dintre puținele, proteinele vegetale conținute de soia sunt considerate complete. Acestea conțin toate substanțele necesare, inclusiv aminoacizi, de care organismul uman are nevoie pentru creșterea și dezvoltarea corespunzătoare.

În comparație cu laptele de vacă, laptele de soia este mai ușor de digerat, nu conține lactoză sau colesterol.

Făina de soia conține de până la 3 ori mai multe proteine decât făina de grâu. În plus, are un indice glicemic scăzut și mult mai puțini carbohidrați, deci este potrivit pentru scăderea în greutate.

Maioneza cu tofu (tofuness) are jumătate mai puțină grăsime decât maioneza clasică. În plus, oferă organismului o cantitate considerabilă de calciu și magneziu.

Soia
făină
grăsime plină
100 g 24
Grâu
făină
100 g 25
Boabe de soia
lapte
grăsime plină
100 g/ml 26
vaci
lapte
grăsime plină
100 g/ml 27
Maioneză
din Tofu
100 g 28
Maioneză
din legume
uleiuri
100 g 29
valoare energetică 434 de calorii 362 de calorii 38 kcal 61 kcal 322 de calorii 680 de calorii
Proteinele 37,8 g 12 g 3,55 g 3,15 g 5,95 g 0,96 g
Carbohidrați 31,9 g 74,6 g 1,29 g 4,8 g 3,06 g 0,57 g
Grasimi 20,6 g 1,7 g 2,12 g 3,25 g 31,8 g 74,8 g
Calciu 206 mg 22 mg 101 mg 113 mg 53 mg 8 mg
Fier 6,37 mg 1,18 mg 0,54 mg 0,03 mg 0,27 mg 0,21 mg
Magneziu 429 mg 36,1 mg 21,5 mg 10 mg 52 mg 1 mg
Fosfor 494 mg 134 mg 69 mg 84 mg 49 mg 21 mg
Zinc 3,92 mg 1,15 mg 0,31 mg 0,37 mg 0,4 mg 0,15 mg
niacina 4,32 mg 1,59 mg 0,24 mg 0,09 mg 0,09 mg 0 mg

Produse industriale din soia

Uleiul de soia este folosit în mod obișnuit în producția industrială. Îl putem găsi, de exemplu, în vopsele și cerneală. În imprimarea 3D, cerneala pe bază de soia este folosită aproape în mod regulat. Biodieselul este, de asemenea, produs din boabe de soia prin procesul de transesterificare. A fost foarte popular în ultimii ani, deoarece arde mult mai curat decât motorina din ulei. Este o resursă regenerabilă și prietenoasă cu mediul.

Soia este, de asemenea, materia primă de bază pentru biocompozite, care în prezent înlocuiesc în mod popular lemnul și PAL în producția de mobilă.

Lumanari de soia

Lumânările din ceară de soia sunt deosebit de populare. Arde mult mai lent decât parafina convențională, așa că lumânările au o „durată de viață” mai lungă. Ceara de parafină este făcută din petrol și produce fum negri atunci când este arsă. Cu toate acestea, soia arde curat și aproape fără funingine. De asemenea, este un purtător mai bun de parfum, astfel încât lumânările de soia au în mod natural o aromă mai intensă.

Cultivarea soiei și mediul înconjurător

Alături de palmierul de ulei și creșterea animalelor, soia este responsabilă pentru 40% din defrișările globale. Suprafața de soia cultivată la nivel global este la fel de mare ca Belgia, Germania, Țările de Jos și Franța la un loc 30 .

Se presupune că, pe măsură ce populația crește, producția de produse de origine animală – carne, lapte, ouă – va crește în medie cu 23% pentru fiecare. Acest lucru va crește, de asemenea, suprafața necesară pentru cultivarea boabelor de soia, care servesc ca hrană principală pentru animale. În prezent, însă, pășunile și terenurile arabile, folosite pentru cultivarea furajelor, ocupă deja 80% din toate suprafețele agricole ale lumii 31 .

În viitor, toți factorii menționați asociați cu cultivarea soiei ar putea avea efecte catastrofale asupra mediului.

Milan & Ondra

Amandoi suntem fani ai mancarii bune si ne place sa gatim. Pe acest site, vrem să vă inspirăm cu rețete tradiționale, dar și mai puțin obișnuite. Vom fi fericiți dacă veți încerca rețetele noastre și ne spuneți cum v-au plăcut. Pofta buna! :)

X