Hameiul, o sursă de calitate de vitamine B și magneziu, care este foarte benefic pentru organismul tău!

Hameiul, unul dintre ingredientele din care se face sucul de aur – berea. La ce altceva poate fi folosit? Care sunt valorile sale nutritive și efectele medicinale?

Cum altfel poate fi procesat hameiul decât în bere?

Veți învăța totul în acest articol, care va aduce hameiul mai aproape de dvs.

Hamei, o componentă a sucului auriu

Aproximativ 50.000 de tone de hamei sunt produse anual în Europa. Printre cei mai mari producători ai lumii se numără Statele Unite, Germania, China și, pe locul patru, Cehia. Producția de hamei din Cehia este cea mai mare din Žatec.
Prima utilizare a hameiului pentru producerea berii este deja înregistrată în secolul al IX-lea. Anterior, se foloseau alte ierburi și plante amare – păpădie, rădăcini de brusture sau gălbenele.

Sursa: hukins-hops.co.uk

Hameiul, floarea uscată a plantei Humulus lupulus. Această plantă este masivă, cățărătoare și crește în frânghii într-un câmp numit câmp de hamei. Hameiul crește până la aproximativ 8 metri și tulpinile lor strâng în sensul acelor de ceasornic.

În interiorul conului de hamei sunt lupini – glande galbene. Sunt sursa amărăciunii, aromei și gustului berii. Lupinul conține și acizi, pe care îi împărțim în acizi alfa și beta.

De asemenea, este important de menționat că această cultură are flori feminine și masculine separate. Florile feminine sunt folosite pentru producție și procesare.

Hameiul este cunoscut în general ca unul dintre componentele berii care îi conferă gustul amar. Se foloseste si in bucatarie pentru a face marinate, sosuri sau a-l procesa ca pesto.

De ce să consumăm hamei?

Pe lângă procesarea în alimente și diferite băuturi, hameiul este folosit și în medicina pe bază de plante. Ajută la insomnie, neliniște, simptome de menopauză sau dezechilibru hormonal.

Sprijină pofta de mâncare, crește fluxul de urină sau începe curgerea laptelui matern. De asemenea, se aplică pe piele pentru ulcerele picioarelor și ca agent antibacterian. Pe scurt, ne întărește sistemul imunitar și distruge bacteriile dăunătoare.

Suplimentele care conțin hamei sunt procesate în mare parte sub formă de pulberi, capsule și tincturi.

Efectele hameiului

Datorită acizilor amari pe care îi conține, are un efect semnificativ asupra enzimelor metabolice. De aceea, se recomanda dupa chimioterapie sau ca prevenire impotriva cancerului.

Hameiul este sedativ și combinat cu valeriană este bun pentru insomnie. De asemenea, conține fitoestrogen¹¹. Este un compus care are o activitate similară cu hormonul feminin estrogen. Previne astfel lipsa acestuia. Uleiurile esențiale sunt, de asemenea, benefice, ajutând la eliminarea stresului oxidativ.

Are un conținut ridicat de antioxidanți, motiv pentru care este bun pentru pielea și părul nostru. Ajută în tratamentul mătreții, erupțiilor cutanate sau eczemelor.

Valori nutritive

Hameiul nu conține o cantitate mare de nutrienți, dar se poate lăuda cu un nivel ridicat de vitamine B6, B9, C și A. Nivelul valorilor nutriționale, vitamine și minerale îl puteți vedea în următorul tabel:

Valori nutritive hamei crud 100 g
Calorie 39 kcal
Proteinele 4,25 g
Carbohidrați 1,85 g
Grasimi 0,37 g
Fibră 4,85 g
Sodiu 43,5 mg
Calciu 73,5 mg
Fier 0,74 mg
Magneziu 32,5 mg
Zinc 0,975 mg
Vitamina C 30,2 ug
Vitamina A 30,8 ug
Vitamina B6 370 ug
Vitamina B9 144 ug

Tipuri de hamei

Diferite tipuri de hamei sunt folosite pentru a produce diferite tipuri de bere. Avem peste 80 tipuri de hamei. Vom enumera soiurile de bază care sunt utilizate pentru prelucrare în lume și în Republica Cehă.

Amarillo

Se caracterizează prin aroma sa florală cu note ușoare de citrice. Are un amărăciune medie, motiv pentru care din el se fac tot felul de beri.

Hamei în cascadă

Originile sale datează din anii 1950, când a fost crescută ca bază pentru berile artizanale americane. Este similar cu soiul Amarillo, dar are mai mult o aromă de grapefruit. Le folosesc adesea pentru a prepara bere acasă.

Chinnok

Are cea mai pământească și naturală aromă. Este popular în microbererii și pentru fabricarea berii acasă. Are un gust unic și un conținut ridicat de acizi alfa.

Centenar

Poate fi considerat un tip de hamei nou crescut, din 1990. Este o combinație de hamei Cascade și Chinook. Uneori este numită o versiune mai bună a hameiului Cascade.

hamei japonez

Un târâtor anual care crește până la o înălțime de 10 metri. Preferă zonele însorite și se înmulțește din semințe care sunt suflate de vânt.

Žateck hamei

Templul hameiului și al berii – Žatec „. Acest tip de hamei poartă numele acestui oraș ceh. Conține 2,5-4,5% acizi alfa.

Este baza berii Pilsner Urquel.

hamei Citra

Se caracterizează printr-un conținut ridicat de acizi alfa cu o aromă și gust floral și citric puternic, dar subtil.

Aroma sa amintește de grapefruit, citrice, piersici, pepene galben, lime, agrișe, fructul pasiunii și litchi. Are un amărăciune ușoară și este considerat unul dintre cei mai populari hamei din lume.

Tip de hamei - Citra hamei
Sursa: yakimachief.com

hamei sălbatic

Numit în latină Humulus Lupulus. Aceasta este o plantă cățărătoare care crește în părțile mai calde ale Regatului Unit. Apare pe gard viu sau margini de pădure. Se înfășoară în sensul acelor de ceasornic și crește până la o înălțime de 7,5 m.

Spre deosebire de alte specii, are frunze asemănătoare cu frunzele mari de urzică. Marginile frunzelor sunt aspre, tulpina este pătrată și are mulți lăstari laterali. Lăstarii laterali sunt folosiți pentru prelucrarea ulterioară.

Hameiul sălbatic este folosit pentru a aroma bere sau pentru a face ceaiuri care ajută la insomnie și neliniște.

Tip de hamei - hamei sălbatic
Sursa: pixabay.com

Creșterea hameiului

Unde se cultivă hameiul în Cehia? Cea mai mare producție de hamei este în regiunea Žatec. Tipul de hamei deja menționat – Žatecký – poartă numele acestei regiuni. Pe lângă Žateck, în regiunile Úštěcky și Tršicky se cultivă hamei.

Zone din Republica Cehă în care se cultivă hamei
Sursa: mdpi.com

Cel mai bun loc pentru cultivarea hameiului este cel situat într-un climat temperat, cu sol bogat, umed și lumina puternică a soarelui.

Plantați hameiul pe partea de sud. Planta trebuie plantată foarte adânc și solul fertilizat în mod constant.

Deoarece hameiul va urca, acesta trebuie să fie plantat pe un perete, un gard sau să creeze un sistem de spalier. Răsadurile sunt plantate în rânduri la 2 – 2,5 metri unul de celălalt.

Cum să crească hameiul?
Sursa: fix.com

Este important să udați suficient hameiul. Dacă planta nu are apă, vă puteți da seama după frunzele maronii, uscate și casante.

Hameiul se recoltează la sfârșitul verii (august – septembrie). Când verificați maturitatea, smulgeți un con și frecați-l între degete, acesta trebuie să fie uscat și hârtos. Veți simți și aroma clasică de hamei.

Este important ca conurile de hamei să fie suficient de uscate, așa că nu ezitați să le lăsați să se usuce la aer sau în uscător. Dacă nu știi pe care să o alegi, citește o recenzie a uscătoarelor electrice .

Păstrați hameiul într-un loc uscat împotriva mucegaiului.

Gătit hamei

Cu siguranta cel mai cunoscut produs care contine hamei este berea. Este unul dintre cele 4 ingrediente (orz, drojdie, apa) din care se face berea. Servește ca agent amărător, aromatizant și stabilizator în bere.

Are efecte antibacteriene care fac berea preparată mai puțin predispusă la alterare. În plus, ajută la menținerea spumei. Pentru a procesa berea, hameiul trebuie să fie întotdeauna uscat.

Hameiul se adauga in stadiul de fierbere, cand elibereaza acizi alfa care amara si echilibreaza gustul dulce. Citiți despre beneficiile generale și valorile nutriționale ale berii .

În bucătăria modernă, puteți folosi hameiul ca condiment. Face alimentele speciale, cum ar fi sarea sau lămâia. Planta are frunze, lăstari și flori comestibile și toate pot fi incluse în pregătirea meselor.

La ce să fii atent? Nu preparați cu soiuri de hamei prea amare (conțin o mulțime de acizi alfa). Dacă doriți să echilibrați sau să reduceți amărăciunea, folosiți un praf de bicarbonat de sodiu sau zahăr.

Produse din hamei

Extract de hamei – folosit pentru a face creme și loțiuni pentru piele.

Deodorant cu hamei – un deodorant care contine hamei si sare de zinc poate reduce mirosul corporal.

Ceaiul de hamei – este bun pentru indigestie sau febra. Se toarnă 5 – 10 conuri de hamei cu două căni de apă clocotită și se lasă la infuzat timp de 5 – 10 minute.

Uleiul esential de hamei – obtinut din conuri de hamei, este antibacterian si antiinflamator.

Limonadă de hamei – Soiul de hamei Citra este recomandat pentru prepararea limonadei de hamei, se adaugă și lămâi pentru un gust mai proaspăt și mai acru.

Am aflat că hameiul nu este folosit doar pentru a face bere, ci are o serie de beneficii pentru organismul nostru. Este o prevenire a bolilor grave, așa că nu trebuie să lipsească din alimentația noastră. Încearcă să-l folosești în gătit și descoperă o nouă dimensiune a aromelor. Puteți cumpăra hamei online sau în magazine specializate.

Milan & Ondra

Amandoi suntem fani ai mancarii bune si ne place sa gatim. Pe acest site, vrem să vă inspirăm cu rețete tradiționale, dar și mai puțin obișnuite. Vom fi fericiți dacă veți încerca rețetele noastre și ne spuneți cum v-au plăcut. Pofta buna! :)

X