Rubarba este o legumă care este folosită în mod obișnuit ca fruct. Dar știați că unele dintre părțile sale sunt otrăvitoare?

Rubarba, o plantă perenă care produce culturi de câțiva ani și are, de asemenea, un gust grozav.

Popularitatea sa crește de la an la an, deoarece este versatil, ieftin, dar și extrem de simplu de prelucrat.

Știți că este o versiune mai sănătoasă și mai ieftină a mult iubitului avocado?

Cum să-l gătești și la ce să fii atent?

Ce este rubarba?

Rubarba creț ( Rheum rhabarbarum) este o plantă cunoscută în mod obișnuit sub numele de rubarbă.
Tulpinile sale sunt clasificate drept legume, deși sunt procesate mai mult ca fructele; au un gust suculent și acru și sunt foarte populare. Cu siguranță le cunoști, cel puțin din rețetele bunicilor noastre.

Tulpinile sau petiolele sunt, de asemenea, singura parte comestibilă a plantei de rubarbă.

Tulpini de rubarbă fără frunze
sursa: whats4eats.com

Este rubarba otrăvitoare?

Frunzele, care cresc până la 60 cm lungime, sunt toxice. Conțin o cantitate mare de acid oxalic, adică nefrotoxină, care, printre altele, afectează negativ funcția rinichilor, astfel încât consumul poate provoca formarea de pietre la rinichi.

Frunzele de rubarbă provoacă, de asemenea, simptome de otrăvire ușoară – vărsături, diaree, dificultăți de respirație și leșin. 6-8 kg de frunze consumate este, în general, considerată a fi o cantitate toxică care poate duce la moarte, și considerabil mai puțin (0,5 kg) la animale.

Rubarbă și sănătate

Tulpinile de rubarbă sunt formate în principal din apă, 93% din greutatea totală. Conțin o cantitate neglijabilă de carbohidrați și grăsimi, dar, în contrast, sunt bogate în vitamine, în special vitamina K. Rubarba furnizează până la 41% din doza zilnică recomandată din această vitamină. Acesta din urmă este cheia densității osoase, chiar și în așa măsură încât reduce semnificativ riscul de fracturi și reprezintă o prevenire a osteoporozei 1 .

Broccoli, spanacul și varza sunt în general considerate a fi legumele cele mai bogate în vitamina K, iar avocado este fructul. Totuși, în comparație cu avocado, rubarba este o sursă și mai mare de vitamina K.

Rubarbă crudă
100 g 2
Avocado crud
100 g 3
valoare energetică 21 kcal 160 de calorii
Proteinele 0,9 g 2 g
Grasimi 0,2 g 14,7 g
Carbohidrați 4,54 g 8,53 g
Fibră 1,8 g 6,7 g
Vitamina C 8 mg 10 mg
Beta caroten 61 μg 62 μg
Vitamina K 29,3 μg 21 μg
Mangan 0,196 mg 0,142 mg
Potasiu 288 mg 485 mg
Calciu 86 mg 12 mg

Datorită conținutului scăzut de carbohidrați, rubarba este potrivită pentru diabetici. Pe viitor, extractul din pețioli ar putea deveni chiar un tratament complementar pentru diabet. Reglează nivelul de glucoză și astfel reduce riscul de șoc hipoglicemic 4 .

Tulpinile de rubarbă conțin și antociani – pigmenți care le conferă culoarea roșiatică. S-a demonstrat că antocianinele au efecte anticancerigene și ar putea fi folosite pentru a produce medicamente mai puțin toxice împotriva cancerului. Potrivit unor studii recente, poate ucide și celulele canceroase care sunt rezistente la chimioterapie 5 . În special, rubarba prezintă efecte foarte promițătoare în tratamentul cancerului de colon și stomac. În plus, s-a constatat că în urma tratamentului termic, nivelul de antociani anticancerigen din rubarbă crește, comparativ cu alte culturi, unde tinde să scadă.

Rădăcină de rubarbă

Rădăcina de rubarbă face parte din medicina tradițională chineză. Decocturile din rădăcinile plantelor care au cel puțin 6 ani sunt folosite pentru efecte medicinale. Sunt folosite pentru a trata colesterolul ridicat, ulcerul gastric, inflamația intestinelor și ficatului și, cel mai adesea, a constipației. Datorită efectelor sale laxative, rădăcina de rubarbă este adesea inclusă în uleiurile din plante pentru curățarea și detoxifierea intestinelor.

Rădăcina (precum și pețiolii, dar în cantități mai mici) conține substanța emodin. Are efecte antibacteriene, antiinflamatorii și antivirale, datorită cărora a fost chiar etichetat ca un potențial medicament împotriva virusului SARS-CoV. Într-un mediu de laborator, a blocat în mod semnificativ legarea virusului de celulele umane și chiar și-a redus infecțiozitatea generală 6 .

Rădăcină de rubarbă
sursa: hobbyfarms.com

Cât timp se gătește rubarba?

Deși tulpinile de rubarbă pot fi consumate crude, datorită gustului lor (uneori extrem de) acru, cel mai adesea sunt gătite cu zahăr.

  1. Tăiați tulpinile spălate în bucăți mici (aproximativ 1 cm dimensiune).
  2. Turnați-le într-o oală, adăugați zahăr și apă. Raport: 7 cani rubarba / 1 cana zahar / 3 linguri apa.
  3. Gatiti la foc mic timp de 20 de minute, amestecand continuu.
  4. Rubarba gătită în acest fel poate fi consumată imediat.
Rubarbă gătită cu zahăr
sursa: thehomecookskitchen.com

Rețete dulci și rubarbă în rolul principal

  • Cine nu știe o plăcintă minunată cu rubarbă? Brânză de vaci, cu pesmet sau cremă sau sub formă de bule, există mai multe variante, dar toate au un gust delicios. Inspirați -vă din rețetele de plăcintă cu rubarbă de top și încercați-o pe cea care vă atrage cel mai mult atenția.

  • Rubarba este o materie primă de bază pentru producerea unor tipuri de hidromel și vinuri din fructe. Adăugați rubarba (sirop) fiartă la cocktail-urile mixte de casă, combinați cu gin și lămâie, rom și mentă sau vodcă și lime.

  • Merită menționată și înghețata cu rubarbă, pentru că este senzațională. Vara, cu siguranta il vei aprecia, atat cunoscuta varianta de crema, cat si sorbetul de rubarba. Puteți face atât ușor, cât și rapid într-un aparat de înghețată. Nu știi pe care să-l cumperi? Vizualizați un test de comparație amplu al aparatelor de înghețată și aflați despre avantajele mașinilor individuale.

  • Înviorătoare, nici dulce, nici acrișoară – asta e marmeladă de rubarbă. Îl poți întinde pe pâine, clătite sau îl poți adăuga în iaurt simplu. Este excelent și ca umplutură pentru chifle cu drojdie, încercați rețeta de dulceață de rubarbă și judecați singur.

Retete savuroase cu rubarba

Rubarba este cel mai adesea o parte a mâncărurilor dulci, din acest motiv utilizarea sa în mâncăruri sărate este mai puțin cunoscută. Cu toate acestea, adăugați-o într-o salsa picant sau orice versiune de chutney, precum și la o marinadă pentru carne – și veți fi plăcut surprins!

Cum se păstrează rubarba?

Păstrați tulpinile curățate și uscate, fie întregi, fie mărunțite, în recipiente ermetice la frigider, unde vor rezista până la 1 lună fără să dăuneze. Apoi, puteți păstra rubarba congelată timp de până la 1 an.

Înainte de congelare, este indicat să se albi mai întâi rubarba, ca majoritatea legumelor. Datorită acestui lucru, își va păstra culoarea bogată și suculenta. Dacă nu știți ce este albirea, citiți acest ghid simplu . Rubarba este albită fără sare și trebuie doar fiartă și răcită timp de 30 de secunde.

Soiuri de rubarbă

Roșu cireș – acest soi este neobișnuit de dulce, nu trebuie să fie îndulcit cu zahăr, motiv pentru care este popular cu dietele sărace în carbohidrați.

Canada Red se caracterizează prin tulpini mult mai largi în comparație cu alte specii. De asemenea, este semnificativ mai suculent, deoarece conține mai multă apă.

Crimson Red este deosebit de popular în zonele ploioase, se dezvoltă într-un mediu umed, deci are o recoltă mult mai bogată.

Prințul Albert, un soi numit după soțul reginei Victoria a Marii Britanii. Tulpinile devin roz intens în timpul tratamentului termic.

Riverside Giant este unul dintre soiurile cu cea mai lentă creștere. De obicei, rubarba este gata pentru recoltare în al doilea an, Riverside Giant în al patrulea. Tulpinile nu au culoarea clasică roșie, ci verde.

Victoria – este cea mai răspândită și populară varietate de rubarbă, motiv pentru care este disponibilă în mod obișnuit în magazine.

Creșterea rubarbei

Rubarba este una dintre cele mai puțin solicitante plante de cultivat. Ca plantă perenă, dă roade timp de zece ani. Este rezistent la îngheț, motiv pentru care crește și, de exemplu, în Alaska. Se plantează toamna și se recoltează primăvara. Cu toate acestea, nu este recomandat să creșteți rubarba din semințe, deoarece plantele sunt necesare mai multe sezoane pentru a crește la o înălțime potrivită pentru recoltare. Cea mai bună opțiune este să cumpărați răsaduri care au câțiva ani.

Sezonul sau când să nu mănânci rubarbă?

Tulpinile de rubarbă se recoltează în perioada aprilie-mai, cel târziu în iunie. După aceea, planta intră în floare, tulpinile își măresc conținutul de acid oxalic și pot provoca probleme de sănătate asemănătoare cu frunzele necomestibile.

Milan & Ondra

Amandoi suntem fani ai mancarii bune si ne place sa gatim. Pe acest site, vrem să vă inspirăm cu rețete tradiționale, dar și mai puțin obișnuite. Vom fi fericiți dacă veți încerca rețetele noastre și ne spuneți cum v-au plăcut. Pofta buna! :)

X